Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zorganizować w Krakowie test ABX

Gość discomaniac71

Testy ABX  

121 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy są optymalną metodą doboru sprzętu?

• Tak
      50
    • Nie
      71
  2. 2. Czy jesteś gotów uczestniczyć w teście ABX?

• Tak
      84
    • Nie
      37

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są jakieś projekty odnośnie metodologii planowanego testu?

-jak długo

-jak długie fragmenty muzyczne (30s, 10 min, dowolnie długie?)

Poza tym czy tworzy się jakaś lista uczestników- jak rozumiem ilość miejsc ograniczona, a chciałbym się załapać

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zatem wyobraźmy sobie test ABX w Krakowie... Niech będzie to porównywanie źródeł z dwóch skrajnie różnych pułapów cenowych np Denon DCD 500 AE i Krell KAV 280 CD. Na początek kilka warunków do spełnienia:

- przeźroczysty i dopracowany system o brzmieniu demaskującym wszelkie wady konstrukcyjne i oszczędności w budowie (może być pre i power amp Krella z Vienna Acoustics)

- oczywiście w skład tego systemu wchodzi także odpowiedniej jakości okablowanie

- doskonale znany mi muzycznie materiał z płyt CD

Przed testem chcę dokładnie zapoznać się z charakterystyką brzmienia tak więc wrzucam swoje płyty i słucham różnych aspektów dźwięku na dobrze znanym mi materiale. O tym że różnice pomiędzy 500 AE a KAV 280 CD są drastyczne nie muszę nikogo przekonywać. Bez trudu w teście ABX wyjdzie także pseudo cyfrowy nalot Denona i muzykalność połączona z niesamowitą przestrzenią w wykonaniu Krella. Natężenie dźwięku musi jednak być na średnim poziomie. Oczywiście bez przesady. Dowolne roszady na dobrze znanym materiale bez problemu pokazują różnice.

Bardzo zależało mi na obecności kogoś z wielkich ABX żeby nasz test nie był podważany. Zamierzamy się do niego mocno przyłożyć i znaleźć jak najwięcej świadków na to że 2/3 testów ABX jest zwyczajnie źle przeprowadzona.

a kiedy ma byc w przyblizeniu? Moze po audioshow? No i dobrze gdyby kazdy wzial ze soba jakas swoja muzyke w miare popularna a pozniej uzgodnic z obecnymi i wybrac taka ktora wszyscy lub wiekszosc dobrze zna. Mozna oszczedzic troche czasu.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zatem wyobraźmy sobie test ABX w Krakowie... Niech będzie to porównywanie źródeł z dwóch skrajnie różnych pułapów cenowych np Denon DCD 500 AE i Krell KAV 280 CD.

Ambitne, ale zastanów się jak chcesz wyrównać poziomy w 4 kanałach ? (Po dwa kanały w każdym CD).

łatwiej zrobić test dwóch wzmacniaczy, w tym jeden musi posiadać balans.

A kable to już w ogóle banał, nie trzeba nic wyrównywać ;)

no i faktycznie, ktoś niezależny jest nieodzowny... krak_oN się pewno da namówić, może kolega muls ?

Myślałem, że ABX zostanie zmiażdżony w ankiecie, a tu proszę 26 "za" :)))

"czy są optymalną metodą w doborze sprzętu" - jak mogą być jakąkolwiek metodą jak nic nie słychać

na poważnie - abx nie jest żadną metodą w doborze sprzętu; najpierw trzeba tor dobrać a po słuchaniu spróbować określić różnice

ale nie może być w torze więcej zmiennych jak jedna

i tak z każdym nowym w torze klocuszkiem

bez wcześniejszego, porządnego skonfigurowania lepsze może wypaść gorzej

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

...faktycznie, ktoś niezależny jest nieodzowny...

Po tym jak palton powiedział ''Jeszce pamiętam jak pewny jechałem do Lutka ...'' to pomimo tego że jest zadeklarowanym przeciwnikiem ABXa, to jednak tym wpisem udowodnił że nie jest człowiekiem skłonnym do manipulowania faktami na swoją korzyść, ale za wszelką cenę szukającym czegoś co by obaliło te testy, w których podejrzewa jakieś oszustwo zmysłów czy coś w tym rodzaju. Dlatego stwierdziłem że palton zaraz po lutku jest osobą >pewną< która raczej nie podda się żadnym próbom namowy towarzystwa do zmanipulowania metodologii tak aby nie koniecznie było całkiem obiektywnie ale za to na korzyść przeciwników ABXa, dlatego proponuję paltona na miejsce 2 (zaraz po lutku) jako prowadzącego te testy.

a jaka ktoś powie, że tannoy polecał... a scott polecał... że to wszystko jedno - tak słuchano w latach przedświetlnych

wszystko jedno? - to dla czego nie całujemy się w du.pę tylko w usta? gó.no = miód?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Po tym jak palton powiedział ''Jeszce pamiętam jak pewny jechałem do Lutka ...'' to pomimo tego że jest zadeklarowanym przeciwnikiem ABXa, to jednak tym wpisem udowodnił że nie jest człowiekiem skłonnym do manipulowania faktami na swoją korzyść, ale za wszelką cenę szukającym czegoś co by obaliło te testy, w których podejrzewa jakieś oszustwo zmysłów czy coś w tym rodzaju. Dlatego stwierdziłem że palton zaraz po lutku jest osobą >pewną< która raczej nie podda się żadnym próbom namowy towarzystwa do zmanipulowania metodologii tak aby nie koniecznie było całkiem obiektywnie ale za to na korzyść przeciwników ABXa, dlatego proponuję paltona na miejsce 2 (zaraz po lutku) jako prowadzącego te testy.

Byłeś proszony o uczestnictwo w teście i co? Głowa w piasek?

Byłeś proszony o uczestnictwo w teście i co? Głowa w piasek?

Już wcześniej pisałem, że tutaj najważniejsza jest osoba z doświadczeniem w tej metodologii (udowodnionym na forum) i posiadająca wymagany sprzęt. Propozycję kandydatów spełniających te kryteria już podawałem.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - bełkot
Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - bełkot

Już wcześniej pisałem, że tutaj najważniejsza jest osoba z doświadczeniem w tej metodologii (udowodnionym na forum) i posiadająca wymagany sprzęt. Propozycję kandydatów spełniających te kryteria już podawałem.

Może tak: A kogo to interesuje? Coś Ty w ogóle za jeden? Na oczy Ciebie nie widziałem i daje sobie głowę uciąć że się na żadnym teście nie pojawisz.

Po co to całe pisanie, ujadanie w wielu wątkach jednego pajaca którego nie stać na dobry sprzęt, tylko na tygodnie spędzone przed ekranem i głupi blog z przeklejkami z netu i jego świty? Czemu to tak naprawdę ma niby służyć?

Jesteście marionetkami dla pajaca w jego chorej sztuce, czy pajac marionetką dla Was?

Obudźcie się...

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - co ma pies mulsa do tematyki wątku?
Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - co ma pies mulsa do tematyki wątku?

gacek obudz sie...... i nie lekaj sie.

osobiscie odradzam takiego testu.Tyle pieknych wontkow..szlag trafi.

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - odnosi się do usuniętego wpisu
Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - odnosi się do usuniętego wpisu

Po co to całe pisanie, ujadanie w wielu wątkach jednego pajaca którego nie stać na dobry sprzęt, tylko na tygodnie spędzone przed ekranem i głupi blog z przeklejkami z netu i jego świty? Czemu to tak naprawdę ma niby służyć?

Jesteście marionetkami dla pajaca w jego chorej sztuce, czy pajac marionetką dla Was?

Prawda brutalna, ale jednak prawda.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 31 Października 2010 - co ma pies mulsa do tematyki wątku?

a komu to przyniesie ulge?Tylko nieszczescia ..W tym gospodarcze.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Drogi Mulsie.

Może Twój Szanowny Pies wyprowadziłby Ciebie na spacer?

moj szanowny pies zdechł roszku i przestał byc ..szanowny.Najzwyczajniej...smierdzi.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A to wyrazy współczucia.

Kto będzie pisał te bardziej inteligentne wpisy za Ciebie?

teraz w koncu ja.... i beda JESZCZE inteligentniejsze.

moj szanowny pies zdechł

Ojej:(( Przesyłam kondolencje. Bardzo lubiłem czytać jego wpisy, dostarczył mi naprawdę dużo radości. Niech spoczywa w pokoju.

Trochę sensu poproszę.

Et resurrexit

nie upadaj na duchu muls

a duch..... to cooooo?

a duch..... to cooooo?

duch to coś co ożywia ciało Twe Mulsie

(chyba że znasz leszą odpowiedź)

duch to coś co ożywia ciało Twe Mulsie

(chyba że znasz leszą odpowiedź)....... a co ozywia ..ducha?

W przypadku Mulsa to było tak:

"Rozdział IV

W ciągu dwóch lat Wiktor poczynił tak wielkie postępy, że był w stanie ulepszać przyrządy chemiczne. Od nauczycieli uniwersyteckich nie mógł zdobyć już więcej wiedzy, tak więc zaczął myśleć o powrocie do domu. Jednak w tym czasie zainteresował się bardzo fizjologią i tajemnicami wszystkich żywych organizmów. Chciał dociec źródła życia. W tym celu postanowił najpierw zaznajomić się ze śmiercią. Pracował wytrwale w prosektoriach i na cmentarzach, obserwując procesy umierania i rozkładania się ciała. Po wielu dość odstręczających studiach udało mu się odkryć tajemnicę. Zdobył zdolność ożywiania materii nieożywionej i postanowił, że stworzy człowieka, któremu da życie. Praca pochłonęła go. Przestał pisać do rodziny, stronił od ludzi, wychudł. Nie mógł się oderwać od swojego zadania, ale nie czuł się szczęśliwy, bo wnętrze trawił mu dojmujący niepokój.

Rozdział V

Pewnej listopadowej nocy Wiktor ożywił stworzone przez siebie ciało. Gdy jednak to zrobił, okazało się, że monstrum jest naprawdę koszmarne, choć jego twórca bardzo się starał, by było piękne. Wybiegł z pracowni i ukrył się w swoim pokoju. Potem wybiegł na ulicę i przez całą noc nie wrócił do mieszkania. Następnego dnia przyjechał Henryk Clerval. Jego ojciec w końcu zgodził się na to, by syn podjął studia uniwersyteckie. Wiktor, pomimo lęku, zabrał go do swojego mieszkania i tam zemdlał. Długo chorował pielęgnowany przez przyjaciela i w czasie choroby majaczył o swoim dziele.

"

Trochę sensu poproszę.

Muls- jeseś niedobry

Zdrówko!

• Użytkownicy+

a duch..... to cooooo?

Jak to co ?! - ARCHANIOŁ ;)

Ambitne, ale zastanów się jak chcesz wyrównać poziomy w 4 kanałach ? (Po dwa kanały w każdym CD).

Przecież to jest banalne, szczególnie dla ochotnika wilu żubr lub kilku innych osób, występujących w tym wątku również. Robi się odwrócenie polaryzacji z jednego ze źródeł, sumuje, i dąży następnie potencjometrami sztuk cztery mono (od biedy dwa) do uzyskania ciszy na wyjściu sumatora. Potem go odłączasz, a źródła lecą tylko przez stosowne potencjometry, oby były dobrej klasy. To tylko jeden z przykładów rozwiązania, taki od pały.

• Użytkownicy+

Audiofile teściarze wszyscy razem myć uszy,a potem do laryngologa!!

Jaki audiofil podda się testom ABX-ten co ma wzmak za 500 dolarów,i po teście rozpowiada,że wszystko grało bez różnicy-czyli jednakowo......

Po prostu zgroza,a nie zabawa......kupta se po bumboxie i nie piszcie na forum bo obciach na całej linii.Po prostu ciemnogród.

Piotrek, nie wiesz o czym piszesz - SERIO. Nie mogliśmy z kolegami rozpoznać w ABX-sie końcówek mocy : Jeffa Rowlanda (nowy w 2000roku kosztował 28000zł), od C.A i starego elektrokompanieta !

Panowie ostrzegam was, POLEGNIECIE!!!

Nie wystarczy wziąć urządzeń z różnych pułapów cenowych, muszą one przede wszystkim różnić się sygnaturą dźwiękową, Jedno musi być cholernie ciepłe, drugie suche jak pieprz, wtedy macie szanse. Ja rozpoznałem jedynie pre lampowe od pre rotela, oraz cd grające samo, lub z dac-em Audionemesisa. Niestety XYZ podważył ten test, ponieważ ten DAC ma opadającą charakterystykę w wysokich częstotliwościach, a lampa z góry odpada jako zbyt mało liniowa.

Czyli co w zasadzie ciężko dobrać sprzęt do abx? Proponuje by Paweł pod postacią klonów przywiózł Goldmunda i Pioneera wtedy potwierdzi się jego teza;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.