Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Evidence 470, spalone Vify m18wh i pytanie

Orfi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Od pewnego czasu reguralnie czytam to forum, jednak za mało się znam na rzeczy aby pomagać.

Nadszedł czas, kiedy ja potrzebuję pomocy :)

Otóż:

Jestem posiadaczem kolumn głośnikowych Dali Evidence 470 grających ze wzmacniaczem Denon 3802.

Przez pewien czas sprzętu tego używał ktoś inny, nazwijmy go dla usprawnienia "moim bratem", po tym czasie jedna z kolumn została zniszczona.

Mianowicie jeden z głośników średnio-nisko tonowych nie gra, drugiego brakuje wogóle (oba to 9 ohmowe vify m18wh).

Na moje pytanie dowiedziałem się, że podobno na jednej z imprez na wejściu wzmacniacza podłączyli kiepskiej jakości mikser i "fala stojąca mogła spalić głośniki" - tego dowiedział się "brat" od swojego kolegi.

Głośnik będący nadal w kolumnie podłączyłem bezpośrednio do wyjścia głośnikowego wzmacniacza i nie gra.

Gwizdek w kolumnie gra.

I tutaj moje pytania:

1) Czy w powyższej sytuacji mogła spalić się również zwrotnica?

2) Czy uszkodzenie zwrotnicy może spowodować spalenie kolejnych podłączonych głośników (zdaję sobie sprawę, że może spowodować brak dźwięku)?

3) Czy zamiast głośników Vifa m18wh 9 ohmowych mogę wstawić seryjne 8 ohmowe? Ponieważ głośniki te ciężko dostać, może sa jakieś inne zamienniki o podobnych parametrach i rozsądnej cenie?

4) W drugiej kolumnie obie Vify są sprawne, więc może można włożyć po jednej Vifie do każdej kolumny na środek a na dół dołożyć jakieś inne (niskotonowe?) tak, aby kolumny grały w miarę symetrycznie. Jeżeli jest to możliwe, to jakie głośniki mam kupić

Niestety od czasu zakupu w/w sprzętu moja sytuacja finansowa pogorszyła się znacznie i wizyta w serwisie Dali raczej nie wchodzi w grę...

Napiszcie, co sądzicie o tej sytuacji. Jakieś porady?

Z góry piszę, że nie oczekuję opinii o "bracie" ani rad, co mam z nim zrobić :)

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam wszystkich

Paweł Orfinger

Wykręć głosnik basowy i podłacz bezpośrednio pod wzmacniacz,wystarczy zresztą zwykła bateria podlaczona bezposredni na zaciskach glosnikówe.Ale obstawiam spalone glosniki .Dziwna ta sprawa jednego glosnika brak...

Hej,

No właśnie głośnik jest na pewno spalony, podłączony bezpośrednio do wzmacniacza milczy.

Co do podłączenia baterii do zacisków głośnika - chyba bym się bał podłączać stałe napięcie/prąd. Membrana pewnie by się wychyliła (w sprawnym), nie wiem tylko jak daleko i na jak długo :)

Brak jednego głośnika też zastanawia. Może został wykręcony do naprawy i tyle...

To, czego chciałbym się dowiedzieć, to czy mogła się spalić zwrotnica w taki sposób, że gra gwizdek a bas nie.

Czy jak podłączę nowy głośnik do tej zwrotnicy to mogę go spalić (domyślam się że może nie grać)?

Czy m18wh 8 a 9 ohm będzie miał w tym przypdku znaczenie

Jaki zamiennik mogę użyć

Dziękuję i pozdrawiam

Paweł Orfinger

Bateria to może być paluszek od pilota i się nic głośnikowi nie stanie. Nie radze tak z wysokotonowym robić.

Zrób zdjęcie zwrotnicy zobaczymy jak wygląda, czasem się rezystor może spalić ale to rzadkość.

Spróbuj pod te kable w zwrotnicy do tego m18wh podpiąć byle jaki głośnik stary i zobacz czy gra czy co robi.

Ta wersja dali to chyba inny głośnik trochę jak m18wh oryginalne a co za tym idzie inna filtracja w zwrotnicy. McGyver z forum się nimi bawił on lepiej zna te głośniki pogadaj z nim.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie rozumiem takich osób jak Ty. Masz dobre kolumny i za wszelką cenę chcesz zniszczyć ich dźwięk niefachowymi zmianami. Przecież za te zmiany głośników które chcesz wprowadzić zapłacisz więcej niż za naprawę oryginalnych głośników które masz. Więc po co to robić ? Zwłaszcza że efekt zmian będzie przecież opłakany. Oddaj do firmy która przewinie ci Twoje spalone głośniki i masz to załatwione tanio i skutecznie. Oczywiście nie do serwisu firmowego. Przecież odbudowa głośników po spaleniu to żadne pieniądze !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.