Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty DAC

MystiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Stawianie PCM2702, szczególnie dobrze zaaplikowanego z analogiem, na równi z forumowym PCM2704 jest dość śmieszne. Jeżeli to ma zagrać, to muszą być te wzmacniacze operacyjne! Nawet karty muzyczne integrowane w PC mają, zasilane z +/-5V, ale lepiej, jak z pojedynczego 5V. Zróbcie coś, co gra na poziomie integry SoundMAX AD1984HD, a to będzie warte nawet 300zł (do tej ceny trudno znaleźć DAC, który gra lepiej na słuchawkach 300 omów, nawet ze wzmacniaczem słuchawkowym).

z tego wszystkiego to już nic chyba nie jest warte uwagi? najlepiej wszystko co jest warte kilka tysięcy z,i ważne aby było fabryczne,wszyscy umieją tylko krytykować nieistniejące projekty,dajcie najpierw aby te projekty powstały! to potem można będzie je skrytykować,bo narazie to wszystko co jest mniej warte jak 300zł to chłam:)opanujcie się trochę nie wszyscy na tym forum mają audiofilską chorobę i nie każdy jest w stanie inwestować krocie w coś co jest skomplikowane w montażu,oraz problematyczne w częściach.

To że to audiofilskie forum nie znaczy że każdy piszący na nim jest "audiofilem":)

Jakie kilka tysięcy ? Jakie nieistniejące projekty, skoro osłuchiwane w przeciwienśtwie do kolegi.

Najpierw sam się wstrzymaj z takimi komentarzami. No proszę cię, szczere rady.

Przecież stawiane pcm1794 z wm8716 który gra najwyżej jak 20% tego co oferuje PCM jest rzeczą wrecz szukujacą! No, to chyba wyjątkowo nieudolnie był zaaplikowany ten PCM. Ale trudno mi uwierzyć.

Zaraz, po chwili dowjadujemy się, że za źródło odniesienia w tej samej półce mamy porównanie do przenosnego playera - koniec.

I to jeszcze, że ponoć nie odbiega od stacjonarnych cd z wyższej półki.

nikifor wszyscy rozmawiamy poważnie, sądze (ja przynajmniej nie popisuje się, tylko opieram się na odsłuchach) Nie pisz już jakich CD słuchałeś.

Apropos playerów, nie wiem jak gra ten przenośny odtwarzacz.

Ja mam osobiście wielokrotnie nagradzonego w pismach Vedia V39, który jest na Wolfsonie WM8978. Ale nie dlatego że nagradzany, czy tymbardziej że na Wolfsonie.

Fakt gra dosyć dobrze jak na przenośny player, ale litości i jemu daleko dobrego do daca na poczciwym WM8740, a co dopiero do DOBREGO prądowego daca na PCM179x czy napięciowego WM8742.

Widze po prostu, że kolega nie obcował z dobrym dżwiękiem.

Prosze mi nie wpierać. (nie pisze złośliwie) To nie zarzut, ale fakt.

Gdyż niby super przestrzeń w słuchawkach jak robią to czasem przenośne odtwarzacze, to jeszcze mało co do wiernej prezentacji odtworzonego nagrania.

To że na audiofilskim ponoć forum nie każdy piszący na nim jest audiofilem, to oczywiste i w niczym nie przeszkada.

Ale nie oznacza to, że można wćiskać w ciemno użytkownikom coś tak słabego. Po pierwsze, czego się nie da słuchać i nawet nie miało porównania z czymś lepszym.

Dlaczego nie PCM1754 ? Na pewno zagra lepiej, w dodatku jedno zasilanie i dużo łatwiejszy w aplikacji.

Nie dajcie się forumowicze wpakować w tego WM8524, bo szkoda kasy i roboty.

Nikt nie chce źle tu radzić, ani podwyżyć koszta projektu super elementami. Dlatego można wziąć alternatywe, sprawdzoną alternatywe jak PCM1754.

Bedzie tanio, prosto i napewno dobrze !

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

jeśli naprawdę pcm1754 jest lepszy to dlaczego tak mało o nim słychać? i hayifi-diy nie widziałem do niego projektu czy gotowego kitu,a wm owszem.

Nic nie wydałem majątku na grubdaca i zobaczę czy faktycznie jest taki słaby,na szczęście każdy ma inny gust:)

a może by tak zaaplikować tego WM8978 przeglądałem jego aplikację i jest dość prosta.

jaizm dziwne to są te twoje wyimmaginowane osądy.

WM8524 słyszałem, bo sam go miałem. Żebyś wiedział ile ja już daców już się osłuchałem.

I to nie jak inni, podpinając się czesto pod swój marketowy system, czy jakieś diy, człowiecze.

I oczekują nagle cudu w brzmieniu.

Ja mam to szczęście, że zawsze jak moj system mi nie wystarcza, podskocze do sąsiada. Tam podpinam się pod system sąsiada, m.in. końcówke Krell plus Audio Physic.

Od razu słychać, co dany dac oferuje.

A z tego co wnioskuje, tó mowisz byle mówić. A może i zrobić zamieszanie.

Podziwiam takich ludzi, co nagle odezwą się bez żadnych konkretów, co grało z czym i jak. Na zasadzie: ja słyszałem, więc tak musi być. Mi sie spodobało w porównaniu do czegoś, to inaczej nie może być.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Temat tyczy się prostego taniego daca i nikt nie wymaga od nich cudów,zawsze jeden dac od drugiego będzie lepszy,nie ma na swiecie rzeczy "najlepszych" szanuje rady osłuchanych forumowiczów i doświadczonych,ale zamiast mieszać z błotem proste konstrukcję może by sami coś zaprojektowali? wtedy będzie można to skrytykować bo jak narazie nie ma czego:)

Mi tam zapewne grubdac będzie się podobał i napewno będę się z niego cieszył,skoro nawet sb-live mi się podobał:) to na tym się nie zawiodę.

Kiedyś znajomy dał mi się przejechać porsche,czy to ma znaczyć że swojego citroena zx mam wywalić bo to nie jeżdzi?

od czegoś trzeba zacząć,a w przypadku tanich diy jest to dobry początek.

Robertus wierzę iż słuchałeś wielu DAC, lecz ton wypowiedzi w jakim to serwujesz wzbudza mimowolną agresję ;) tak samo było w wątku o PCB pod AD1865. Może ta kostka nie jest wysokich lotów lecz też podejrzewam iż nie jest droga, to jest dział DIY gdzie sami budujemy i testujemy trzeba to traktować po części jako zabawę i poligon doświadczalny.A tego typu stwierdzenia "I to nie jak inni, podpinając się czesto pod swój marketowy system, czy jakieś diy, człowiecze. " to zachowaj dla innych , wielu ludzi stąd też odsłuchuje na sprzęcie o którym nie masz bladego pojęcia a tym bardziej nie prowadziłeś na nim odsłuchów.

jeśli naprawdę pcm1754 jest lepszy to dlaczego tak mało o nim słychać? i hayifi-diy nie widziałem do niego projektu czy gotowego kitu,a wm owszem.

Nic nie wydałem majątku na grubdaca i zobaczę czy faktycznie jest taki słaby,na szczęście każdy ma inny gust:)

a może by tak zaaplikować tego WM8978 przeglądałem jego aplikację i jest dość prosta.

Ojjj nikifor. Twoje porównania były.... hmmm, powiedzmy niepoważne.

Co do projektów na PCM1754, to parę w internecie można znaleźć. Mój nie był zbyt reprezentacyjny, ot tak na szybkiego, żeby zobaczyć co to potrafi, a potrafi. Wyglądało to jak niżej, czyli stylizacja na wczesny PRL :-)

Poza tym nie wiem czy ktoś słyszał o takim klocku Luxmana D-38u. Oczywiście gra w nim analogówka, zadaniem DAC'a w tym jak i chyba wszystkich klockach jest tylko jedno: nie spiepszyć dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27417-058643200 1287918494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrze masz troche racji. Może troche za ostro, ale jak wpoić innym fakt ?

Żalezy mi, by coś z tego wyszło, zwłasza że wielu niedoświadczonych chętnie i czesto jednoraozwo zabiera się za taki projekt, a niech to gra, a nie bedzie "bezcelowym poligonem doświadczalnym"

Tak jest najcześciej, że ludzie początkujący słuchają na tym z czym mają obecnie do czynienia. Dlatego szczere proponuje sprawdzone rozwiązanie (nie żeby utrudnić, czy zgrywać się) na choćby prosciutkim PCM1754.

fajnie to zrobiłeś tylko tyle pinów na oddzielnej pcb,to nie widziałem,szkoda że nie jest to jakoś prościej zrobione na pojedynczej pcb,wtedy projekt i dyskusja nad daciem była by właśćiwie zakończona,wystarczyła by twoja zgoda oraz oddanie projektu do zakładu w celu zrobienia profesjonalnej pcb.

fajnie to zrobiłeś tylko tyle pinów na oddzielnej pcb,to nie widziałem,szkoda że nie jest to jakoś prościej zrobione na pojedynczej pcb,wtedy projekt i dyskusja nad daciem była by właśćiwie zakończona,wystarczyła by twoja zgoda oraz oddanie projektu do zakładu w celu zrobienia profesjonalnej pcb.

Nie przesadzaj. Takie PCB projektuje się w 38 minut. Poza tym to tylko DAC bez odbiornika. Do zakładu to oddaje się rzeczy dopracowane.

Taki DAC wraz z odbiornikiem na dwustronnym PCB w SMD można by zmieścić na formacie pudełka zapałek.

nikifor, bez przesady

Żeby był dobry początek a nie byle było, sam miałem inny projekt na PCM1754.

I mogę też pomóc w tym projekcje.

Co ty byś zrobił za "eksperyment" nie dając nawet operacyjnego na wyjściu. :-)

Masz trochę dziwne podejście mówiąc, że jak pcm1754 jest lepszy to dlaczego tak mało o nim słychać.

Może cie rozczaruje, ale co do daców na Wolfsonach to powiem ci, że nawet w 10% nie napisano o nich na forach i nie stosowano przez producentów w porównaniu do kości od BB.

ok no to może zaczniemy coś robić a nie gadać? to co proponujecie ten PCM1754?

Ukryta Zawartość

nawet tani ten dac jest

Ukryta Zawartość

Możemy się zabrać. Przecież PCM2706 też pochodz od BB :-)

Ważne jest zaprojektorwanie druku pod samą kość przetwornika. Moge posłużyć radą.

Kto w ogóle robi projekt druku ? Rozumiem, ze dwustronny ?

Zastanawim sie, czy nie lepjej zamówić kości daców z mouser. Chyba kolega Krawiec nawet deklarował zamówienie.

Ukryta Zawartość

Przy min. 25szt. wychodzi 1,86 Euro czyli jeszcze taniej.

Ukryta Zawartość

myślę że w projektach druku kolega krawiec ma doświadczenie,projektował już kartę na pcm2704,tylko nie wiadomo czy zechcę się za to zabrać pot tych wszystkich wpisach? miał chęci ale na WM

czyli z założenia projekt ma być podobny do grubdaca i ma w nim jako transport posłużyć pcm2706,czyli zasilanie z usb? jedyne co się zmieni to układ pcm1754

Wtrące jeszcze ostatnie słowo.

Po PCM1754 wziąłem się za 1794. Pierwsza wersja wyglądała jak na pierwszej fotce. Zarąbiście to grało aż coś przekombinowałem i spaliłem :) Potem zrobiłem jeszcze jedno all in one na 1794 w trybie monaural. Wbrew pozorom był to najgorszy z moich projektów. Grało co prawda wyśmienicie, ale zbliżyć się do deklarowanego SNR na takim PCB jest właściwie nie możliwe. Zdjęcie 2.

Potem wziąłęm się za 1798. Było parę wersji PCB, każdy z możliwych sposobów prowadzenia i łączenia mas i doszedłem do wersji finalnej, która jakoś nie może się doczekać obudowy i pewnie się nie doczeka, bo projekt powstał z myślą o kolumnach aktywnych. Zdjęcie ostatnie.

Podsumowująć, nie jest to DAC najprostszy, ale PCM1798 jest wg mnie najlepszą kością w przystępnej cenie jaką oferuje TI. Wiem, że wygląd PCB nadal PRLowski, ale lubie robić projekty od dechy do dechy sam.

nikifor, bez przesady

Żeby był dobry początek a nie byle było, sam miałem inny projekt na PCM1754.

I mogę też pomóc w tym projekcje.

Co ty byś zrobił za "eksperyment" nie dając nawet operacyjnego na wyjściu. :-)

Tam jest LPF na opampie.

Ukryta Zawartość

post-27417-027098900 1287922197_thumb.jpg

post-27417-002725900 1287922256_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie operacyjny, tak czy tak jest niezbędny.

Jeżeli kolega krawiec dobrze projektuje płytki (ważne prowadzenie mas) to na pewno będzie to dobrze brzmiało. Projekt jest prosty. :-)

Tylko teraz, jeżeli myślimy o zasilaniu z USB, to niestety przyjmujemy, że ponad 50% możliwości projektu od razu zostanie zaprzepaszczonych.

Tu niestety mamy same wady:

-Zasilanie z USB jest strasznie zaśmiecone, źródło różnych zakłoceń.

-Na większości płyt głównych bardzo niestabilne pod względem szybkich zmaian obciążeń. (wiadomo, ale też sam sprawdzałem już niewiekie na oscyloskopie)

-Brak możliwości zastosowania wręcz obowiązkowej stabilizacji napięcia dla kości przetwornika. (jest do dyspozycji tylko 5V)

-Jedynie 3,3V możemy pozyskać dla cyfry PCM2706 na stabie, wyącznie typu low-drop.

-A 5V odpada do zasilania operacyjnego na wyjściu analogówki. Można teoretycznie, ale napięcie stałe na wyjściu, kondy separujące + pogorszenie jakości. Więszkość typowych operacyjnych brzmi tragicznie przy takim napięciu, naprawdę + bardzo mały zapas wysterowania. Są większe zniekształcenia tego samego scalaka.

Brak uzyskania zasilania symetrycznego. (jest możliwość, ale to prosty i tani dac... i nie zaśmiecony ma być)

Trzeba wybrać kompromis.

nie,nie nie ta liga:) to jest tak zwany"kozak dac" a nam chodzi o coś prostego,niema co kombinować bo zajdziemy na wyżyny:)

może by tak zrobić oddzielne pojedyncze zasilanie tak jak jest w większośći daców,poprostu zintegrować stabilizatory a na wejściu zew transformator.

Czyli zasilany tylko z USB ? Bo wtedy to nie zagra lepiej niż Realtek. Ostrzegam.

A i przy zastosowaniu super kości i projektu niewiele lepjej.

To może własnie zewnętrzne zasilanie np 2x12V. Niech bedzie tylko jedno symetryczne. Choć nie jest to zbyt dobre, no ale tanie i sensowne.

Stabilzowane będzie + - 9V na operacyjny. Z połówki dodatniego napięcia po dławiku zrobimy stabilizowane zasilanie +5V i +3,3V, z jednego uzwojenia i na tanich stabach dla układów.

(już minimalnie wydane koszty co do w miarę sensownego zasilania układów)

To obowiazek !

Bo zsilanie z USB moim zdaniem spowoduje, iż ta karta będzie tak wielkim niewypałem, że jest duże prawdopodobieństwo, że zintegrowany Realtek zagra lepiej.

To oczywiste dla tego, że pomimo syfu w zasilaniu na płycie głównej jest już jakaś stabilizacja napiecia. A ten zintegrowany kodek, zwlaszcza jego nowsze odmiany wcale nie mają złych parametrów.

Przy zasilaniu z USB skazani jesteśmy na opampa typu MCP602, czyli znów zbliżamy się do jakości mptrójki. Chcąc mieć porządny analog potrzebne jest paręnaście symetrcznych V i tego się nie przeskoczy. Oczywiście można zrobić przetwornicę i stabilizację, ale to się raczej mija z celem. 2W trafko 12V kosztuje góra 10PLN.

Sam nie eksperymentowałem, choć miałem ochotę. Jakby się pokusić o pasywną konwersję i w razie potrzeby ustawić wzmocnienie na opampie LPF udało by się machnąć całość na np jednym opa4134. SNR trochę pewnie ucierpi na takim zabiegu, ale to i tak będzie hajend :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.