Skocz do zawartości
IGNORED

SME 3009 sIII i wkładki MC

Gość masza1968

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A ja znowu będę marudził na temat doboru wkładki :) tym razem do innego patefonu.

Obecnie z dużym zadowoleniem gram na ramieniu SME 3009sIII i wkładce Shure V15II. Z próżności i na wszelki wypadek zakupiłem (bo jakoś cena wydawała się atrakcyjna) drugie ramię do 3009sIII. Ramię w bardzo dobrym stanie tylko przewody mi się nie podobały. Wymieniłem na nowe srebrne SME. Tak sobie myślę, że co ma leżeć odłogiem - zaaplikuję do niego jakaś wkładkę - tym razem mam ochotę na MC. I tu wychodzi brak wiedzy i doświadczenia.

Wyczytałem (nie wiem czy dobrze), że optymalna częstotliwość rezonansowa powinna zawierać się w przedziale 8-15 Hz.

Korzystając z tabeli dopasowania dla SME (na załączonym obrazku) wychodzi, że wkładka o takich parametrach:

Balanced output 0.5 dB (1kHz)

Coil Impedance 12 Ω (1 kHz)

Appropriate Needle Pressure 1.8 - 2.2 g (2.0g Standard)

Output Voltage 0.4 mV (1kHz, 5cm/sec.)

Channel Separation 30 dB (1kHz)

Frequency Range at play 15 - 50,000 Hz

DC Resistance 12 Ω

Load resistance 100 Ω or more (connected with Headphone Amplifier)

Coil Inductance 25 μ H (1kHz)

Static Compliance 35 × 10-6cm/dyne

Dynamic Compliance 18 × 10 -6 cm / dyne (100Hz)

Stylus Shape Special line contact stylus/ 40×7μm

Cantilever φ0.26 Solid boron / vertical tracking angle: 23

Dimensions/ Weight H17 × W16.8 × D25.7mm / 8g

powinna dobrze się zgrać? Efektywna masa ramienia to 5g + masa wkładki 8g. Podatność dynamiczna wkładki 18mN (dobrze myślę?) i z wykresu wychodzi częstotliwość rezonansowa blisko 10Hz. Powinno być dopasowanie.

Czy dobrze to robię czy gdzieś popełniam błąd?

Wkładka to audio-technica AT-OC9/III

I teraz z waszego doświadczenia - jeśli dobrze policzyłem to czy to zagra z tym ramieniem? Czy są może lepsze wkładki pasujące do tego ramienia do kwoty 2-3k zł?

https://www.audiostereo.pl/topic/72809-sme-3009-siii-i-wk%C5%82adki-mc/

Część

Powinno być dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dzięki Paweł, tak myślałem, że powinno być OK.

A jeszcze, czy ktoś mógłby coś napisać o wybranej przeze mnie wkładce - czy to będzie dobry wybór czy raczej coś innego byście polecili?

Nikt nic nie wie o tej wkładce??? Myślałem, że to raczej znany model :)

Poczytaj sobie tutaj:

Ukryta Zawartość

Jak nie jesteś zarejestrowany na Vinyl Engine to zarejestruj się kopalnia informacji i wiedzy.

Pozdrawiam, Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Dzięki Paweł, tak myślałem, że powinno być OK.

A jeszcze, czy ktoś mógłby coś napisać o wybranej przeze mnie wkładce - czy to będzie dobry wybór czy raczej coś innego byście polecili?

Miałem i przez dłuższy czas z dużą satysfakcją używałem OC9 ver 2.

Tamta była twardsza, o podatności bodajże 9cu.

Wkładka szczegółowa, dźwięczna o basie raczej punktualnym i zdyscyplinowanym niż głębokim i potężnym.

O barwie raczej chłodnej.

Wszystko powyższe określenia to cechy a nie oceny.

Jak już pisałem, uważam wkładkę za bardzo udaną.

Uwaga nie dotycząca bezpośrednio wkładki ale istotna; żadne pre nie jest do niej "za dobre"

Każde następne lepsze poprawi jedynie dźwięk bez wyciągania na wierzch żadnych brudów.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dzięki za link - znam, przeczytałem. 90% z tego to czyste technikalia i głównie porównania (pod wzgledem technicznym) do vII. Chodzi mi bardziej o wrażenia z uzytkowania tej wkładki.

Miałem i przez dłuższy czas z dużą satysfakcją używałem OC9 ver 2.

Tamta była twardsza, o podatności bodajże 9cu.

Wkładka szczegółowa, dźwięczna o basie raczej punktualnym i zdyscyplinowanym niż głębokim i potężnym.

O barwie raczej chłodnej.

Wszystko powyższe określenia to cechy a nie oceny.

Jak już pisałem, uważam wkładkę za bardzo udaną.

Uwaga nie dotycząca bezpośrednio wkładki ale istotna; żadne pre nie jest do niej "za dobre"

Każde następne lepsze poprawi jedynie dźwięk bez wyciągania na wierzch żadnych brudów.

Dzieki - bardzo dla mnie cenne uwagi.

Miałem w swojej "karierze" z analogiem tylko jedną wkładkę MC - Denona 103 w gramofonie DP-37F - kompletna porażka - wkładka zupełnie nie dopasowana do tego infantylnego :) ramienia. Kupując to kiedyś niec nie wiedziałem o dopasowaniu :)

Teraz gram na Shure V15II - w mojej opinii jedna z fajniejszych wkładek MM jakie posiadałem. Wiadomo, że wkładki nie da się pożyczyć na odsłuch i w moim przypadku to zakup w ciemno. Ta AT pięciu złotych nie kosztuje, dlatego może ktoś umie mi powiedzieć czego mogę się spodziewać po AT-OC9 w stosunku do posiadanego V15?

będzie chłodniej (nie przez nadchodzącą zimę) i bardziej precyzyjnie

Maciej - to wszystko rzecz gustu, znam ludzi, którzy po MC twierdzą, że MM jest do kosza a są tacy (ja), którzy wolą więcej luzu niż precyzji a podstawową rzeczą przy MC jest dopasowanie z pre

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

a podstawową rzeczą przy MC jest dopasowanie z pre

Racja.

Masza... jeśli nie planujesz inwestować w pre z regulacją (przynajmniej obciażenia i wzmocnienia) to nie ma sensu pchać się w MC. Można liczyć na mityczne dopasowanie, ale to loteria. Żadna wkładka nie zagrała mi jeszcze dobrze na rekomendowanych w instrukcji nastawieniach. Pre z regulacją to podstawa.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Racja.

Masza... jeśli nie planujesz inwestować w pre z regulacją (przynajmniej obciażenia i wzmocnienia) to nie ma sensu pchać się w MC. Można liczyć na mityczne dopasowanie, ale to loteria. Żadna wkładka nie zagrała mi jeszcze dobrze na rekomendowanych w instrukcji nastawieniach. Pre z regulacją to podstawa.

będzie chłodniej (nie przez nadchodzącą zimę) i bardziej precyzyjnie

Maciej - to wszystko rzecz gustu, znam ludzi, którzy po MC twierdzą, że MM jest do kosza a są tacy (ja), którzy wolą więcej luzu niż precyzji a podstawową rzeczą przy MC jest dopasowanie z pre

Takiej zgodności jak jestem na tym forum nie widziałem jeszcze :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Takiej zgodności jak jestem na tym forum nie widziałem jeszcze :)

Panowie szacunek, wielkie dzięki za zgodna opinię (musi w takim razie być wiarygodna).

Janku, zakupiłem dodatkowego headshella (właściwie w przypadku 3009sIII to ramię z koszykiem) i w związku z tym nie zamierzam rozstawać się z Shure V15 - (Adam, świetna wkładka) a nawet poluję cały czas na wkładki AT, które mi poleciłeś.

Adam, o pre się nie martwię. Od pewnego czasu używam Sensora, był wart każdej wydanej złotówki.

vesa, teraz pytanie - którą kupić II czy III (są jeszcze dostępne nowe II na eBayu w identycznej cenie jak III). Korespondowałem trochę z Davem Cawleyem z vinyl engine i twierdzi, że brzmieniowo są nie do odróżnienia. W III już więcej księgowi mieli do powiedzenia (trochę mniej solidna od II) ale niby lepiej mi się spasuje z SME. Inni twierdzą, że II brzmieniowo jest trochę lepsza od III i bądź tu mądry!?

Adam, o pre się nie martwię. Od pewnego czasu używam Sensora, był wart każdej wydanej złotówki.

Więc, to co napisałem Ciebie już nie dotyczy :), grubo się rozpędziłeś.

Może więc Dynavector XX2MK2? - wielka rzecz.

Gość vasa

(Konto usunięte)

vesa, teraz pytanie - którą kupić II czy III (są jeszcze dostępne nowe II na eBayu w identycznej cenie jak III). Korespondowałem trochę z Davem Cawleyem z vinyl engine i twierdzi, że brzmieniowo są nie do odróżnienia. W III już więcej księgowi mieli do powiedzenia (trochę mniej solidna od II) ale niby lepiej mi się spasuje z SME. Inni twierdzą, że II brzmieniowo jest trochę lepsza od III i bądź tu mądry!?

Dwójka nie zgra się z SME III. (wiem bo mam :)

Jesteś "skazany" na v.III

Jeśli mądrzy ludzie twierdzą, że jest nie do odróżnienia to trzeba im wierzyć :)

Sądzę, że OC9 z pre RCM-u odeśle Shura na emeryturę. OC9 to jest chyba obecnie najbardziej niedowartościowana wkładka.

Dwójka potrzebowała ok 40h na rozruszanie zawieszenia, może się zdarzyć, że z początku będą zęby bolały.

Z drugiej strony miękkie zawieszenie może nie wymagać tak długiej rozgrzewki.

3009 III ma zdaje się tłumienie olejowe, regulowane. To może pomóc w dopasowaniu ... jednak kosztem muzyki oczywiście. Jakiekolwiek tłumienie ruchu ramienia zabiera coś z muzyki. Zawsze.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dobrze, zamówię tą wkładkę u Cawleya (ma dobrą cenę) i zobaczymy co będzie. Dzięki wszystkim za pomoc.

A tak przy okazji, opłaca się wymienić ramię 3009sIII na nowe 309 czy to będzie przerost formy nad treścią?

A tak przy okazji, opłaca się wymienić ramię 3009sIII na nowe 309 czy to będzie przerost formy nad treścią?

Nie opłaca się. Próbowałem 309'tki, przekładałem tez swoje ramię i niestety nie zagrały tak dobrze jak na gramofonach ze sztywniejszym zawieszeniem. Mam jakieś głębokie przekonanie, ze nowe SME nie sprawdzają się na pływajacych armbordach. Choc nie mam pojęcia z czego to wynika.

Poza tym, jesli chodzi o wyposażenie 3009sIII, np. precyzyjny mechanizm ustawień, czy mało kolizyjny tłumik olejowy, to z dzisiajszej produkcji oferuje to dopiero SMEV - ale to juz jest ewidentny przerost formy nad treścią.

Lepiej poćwiczyć z jakimiś tanszymi ale dobrymi ramionami np. LINN Akito, Rega w wykonaniu technoarm Mitchela, niz wydawać 6tys na 309-tkę.

Jedyne co możesz zyskać to możliwość stosowania szerszej palety wkładek. Zagrać lepiej nie zagra, ale czego się nauczysz to Twoje :). Po czasie i tak pewnie skończysz na 3009tce z Shurem :) - one jakoś dziwnie pasują do Sondeka.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie opłaca się.

I takie odpowiedzi lubie :)

Jedyne co możesz zyskać to możliwość stosowania szerszej palety wkładek.

Dokładnie o to mi chodziło ale chyba poczekam z tymi wkładkami na mojego (na pewno nie w tym roku) Hyperspace'a :)

Po czasie i tak pewnie skończysz na 3009tce z Shurem :) - one jakoś dziwnie pasują do Sondeka.

Absolutnie tego nie wykluczam. Tą wkładkę tak polubiłem, że zakupiłem jeszcze jedną (na zapas) w razie gdyby miało je kompletnie wymieść z rynku. Niemniej świerzbi mnie popróbować MC. No nic, póki co poprzestanę na OC9.

• 3 tygodnie później...
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Sądzę, że OC9 z pre RCM-u odeśle Shura na emeryturę. OC9 to jest chyba obecnie najbardziej niedowartościowana wkładka.

Gra! I to dobrze gra. Kompletnie inna bajka. A jeszcze nie jest do końca "dotarta".

Wyczytałem (nie wiem czy dobrze), że optymalna częstotliwość rezonansowa powinna zawierać się w przedziale 8-15 Hz.

Korzystając z tabeli dopasowania dla SME (na załączonym obrazku) wychodzi, że wkładka o takich parametrach:

Static Compliance 35 × 10-6cm/dyne

Dynamic Compliance 18 × 10 -6 cm / dyne (100Hz)

Dimensions/ Weight H17 × W16.8 × D25.7mm / 8g

powinna dobrze się zgrać? Efektywna masa ramienia to 5g + masa wkładki 8g. Podatność dynamiczna wkładki 18mN (dobrze myślę?) i z wykresu wychodzi częstotliwość rezonansowa blisko 10Hz. Powinno być dopasowanie.

Czy dobrze to robię czy gdzieś popełniam błąd?

Popełniasz typowy błąd, dynamiczna podatność 18 mierzona dla częstotliwości 100Hz nie może być podstawą do oceny wg tabel odnoszących się do zakresu częstotliwości wokół 10 Hz.

Należy operować podatnością mierzoną dla 10Hz. Dla tej wkładki bedzie ona leżała gdzieś między wartością statyczną 35, czyli dla 0 Hz, a wartoscią dynamiczną 18 mierzoną dla 100Hz.

W praktyce dla 10 Hz dynamic compliance dla tej wkladki szacuje się na poziomie ok. 27.

Co daje: 6 g ramię + 8g wkładka + 0,5g wkręty i 27 dyn.compliance => częst. rez. 8,3 HZ.

Jeszcze w zakresie optymalnym 8 - 12 Hz, ale na samym dole.

Pozdrawiam

Gość vasa

(Konto usunięte)

W praktyce dla 10 Hz dynamic compliance dla tej wkladki szacuje się na poziomie ok. 27.

Co daje: 6 g ramię + 8g wkładka + 0,5g wkręty i 27 dyn.compliance => częst. rez. 8,3 HZ.

Jeszcze w zakresie optymalnym 8 - 12 Hz, ale na samym dole.

Pozdrawiam

Arytmetycznie tak waśnie jest, ale kontrola innych wkładek na płycie testowej dawała mi zawsze wynik wyższy od oczekiwanego.

--> Masza1968, po pierwsze napisz trochę więcej o wrażeniach, a jeśli masz płytę testową to sprawdź gdzie jest rezonans.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

--> Masza1968, po pierwsze napisz trochę więcej o wrażeniach, a jeśli masz płytę testową to sprawdź gdzie jest rezonans.

vesa,

moje wrażenia w 100% pokrywają się z tym co wcześniej pisaliście. Zmiany w stosunku do Shure:

1. O wiele bardziej detaliczna. Słychać masę niuansów w nagraniu, o których istnieniu wcześniej nie miałem pojęcia.

2. Scena - zawsze ceniłem sobie dźwięk z winyla ale uwielbiałem trójwymiarowa scenę z CD. Teraz mam taką scenę tez na LP.

3. Bas - nie ma go tyle co wcześniej ale jest pod doskonałą kontrolą. Ale nie można powiedzieć, że jest go za mało.

Ale żeby nie było samych achów i ochów... przy V15 muzyki można słuchać wiele godzin, AT się słucha z otwarta buzią ale po dwóch godzinach zaczyna męczyć. Jest tych dźwięków na dłuższą metę za dużo. Mam teraz koszmarny okres w robocie i mało czasu na słuchanie. Wkładka gra dopiero z 10h. Ma się dotrzeć po 30-50h. Zobaczymy co się zmieni.

Podsumowując - jest to bardzo dobra wkładka za umiarkowaną (w porównaniu do konkurencji grającej na podobnym poziomie) cenie.

Mam gdzieś taka płytę. Muszę poszukać i zobaczyć czy przy jej pomocy da się zobaczyć ten rezonans.

http://allegro.pl/sampler-do-ustawiania-wkladki-polski-opis-i1312427841.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.