Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon daje mocny przydźwięk

koniu76

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu jak w temacie. Gramofon Gemini XLDD50 IV, podpięty pod wejście pre we wzmaku Onkyo A-8670, powoduje dosyć mocny przydźwięk słyszalny w głosnikach. Pierwsza mysl - brak masy. Rozkręciłem go i sprawdziłem wszystkie połączenia masy zgodnie ze schematem - jest OK. Ramię również ma solidnie podłączony przewodzik masowy, zacisk masy gramofonu połączony jest rownież z masą wzmacniacza. Samo zakłócenie objawia się w dośc ciekawy sposób - jest bardzo słabo słyszalne, gdy ramię/wkładka znajduje się poza brzegiem talerza (spoczywa na podpórce). Nad brzegiem talerza (początkiem płyty 12'') zakłócenie zaczyna powoli narastać, zaś w środku talerza (na ostatnich ścieżkach płyty) sygnał jest już bardzo mocny. Czy ktoś mógłby mnie oświecić co może być przyczyną tego dziwnego przydźwięku?

Aż wstyd się przyznać, ale nie wiem co to za wkładka, może zdjęcia coś pomogą? Btw, jaki może byc związek wkładki z tym przydźwiękiem? Wybaczcie, ale jestem w sprawach gramofonów kompletnym laikiem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26705-027282900 1288480900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chuo denshi.Miałam wkładkę tej firmy i nie było z nią problemów.Tutaj jednak nie widzę metalowego ekranu.Niektóre są nieekranowane np.Grado i stąd większy przydźwięk ,gdy się zbliżamy do silnika.

Twardan - bardzo Ci dziękuję na naprowadzenie mnie na odpowiedni trop. Wszystko już jasne - załączone zdjęcie pokazuje winowajcę. Kompletnie rozsypał się jeden z konektów we wkładce, do głowy mi to nawet nie przyszło. Tymczasowo przełożyłem wkładkę z foniki GS-464, ale niechybnie czeka mnie zakup nowej. W związku z tym pytanie - co polecacie do tego typu gramofonu? Nie gra on w żadnych klubach, jedynie odsłuch czarnych krążków w domowym zaciszu. Muzyka bardzo różnorodna: od klasyki, przez blues, jazz, pop i rock az po heavy metal (używamy go wspólnie z małżonką). Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi/sugestie. Budżet raczej nie stanowi przeszkody - w końcu zbliżają się święta ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ekran wkładka chyba ma tylko malowany na czarno.U mnie był srebrny.Jeśli chodzi o wkładki to przypatrz się modelom Audio Technica lub Ortofona.Omijaj z daleka Goldring Elektra przy metalu się nie sprawdzi.Szlif eliptyczny, zwróć na to uwagę!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.