Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty DAC

MystiQ

Rekomendowane odpowiedzi

No to się mało nie posikałem :) hahaha hrum hrum sik sik

od początku ma być tanio i ekonomicznie :)

Wsio OK

Dość nie miało być PCM1798 bo to być tanie ? OK

2706 ? OK no bo USB (only) OK

a tu sru........

2 x AD797 i OP07 .... o reszcie nie wspomnę :)

Bedze tanio na pewno ..

No to się mało nie posikałem :) hahaha hrum hrum sik sik

od początku ma być tanio i ekonomicznie :)

Wsio OK

Dość nie miało być PCM1798 bo to być tanie ? OK

2706 ? OK no bo USB (only) OK

a tu sru........

2 x AD797 i OP07 .... o reszcie nie wspomnę :)

Bedze tanio na pewno ..

Max-bit a laskawie zobacz na stronke wstecz tam pisze dlaczego jest np AD797, rownie dobrze moglem dac w opisie ukladu opa627

A dla czego masz Psel podciągnięte do 3v3? dla samozasilania powinno chyba być na masie. Czy Host nie powinien być podpięty do Vbus z gniazda USB?

Psel powinno być na masie

Host powinien być na +5V z USB

Dodatkowo Fsel musi być high czyli +3V3

Moim zdaniem nie ma sensu dawać tam generator wystarczy dobry zwykły kwarc.

A jeśli ma być to tanio ale sensownie zamiast tych 4 op-ów dałbym 2 podwójne na podstawkach.

Jakby się ludzie znudzili dźwiękiem to zawsze sobie mogą powymieniać op-y i pogoń za króliczkiem nadal trwa ;)

Generalnie Kuty sorry Nikifor ma rację układ powinien być prosty ale dawać możliwości dalszej zabawy.

proponuje aby Max-bit zaprojektował swoją wersję na pcm1798 wtedy będziemy mogli pokrytykować:) ale najpierw poczekamy jak kolega krawiec skończy tego daca,bo daców na audiostereo wyszło sporo ale tego typu oraz niskofinansowych:) to niewiele,albo aż 1szt i to przez tego samego projektanta,więc jak narazie nie jestem osobiście zainteresowany dacami na zaawansowanych kościach,może potem:)

biblioteka była brana do zaprojektowania analogówki,ale może dało by się ew podać jak najtańsze zamienniki które można by było wstawić? zresztą każdy da wo na jakie go będzie stać,wiem że ad797 bardzo dobrze zastępują opa134 ale nie wiem czy są w takich obudowach,a co do tych drugich to już trzeba dobrać bardziej odpowiadające.

zgadzam się z dio co do tych dwóch podwójnych opów myślę że by wystarczyły dwa wzmacniacze operacyjne ew na podstawkach,nie wiem tylko kto to "kuty" :)

Do filtru od początku były brane pod uwagę NE5534(~1,5zł). Do serwa natomiast najtańszym z dostępnych, WO o niskim offsecie wejściowym, jest OP-07 (HFO-1,22zł). Jest jeszcze ciekawy i równie tani OP-77. Jeżeli macie jakieś typy - piszcie.

Kuty to podły człowiek był...

Dodatkowo Fsel musi być high czyli +3V3

Moim zdaniem nie ma sensu dawać tam generator wystarczy dobry zwykły kwarc.

Co do kwarca zgoda, co do Fsel to ma być high jak chcemy korzystać z spdif, tu potrzeba i2s.

Co do PCM1798 wygląda to tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

januss73 >z kąt ty masz taki prosty projekt pcm1798 sam zrobiłeś? tylko czy pcm1794 jest pin kompatybilny z pcm1798?

może będą dwa daci do wyboru jeden od krawca,a drugi od januss73/piszę się na obie pcb jak by co:)

januss73 >z kąt ty masz taki prosty projekt pcm1798 sam zrobiłeś? tylko czy pcm1794 jest pin kompatybilny z pcm1798?

może będą dwa daci do wyboru jeden od krawca,a drugi od januss73/piszę się na obie pcb jak by co:)

Mam 3 laptopy, jeden ma niby wyjście spdif, ale nie działa, więc też mi się przyda coś pd USB.

PCB machnąłem wczoraj po połódniu. Jeszcze je trochę przemyślę poprawię i oddam do zakładu.

A będziesz robił jakieś zamówienia na pcb dla chętnych?

Mogę zamówić więcej, ale najpierw chcę zrobić i przetestować prototyp. Nie chcę nikogo narażać na koszty, w

razie gdyby pojawił się jakiś czeski błąd.

Robię sobie kosztorys części. PCB w Prototypach wyszło 45 netto.

edit

sory za "połódnie" :)

Chyba nie da się zrobić tanio prostego dac'a na dobrych ic, bo dobre ic nie są tanie :)

Komplet części w Mouser wyszedł 30Euro.

Ukryta Zawartość

Poprawilem nieco PCB, dołożyłem zworki do zmiany parametrów DF (zawsze chciałem sprawdzić czy to się słyszy) przepiąłem zasilanie stabilizatorów cz. cyfrowej z wyjścia analogowego staba 7815 na zasilanie wejściowe 2 x 18 do 30V. (teoretycznie 30V, bo pewnie będzie wtedy ciepło) Chyba tak jest lepiej bo wykorzystujemy ripple rejection (jakie by ono nie było dla takich częstotliwości)kości 78xx

Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie?

post-27417-097294700 1288536315_thumb.png

post-27417-081210800 1288536324_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stabilizowane? to na co te stabilizatory tam są? myślałem że wystarczy podłączyć same trafa to znaczy że wcale taki prosty ten dac nie jest,czekam w takim razie na wersję kolegi krawiec, z tego co wiem jego wersja powinna być max uproszczona ale z zasilaniem stabilizowanym na pcb i to jest to.

Ty to nikifior chyba sam nie wiesz czego chcesz? Najpierw chcesz mieć prosto, za chwile all in one. Takie rzeczy to wiesz gdzie?

Najpierw mówisz, że pcm'y są be, a wm'y cacy a zachwile, że dac na 1754 zmiecie wszystko co napotka.

Wyrób sobie chłopie jakieś zdanie i się go trzymaj, bo Cię nazwę chorągiewka :)

Stabilizowane, bo najstarsi Indianie wiedzą, że w audio prestabilizacja jest bardzo wskazana.

Jak chcesz wyśle ci pliki, to sobie dołożysz mostek i będziesz mógł podłączyć trafo, jak chcesz to przyklej sobie mostek na pająka do trafa, a jak chcesz to czekaj na Krawca. Zresztą czekać i tak byś musiał do lutego, bo ti nie robi od dłuższego czasu 1798 i nigdzie ich pewnie nie dostaniesz.

Dla mniej narzekających raczej już bardziej ostateczna wersja. Zrobiłem gerbery i może jutro zamówie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie maja termian dopiero na luty, dobrze ze w zeszlym tygodniu pare przyslali :-)

Januss posiadasz moze katalog oznaczen SMD z Ti bo kurde przyslali mi cos czego nie zamawialem i to dobre 20 szt :-/, kurde bede musial chyba przedzwonic do Pragi

Narazie projekt mecze na analogowce ( reszta zrobiona ) bo trzeba zrobic raz a porzadne.

Kiedyś też myślałem, że mi wysłali coś czego nie zamawiałem, a się okazało, że zamawiałem jakiś rok wcześniej.

Tych kostek brak nie tylko w ti jako sample, nie ma ich też w mouser, farnell ani nawet digikey i wszędzie czas oczekiwania mniej więcej na luty. Coć musi być w tej kostce, że wszystkie zapasy wyszły.

prosto,tanio,i zintegrowane zasilaie,o to mi chodzi a pcm jest napewno gorsze od wm i zdania nie zmienie,kto czytał moje posty ten będzie wiedział że pcmkę chcę dla porównania z moim grubdaciem,a pcm1754 zmiecie,ale cienkie pcm270,4,5,6 i to takie małe sprostownie:)

co do pcm1798 to racja,tego cholerstwa nigdzie nie da się kupić nawet na ebayu więc pcb pod ten dac robi się mało użyteczne,za to pcm754 jest dostępny bez problemu:)

januss73 doceniam twoją pracę,bardzo ładnie zaprojektowany dac,ale te stabilizatory naprawdę sprawiają wrażenie że do działania daca wystarczy tylko dwa trafa,tak jak jest to w przypadku daca na wm8740 z avt który miałem,grał rewelacyjnie ale był mało mobilny i wielki,a ja potrzebuję kieszonkowca do laptopa.

Robienie daca na układzie którego ciężko dostać to też nie dokońca sensowne chyba że tylko dla "siebie"

Masz rację homodelfinus. Jako tako nie ma, ale gostek pisze, że ma. Pewnie w takiej samej cenie jak ten 1796.

A tak apropos nikifor dla twojej informacji PCM1796 to dac o identycznych paramatrach tyle że sterowany softwarowo. Dowcip polega na tym że w tym projekcie można go bezkarnie podstawić, bodobnie zresztą jak kilka innych innych pcm'ów o paerametrach jeszcze lepszych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.