Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 704 i podłączenie dwóch zestawów kolumn.

Tommy The Thunderer

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

nie potrafiłem znaleźć niczego na ten temat w Internecie, tudzież na portalu / forum AudioStereo, dlatego proszę o wyrozumiałość starych wyjadaczy na tym forum. Inną sprawą jest to, że nie chcę dyskutować na temat jakości sprzętu, który posiadam - taki kupiłem, taki mi się podoba, naprawdę spełnia wszystkie moje wymagania. No ale do rzeczy.

Jestem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Diora WS 704 i zestawu kolumn Tonsil Soundfinder 250. Ze względu na fakt, że wzmacniacz ten pozwala na podłączenie dwóch zestawów kolumn [kanały A i B] mam do Was pytanie - czy mogę podłączyć drugi taki sam zestaw do kanału B, czy możliwe jest tylko podłączenie dwóch kolumn w systemie bi-wire? Z materiałów, jakie zdobyłem wynika, że zależy to od konstrukcji końcówki mocy, a konkretnie od tego, czy kanały na wyjściu są połączone szeregowy, albo równolegle. Posiadam podstawowe wykształcenie w zakresie Teorii Obwodów, jednak nie chciałbym ryzykować swojego sprzętu dla relatywnie prostej pomyłki - wplatanie szczegółów technicznych w odpowiedzi jest mile widziane. Nie jestem w stanie zanalizować schematu wzmacniacza, żeby uzyskać samodzielnie tego typu informacje. Przy okazji - mój wzmacniacz jest nie modyfikowany / nie rozkręcany / nie przerabiany / itp - mam nadzieję, że to też pomoże.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam!

WS-704 ma wyjscia a i b laczone rownolegle, a wiec nie wolno podlaczac dwu zestawow glosnikowych na raz o impedancji mniejszej niz 16 ohm. Tak zreszta tez pisze na sciance tylnej WS-704 przy gniazdkach.

Lepiej nie ryzykuj. STK nie należą do najbardziej wytrzymałych hybryd, a sam wzmacniacz potrafi być kłopotliwy.

Z drugiej jednak strony jakbyś podłączył 4 kolumny 8 omowe i nie wchodził w zbyt wysokie poziomy głośności (utrzymał moc wyjściową na poziomie oddawanym przy 2 kolumnach) to nie powinno się nic złego stać.

Przy 4 omach idą po prostu większe prądy, końcówka się bardziej grzeje i jest narażona na relatywnie większe udary.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

jak już chcesz koniecznie to podłącz szeregowo do jednego kanału

będziesz miał 16 ohm i głośniki ciszej będą grać

dasz głośniej pokrętło

masz amatorski rysuneczek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję za odpowiedzi - faktycznie na wzmacniaczu jest informacja o wymaganych 16 Ohm na poszczególnych kanałach przy podłączaniu. Rozwiązaniem będzie też chyba wpięcie rezystorów w obwód za głośnikiem, aczkolwiek nie czuję się aż tak na siłach, żeby kombinować w ten sposób.

Podoba mi się to wpinanie szeregowo dwóch głośników, więc pewnie właśnie tak zrobię, jak już zdobędę drugą parę. ;]

A może lepiej sprzedać ten sprzęt puki jest coś wart i się nie zepsuł. Dołożysz kilka stówek i kupisz coś lepszego, np taki wzmak Koda (Conrad) KD-261, a może dokładać nie będzie trzeba, a granie o kilka klas lepsze ;)

Ten sprzęt, w przeciwieństwie do innych "sprzętów" gra już na oko 20 lat, pogra kolejne 20 lat i będzie grał, aż mu rdza nie zje przewodów. ;]

Po drugie bardzo mi się podoba ciepłe brzmienie, jakie Diora z Tonsilem potrafi uzyskać przy muzyce, której słucham [elektroniczna, jazz, itp]. Moi znajomi mają swoje sprzęty "bardziej renomowanych" firm - Marantz, Yamaha, JBL, Magnat - niestety nie jest to coś, do czego przyzwyczaiła mnie stara, dobra, polska elektronika [ok, wiem, STK - trudno ;]].

Nie chcę tutaj rozpoczynać kolejnej wojny Unitra vs Reszta Świata, ale tak jak napisałem - podoba mi się to co mam. Oczywiście, mógłbym kupić coś droższego, bo mnie stać, ale obok aktualnego sprzętu, na pewno nie zamiast.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.