Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Tannoy M1 na Gale 3030

Pawlik89

Rekomendowane odpowiedzi

Moje Tannoy'ki grają z CA CD4 i CA A5, gdzieś po środku znajdzie się DAC Beresforda, ale na razie nie mogę znaleźć (ani pieniędzy, ani Beresforda). Na początku zestaw grał z Celestionami DL4 series Two. I gdy np. słuchałem The Cure było zadziwiająco dobrze, biorąc pod uwagę wiek i klasę kolumienek. Jednak gdy włączałem coś bardziej rapowego (a włączam równie często) to brakowało mi przede wszystkim dynamiki i nie mogłem wysiedzieć nawet jednego kawałka. Gdy przeszedłem na M1 w wielu aspektach (słuchając ponownie The Cure) było nieco gorzej, mniej szczegółowo, ale za to pojawiła się dynamika w związku z czym mogę słuchać wszystkiego... Czy jeżeli przejdę na Gale 3030 (które w zestawieniu z CA ponoć dobrze się czyją), to czy nie wrócę do etapu Celestionów - to jest będzie przecudnie, ale przy jednej płycie??? Generalnie jestem skłonny do pewnych wyrzeczeń, ale chcę móc słuchać różnego repertuaru... Czy Gale będą w porządku? Jeżeli nie, to w co innego mogę pójść? Dali Concept 2 to chyba stosunkowo uniwersalne kolumny??

Proszę pomóżcie (i nie zwracajcie uwagi, że raz mówię o podłogowych, a raz o podstawkowych :P)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/73644-zamiana-tannoy-m1-na-gale-3030/

Gale 3030 w porównaniu z Tannoy M1 grają bardziej szczegółowo z lepiej kontrolowanym i szybszym basem, lepiej trzymają tempo nagrań - według mnie to ciekawsze kolumienki - miałem obie w zestawie z CA 500. Ale o klasę lepiej pod każdym względem grają AE evo 1.

Dzięki za odpowiedź! Co do AE to faktycznie słyszałem dobre opinie, natomiast to jednak zupełnie inna półka cenowa - Gale można kupić już za 400-500zł w idealnym stanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W wypadku AE raczej nie ma co myśleć o takich kwotach - ale wielkie dzięki za podpowiedź. Masz może jakieś doświadczenia z Monitor Audio? Słyszałem, że ponoć z CA tworzą dobry zestaw. Choć przyznam, że na Audio Show słyszałem połączenie MA z Arcamem (co prawda to było kino domowe), ale jakoś mnie nie zmiotło biorąc pod uwagę jednak nie tak niską cenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.