Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon firmy Rega

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się poważnie nad kupnem gramofonu firmy Rega. Będzie on grał ze wzmacniczem Accuphase E-213 oraz głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand. Rozpatruję dwie opcje: gramofon Rega P3-24 za ok. 3000zł lub Rega P5 za ok. 3500zł. Bardzo proszę użytkowników lub znawców tematu o opinie, podpowiedzi, sugestie lub cokolwiek w ww. temacie. Dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-059721500 1289507140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/73767-gramofon-firmy-rega/

Zastanawiam się poważnie nad kupnem gramofonu firmy Rega. Będzie on grał ze wzmacniczem Accuphase E-213 oraz głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand. Rozpatruję dwie opcje: gramofon Rega P3-24 za ok. 3000zł lub Rega P5 za ok. 3500zł. Bardzo proszę użytkowników lub znawców tematu o opinie, podpowiedzi, sugestie lub cokolwiek w ww. temacie. Dziękuję.

Dołączam sie do pytania. Sam rozważam zakup Regi P-3. Pamiętam, że kiedyś były problemy z gramofonami regi związane ze zbyt szybkimi obrotami talerza w stosunku do normy, ale chyba w nowych wersjach zostało to wyeliminowane ? Również czekam na opinie kolegów mających jakieś doświadczenia z regą.

Pozdrawiam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Posiadam P5 z firmowym sterownikiem obrotów.

Kupiłem ten gramofon w zasadzie na przeczekanie. Wiem że to herezja w tym miejscu, ale cały czas waham czy kupić jakiegoś modyfikowanego Garrarda i 12 calowe ramię czy tez wreszcie ostatecznie po prawie 30 latach dać sobie spokój z vinylem. Dlatego postanowiłem kupić coś w miarę bezpiecznego, dającego się potem odsprzedać.

Na mój gust P5 to bardzo przyjemne urządzenie, łatwe w ustawieniach i użytkowaniu.

Użytkuję go z najtańszą wkładką MM Clearaudio i pre Primare.

Jak za tą cenę pod względem dźwiękowym P5 prezentuje się bardzo ale to bardzo przyzwoicie. Gra równo, z przytupem, melodyjnie, problemów ze zniekształceniami nie odnotowałem.

Poziom wykonania (może poza plastikowym subplaterem, który mnie wnerwia z tego powodu że Rega jednak mogłaby się okazać tutaj bardziej hojna i zastosować metal) jest na całkiem dobrym poziomie. Bardzo przypadło mi do gustu ramie użyte w tym gramofonie, budzi ono większe zaufanie niż stare RB250, które także posiadam.

Jeżeli o mnie chodzi gdybym miałbym wybierać pomiędzy dajmy na to ProJect RPM 9 (miałem już dwa egzemplarze tego gramofonu) a P5 wybrałbym ten drugi.

Po prostu uczciwy i dobry gramofon w klasie wyższego budżetu.

Rochu, dzięki za odpowiedź. Szukam gramofonu "na początek". Początkowo myślałem o najtańszym modelu Audio-Technica, potem poważnie rozważałem kupno Linn Sondek LP12 w wersji Majik, a teraz rozpatruję opcję "pośrednią", bo nie wiem czy odnajdę się w świecie czarnej płyty.

O gramofonach Rega w zasadzie można przeczytać w necie same superlatywy, stąd moje tytułowe pytanie. Myślę także ewentualnie o Pro-Ject model 2-Xperience Acryl, który także ma świetne opinie:

Ukryta Zawartość

post-17176-042705300 1289580922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rega jest wdzięcznym gramiakiem do modyfikacji - ramię, plinta, talerz... subplatter też można wymienić :)

A jeżeli różnica między p3 a p5 wynosi 500pln to brać p5 - rb700 to już solidna poprawka w stosunku do rb301.

Gość rochu

(Konto usunięte)

O gramofonach Rega w zasadzie można przeczytać w necie same superlatywy, stąd moje tytułowe pytanie. Myślę także ewentualnie o Pro-Ject model 2-Xperience Acryl,(...)

A może Technics 1210?

Jeszcze zdarzają się nowe egzemplarze na rynku.

To raczej bezpieczny zakup.

Violet

Dysponując kwotą 3-3,5kzł może pooglądaj sobie i zainteresuj się Thorensami TD520. To starsze konstrukcje. Warto trochę dozbierać i zaopatrzyć takowego w nowe Jelco 12". To zupełnie inne granie i urządzenie w porównaniu z tymi, których zakup rozważasz. Przy nieco wyższej kwocie.

- doskonale wykonane i zaprojektowane

- z reguły w świetnym stanie, gdyż jako nowe były drogie i nie były kupowane przez byle Hansa

- świetne do upgradu (ramię), bez konieczności wymiany napędu, który jest rewelacyjny

- nie ma straty przy odsprzedaży

- analogowy dźwięk o jakim np Transrotor może pomarzyć

K

Ps. Xperience czy inne perspex'y sobie odpuść ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ahaja, dzięki za podpowiedź, jednak jako żółtodziób w winylowym świecie wolałbym kupić na początek nowy sprzęt. Nie znam się na gramofonach wcale :)

A może Technics 1210?

Jeszcze zdarzają się nowe egzemplarze na rynku.

To raczej bezpieczny zakup.

Taki?

Ukryta Zawartość

Czytałem o nim we właściwym klubie na AS. Rochu, czy jak uważasz - lepiej w/w Technics czy Rega P5? Mi intuicja podpowiada Regę.

Ukryta Zawartość

W podobnej cenie nie ma gramofonu (nowego), który może się z nim równać solidnością i możliwościami. Warto poszukać w DE , pewnie będzie sporo taniej.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Nasz forumowy kolega Yul ma racje, ale tylko częściowo.

Ten gramofon można kupić za dużo mniejsze pieniądze, jeśli dobrze poszukać to kilka stówek zostanie w kieszeni.

Niedawno widziałem go w cenie 2.4k z groszami, jak odszukam link w sieci to wrzucę.

Co do samego patefonu, solidny sprzęt zbudowany na bazie wieloletnich doświadczeń firmy.

Poszukaj na forum opinii posiadaczy.

Who's Afraid of Music?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.