Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 3500zł

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałość.Przyszła pora na zmiane dotychczasowego onkyo tx-sr506 na coś nowszego,zgoda żony to 3500zł na nowy .Spodobała mi się ta yamaha więc pojechałem do sklepu i zamówiłem mimo ,że sprzedawca odradzał proponując marantza 5004.Ja jednak postanowiłem go zamówić i porównac,za dwa dni spakowałem swoje fiesty do auta i pojechałem na odsłuch.Sprzedawca od razu wysmiał moje kolumny,co mnie zbytnio nie zdziwiło patrząc na asortyment jaki posiadał na sklepie.Po konfrontacji tey yamahy z maranzem wypadła blado,mniej dynamicznie niz marantz,wszystko na jednej głośnosci ,utworze oraz na opcji pure.No i teraz mam dylemat bo yamaha podoba mi sie z wyglądu a marantz nie specjalnie.Sprzedawca nie chcial slyszec o zadnych podbiciach i dalszych ustawieniach wiec nie nalegałem.Czy jest jakis ciekawy amlpituner w tej cenie waszym zdaniem ?koniecznie nowy

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

https://www.audiostereo.pl/topic/73793-amplituner-do-3500z%C5%82/

W cenie do 3500zł jest w czym wybierać więc daj sobie trochę czasu, poczytaj, posłuchaj różnych modeli. Bez względu na to co sprzedawca posiadał na sklepie nie powinien cię w ten sposób potraktować. To ty wybierasz sprzęt dla siebie i masz prawo sprawdzić wszystkie możliwe ustawienia. To że jemu nie przypadł do gustu dany model nie znaczy, że tobie nie będzie odpowiadał.

Yamaha to bardzo dobry sprzet poprostu nie pasuje do Fiesty, oby dwa grają bardzo jasno. Marantz gra ciepło i dlatego było dynamiczniej i zapewnie więcej basu. Jeżeli nie chcesz zmieniać kolumn to z ciepluchów pozostaje Ci Marantz lub Denon ( jeden producent a denon tańszy ), do Fiest zakup Denona AVR-1911 i też będzie ok.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Dziękuje za odpowiedzi,byłem dziś z nowu w tym sklepie i był inny sprzedawca który wywarł na mnie lepsze wrazenie tresciwie opowiedział o obydwu klockach i dzis jak je zobaczylem na półce obok siebie to zakochałem się w marantzie ale 5005 cena identyczna.jutro umówiłem się na kolejny odsłuch tym razem biore kilka filmów;)Co do kolumn to mozliwe ze uciułam jeszcze ze 2 tyś ale za to nic chyba lepszego na fronty nie kupie wiec pozostaje mi sie jeszcze wstrzymac i zobaczyc jak to sie zgra juz u mnie w pokoiku.

Witaj - napisz proszę jakie ostatecznie podjąłeś decyzje !!! Marantz czy Yamaha ? Sam niebawem zamierzam zmienić amplituner i wyglądem wygrywa marantz ale teraz mam drugi z kolei ampli yamahy i myślę o 1067 ( ma LAN i 2 wyjścia HDMI ) i duży sentyment do tej marki .Mam dylemat a o odsłuchu to chyba będę mógł jedynie pomarzyć bo tu gdzie mieszkam ( Nowy Sacz ) nie na to szans . CO do gościa w sklepie to prawie norma - jak nie wchodzisz z kasą w zębach i grzecznie nie prosisz o konkretny model to zaczynają wstręcić - nie da się , nie mogę itd .... szkoda że tak jest , ale jest

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

A koniecznie musi być nowy?

Z używek na allegro jest np. takie coś (nieco ponad budżet, ale może udałoby się kupić):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że będzie nieco lepiej grał niż podane wyżej amplitunery :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie można być kokretnie za marantzem czy yamahą, oby 2 mają zupełnie inną barwe dzwieku i trzeba tu dopasować do kolumn !

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

W marcu też stałem przed podobnym wyborem, ale pomniędzy Denonen 2310 i Onkyo 807, generalnie dałem się przekonać do Onkyo i jestem zadowolony. Teraz już staniały i myślę, że są dobrą alternatywą dla Yamahy.

Ostatnio miałem okazje posłuchać Onkyo 608 i muszę powiedzieć że jak nie lubiłem dźwięku amplitunerów w stereo, to ten wywarł na mnie pozytywne wrażenie, nawet dawał radę. Bas mięsisty z dosyć zrównoważoną górą. Tak więc myślę że Onkyo 808 powinien zagrać jeszcze lepiej.

Witam,808 jest do kupienia w dobrej cenie ale jakoś nie chcę już kolejnego onkyo bo przez dwa lata sie napatrzyłem na swoją 506 tke.Co do wyboru to na 90% zdecyduje sie na marantza 5005lub 5004 plus blu ray.co do yamahy to jakoś się zniechęciłem po odsłuchu i po tym jak inny sprzedawca powiedział jedno zdanie które do mnie przemówiło" marantz by sobie nie pozwolił na wypuszczenie takiego kombajna"po prostu yamaha ma mnóstwo funkcji kosztem jakości dzwięku,chodzi mi o te modele z mojego postu które kosztują tyle samo 3500zł.Jak to mówią apetyt rosnie w miare jedzenia ,dlatego niebawem zagoszczą u mnie kolumny kef iQ70 zamiast siest które idą na aukcje i stąd moje następne pytanie czy zagrają z tym marantzem ?

Onkyo TX-NR 807 używam od pewnego już czasu. przy zakupie porównywałem z Pionierem LX-51 i Marantzem SR-7002. SR-5004 odpadł od razu po 20 min. odsłuchu w stereo. Z Onkyo jestem zadowolony. Polecam.

807 jest teraz w cenie o 1.000 zł mniej niż kupowałem - różnic w dźwięku nie uświadczysz... wejść i wyjść więcej tak... tylko po co to komu ? Głośniki w trybie 7.2 a nie 7.1? ... osobiście używam 5.1 bo filmów w 7.1 jak na lekarstwo... 3D? Czyli 1.4 HDMI ? powstały 2 filmy reszta to tzw. udawane 3D bo to zbyt drogie dla wytwórni i klienta - TV - Okulary po których bolą oczy.... :) a za 5 lat będzie 1.7 HDMI ;););)

nie przepłacaj... Pozdrawiam.

Kolejny produkt Onkio który zapomniał że sprzęt audio przede wszystkim powinien grać a nie miec miliony ustawień i do niczego nie przydających się dekoderów i wejść.Oczywistym jest fakt że jeśli konkurencja uciekła z dzwiękiem to trzeba "nadrobić" bzdurnymi funkcjami i wejściami.Szkoda ze nie zdecydowali się nadrobić wygladem bo ampliki Onkyo sa okropne.Fuj!Spodziewałem się po nowym produkcie Onkio że w końcu zacznie to grac i nawet na poczatku tak myslałem ze jest ale to tylko do momentu jak się bezpośrednio skonfrontuje z konkurencją.Dzwiękowo jest nadal słabo.Ani to muzykalnie ani dynamicznie.Pięta achillesowa Onkio to bass a własciwie jego brak.Porównując z HK . Yamahą czy nawet Denonem to się płakac chce nad Onkio.Coś znowu zamykają tabele a konkurencja nawet nie wypusciła jeszcze swoich nowych sprzętów.Po raz kolejny potwierdza się opinia że Onkio to juz sprzęt typowo marketowy.Nie ma go w porządnym salonach audio.Smiga tylko w necie gdzie nie mozna go przesłuchać ( bo wtedy nikt by sie nie zdecydował ) i a marketach gdzie nie ma tak naprawdę warunków do odsłuchu.Korzystna cena tylko z importu a i teraz w porównując cene do np takiego Denona 1910 czy HK 255 lub nawet Yamahe RX-V765 które nadal grają lepiej

o modelu 608 ....znalazłem to w sieci o tak zachwalanym modelu..i bądz tu mądry i sie zdecyduj

Ktoś musiał być chyba nieźle wypity, pier...ty lub obie rzeczy na raz. Albo był końcówką innej dystrybucji niż Onkyo, żeby tak powiedzieć...

Tak sobie myślę, zamiast targać fiesty, to może lepiej wziąć obecne onkyo i z nim się przejechać?... Bo możesz nie usłyszeć żadnych różnic z nowym amplitunerem :-)

Bo tak sobie dalej myśląc, czy nie zrobiłbyś o wiele lepszego interesu wydając te 3500 kz na kolumny, a nie na amplituner????

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Ktoś musiał być chyba nieźle wypity, pier...ty lub obie rzeczy na raz. Albo był końcówką innej dystrybucji niż Onkyo, żeby tak powiedzieć...

Każdy może mieć inne odczucia i nie wszystkim podoba się to samo. Dlatego nazywanie kogoś w taki czy inny sposób tylko dlatego, że nie podoba mu się dźwięk danej marki jest raczej śmieszne. A tak na marginesie może to właśnie ty bravo32 jesteś końcówką ONKYO :-P

P.S. Ja osobiście nie zauważyłem braku basu w ONKYO ale po raz kolejny przykładam się do twierdzenia, że gra troszkę poniżej średniej. W cenie do 3500zł ja bym brał Marantza 6xxx lub Denona 2xxx jeśli ma być też fajne stereo lub Harman 2xx, Yamaha 7xx jeśli zdecydowanie kino.

Moj onkyo juz sprzedany:)Co do tej firmy to cos w tym jest ,ze w zadnym sklepie tego nie ma tylko w mediamarkt i to tylko niskie modele w zestawieniu z tandetnymi kolumnami .Też myslałem o tym zeby zamiast ampli to wymienic kolumny ale marantz 5004 grał na tych siestach 5 klas lepiej niz to moje byłe onkyo,jak jest skalibrowane i poustawiane z basem na plus 10 to jeszcze jakos ale na PURE to masakra jaka porażka.Dlatego najpierw ampli potem wymienie siesty,jade dzis do jeszcze jednego sklepu .

stempeku: ale ja nawet nie miałem przez chwilę żadnego amplitunera onkyo w domciu :-(

kamil79: Tak, to prawda. Największy zysk w jakości zyskasz zmieniając ampli zamiast kolumn. Gratuluje także perfekcyjnej "pamięci akustycznej", jeśli porównywałeś granie swoich kolumn na innym amplitunerze w innym pomieszczeniu ze sprzedanym wcześniej onkyo.

Już zdecydowanie pomijam fakt, że porównywałeś dodatkowo model za kilka tysięcy z drugim, który kilka lat wstecz kosztował dwa razy mniej. A już kompletnie to, że bazując na swoim sprzedanym modelu kształtujesz opinie o modelu i wyższym o 3 oczka w półce i nowszym .......nawet go nie słysząc.

A więc 506tke mozna znalezc za okolo 1300 zł ,marantz 5004 kosztuje okolo 1950 zł ja tu nie widze przepasci cenowej o kilka tys:)Dzis zamowilem tą 807 i jutro jade na odsłuch więc wtedy się wypowiem o swoich odczuciach.A tak apropo to marantza jak i yamahe sprawdzalismy na siestach i na 5ciu innych zestawach w cenie od 3 do 10 tys .

kamil79: nie sprawdzaj już na siestach tylko sprawdzaj sobie na docelowych kolumnach. I mój błąd, myślałem, że piszesz o martanzie z półki ~ 3500PLN.

ps. zwróć uwagę jak niewiele można wyłapać zmieniając amplituner, a jak wiele jest innego, gdy zmieniasz kolumny.

stempeku: ale ja nawet nie miałem przez chwilę żadnego amplitunera onkyo w domciu :-(

No widzisz bravo32 a w innym wątku śmiejesz się z moich wypowiedzi na temat ONKYO a tu się okazuje, że twoja styczność z tym sprzętem jest bardzo ograniczona. "Aj ja jaj" wyszło szydło z worka :-)

Co do warunków odsłuchowych i użytego sprzętu faktycznie autor wątku powinien odsłuchać każdy nowy element toru ze sprzętem docelowym i w pomieszczeniu w którym będzie stał. Faktem też jest, że zmiana kolumn da więcej od wymiany elektroniki choć do tego Onkyo, które posiadał autor wątku chyba nie ma sensu nic lepszego podpinać więc koło się zamyka. I tak konieczna będzie zmiana.

Widzisz stempel, napisałem tylko że nie miałem nigdy amplitunera onkyo w domciu. Resztę sobie dośpiewałeś...

Co do reszty Twojej wypowiedzi: w końcu jakiś konsensus.

bravo32 w takim razie napisz proszę jakich konkretnie ampli Onkyo słuchałeś z jakimi głośnikami. Na pewno pomoże to autorowi wątku w wyborze. Myślę, że taki konsensus się tu przyda.

bravo32 w takim razie napisz proszę jakich konkretnie ampli Onkyo słuchałeś z jakimi głośnikami. Na pewno pomoże to autorowi wątku w wyborze. Myślę, że taki konsensus się tu przyda.

Mylisz znaczenie słowa konsensus :-) Co do reszty... Wiesz, gdybym Ciebie nie znał, to może uwierzyłbym w Twoje intencje. Pytasz, bo chcesz się upewnić na przyszłość z czym miałem styczność. Nie utnę tego, ale odpiszę Ci bardzo prosto: nie czuję się na siłach polecać kolumny, zbyt mało ich słyszałem. A ich brzmienie jest na tyle różne, czasami dziwne w porównaniu że chyba nie zdobyłbym się na to, aby polecić to co mi się podoba komuś innemu. A uwielbiam Dali Ikon choć pewnie jest jeszcze setka innych kolumn, których brzmienie bardzo by mi się podobało, a których jeszcze nie odkryłem.

Natomiast czuje się na siłach, by twierdzić, że różnice pomiędzy amplitunerami KD są minimalne, ledwo zauważalne przez niektórych. Czegoś takiego jak brak basu, piszczące soprany etc nigdy nie zauważyłem. Może nie trafiłem nigdy na półkę za 10k lub jakieś wynalazki po 500PLN aby coś wywarło na mnie piorunujące wrażenie lub było skopane i wyraźnie pokazało że coś nie gra. Jednak to co słyszałem (i przyznaję, że nie miałem okazji przyjrzeć się nieco bliżej więcej niż z 10-15 sztukom różnych marek w kwotach 1500-6000) pozwala mi swobodnie twierdzić, że wybierając ampli liczą się głównie funkcje i wyposażenie oraz ewentualnie moc zestawu. Ewentualnie, bo w tych droższych moc zazwyczaj dostajemy w cenie "dodatków" niejako gratis i nie zawsze potrzebujemy choćby połowy by obejrzeć film w naszych pokojach.

PS. Równie dobrze mógłbym Ci na odczepne podać 5 pierwszych lepszych modeli KD z 3 zestawami kolumn. I nawet nie mógłbyś zweryfikować, czy mówię prawdę, czy sobie coś wymyśliłem, czy byłem wtedy głuchy / przeziębiony itd. Jednak mój powyższy komentarz powinien dokładnie Ci wyjaśnić moje nastawienie i chyba jest wystarczający.

Mylisz znaczenie słowa konsensus :-) Co do reszty... Wiesz, gdybym Ciebie nie znał, to może uwierzyłbym w Twoje intencje. Pytasz, bo chcesz się upewnić na przyszłość z czym miałem styczność. Nie utnę tego, ale odpiszę Ci bardzo prosto: nie czuję się na siłach polecać kolumny, zbyt mało ich słyszałem. A ich brzmienie jest na tyle różne, czasami dziwne w porównaniu że chyba nie zdobyłbym się na to, aby polecić to co mi się podoba komuś innemu. A uwielbiam Dali Ikon choć pewnie jest jeszcze setka innych kolumn, których brzmienie bardzo by mi się podobało, a których jeszcze nie odkryłem.

Natomiast czuje się na siłach, by twierdzić, że różnice pomiędzy amplitunerami KD są minimalne, ledwo zauważalne przez niektórych. Czegoś takiego jak brak basu, piszczące soprany etc nigdy nie zauważyłem. Może nie trafiłem nigdy na półkę za 10k lub jakieś wynalazki po 500PLN aby coś wywarło na mnie piorunujące wrażenie lub było skopane i wyraźnie pokazało że coś nie gra. Jednak to co słyszałem (i przyznaję, że nie miałem okazji przyjrzeć się nieco bliżej więcej niż z 10-15 sztukom różnych marek w kwotach 1500-6000) pozwala mi swobodnie twierdzić, że wybierając ampli liczą się głównie funkcje i wyposażenie oraz ewentualnie moc zestawu. Ewentualnie, bo w tych droższych moc zazwyczaj dostajemy w cenie "dodatków" niejako gratis i nie zawsze potrzebujemy choćby połowy by obejrzeć film w naszych pokojach.

PS. Równie dobrze mógłbym Ci na odczepne podać 5 pierwszych lepszych modeli KD z 3 zestawami kolumn. I nawet nie mógłbyś zweryfikować, czy mówię prawdę, czy sobie coś wymyśliłem, czy byłem wtedy głuchy / przeziębiony itd. Jednak mój powyższy komentarz powinien dokładnie Ci wyjaśnić moje nastawienie i chyba jest wystarczający.

Muszę niestety podważyć wiarygodność twojej wiedzy bądź słuchu - dlaczego ? Bo to właśnie w przedziale 2-5k zł jest największa zauważalna różnica między amplitunerami KD, najbardziej to słychać przy muzyce a mniej przy kinie. Mówię tu o sytuacjach w których można uzyskać lepszy efekt dokładając kilka set złotych względem założonego budżetu. Przykład Pan Kowalski chce kupić Ampli yamaha z serii 5xx. Dokładając kilka stówek może nabyć serię 7xx znacznie lepszą. Znawca tematu zrobi wszystko, żeby namówić go na dołożenie do wyższego modelu bo wie, że w tym wypadku jest to opłacalne. Może też się zdarzyć, że ktoś zaczyna swoją przygodę ze sprzętem i nie potrafi jeszcze wychwycić pewnych charakterystycznych cech. Ufając sprzedawcy kupuje model 5xx i co dalej ? Mija rok, dwa i nagle okazuje się, że sprzęt nie spełnia jego oczekiwań albo zestaw kina typu LG za 1k zł gra podobnie. Połowa tych urządzeń ląduje na allegro za marne grosze bo nikt nie chce ich kupić.

P.S. Nie znasz mnie a tym bardziej nie masz pojęcie jakie mam intencje! No ale jak większość już zauważyła zawsze jesteś najmądrzejszy :-P

stempelku: Pozwól że na całość odpisze Ci później :-) Bądź łaskaw tylko w tym czasie (do północy odpisze) nie edytować swojego poprzedniego wpisu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.