Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 3500zł

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym nie ma problemu zawsze lubię ustawiać sprzęt obok siebie, a nie jeden na drugim. No niestety to będzie moje pierwsze doświadczenie z kinem domowym.

Szkoda, że będę musiał przełączać kolumny (za pomocą jakiegoś przełącznika - chyba) pomiędzy wzmacniaczem, a amplitunerem ale chyba warto jednak mieć jednak osobne dwa zestawy do stereo i kina. Czyli pojadę gdzieś posłuchać onkyo 808, harmana 360 i wezmę chyba jeszcze marantza 5005. Stempel Ty wybrałeś pioneera, możesz coś polecić z tej "stajni".

Posiadam starszy flagowy model AX10i-s. W tym staruszku nie uraczysz HDMI itp. Z nowych to już byś musiał odsłuchać sobie jakiegoś LX czy ci do gustu przypadnie. Za 3,5k zł można kupić w tej chwili nowy LX-72. Jednak wydaje mi się, że te nowe wersje nie mają startu do AX10i-s jeśli chodzi o jakość dźwięku. Pamiętaj, że tani wzmacniacz stereo wcale nie musi zagrać lepiej od średniej klasy ampli KD więc warto jednak posłuchać.

Na wzmacniacz chcę przeznaczyć do 2 tyś. i chyba wezmę używany i na Tym forum to będzie tani wzmacniacz ale mnie wystarczy, że zagra jak mój pioneer 777, (do dziś żałuję, że go sprzedałem). Twój AX10i-s Stempel - piękny sprzęt.

Na wzmacniacz chcę przeznaczyć do 2 tyś. i chyba wezmę używany i na Tym forum to będzie tani wzmacniacz ale mnie wystarczy, że zagra jak mój pioneer 777, (do dziś żałuję, że go sprzedałem). Twój AX10i-s Stempel - piękny sprzęt.

Używany wzmacniacz do kina domowego za 2 tys. zł to może już być wysokiej klasy sprzęt :-)

Wzmacniacz będzie tylko do stereo, powiem szczerze myślałem o takim rozwiązaniu, że zdekodowany sygnał analogowy wychodzi z pc na taki wielokanałowy wzmacniacz, w sumie podobno gtx470 ma hdmi 1.4 więc byłoby wszystko co potrzebne ale problemem jest jakość przetworników D/A karty muzycznej w pc. Dlatego wyczytałem tutaj, że lepiej pc->DAC (myślę o rdac lub audiolab 8200CD)->zwykły wzmacniacz - i to do stereo i PC(jako odtwarzacz z wyjściem cyfrowym)->amplituner do kina. W sumie jestem otwarty na różne rozwiązania.

Stempel zauważyłem, iż jesteś w posiadaniu wspaniałej końcówki wielokanałowej rotel'a, miałbym prośbę czy miałbyś może chwile czasu i podłączył to do jakiegoś pc (jako odtwarzacza DVD z analogowym wyjściem wielokanałowym) w celu sprawdzenia jak to gra w kinie, a może już robiłeś taki test.

Stempel zauważyłem, iż jesteś w posiadaniu wspaniałej końcówki wielokanałowej rotel'a, miałbym prośbę czy miałbyś może chwile czasu i podłączył to do jakiegoś pc (jako odtwarzacza DVD z analogowym wyjściem wielokanałowym) w celu sprawdzenia jak to gra w kinie, a może już robiłeś taki test.

Mogę zrobić taki test ale nie wiem dokładnie kiedy bo nie dysponuję w tej chwili komputerem z taką kartą dźwiękową. Nie mam żadnego przedwzmacniacza więc dźwięk i tak po drodze zahaczy o AX10i-s. Może na przyszły weekend wezmę od kumpla kompa z audigy2.

Witam,ja tak tylko na chwilę się wtrące dziś kupiłem ampli tylko się nie smiejcie bo padło na 806tke,trafiłem na ostatnią sztukę w wyprzedazy więc kupiłem,Rozpoczynam szukanie kolumn .Jak by ktoś coś polecił pod ten ampli to byłbym wdzięczny.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Bardzo bym prosił jeśli można, rozwieje to moje wątpliwości. Możesz mi powiedzieć, czemu nie da się rotela podpiąć bezpośrednio pod kartę dźwiękową ???

Oczywiście możesz podłączyć kartę bezpośrednio do końcówki. Jest jednak problem ze sterowaniu\em głośnością. Jak będziesz to robił z poziomu miksera to często przy niedużej głośności występują trzaski, szumy i brzęczenie z PC. Nie chcę myśleć co będzie jeśli jakaś aplikacja przestawi Ci głośność na maksimum a końcówka ryknie pełną mocą! Chyba lepszym rozwiązaniem jest przepuszczenie sygnału przez przedwzmacniacz lub procesor.

Dancan: Weź sobie na spokojnie 808. Prawdopodobnie stwierdzisz że nie potrzebujesz osobnego wzmacniacza. Bo nie byłbym tak odważny, aby pod 8 omów podpinać 4. Chyba, że widziałeś wykres swoich kolumn. PS. jak najgłośniej słuchałeś na poprzednim wzmacniaczu? (pytam o położenie gałki)

kamil79: Nie ma się z czego śmiać. 8-mki to górna półka. I nie szukaj czegoś pod 'ten ampli', bo to ma marginalne znaczenie. Grają kolumny a nie amplituner. A jeśli ten ostatni gra, to w takim zakresie, że na danych kolumnach nie będziesz w stanie tego wyczuć.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Jak Ci pasuje brzmienie to bierz. Z tym że Dali Ikon 6 masz w podobnej cenie.... Ale ja się nie znam na kolumnach ponieważ uparłem się na Dali po prostu ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Paradigm CINEMA PHANTOM v.3 będą Wyborne pod NAD-a, i choć mam 807 i kolumny Divy na Scean Speak-ach to właśnie słuchałem w salonie z tymi kolumnami 807-mkę i zagrała lepiej niż moje - dodam, że to był pokój odsłuchowy co ma znaczenie ale Jednak te Kolumny zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. Polecam:)

a jak zagrały?ja jak kupoałem 806 to słuchałem w sklepie na podstawowej wersji ma za 2150 para i była rewelacje za te pieniądze dlatego pytam o te rs6

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.