Skocz do zawartości
IGNORED

Marka Moniotr Audio

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, skąd taka popularność marki Monitor Audio? Nie wiem czy udało by się znaleźć na forum wątek o kolumnach, gdzie choć raz by nazwa producenta nie padła. Oczywiście będą pytania o konkretne modele - sam kiedyś zacząłem temat o elektrostatach i tam faktycznie (raczej z wiadomych względów) się udało i MA się nie pojawiły, ale wszystkie o charakterze ogólnym dot. samych kolumn czy ich doboru do wzmacniacza muszą zawierać choć jeden wpis proponujący MA. Do klasyki, do metalu, do grania jasnego i do ciemnego, generalnie zawsze i do wszystkiego...

Skąd ten fenomen? Uroda? Marketing raczej jak w innych firmach, brzmienie też raczej stosowne do poziomu cenowego, pozostaje tylko wygląd. Czy to możliwe aby w audiofilskim świecie wygląd miał aż takie znaczenie? Kurcze a może to jest tak, że kolumny Monitor Audio poleca wiele osób, które je tylko widziały? Hmmm, "no bo jeżeli tak grają jak wyglądają, to w swojej cenie wręcz rewelacja" - to by było moim zdaniem dość sensowne wytłumaczenie...

https://www.audiostereo.pl/topic/72787-marka-moniotr-audio/

Podobnie jak wszystkie inne tanie angielskie kolumny.

Może faktycznie właśnie tu zawarte jest sedno zjawiska... Choć z drugiej strony, dlaczego kolumny tak koniecznie muszą być angielskie?

To sie trzeba nabywcow zapytac. Ja osobiscie nic szczegolnego w ich wygladzie nie widze, ale to rzecz gustu. Na swoja cene graja niezle, ale mnie nigdy nie powalily. Nie sluchalem PL.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To sie trzeba nabywcow zapytac.

Mam nadzieję, że któryś coś w temacie napisze.

Ja osobiscie nic szczegolnego w ich wygladzie nie widze, ale to rzecz gustu.

Oczywiście, że to rzecz gustu. Mi też się podobają kolumny zaprojektowane trochę w innym stylu, no ale musisz przyznać, że MA jednak mogą się podobać.

Na swoja cene graja niezle, ale mnie nigdy nie powalily.

Jak już pisałem, moim zdaniem też nie są w swoich cenach jakieś wybitne. Z tego też powodu szukam innej przyczyny ich tak dużej popularności.

MA - ponizej serii Gold i Platinum polka srednia w kazdym tego slowa znaczeniu: designersko, jakosciowo, montazowo, wykonczeniowo, dzwiekowo.

Brzmieniowo nizsze i najnizsze nawet serie moga sie niektorym podobac (dla mnie raczej "na nie") - maja cos (niekoniecznie jest to poszukiwana przez niektorych prawdziwisc), co moze wciagac. Coz, w koncu sa "brytyjskie", a ten dzwiek potrafi byc wciagajacy.

Graja w zasadzie w dowolnych konfiguracjach, sa dostepne cenowo, nie szpeca salonu, nie wymagaja zbyt wiele od elektronik, sa "brytyjskie", maja dobra prase i agresywny marketing - taki bezpieczny zakup bez zbytniego nadwyrezania budzetu. To moim zdaniem powody popularnosci MA.

Primodium. Medium. Finis.

To ulubiona marka HiFiChoice i WhatHifi :D

Aaaa, faktycznie zapomniałem o koronnym argumencie - prasa audio potrafi wypromować praktycznie wszystko. Co prawda nie chce mi się wierzyć, że aż tak, ale rzeczywiście różnie to bywa. Czyli wychodzi na to, że "Są angielskie. Są tanie. Są powszechnie dostępne." oraz dobrze wypromowane w prasie ;)

Graja w zasadzie w dowolnych konfiguracjach, sa dostepne cenowo, nie szpeca salonu, nie wymagaja zbyt wiele od elektronik, sa "brytyjskie", maja dobra prase i agresywny marketing - taki bezpieczny zakup bez zbytniego nadwyrezania budzetu. To moim zdaniem powody popularnosci MA.

Hm, może faktycznie to wystarczy :)

Kurcze, a inni producenci tak nie potrafią? Wystarczy wynająć biuro pod Londynem, zorganizować produkcję w Chinach - będzie tanio, kupić łady projekt obudowy i zapłacić za reklamę w prasie audio. Przecież to tak prosty przepis na sukces...

Co powiecie na MA RX2? Warto? (Chodzi mi o dostanie ich powiedzmy za ok. 1800). Jak się ma do rx1? Duży skok? I czy rx1 jak za kolumnę w cenie 1200-1300 daję radę i warto?

porównywałem bezpośrednio rx1 i rx2

rx2 są dynamiczniejsze mają bas jak niektóre podłogówki dość nisko schodzący, mają więcej też góry

są troszkę agresywniejsze, ja do 14m2 wybrałem rx1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem czy coś też to podpowie ale warto posłuchać przed zakupem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

Monitor Audio to taki Rotel wśród kolumn :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Są angielskie. Są tanie. Są powszechnie dostępne. Mają więc wszelkie cechy by być w Polsce rynkowym przebojem. Podobnie jak wszystkie inne tanie angielskie kolumny.

Dodał bym jeszcze że grają przyzwoicie.

Przyzwoicie wyglądają.

Jako jedne z niewielu w niższej klasie oferują naturalny fornir.

Mają dobrego dystrybutora (aktywnego marketingowo jak i sprzedażowo - czyli mającego wszystkie modele na bieżąco na stanie, dbającego o swoich dealerów itd).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

tak samo można potraktować każdą markę z agresywnym marketingiem czyli np kef b&w itd

i pytać się co w nich niezwykłego? :)

Zapuść forumową wyszukiwarkę a szybko się przekonasz, że z innymi markami jest jednak zupełnie inaczej.

Monitor Audio to taki Rotel wśród kolumn :)

No tak, wracając do tematu "dlaczego Rotel" można odnieść takie wrażenie.

Są angielskie. Są tanie. Są powszechnie dostępne. Mają więc wszelkie cechy by być w Polsce rynkowym przebojem. Podobnie jak wszystkie inne tanie angielskie kolumny.

Dodał bym jeszcze że grają przyzwoicie.

Przyzwoicie wyglądają.

Jako jedne z niewielu w niższej klasie oferują naturalny fornir.

Mają dobrego dystrybutora (aktywnego marketingowo jak i sprzedażowo - czyli mającego wszystkie modele na bieżąco na stanie, dbającego o swoich dealerów itd).

Chcesz powiedzieć, że jak na swoją cenę kolumny MA są wręcz bez wad, tak? ;)

Chciałem powiedzieć to co napisałem - że za swoją cenę są na pewno przyzwoite.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dokładnie tak chciałem napisać :)

komuś będą grały za jasno innemu dobrze bo detalicznie

ciężko mówić o słabych stronach jeżeli każdy ma inne wymagania czy preferencje muzyczne

generalnie ciężko mówić o wadach, każdy głośnik jest konstruowany "inaczej wqg technologii danego producenta" niby w "świetle tych samych zasad" dając odmienne rezultaty soniczne co z tego wynika? że każdy głośnik nigdy nie odda realizmu koncertu czy muzyki bo jest to "pewna interpretacja" wynikająca z faktu pewnego ograniczenia ze strony praw fizyki przy zamienianiu impulsu elektromagnetycznego na falę akustyczną więc generalnie można powiedzieć że każdy głośnik ma "wadę" samą w sobie polegającą na własnej interpretacji

bo nigdy nie odtworzy idealnie muzyki tak jak została nagrana

:)

Focal + Naim

co dla jednoge jest wadą dla innego będzie zaletą :)

To raczej oczywiste.

Wyżej pytałem o subiektywną ocenę Elberotha - człowieka z branży, osłuchanego, z ogromnym doświadczeniem. Napisał jakie jego zdaniem są zalety, ja zapytałem czy widzi wady. Tylko tyle.

ciężko mówić o wadach jeżeli każdy ma inne wymagania czy preferencje muzyczne

A o zaletach to już można, tak? ;>

tak samo o zaletach dla kogoś dobrą stroną może być że grają jasno detalicznie dla innego może to być męczące etc

wszystko zależy od preferencji danej osoby i wyważenia co jest bardziej ważne bo wiadomo że dobierając klocki w systemie cały czas idzie się na kompromis bez względu w zasadzie w jakiej półce się poruszamy bo nawet sprzęt za milion baksów nie odda koncertu poprawnie.

szukając głośników głównie określa się preferencje muzyczne danej osoby i jej upodobania charakteru brzmienia

na tym to polega, dla kogoś wada może być zaletą, ja nie szukał bym wad tylko raczej braków w charakterystyce no ale na tym właśnie polega to szukanie,

Focal + Naim

ten kto słuchał ma wie ile jak grają i wyrobi sobie odpowiednią opinię sam

nie trzeba sugerować się tylko testami aby dany produkt kupić,

moim zdaniem absolutnie zagadką nie nazwałbym popularności produktów ma,

jest wiele zbieżnych opinii na forach i w necie określająch ich firmowe brzmienie

widać wielu osobom się ich brzmienie podoba skoro jak twierdzisz są tak popularne :)

Focal + Naim

ten kto słuchał ma wie ile jak grają i wyrobi sobie odpowiednią opinię sam

nie trzeba sugerować się tylko testami aby dany produkt kupić,

moim zdaniem absolutnie zagadką nie nazwałbym popularności produktów ma,

jest wiele zbieżnych opinii na forach i w necie określająch ich firmowe brzmienie

widać wielu osobom się ich brzmienie podoba skoro jak twierdzisz są tak popularne :)

Trudno by było polemizować z takimi argumentami. Ja się nie podejmuję :)

Dokładnie, ktoś może szukać dziury w całym. A tak po za tym nie ma kolumn dobrych czy złych są tylko inaczej grające, Monitor Audio gra tak że trafia do masowego odbiorcy i stąd ta popularność.

Pieniądze nie grają !

Ja zapytałem czy widzi wady.

Zdefiniuj słowo 'wada'.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.