Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner / Wzmacniacz+Głośniki do 1500 - 2000 PLN

duch.tb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ze względu na to że jestem laikiem, a cała moja wiedza o audio to raptem wspomnienie o zestawie starego Grundig'a i do tego głośników Unitry grających naprawdę porządnie aczkolwiek w latach '90-tych to wniosek jest prosty...mam problem.

Założeniem dla sprzętu którego poszukuję jest słuchanie na nim muzyki i oglądanie filmów. (muzyka prawie codziennie a filmy co drugi dzień, także stosunek muza/film to gdzieś 60/40)

Nie jestem audiofilem aczkolwiek lubię kiedy sprzęt nie ukrywa swoimi możliwościami dźwięków w utworach tylko daje możliwość porządnego odsłuchu.

Natomiast porywanie się na sprzęt stricte pod KD nie interesuję mnie ze względu na cenę a do tego tak liczne wypowiedzi że uniwersalnego zestawu się nie znajdzie.

Musi więc to być sprzęt który bardziej pozwoli cieszyć się dobrym dźwiękiem niż bajerami.

Moje główne pytanie brzmi czy w tych kosztach da złożyć się coś o czym napisałem wcześniej.

Pytam o konkretne propozycje zestawów lub podzespołów które będę miał możliwość zakupić.

Na początek wzmacniacz bądź amplituner, później za radą forumowiczów dobralibyśmy kolumny bądź zestaw kolumn.

(błagam na każdym forum porad jest milion tylko każde dyskusje kończą się tekstami: dołóż, dozbieraj, to nie, tamto nie, a tamten się nie zna. Wysyłanie mnie do szukajek też mijają się z celem bo właśnie przesiedziałem kolejną noc i jestem głupszy i bardziej zdezorientowany niż przed zasięgnięciem wiedzy google)

Pozdrawiam

DUCH

Powiem na moim przykładzie. Miałem uciułane jakieś 1000zł i chciałem za to kupić zestaw który będzie mi odpowiadał, niektórzy mogą stwierdzić że nie dużo było potrzeba by mnie zadowolić, ale zakupiłem używaną yamahę DSP-A592 jeśli dobrze pamiętam zapłaciłem za nią w tedy 400zł nie jedna osoba nazwała by to przeżytkiem bez dekoderów, ale jakość dźwięku tego wzmacniacza mnie bardzo odpowiada, resztę pieniędzy przeznaczyłem na kolumny, nie kupiłem gotowego zestawu bo za te pieniądze nie byłoby nic sensownego raczej, więc postanowiłem złożyć sam. Kupiłem 4 głośniki średnio-niskotonowe STX, dwa wysokotonowe visatony i zamówiłem potrzebne elementy do zwrotnicy którą zaprojektował znajomy z innego forum, zapłaciłem za wszystko jakieś 350zł-400zł reszta poszła na obudowę której niestety do tej pory nie wykończyłem z braku czasu, materiały leżą w piwnicy. Kolumny, mimo że nie wykończone fornirem grają wyśmienicie, porównywałem je tylko z kinem domowym Yamahy Carina 270 i swoich kolumn bym nie zamienił.. Jest to opinia oczywiście subiektywna.

Uważam że powinieneś rozejrzeć się za jakimś używanym wzmacniaczem i spróbować zbudować kolumny samemu, będzie to najbardziej opłacalne. Na różnych forach znajdziesz wiele konstrukcji kolumn z kosztorysami i opisem ich brzmienia który może Ci pomóc wybrać.

Pozdrawiam

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam,

ze względu na to że jestem laikiem, a cała moja wiedza o audio to raptem wspomnienie o zestawie starego Grundig'a i do tego głośników Unitry grających naprawdę porządnie aczkolwiek w latach '90-tych to wniosek jest prosty...mam problem.

Założeniem dla sprzętu którego poszukuję jest słuchanie na nim muzyki i oglądanie filmów. (muzyka prawie codziennie a filmy co drugi dzień, także stosunek muza/film to gdzieś 60/40)

Nie jestem audiofilem aczkolwiek lubię kiedy sprzęt nie ukrywa swoimi możliwościami dźwięków w utworach tylko daje możliwość porządnego odsłuchu.

Natomiast porywanie się na sprzęt stricte pod KD nie interesuję mnie ze względu na cenę a do tego tak liczne wypowiedzi że uniwersalnego zestawu się nie znajdzie.

Musi więc to być sprzęt który bardziej pozwoli cieszyć się dobrym dźwiękiem niż bajerami.

Moje główne pytanie brzmi czy w tych kosztach da złożyć się coś o czym napisałem wcześniej.

Pytam o konkretne propozycje zestawów lub podzespołów które będę miał możliwość zakupić.

Na początek wzmacniacz bądź amplituner, później za radą forumowiczów dobralibyśmy kolumny bądź zestaw kolumn.

(błagam na każdym forum porad jest milion tylko każde dyskusje kończą się tekstami: dołóż, dozbieraj, to nie, tamto nie, a tamten się nie zna. Wysyłanie mnie do szukajek też mijają się z celem bo właśnie przesiedziałem kolejną noc i jestem głupszy i bardziej zdezorientowany niż przed zasięgnięciem wiedzy google)

Pozdrawiam

DUCH

Witam!

Zwróć uwagę nasrzęt nowy. Np. amplituner Yamaha RX-497 lub Sony STR-DA1500ES. Oba możma kupić w sklepach internetowych lub na Allegro już po ok. 900,- zł. Muzycznie nie jest to sprzęt najwyższych lotów, ale fukcjonalny i sprawia solidne wrażenie. Na początek wystarczy, a jak będziesz chciał go sprzedać to z pewnością znajdziesz nabywcę. Wielu kupujących wybiera przede wszystkim markę, a dopiero później walory muzyczne. (Szybciej znalazłem nabywcę na prosty amplituner AV Sony niż na cztery dobre sterofoniczne klocki Rotela.) To samo z kolumnami. Za kwotę można kupić nowe monitory Monitor Audio BR2 lub podłogowe Kody AV702F. Jedne mam drugie miałem. Grają (co najmniej)bardzo przyzwoicie. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.