Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable zeby rozjasnic system??

oscar

Rekomendowane odpowiedzi

Pomożcie dobrzy ludzie..Jakie kabelki glosnikowe podpiac zeby odrobine podkreslic wysokie tony??

Mam teaca 3500, ale tannoye m2 (heh) i dosc ciekawy wzmacniacz na MOSFETACH-ach robiony z kitu. Mosfety jak wiadomo graja dosc "lampowo", tannoye do ostro i jasno grajacych tez nie naleza...efekt calosci jest dosc ciekawy, ale brakuje mi odrobiny wysokich... Jakie kabl polecacie w rozsadnej cenie ?? (do ok 50 zł)

Aha, czy wymiana elementow zwrotnicy na lepsze doda troche wysokich???

Dziekuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7331-jakie-kable-zeby-rozjasnic-system/

Audioquest Type 6+, ale wyjdzie trochę drożej. W każdym bądź razie możesz za kaucją wypożyczyć do odsłuchu i się przekonać czy poprawa jest na tyle duża aby pozbycie się paru stówek było uzasadnione :)

Pozdr.

hehe,, dzieki za odzew :)

ale prosze o tansze propozycje (o ile to mozliwe) - dotychczas sprzet kosztowal mnie ponizej 1000 zl, i slabo by bylo jakbym musial na kebel wydac tyle samo co za cala reszte :).

rogus - uważasz że to juz jest wystarczająca podstawa żeby mówić jak określony model kabla zmienia brzmienie w systemie którego nigdy nie słyszałeś??? (i nie mogłes słyszeć bo to zdaje sie DIY).

Skąd wiecie z jakim kablem w jaki sposób bedzie współpracował ten akurat sprzęt??? Kabel to nie korektor graficzny. Jego wpływ zależy od systemu w którym gra.

Tego systemu nie znacie, więc jedyne co można powiedziec, to że kabel na pewno będzie przewodził prąd!

A od rozjaśniania są "treble" ;)

Spróbuj Siltech albo Nordost. Tańsze modele są dość jasne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Qued ma ponoć świetny kabelek za 40 zł/m, Silver Anniversary - tak to się chyba nazywa. Ja słuchałem droższych z serii X-tube(155 zł/m) i wysokie były ich główną zaletą. Te tańsze mają ponoć bardzo wyśrubowaną relację cena/jakość, więc warto spróbować.

wernen

oczywiście, dlatego napisałem kable - ogólnie, nie napisałem że kabel Type 6+ rozjaśni każdy system, dlatego sugerowałem odsłuch. Akurat u mnie zagrał wybitnie jasno, tak że na dłuższą metę nie dało się słuchać. Z kolei inny kabel Ultralink Ambiance Mk II grubości węża ogrodowego zrobił z mojego systemu ciepłą kluchę. Złotym środkiem okazał się Audioquest CV-4, który zagrał neutralnie. Ktoś wspomniał, że Tannoye grają ciepło. Hmm... jestem posiadaczem również Tannoy M1, które grają w drugim systemie. Kiedy podłączyłem je do Creeka i Cambridga zagrały nieźle, ale na pewno nie ciepło, przy gałce głośności w okolicach 11.00 na gorzej nagranych płytach uszy bolały od jazgotu. Dlatego kupiłem Avance. Nie wiem jak ma się sytuacja z Tannoy M1 vs M2. M2 na pewno grają cieplej, choćby z lepszego podparcie w basie. W każdym bądź razie Tannoy M1 u mnie, w moim systemie ciepło na pewno nie zagrały, dźwięk był jasny, chwilami wręcz metaliczny brrr. A w sytuacji w jakiej znalazł się kolega z kabelkami na pewno można poeksperymentować, nie kupować w ciemno, wypożyczyć za kaucją i przekonać się na własne uszy.

Pozdr.

Jeśli chcesz "rozjaśnić" system, to może byś najpierw określił, jaki jest punkt wyjściowy, czyli jakie kabeli grają u Ciebie obecnie? Bez jasnego obrazu sytuacji trudno jest jasno określić, jakie rozwiązanie wniesie nieco światła do Twojego systemu...

Chciałbym dodatkowo wyjaśnić, że nawet najlepsze kabelki niewiele pomogą, jeśli kolumny nie są w stanie dobrze przekazać dźwięku - takie kabelki mogą dźwięk rozjaśnić tylko odrobinę ...

Za 50 zł możesz spróbować tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Osobiście zrobiłem kable wg tego projektu - nieźle się "naskręcałem", ale efekt jest rzeczywiście warty wysiłku :) Może nie są to kable typowo "rozjaśniające", ale grają bardzo przejrzyście. Ale i tak mi pewnie nikt w to nie uwierzy, bo kabelek nie ma nalepki znanej firmy... ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Twoje pytanie powinno brzmieć "jakie kable zeby zachowac neutralnosc systemu??"

jeżeli system ma zachwianą równowagę tonalną to jedyna słuszna rada - zmiana systemu, a nie kabli

polecam dywagacje gościa w Nordosta w jednym ze starych Hi-Fi

Teraz

W moim systemie Tara daje brzmienie o wiele pełniejsze, z bardzo dobrą klarownością średnicy i wyższego basu. Słychać to np. we wspaniałej czytelności lewej ręki fortepianu. Bas jest sprężysty i szybki, tzw. faza ataku oddawana jest – jak dla - mnie bardzo dobrze, po części jest to zasługa wzmacniacza. Biorąc pod uwagę niewielkie rozmiary kolumn i pokoju(12m) kabel ten dobrze „sugeruje” potęgę brzmienia niektórych nagrań. Całościowy charakter jest leciutko przyciemniony, w niektórych, starszych nagraniach brakuje nieco otwartości góry. Tu przewagę ma Qued, który po za tym odchudza jednak brzmienie. Gorzej zrealizowane nagrania mogą wypadać nieco krzykliwie. W Tarze góra praktycznie zawsze jest słodka i melodyjna, kabel nieco uprzyjemnia odtwarzany materiał– ale w granicach rozsądku. Qued nie oddaje dostatecznie potęgi brzmienia, np. słynący z ciężaru i „gęstości” dźwięk fortepianu Claudio Arrau’a brzmiał nazbyt rachitycznie. Mimo wszystko Qued ma w sobie „coś”. Miękka elektronika powinna do niego pasować. Możliwe, że w twoim systemie (MF+Paradigm) Qued może powalczyć z Tarą.

OK. Podlaczylem te audioquesty...no coz...moge powiedziec ze GLINA mial racje....na zwyklych miedziakach beztlenowych 5zl/m sprzet gra "lampowo" ma bardzo mile, cieple "czarujace" brzmienie. (subiektywnie), jednoczesnie ma wyraznie cofnieta gore...PO podlaczeniu audiofilskich kabli kompletnie znikla magia, a wysokie sie nie pojawily...pojawily sie za to "suchoty" i "audiofilskie labolatorium" brrr...

Krotko mowiac kable nie poprawily brzmienia, tylko zmienily je...

(oczywiscie wszytko co pisze jest bardzo subiektywne i nie pretenduje do jakichkolwiek kategorycznych sadow na temat uzytecznosci lub nie kabli za 50 zl/m w gore)

No coz, jak kiedys bede mial pieniadze to kupie jakies lepsze kolumny.. A narazie zmienie elementy w zwrotnicy, bo cos zmienic trzeba przeciez, nie??

oscar>

doprawdy to nie jest jeszcze etap na "kablowanie". Ja tez do tego nie doroslem i pewnie juz nie dorosne. Mi to do szczescia nie jest potrzebne. Wiem czego oczekuje od swojego zestawu i wiem tez ze kablami tego nie osiagne. M2 to swietne kolumny na start, pozwalaja dojrzec czlowiekowi do dzwieku ktorego chcialby sluchac na codzien. Nie sadze zeby ktokolwiek zostawil je u siebie jako dzwiekowe ultimatum.

Witam

Ja mam M1 tannoya.Gram z elektroniką 10krotnie droższą na klocku od kolumn.Interkonekt to Audio-Note Lexsus podobno kosztuje coś około 1700zł, kable głośnikowe to kimber 4tc.kolumny nagłaśniam lampą 18wat w single.Pokój to około 20m2 dosć dobrze słucha się w nim muzyki.Kolumienki muszą stać w odległosci od siebie około 3m, bliżej nie idzie za bardzo słuchać.Oczywiście M1 przerabiałem wymieniłem okablowanie wewnątrz na sonic link ast200, ponadtto kimbera podłączyłem bezpośrednio do zwrotnicy,dodatkowo wnętrze kolumienki wyłozyłem matą bitumiczną.Dodam,że gram na gołych kablach bez jakiś tam bananów i itd.Zmiana brzmienia jest poprostu bardzo duża.Dodam jedynie,że przychodzą do mnie znajomi i nie mogą się nadziwić że tak ładnie M1 może zagrać.Podobno w M1 czy M2 najgorzej wypadała góra pasma hehehe po zmianie --tych kolumn człowiek nie poznaje. A bas jest tak prowadzony ,ze niejedne kolumienki duzo droższe padały.Poprostu tannoy ma bardzo dobrze dobraną rozciągłość basu.Jest to ogromna zaleta.Kolumienka znika z oczu i na dodatek każdy instrument ma swoją wagę.Na tyle ,że aż trudno uwierzyć że gra tak mały monitor. Wykręcając wzmak nie ma mowy o jakimś rozjaśnieniu brzmienia.Jest to bardzo dobra kolumna, potrzeba tylko umiejętnie ja wykorzystać i dobrać do zestawu. Co do kabla poleciłbym Kimbera 4tc, ale wczesniej musisz wymienić mizerne okablowanie w kolumnie.Kimber jest bardzo czysty, przy tym ma nie samowicie czytelny kontrolowany bas-uwielbiam bas z tego

kabla-nie samowita spręzystość. Na tle innych kabli jakie miałem, a było tego trochę to wypada świetnie.Tutaj jeszcze mała uwaga -kimber nie lubi za jasnych wzmacniaczy.Ale podobno Twój wzmak. gra lampowo (nie lubie takiego określenia)to moze bedzie oki.Najlepiej bedzie jak je przerobisz i potem szukaj okablowania.Zresztą juz na tym forum nie jedna osoba przerabiała Tannoye.

pozdr

DNM reason jest podobno dobry na basie-nie wiem jak na górze.Kiedyś go miałem na odsłuchach wydawał mi się dość płaski,góra pasma nie podobała mi się.Ja zastanawiam się nad włożeniem kimbera 4tc do środka.Nie dawno porównywałem sonic linka z kimberem (na jeden kanał poszedł sonic a na drugi kimber)no i sonik wypadł cieniutko jakiś zamulony jakby dużo bardziej przyciemniony.Jak na razie to nie mogę znaleść tanio kimbera 4tc długośc około 1m. Ale jak gdzieś trafię tanio to zmienię i obaczę czy bedzie lepiej czy też nie.

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.