Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  220 członków

McIntosh Klub
IGNORED

McIntosh Club

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Niepokorny napisał:

Przykłady..?

Kupiłem trzy tygodnie temu  mc462 i transformator brumi w salonie sprawdzałem inne sztuki to samo a najgłośniej mc312

Chociażby posiadany przeze mnie 2301. Jeżeli Ci brumi i  akceptujesz to ok, ale nie pisz że tak ma być napisz że tak jest u Ciebie.

Jeszcze wyjdzie że jak nie brumi to uszkodzony jest.

Przy odsprzedaży powiesz nowemu nabywcy że tak ma być?

13 godzin temu, szeitas napisał:

Kupiłem trzy tygodnie temu  mc462 i transformator brumi w salonie sprawdzałem inne sztuki to samo a najgłośniej mc312

Pytałem o przykłady gdzie trafo nie brumi. 

miałem MAC7200, aktualnie MA9500, prąd ze ściany a mieszkam na grochowie w punktowcu z 56r.

wcześniej miałem Naim, różne i wzmacniacze oprócz XS zawsze bardzo brumiły, a jak podpinałem zasilacz, to nawet CD czy streamer się wzbudzał. wszystkiego próbowałem (polaryzacje, DC Bloker, listwa, kondycjoner, odłączanie po kolei od głośników po lodówkę) i bolała głowa od dzwonienia. mało tego Naim ma być włączony non stop, więc brumił i brumił - słychać było z każdego miejsca w pokoju. dodatkowo wywoływało u mnie to brumienie napięcie mięśni, jakby spięty słuchałem.

obie integry McIntosha były/są ciche u mnie. owszem jak się pochyle, jest 4 rano, to tak 20-30cm od sprzętu coś tam można się doszukać, ale jednocześnie słyszę router albo NAS. ogólnie z pracy i dźwięku jestem zadowolony.

kilka foto dla oka

304823308_1233561277464592_290023191714166881_n.jpg

310703130_1251938438713631_445071668029310500_n.jpg

9 godzin temu, de_moon napisał:

miałem MAC7200, aktualnie MA9500, prąd ze ściany a mieszkam na grochowie w punktowcu z 56r.

wcześniej miałem Naim, różne i wzmacniacze oprócz XS zawsze bardzo brumiły, a jak podpinałem zasilacz, to nawet CD czy streamer się wzbudzał. wszystkiego próbowałem (polaryzacje, DC Bloker, listwa, kondycjoner, odłączanie po kolei od głośników po lodówkę) i bolała głowa od dzwonienia. mało tego Naim ma być włączony non stop, więc brumił i brumił - słychać było z każdego miejsca w pokoju. dodatkowo wywoływało u mnie to brumienie napięcie mięśni, jakby spięty słuchałem.

obie integry McIntosha były/są ciche u mnie. owszem jak się pochyle, jest 4 rano, to tak 20-30cm od sprzętu coś tam można się doszukać, ale jednocześnie słyszę router albo NAS. ogólnie z pracy i dźwięku jestem zadowolony.

kilka foto dla oka

304823308_1233561277464592_290023191714166881_n.jpg

310703130_1251938438713631_445071668029310500_n.jpg

Super to wygląda 

W dniu 17.10.2022 o 12:11, Rokownik napisał:

Mus mi spytać....🙂 Jak Cornwalla brzmiały z MAKiem?

nie bardzo umiem opisywać, ale spróbuje 🙂

gram cały czas na Spendor 2/3 Classic. z każdym makiem granie sprawia dużą frajdę, ale czasem, przy cichym słuchaniu wysokie tony lekko się jakby zamazują, szybko wybrzmiewają i brakowało mi jakby przejrzystości. myślałem, że tylko Spendor + Mak ma taka prezentacje, dlatego pożyczyłem Klipsch Cornwall. zupełnie inna konstrukcja, dużo większe, spodziewałem się, że wszystkie "niedostatki" zostaną skorygowane a dostanę coś extra - bas i dynamikę.

niestety nie stało się tak jak oczekiwałem mimo, że granie było spoko. dźwięk (scena) w porównaniu do Spendorów pozostawał na linii kolumn, Spendor gra bardziej do przodu, co wolę. bas w Cornwall wcale nie jest duży i niski. przy cichym słuchaniu skala podobna do Spendorów. średnica w Corwall może i jest bardziej detaliczna, ale mniej oleista, mniej dociążona, choć słychać sporo. wysokie myślałem, że będą dłużej wybrzmiewać, ale tak się nie stało. prezentacja jest taka, jaką Mak serwuje, czyli na moje ucho jakby przycina ostatnie miotełki, wybrzmienia. są oczywiście, ale koncentracja jest na przekazie muzycznym i średnicy. Cornwall gra bardziej mechanicznie, technicznie od Spendorów. mniej jest jakby klimatu muzyki, więc zostałem z 2/3 Classic. może zmienię na Spendor 1/2 Classic

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z użytkowników MA9000 używa pre do gramofonu ?

Czy jest ono na tyle dobre żeby podpiąć gramofon powiedzmy w przedziale cenowym ok 13000 czy lepiej szukać zewnętrznego pre ?

Godzinę temu, kacpero_1 napisał:

Czy ktoś z użytkowników MA9000 używa pre do gramofonu ?

Czy jest ono na tyle dobre żeby podpiąć gramofon powiedzmy w przedziale cenowym ok 13000 czy lepiej szukać zewnętrznego pre ?

Mac ma bardzo dobre przedwzmacniacze gramofonowe . Jak kupisz przedwzmacniacz za parenascie to może różnice usłyszysz . Ja miałem pre musicalfidelity który był świetny ale nie słyszałem jakiej różnicy . Chyba wolałbym zainwestować w pozadna wkładkę 

Pewnie chodzi o ten z ogłoszeń hifi? Jaka to jest dobra cena?

Tu masz reckę, poczytaj:

https://hi-fi.com.pl/wzmacniacze-testy-lista/990-mcintosh-ma6600.html

Konkluzja:

Znakomity, uniwersalny wzmacniacz. W pierwszych minutach odsłuchu udowadnia swoją wyższość nad wieloma konkurentami, a po kilku dniach wcale się nie nudzi ani nie odsłania ukrytych wad. Super.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Od dłuższego czasu na portalach sprzedażowych giełda hifi, allegro, olx , można zaobserwować, dużą ilość wzmacniaczy wystawionych do sprzedaży ma 9000, z czym to może być związane, wymiana na ma 9500, czy może jakiś inny powód.

4 godziny temu, Aramis1 napisał:

Od dłuższego czasu na portalach sprzedażowych giełda hifi, allegro, olx , można zaobserwować, dużą ilość wzmacniaczy wystawionych do sprzedaży ma 9000, z czym to może być związane, wymiana na ma 9500, czy może jakiś inny powód.

Nie wiem gdzie przeglądasz ale na Allegro nie ma , na olx są dwa a na hifi tez dwa i kto wie czy to nie ci sami wystawili . Nie wiem dlaczego piszesz o dużej ilości. W stosunku do sprzedanych w Polsce szt można powiedzieć ze to setne procenta . Nie siej zamętu 

4 godziny temu, Aramis1 napisał:

2-3 szt ma jedna osoba ze Szczecina, Max Well (tak ma na Fb), są to egzemplarze które klienci zostawili w rozliczeniu po przesiadce na dzielone konstrukcje czy też MA1200 - przynajmniej tak twierdzi. Czy ktoś zna może tego sprzedawcę ? W rozmowie bardzo sympatyczny, sprzedaż poprzez przywiezienie do domu, rozpakowanie ze spr, żadnej wysyłki.

1 godzinę temu, DariusMaximus napisał:

Nie wiem gdzie przeglądasz ale na Allegro nie ma , na olx są dwa a na hifi tez dwa i kto wie czy to nie ci sami wystawili . Nie wiem dlaczego piszesz o dużej ilości. W stosunku do sprzedanych w Polsce szt można powiedzieć ze to setne procenta . Nie siej zamętu 

Nie sieje zamętu tylko pytam, na hifi jest chyba ze cztery, olx dwa, proszę nie odpowiadaj.

W dniu 6.11.2022 o 12:43, Aramis1 napisał:

Nie sieje zamętu tylko pytam, na hifi jest chyba ze cztery, olx dwa, proszę nie odpowiadaj.

Też zauważyłem tą dużą ilość 9000 w ostatnim czasie i o tym samym myślałem - czy jest coś z czego się trzeba ewakuować w 9000 czy po prostu jakiś dziwny zbieg okoliczności.. Tym bardziej, że 8000 już tak wiele nie ma, a 7000 nie uświadczysz

2 minuty temu, ACME napisał:

Też zauważyłem tą dużą ilość 9000 w ostatnim czasie i o tym samym myślałem - czy jest coś z czego się trzeba ewakuować w 9000 czy po prostu jakiś dziwny zbieg okoliczności.. Tym bardziej, że 8000 już tak wiele nie ma, a 7000 nie uświadczysz

Bo nie raz jest mała różnica kwoty w stosunku do MA9000 i wolą dopłacić bo.to wzmak kompletny 

MA7000 to początek dobrego grania w integrach 

7 minut temu, kacpero_1 napisał:

Bo nie raz jest mała różnica kwoty w stosunku do MA9000 i wolą dopłacić bo.to wzmak kompletny 

MA7000 to początek dobrego grania w integrach 

według tego co piszesz powinno byc dużo 8000 a nie 9000. Cos tu nie gra

A co do 7000 i wyższych: akurat uważam, że w brzmieniu 7000 a 8000/9000 różnica jest nie duża a 7000 ma potężna zaletę w postaci braku komputera i wyświetlacza. Raczej nie robiłbym z tego jakiejś specjalnej gradacji i hierarchii a tylko i wyłacznie w osobiste upodobania.

Edytowane przez ACME

Tzn MA7000 jest po prostu tańszy u łatwiej znajduje nabywców 

Co do bezpośredniego porównania 7000 z 9000 to jest bardzo duża różnica. Nie wiem jak MA8000 bo akurat dane mi było słuchać tamtych, sam teraz właśnie poluje na MA9000

Potem można MA1200 albo po prostu konstrukcje dzielone w podobnym przedziale cenowym 

W dniu 8.11.2022 o 21:10, ACME napisał:

Po prostu 9000 dobrze się sprzedawało w ostatnich latach w Polsce. To model z dobrą prasą, kawał maszyny wizualnie i ma różne przydatne wyposażenie. Jak ktoś napisał to wzmacniacz kompletny. Ale teraz niektórzy z posiadaczy 9000 przechodzą na 12000 bo to wyższy model no i ma lampki;-) więc zgodnie z logiką na rynku powinno być więcej 9000 z drugiej ręki.

Osobiście słuchałem ma 7000 i 9000(co prawda krótko) różnica jest według mnie ale nie powalająca(może jestem już za stary aby usłyszeć więcej), pójdę dalej rym tokiem myślenia i zapytam jak się ma ma 9000 bądź ma 12000 do dzielonek np. mc 452,462.plus c 2700.Nie ukrywam iż dzielonak to będzie mój następny krok ( nie wiem jeszcze kiedy, ale plan jest).

Edytowane przez Aramis1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.