Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Podstawkowe Do 2 Tysięcy za parę

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

kolego

już tyle założyłeś wątków, kup sobie altusy jak największe, membrana niskotonowa będzie większa niż duży talerz, z basreflexów zacznie aż dmuchać, altusy 300w spokojnie zamiotą ci podłogę, będziesz miał wiatr we włosach a twój pies zemdleje jak będzie przechodził koło głośników... Z konstrukcji o podobnej charakterystyce polecam również produkty jbl

pzdr

W pierwszym linku podanym przez Ciebie nie jest nigdzie napisane przy ilu +/- dB jest to mierzone. Nie sposób więc odnosząc się do podanych tam głośników RS1 stwierdzić, czy dane są naciągane, czy bynajmniej.

Pozatym ostrożny byłbym w formułowaniu tezy, że dane podawane przez producenta, którego nie lubię (jak Ty Monitor Audio) są z definicji tendencyjnie upiększane, podczas gdy moi ulubieńcy piszą prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.

właśnie że lubię monitor audio! bo mają dobrą relację brzmienia do ceny

ale dokładnie na wykresach widać jak pasmo się zachowuje względem papierowego

odczytać wykres nie jest trudno od średniego poziomu odejmij 6dB i masz zakres dolnego pasma

średni poziom dla rs1 masz ok 85dB więc pasmo dolne dla -6dB jest ok 55Hz a nie papierowe 43!!!!

i nie ma tu żadnych tajemnic czy trudnych rzeczy do zrozumienia poza faktem

że akurat MA papierowo lekko naciąga dolne pasmo tylko tyle.

Focal + Naim

Monitor Audio? Ależ jaknajbardziej podaje. Moje BX2:

Pasmo przenoszenia +/- 3dB: 42Hz - 30kHz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdź zanim coś napiszesz (i zaczniesz się czepiać).

Zobaczyłeś chociaż podany wczesniej link ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu nie ani słowa o tym i o to mi chodziło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

wypatrzyłem jeszcze te klipsche

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szukam sam nie wiem czego :P

Zobaczyłeś chociaż podany wczesniej link ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu nie ani słowa o tym i o to mi chodziło.

Dorozumiewam się, że w RX2 nie ma się czym chwalić. A w BX2 jest, dlatego podają.

Ukryta Zawartość

Mam do was bardzo ważne pytanie , czym KONKRETNIE różnią się te dwa modele

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? bo nie wiem czy warto dopłacić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu są ceny , jakie byście polecili do tego podstawki (STANDY) ? najlepiej jak najtańsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szukam sam nie wiem czego :P

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

co myślicie o tych http://www.monitoraudio.pl/index.php?x=silverRX&y=silverRX2 ? czaje się na używki lub "okazyjne" nówki :P

Witam! Monitor Audio lubi niskie i średnie poziomy głośności. Na najwyższych traci. Kup sobie Paradigm Titan Monitor v.6. Będziesz zadowolony.

monitor audio naciąga dolne pasmo na papierze

proszę przeanalizować wykresy pomiarowe

prosty przykład rs1 podawali że też ma zejście do 43Hz

http://www.monitoraudio.co.uk/support/past-products/silver-rs/rs1/specification

http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-silver-rs1:1

w testach wychodzi o wiele wyżej względem średniego poziomy 85dB -6dB jest przy niecałe 60Hz!

podobnie jest z większością podawanego dolnego pasma w MA

odmienny przykład

obecne chario które posiadam na papierze ma dolne pasmo tylko 60Hz a schodzi względem wypośrodkowanego pasma przy -6dB do 45Hz! i to słychać faktycznie że bas jest głęboki

http://audio.com.pl/testy/chario-silhouette-200:1

. Witam! Od niedawna jestem na Forum. Przekonałem się jednak, że są rzeczy oczywiste (prawie kanony): 1. głosisz prawdy wiary (niepodważalne); 2. najlepsze kolumny to Chairo; 3. najgorsze kable to DNM Reson; 4. W każdym temacie jesteś ekspertem. Moim zdaniem testy pomagają, ale nie decydują o ostatecznym wyborze czy ocenie. Najważniejszy jest bezpośredni odsłuch. To moja teza. Dowód? A taki. Kiedyś w towarzystwie nastoletniego dziecka (własnego) słuchałem płyty testowej z elektroniki sprzzonej z kolumnami sięgającymi (w dole) 22 Hz. Ja słyszałem dźwięk od 22, a moje dziecko już od 16.

nigdzie nie napisałem że chario to najlepsze kolumny ! :) a reson jest najgorszy!

więc daruj sobie przyszywanie mi prawd objawionych bo robisz tylko smród na forum

stwierdzam fakty , miałem rx1 a mam chario i mimo że papierowo ma wyżej dolną Hz

słyszę że bas niżej schodzi co też widać w pomiarach,

więc daruj sobie takie ataki personalne

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

nigdzie nie napisałem że chario to najlepsze kolumny ! :) a reson jest najgorszy!

więc daruj sobie przyszywanie mi prawd objawionych bo robisz tylko smród na forum

stwierdzam fakty , miałem rx1 a mam chario i mimo że papierowo ma wyżej dolną Hz

słyszę że bas niżej schodzi co też widać w pomiarach,

więc daruj sobie takie ataki personalne

Nie robię smrodu na forum, ani ataków personalnych. Twoje wypowiedzi są tendencyjne i nie tylko ja się z nimi nie zgadzam. Nawet w tym temacie są inni, którzy podważają Twoje tezy. Niekiedy nie masz nic do powiedzenia i chyba tylko chcesz nabić sobie licznik. Przeczytaj na spokojnie swoje wypowiedzi, może zrozumiez o co mi chodzi.

człowieku jakie moje tezy? możesz mi wytłumaczyć? :)

od samego początku w tym wątku piszę uzasadniając swoje wypowiedzi w przeciwieństwie do ciebie,

to że wyraziłem odmienne zdanie na temat brzmienia mointor audio twierdząc że nie grają absolutnie analogowo

a dość bezpośrednio z detaliczną suchą średnicą i górą która po jakimś czasie mnie ( nie tylko mnie na tym forum na różnych modelach MA) zmęczyła ?

lub pokazując na dokładnych pomiarach że dolna granica Hz jest odmienna od tego co podaje producent na papierze?

ja osobiście darzę sympatią tę firmę może kiedyś kto wie nabędę ponownie na dłużej jakąś ich dobrą konstrukcję

która mnie nie zmęczy p kilku miesiącach słuchania,

proszę o podanie argumentów o czym piszę tendencyjnie, słucham

ps

licznik to jak widać sam nabijasz pisząc o niczym

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

człowieku jakie moje tezy? możesz mi wytłumaczyć? :)

od samego początku w tym wątku piszę uzasadniając swoje wypowiedzi w przeciwieństwie do ciebie,

to że wyraziłem odmienne zdanie na temat brzmienia mointor audio twierdząc że nie grają absolutnie analogowo

a dość bezpośrednio z detaliczną suchą średnicą i górą która po jakimś czasie mnie ( nie tylko mnie na tym forum na różnych modelach MA) zmęczyła ?

lub pokazując na dokładnych pomiarach że dolna granica Hz jest odmienna od tego co podaje producent na papierze?

ja osobiście darzę sympatią tę firmę może kiedyś kto wie nabędę ponownie na dłużej jakąś ich dobrą konstrukcję

która mnie nie zmęczy p kilku miesiącach słuchania,

proszę o podanie argumentów o czym piszę tendencyjnie, słucham

ps

licznik to jak widać sam nabijasz pisząc o niczym

Nie mam nic do dodania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.