Skocz do zawartości
IGNORED

Marka Moniotr Audio

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Monitor Audio gra tak że trafia do masowego odbiorcy i stąd ta popularność.

Zdaje się, że to w ogóle ich największa zaleta - warto powtórzyć (zwłaszcza tym, dla których trzeba robić podsumowania) - Monitor Audio to kolumny dla masowego odbiorcy! :)

Zdefiniuj słowo 'wada'.

Podałeś szereg rzeczy, które Ci się w MA podobają, są zaletami. Liczyłem, że znajdzie się też choć jedna rzecz, która się Tobie w odsłuchach nie spodobała. W tym sensie wada, i tylko w tym. Nie oczekuję analizy konstrukcji obudowy ani przetworników, sposobu strojenia zwrotnicy, itp.

Dla mnie Monitor Audio (czyba któreś RX6) dawały bardziej przytłumiony dźwięk niż Dali Ikon 6. A kosztowały 1200 zł więcej. Za taką cenę spodziewałem się fajnych efektów a wyszło tak sobie. Przyznam,że PR (piar) tych kolumn także i mnie przyciągnał - jednak seria Bronze już "wyszła", nowa seria jest droższa i jeden model mi się juz nie podobał. Trzeba by posłuchać innych. Na razie pozostałem przy Dali 505 :) .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Nie zauważyłem aby miały 'wady'. Mają pewien swój charakter brzmienia, który się może podobać lub nie. Po popularności na forum wnoszę, że charakter ten wielu osobom przypadł do gustu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie zauważyłem aby miały 'wady'.

Ok, ostatnia, wielka do Ciebie prośba - możesz wymienić jedną markę współcześnie produkowanych kolumn, w których jednak jakąś 'wadę' zauważyłeś?

Mają pewien swój charakter brzmienia, który się może podobać lub nie.

Tamta prośba była jednak przedostatnia, sorry. Możesz wymienić jednego producenta kolumn, którego konstrukcji powyższe zdanie nie dotyczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja przeczytałem najpierw powyższą recenzję, potem pojechałem do Poznania na odsłuch, porównałem je bezpośrednio z RX8 i Kefami iQ90 i decyzja o kupnie MA GS 20 zapadła bardzo szybko...Ktoś tu zawzięcie szuka wady, ja znalazłem jedną; otóż jak się te kolumny przeciera nawet delikatną ściereczką, to czasami są takie małe haczenia o niby gładki lakier (kolor walnut)... O ile ktoś jest bardzo upierdliwy to może to uznać za wadę, Ale i tak ich wykonanie znacznie lepsze od Kef iQ90.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

ecamel - ty nie oczekujesz merytorycznej dyskusji, ale szukasz zaczepki. Musisz znaleźć innego kompana do przekomarzania ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ecamel - ty nie oczekujesz merytorycznej dyskusji, ale szukasz zaczepki. Musisz znaleźć innego kompana do przekomarzania ...

Mylisz się, ale ok, dziękuję za poświęcony czas.

smieszne sa takie tematy.

To ulubiona marka HiFiChoice i WhatHifi :D

Ulubionymi markami Hifichoice to audio physic i adam , what hifi to dali i spendor

A nie MA

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ja posiadam monitor audio br2 i chętnie je sprzedam tanio... są nowe i prawie nie używane... po prostu nie nadają się do rapu z niski basem... ale do muzyki instrumentalnej są świetne.

ja Monitor Audio poznałem kilka lat temu jak jeszcze u nas mało kto o nich słyszał. Były to RS6.I spodobały mi się bardzo (dźwięk oczywiście). Fakt że miałem wtedy inny punkt odniesienia: JBL, Tonsil. Z czasem apetyt rósł w miarę jedzenia i poszukiwałem czegoś wiecej. Nasłuchałem się wielu kolum różnych producentów: KEF, B&W, Paradigm, Audiowave, Focal, Dynaudio, Elac i inne.Przez te kilka lat miałem okazje też słuchać prawie wszystkich Monitor Audio: BR5,RS1,RS6,RS8,GS10,GS20,GS60,PL100. RS6 miały być z czsem przejściowe i tak stoją do dziś na przemian z GS20 :-). A przyznam że na początku mi się nie specjalnie podobały wizualnie. Ja je wybrałem ze wględu na uniwersalność pod względem muzycznym. Nie grają może wszystkiego super, ale większość rodzajów brzmi przynajmniej dobrze. Wiele zależy jednak od współtowarzyszącej elektroniki, ale to dotyczy wszystkich kolum. Były kolumny, które grały lepiej niektóre gatunki muzyki, ale co z tego skoro grały wąski repertuar. A ja nie mam zamiaru słuchać tylko np. jazzu. Dlatego u mnie wygrały kolumny tej marki. Od prawie roku (a to dla mnie już długo)w połączniu z Cyrusem sobie tylko słucham, słucham i słucham. Fakt, że duża w tym zasługa Cyrusa i jego muzykalności.

Jedna rzecz mnie troche irytuje. Jak marka Monitor Audio nie była u nas popularna to wielu ją zachwalało. Teraz jak już jej jest pełno to zaczyna się najazd. Jeszcze trochę i Monitor Audio będzie potępiane jak JBL bo jest popularne (aczkolwiek co do JBL to czasem jest prawda, ale niestety w wielu przypadkach nie, ponieważ jeden drugiemu udowadnia, że dźwięk który "mi" się nie podobał to "tobie" też się nie może podobać)

Ja je wybrałem ze wględu na uniwersalność pod względem muzycznym. Nie grają może wszystkiego super, ale większość rodzajów brzmi przynajmniej dobrze.

I to może być prawdziwą (nie jak większość marketingowej papki) zaletą kolumn ze stajni MA, a jednocześnie jednym z powodów popularności marki. Chyba nadal stosunkowo niewiele jest w podobnych pułapach cenowych kolumn uniwersalnych, a zwłaszcza dla początkujących audiofilów jest to jednak cecha dość pożądana.

Przez chwile myślałem, że wszystko opiera się _wyłącznie_ na marketingu. Cieszę się, że prawda może być choć trochę inna bo cały ten wątek faktycznie robił się już trochę dziwny.

A ja mam Monitor Audio Rx-1 i jestem zadowolony. Delikatna i całkiem rozdzielcza, barwna góra, czysta, naturalna średnica i co zadziwiające w takich małych głośnikach głęboki bas, który nie jest może idealnie punktowy, ale przyjemnie pulsujący. Kolumienki muzykalne, ze sporą ilością szczegółów... Zasłuchuję się praktycznie całymi dniami... Do tej pory słuchałem muzyki na Audio Academy Phoebe II i co? Rx-y są pod wieloma względami lepsze, są chociażby bardziej neutralne, zdecydowanie lepiej różnicują nagrania, od razu słychać, które realizację są lepsze, które gorsze. Na Phoebe każde nagranie brzmiało podobnie, bardzo muzykalnie i płynnie, lecz mniej barwnie i mniej dynamicznie. Niemniej jednak brzmienie obu głośników mi się podoba, mimo ,że różnice są ewidentne to najważniejsza jest ich muzykalność. Plus dla Monitorów za lepszą rozdzielczość, bogatszą barwę i ciut większą dynamikę - choć to kolumny podstawkowe a nie podłogowe jak Audio Academy... Co do wyglądy RX 1? No po prostu piękny przedmiot!

ale wiesz uniwersalność może być dla jednej osoby wadą a dla innego zaletą :)

Kurcze, Mikson, Ty znowu swoje? Co z tego? Jak to się ma do tematu? O jakich kolumnach nie można powiedzieć dokładnie tego samego? Daj już spokój, co?

ecamel

szukasz wad w jakimś monitorze to wady te będą tylko znaczące dla Twojej definicji odbioru dźwięków

kończę bo chyba zrozumiałeś że jak monitor ma wadę to powinien trafić do serwisu ;)

też mam rx1 :)

Focal + Naim

kończę

Dziękuję.

bo chyba zrozumiałeś że jak monitor ma wadę to powinien trafić do serwisu ;)

Tak, wszystko mi już wytłumaczyłeś.

też mam rx1 :)

Tak, wiem. Masz na sprzedaż RX1.

no cóż na ma świat się nie kończy choć grają sympatycznie :)

teraz inna stajnia na celowniku , tak już mam że co kilka miesięcy

monitory w stanie idealnym w dobrej cenie trafiają w nowe ręce :)

Focal + Naim

Ecamel cos mi sie wydaje ze ty nawet MA nie sluchales a tylko szukasz zaczepki.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Zastanawiam się, skąd taka popularność marki Monitor Audio?

Nowiutkie MA z gwarancją polskiego dystrybutora można kupić za około 70% ceny sugerowanej - ludziska cieszą się z takiej "okazji"...

Ecamel cos mi sie wydaje ze ty nawet MA nie sluchales a tylko szukasz zaczepki.

Owszem, słuchałem. Tak, szukam zaczepki a temat marketingu i popularności marki to była tylko przykrywka. Przepraszam urażonych właścicieli kolumn Monitor Audio, odszczekuję wszystko co napisałem o tej zacnej firmie (co ciekawe, nie napisałem nic, dosłownie NIC złego), więcej nie będę. Teraz ok?

mam MA BX6 5.1 i sa rewelacyjne poeazja dla uszow :)

ps.

nie wiem czy w dobrym temacie pisze (Marka Moniotr Audio) bo autor jakis chomik niewiadomik, coz najwyzej bedzie jako spam ;d;]

Gość amidas

(Konto usunięte)

ecamel odnoszę wrażenie że Twoja ciekawość czemu MA to takie dobre są jest wynikiem nudy lub też usprawiedliwieniem się przed samym sobą w przypadku ich kupna mimo tego że mogłes lepsze/droższe.

Natomiast popularność tej marki bierze sie tylko wyłącznie z tego że są poprostu dobre. Rozumiesz. Dobre granie za "normalne" pieniądze i do tego stolarka której niejedna konkurencja może pozazdrościć. Owszem to wyłącznie kwestia gustu. Jednym sie podobają drugim nie. Zaś w samym dźwięku jest więcej zalet niż wad. I tak. Osobiście posiadałem model RS1. W konfiguracji w jakiej przyszło im grać broniły się nie tylko dzielnie ale bez odrobiny strachu przed konstrukcjami dwukrotnie droższymi. Ten model został zastąpiony modelem RX1 i ten był w wielu rzeczach poprostu lepszy. Dodam że wybrałem ten model zamiast GS10. W mojej subiektywnej ocenie różnice były tylko w potędze basu i dynamiki przekazu. Pozostałe aspekty nie stanowiły o wyższości serii GS.

Lecz tak naprawdę z marką Monitor Audio i muzyką przez wielkie M mamy do czynienia przy serii Platinum. Wciąż pamiętam dzwięk fortepianu z PL-300. Spektakularny to jedyne słowo jakie przychodzi mi do głowy.

I skąd ta popularność??. To samo pytanie można by zadać odnośnie Mcintosha, Harbetha, czy powiedzmy Krella. Sa dobre dla wielu, a dla jeszcze większej rzeszy aułdiofilów tylko czymś o czym marzą..;-)

pzdr.

Nowiutkie MA z gwarancją polskiego dystrybutora można kupić za około 70% ceny sugerowanej - ludziska cieszą się z takiej "okazji"...

Ciekawe tylko co jest powodem takiej obniżki? Będą nowe modele, obniżamy marżę czy może sprzedaż spadła? Choć teraz taka moda i to ona może być też czasem głównym powodem... Znowu, znowu marketing? Co za dzień ;)

zawsze masz tak przy pełni księżyca?

Aaa, bo chciałem normalnie pogadać, z normalnymi ludźmi a to co drugi post to marketing ;]

I skąd ta popularność??. To samo pytanie można by zadać odnośnie Mcintosha, Harbetha, czy powiedzmy Krella. Sa dobre dla wielu, a dla jeszcze większej rzeszy aułdiofilów tylko czymś o czym marzą..;-)

Cześć Amidasie! Dzięki za parę słów na temat. Może masz rację, sam już się pogubiłem. Odechciało mi się nawet myśleć ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.