Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6, Dali Ikon 7, Focal 816V

mac2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Które z tych kolumn Dali Ikon 6, Dali Ikon 7, Focal 816V zagrają lepiej w muzyce rockowej? Chciałbym żeby bas był bardzo kontrolowany(żadnego rezonansu) oraz szczegółowe wysokie tony. Wzmacniacz, który posiadam to Denon PMA-560, chciałbym go wymienić na PMA-1560, opłaca się?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/72777-dali-ikon-6-dali-ikon-7-focal-816v/

>Które z tych kolumn Dali Ikon 6, Dali Ikon 7, Focal 816V zagrają lepiej w muzyce rockowej?

A jak duże masz pomieszczenie?

>Chciałbym żeby bas był bardzo kontrolowany(żadnego rezonansu)

Bardziej kwestia akustyki pomieszczenia niż kolumn.

>oraz szczegółowe wysokie tony.

Jeśli wysokie to Dali, jeśli przejrzysta dynamiczna średnica to Focal

>Wzmacniacz, który posiadam to Denon PMA-560, chciałbym go wymienić na PMA-1560, opłaca się?

Jak do Focala to lepiej NAD 372, do Dali pewnie może być, ale rewelacji to z nim nie będzie.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Całkiem sieriożno też tak poradziłbym:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dodam od siebie, że fokale mają fajniutką tłustą średnicę a dali (relatywnie) odchudzoną - co nie znaczy że jest jej mało. Miałem te fokale i bardzo miło je wspominam.

Przy kolumnach dali trzeba zwrócić uwagę na wygłuszenie ścian bocznych. Teoretycznie zasada dość ogólnikowa ale z kolumnami dali gdzie występuje wstęga dająca nieźle na boki jest to szczególnie ważne.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

a ja do rocka odradzam totalnie Dali. malo dynamiczne zbyt delikatne brzmienie. do jazzu np. tak ale nigdy rocka. mialem ikony 7. duze a dzwiek jak z monitorka. graly z nad 372 i tylko dzieki mocy to jakos gralo. wyostrzona wyzsza srednica, slabiutki bas. choc wielobarwny dzwiek to nie do rocka.

no i dali lubi prad bo inaczej bedzie plasko. minimum 100 uczciwych wat przy 8om.

Słuchałem Ikon 6 z Nad312 - dobrze grały z płytami ZZ TOP i Rammstein (a więc rock). Bas był mocny i precyzyjny, wyostrzona góra. Podobnie dobrze grały z płytami elektronicznymi Klausa Schulze (Are You Sequenced? - precyzyjne uderzenia elektronicznej perkusji).

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Czyli wymiana wzmacniacza na Denon PMA-1560 w połączeniu z Focalami lub Dali będzie złym pomysłem? Nad 372 zagra lepiej? Nie słucham w ogóle jazzu, klasyki. A co powiecie na temat kolumn Triangle Antal w zestawieniu z Dali i Focalami?

A moze B&W 683? Podobno sa dobre do rocka.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A moze B&W 683? Podobno sa dobre do rocka.

I znowu się podszyję pod wypowiedź Kolegi:)

Jeśli nie musisz wybierać między Focalem ("gęsta średnica", bo niskiego basu brak), a Dali - to stajnia B&W proponuje do rocka, beatu to, co najlepsze! Danonki też są rockowe...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Stawiam na DCD-1290, nowszy dac, dostępny laser KSS-240. Prawdopodobnie lepsza baza do dalszych modyfikacji.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

1290 - tani dostępny laser; dobra baza do tuningu; za ~1000zł można mieć wspaniale grający CD jak za taką kasę. Tylko pamiętaj, że są dwie różne wersje jedna na BurrBrowach, a druga na AD**** (sam nie pamiętam, gdzieś to jest w spisie na forum). Ten na AD gra łagodniej i przyjemniej, na BB bardziej technicznie. Moja opinia o przerobionym DCD1290 na BB jest w dziale opinie.

1400 - nie znam

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

DCD1290 zagra lepiej niż SB Audigy 2ZS Gold i Herculess Fortissimo 4 (chip VIA Envy24).

Z ESI i Audiotrackiem nie sprawdzałem.

po pierwsze tylko nie triangle, to NIE SĄ KOlumny DO ROCKA (brak basu, wysokie na pierwszym planie, ostre jak brzytwa, większości płyt rockowych nie da się na nich słuchać-miałem kiedyś altea), do rocka bas wcale nie musi być bardzo głęboki bo robią sie kluchy a nie muzyka, musi byś przede wszystkim szybki i sprężysty, focale są ok, paradigmy możesz spróbować też, monitor audio, dali też raczej odradzam słuchałem kiedyś dwóch par concept i ikon nie pamiętam numerów i tez grały bardziej górą bas był cieniutki, z focali posłuchaj lepiej 826 lub 836, mają mocniejszy bas niz 816

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.