Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC10L vs Yamaha 797

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Podreperowałem nieco swój budżet. Więc wracam do poszukiwań swojego dźwięku.

Co powiecie, na Yaqin MC10L jest to zwrot o 180' bo nie mam zielonego pojęcia o lampowcach. Jednak nie chcę kupować pełnej komercji tylko chciałbym by u mnie w domu zagościło trochę ekstrawagancji Włączony lampowiec wyglądałby pięknie, ale co z dźwiękiem? Może jest ktoś z Legnicy z lampowcem, ktoś kto mógłby mi zaprezentować jego brzmienie?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/72800-yaqin-mc10l-vs-yamaha-797/

nie tak polka dzwiekowa ta yamaha .

Yaqin to przy nim High end

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

gra super nie meczy wogule mozna sluchac godzinami poprostu jak dla mnie polaczenie yanka z MA to poezja dla ucha. Chodz cd faktycznie trzeba miec lepsze , bo slysze czasami braki w moim nadzie.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja tez Ci polecam Janka ;) Fajna zabawka w fajnej cenie a dzwiek jest super i jesli lubisz cieple lampowe granie i super wokale to ten chinolek Ci to da a i kopa ma dobrego i jak trzeba to basem potrafi zagrac mocno i z dobra kontrola ale to juz musi byc reszta zgrana i dobrze dobrana do chinolka ;)

Ps. a poza tym lampka to mozliwosc zmiany dzwieku przez dobranie odpowiednich lampek ja wlasnie jestem w trakcie testowania roznych lamp w moim Janku i to jest wlasnie fajna zabawa a kiedy sie trafi juz na ten dzwiek ktory Nam najbardziej odpowiada to pozostanie radosc i sluchanie ulubionej muzyki ;)

Nie spodziewałem się aż takiego odzewu:) Wielkie dzięki za pomoc. Nie mam zielonego pojęcia jak brzmi wzmacniacz lampowy. Muszę gdzieś takiego posłuchać bo wydać 1500 zł w ciemno może być ryzykowne.

Często palą się lampy? Jak to jest z eksploatacją?

Lampy el 34 w Yaqinie działają średnio ok.3000-4000 tyś.godzin.Na pewno kompakt NAD-a ,który posiadasz w pełni nie wykorzysta potencjału dźwiękowego , drzemiącego w tym wzmacniaczu

Piotr

Jakością wykonania Yanek bije na głowę Mantę V5,

Mantę miałem okazję obejrzeć sobie w sklepie "nie dla idiotów" jeszcze zanim kupiłem sobie Yanka i pierwsze wrażenie było OK, ładnie wyglądający sprzęcik, ale jak zacząłem kręcić gałką i wciskać przyciski, to myślałem że za chwilę wszystko się rozleci

pzdr

@MohSETH - Ja swojego Yaqina kupiłem bez odsłuchu w ciemno i powiem Ci, że za te pieniądze, to mistrzostwo Świata. Gra fajnie i wygląda jak milion dolarów :). Polecam Ci gorąco.

P.S.

Jak już kupisz, to wymień chińskie sterujące na sowieckie NOS'y 6N1P, wygrzej lampy, ustaw biasy i ciesz się muzyką.

Pozdrawiam

Yamahą 797 w ogóle bym sobie nie zawracał głowy. Yaqin bije ją pod każdym względem!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Yamahą 797 w ogóle bym sobie nie zawracał głowy. Yaqin bije ją pod każdym względem!

mam Yanka 100B i mantę Oberon.

Jak chodzi o design nie wypowiem się bo to rzecz gustu, ale jak chodzi o dźwięk obydwa wzmacniacze w swojej klasie grają świetnie.

Manty bym nie skreślał bo znacznie tańsza a gra naprawdę nieźle

Obawiam się że nawet Manta Oberon za 350 zł z kolumnami zagra lepiej w muzyce przy niezbyt dużych poziomach głośności niż Yamaha.

Do KD mam Harmana AVR255 - przy Yaqinie - ubogi krewny.

Przed Yaqinem miałem potężnego Onkyo A10, ale i on też poległ przy chińczyku.

mam Yanka 100B i mantę Oberon.

Jak chodzi o design nie wypowiem się bo to rzecz gustu, ale jak chodzi o dźwięk obydwa wzmacniacze w swojej klasie grają świetnie.

Manty bym nie skreślał bo znacznie tańsza a gra naprawdę nieźle

Obawiam się że nawet Manta Oberon za 350 zł z kolumnami zagra lepiej w muzyce przy niezbyt dużych poziomach głośności niż Yamaha.

Ta Manta to nie jest przypadkiem hybryda ?

Manta Oberon nie jest czystym Lampowcem. Ma coś tam tranzystorowego. Ale V5 to już lampa. Możecie mi jeszcze powiedzieć jaka jest róźnica między V5 a V7 prócz mocy? Czy jakoś dźwięki przemawia za V7?

Przepraszam za literówki. Nie wiem co się dzieje.

Ta Manta to nie jest przypadkiem hybryda ?

to akurat jest hybryda końcówka mocy na tranzystorach, pre lampowy

oczywiście V5 i V7 są czysto lampowe i było o nich dużo na forum,

ja tylko stwierdziłem że nawet Oberon zagra lepiej od 797

Z tanich lamp bym proponował zamiast tych mant coś z poniższych :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie przypomniałem sobie że ktoś kiedyś cytował (a ja też to też kiedyś w oryginale czytałem) ciekawe wnioski z recenzji yamahy RX-V663 z magazynu HI FI, której brzmienie recenzent określił jako podobne do lampy. No i znalazłem ten post, poniżej jest post degusto z gdzie cytował ten cytat z podsumowania testu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno pytanie. Czy Lampa poradzi sobie z tego typu muzyką?

Pozdro

hmmm... moze i sobie poradzi ale wydaje mi sie ze do takiej muzy lepszy bedzie jakis dynamiczny z kopem tranzystorek bo lampka to raczej do super wokali i naturalnego przekazu a tu chyba wokalu calkiem brak a naturalnych dzwiekow tez chyba tu nie slychac ;)

Słucham muzy w rodzaju Joy Division, X-mal Deutschland, Bauhaus itp.itd. lampa na EL34PP daje radę bez zająknięcia ,a "California Uber Alles" w wykonaniu Dead Kennedys brzmi za....ście ;)

Słucham muzy w rodzaju Joy Division, X-mal Deutschland, Bauhaus itp.itd. lampa na EL34PP daje radę bez zająknięcia ,a "California Uber Alles" w wykonaniu Dead Kennedys brzmi za....ście ;)

Ja słucham prawie wszystkiego ze stajni 4AD na EL34 i jest super :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.