Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz stereo ??

christof138

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co by nie śmiecić podepnę się pod temat bo podobne zadanie przede mną

Powód zmiany

mój stary Denon DRA-335r się rozepsuł :-/

Pokój to w tej chwili 10mkw a w przyszłości może coś większego [~15 mkw]

Muzyka której słucham to głównie i w większości rock [audioslave/RHCP/Pearl Jam] trochę metalu [Rammstein / Tool] trochę łagodniejszej [John Zorn/Mike Oldfield]

Kolumny które posiadam to DIY na Vifie DX25 oraz Visatonie W130SC oraz sub na SLS10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) grają w moim odczuciu naturalnie i ciepło ale lepiej brzmią z trochę czaderskimi wzmacniaczami.

Parę słów o tym z czym już grały żeby przedstawić wam mniej więcej to co mi się podoba

Do tej pory grały z:

1. Denonem DRA-335r zestaw brzmiał ladnie, ciepło, z dobrym basem, szkoda ze ampli sie zepsuł

2. Rotelem 931 mk2 - brzmiały bardzo czysto i bardzo dynamicznie średnica była bardzo żywa (werbel pięknie) ale niestety nie było basu, po podkręceniu gałki przebarwiała się tylko średnica a dołu nie przybywało

3. Yamahą RX-797 - odsłuch w salonie, ładnie przestrzennie z dobrą dynamiką i szczegółowością, pokój 28mkw i na pure direct brakowało basu ale po dodaniu gałką brzmiało już bardzo dobrze

Chciałbym:

Z racji że mój denon sie zepsuł mam lekki uraz do używek i chetnie bym kupił coś mlodego lub nowego

chciałbym przeznaczyć do ok 1000zł

w ten zakres wpadają:

RX-497 [nowy], AX-550, AX-596, AX-750,

Marantz PM 7001 [uzywka] zapowiada się ciekawie jednak nigdy nie słyszałem i nie wiem też o co chodzi z "marantz'owskim brzmieniem"

denon PMA 700

Żródłem do tego będzie CDX-580 oraz DAC na Wolfsone WM-8740

Doradźcie mi coś proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten amplituner to dobry klocek i malo kto wie jak brzmia te ampy. Sam mam od 3 lat DRA-735R. Tez szukalem cos nowego podbnie jak ty. Odlsuchiwalem m.in niedawno PMA-710AE i niestety wzgledem DRA to pazdziez. Podobnie starszy PMA-925R. Mialem go moze 2 dni.

Brak basu w twoim przypadku moglby byc spodowowany slaba moca tego ampa. Nie wiem czy szybko znajdziesz cos co godnie zastapi ci ten aplituner, tym bardziej ze przyzwyczailes sie do jego brzmienia. Najlepiej chodz sam, sluchaj, porownuj, bo po zakupie czegos w ciemno mozesz byc bardzo zniesmaczony. Dobrze by bylo bys sam cos kupil, odlsuchal i w razie czego odsprzedal jezeli ci nie podejdzie dzwiekowo.

Bynajmniej ja bede po raz kolejny niedlugo stosowal taka technike.

?👈

• 2 miesiące później...

Witam serdeczne

Jestem posiadaczem Heco metas xt 301 od tygodnia

Użytkuje je z Yamahą 630rds czyli z ampli av

Chciałbym poprawić brzmienie kupując jakiś tani wzmacniacz stereo

Ale zupełnie nie mam pojęcia w jaką firmę uderzyć

Heco podług 2 moich kolumn Tonsil Siesta zdają się byc neutralne i mocno przyciemnione szczególnie przy wyższej średnicy i górze(odsłuch na w/w Yamaszcze-więcsubiektywne odczucie)

Jedyne za czym tęskię a co miały siesty to jakiś blask i lekkośc i detale, ale za tow heco jest kapitalna stopa i średnica, sczególnie dobrze widać to podczas gitar oraz wokali męskich, jak to pasmo jest "prawdziwe"

Chciałbym wzmacniacz aby poprawić ogólnie brzmienie, ale żeby nie bylo za mułowato z nim oraz za ostro

Budżet to 500zł a maxymalnie, totalnie maksymalnie za używkę to 700zł

za nowy to 1450 czyli tyle co za yamaha 797 którą też biorę pod uwagę, ale nie wiem, czy według stereotypu, że ampli stereo zagra duzo lepiej od av jest sens zawracac soboe glowe owa yamaha

Polecicie mi coś sensownego z allegro, albo od siebie?

pozdrawiam

Po pierwsze primo - nie bardzo rozumiem jak coś może byc "neutralne i mocno przyciemnione" ;)

a po drugie primo - kupując tani wzmacniacz możesz poprawic sobie co najwyżej samopoczucie i raczej nic więcej.

Lekiem mógłby tutaj byc Marantz PM-17, ale to niestety nie ten pułap cenowy...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

czyli co, mit że tani wzmak stereo zagra 3 x lepiej niż 3 razy drozszy av można sobie włożyć między bajki?

Ze heco są neutralne to może nie dokońca się dobrze wyraziłem; w porównaiu do siest są neutralne i przygaszone, ale czy sa bardzo ciemne czy normalne to nie wiem, bo mam za małe doświadczenie, ale bez dwóch zdan to najciemniejsze kolumny jakie miałem

Generalnie z yamaha jest ok ale skoro wzmak stereo ma byc lepszxy od av to chcialem wreszcie to sprawdzic

tonsile siesta też mi się podobają oprócz góry, która jest troche za jasna (z yamaha bo ona tez gra jasno wiec to złe dobranie sprzetów nie polecam laczyc tych tonsili z yamaha)

W Heco jest mięso i super wykop ale brak blasku wyżej(może brak efekciarstwa) i detaliczności co sprawia że w filmach wiele rzeczy jest przytłumione względem siest

np we władcy pierścieni "plenerowe" utwory ze skrzypcami i jakimiś instrumentami dętymi

z kolei Siesty nie mają tego mięsa na dole średnicy, stopę mają super ale pomiędzy nia a średnicą jest luka, czyli brak chyba niższej średnicy, tam gdzie operują gitary i męskie wokale

krótko mówiąc siesty są niedociążone-gitary i wokale brzmią opięknie, melodyjnie ale za lekko

Obojetne mi które kolumny brzmieniem wzmaka poprawię, byle toś z tym zrobić

Jeśli da się dociązuyc Siesty to proszę o propozycję wzmacniacza, jeśli poprawić w Heco to co jest przytłumione, o czym wyżej pisałem to też proszę wariant wzmaka

myślałem o np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w końcu to integra i opinie na audiostereo ma dobre, ale nioe wiem jak on w ogóle zagra, bo neutralnoś jak zauważyłeś nie jest mi dobrze znana i przeze mnie rozumiana

Myślę ze wyraziłem jasno co do moich odczuc, zatem tacy wytrawnia audiofile jak Wy powinni wiedzieć w czym szkopuł

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ghostlovescore,

Mam Heco Celan 700, u mnie grają PRZEDE WSZYSTKIM z Kenwoodem KA-7300 (reszta sprzętu w "o mnie"). Wzmak mnie kosztował ok. 100 euro.

Moje 700 z tym starym Kenem grają fenomenalnie. Więcej do szczęścia nie potrzeba :-)

Dzieki, a możesz powiedzieć czy Ty masz podobne odczucie na temat detali w Heco, czy może to ja jestem za bardzo przyzwyczajony do bardzo jasnego brzmienia?

i przede wszystkim jaki charakter brzmienia ma kenwood?

pozdrawiam

Nie wiem jak grają Tonsile.

Moje 700 grają ustawione na linear, czyli bez podbicia góry (dla mnie jest wtedy za ostro). Pamiętaj, że ja mam podłogówki, a to jednak trochę inne brzmienie.

Ken gra z dużą ilością powietrza, detalami, dynamiką (pobiera z sieci ponad 400W), ale co najważniejsze jest bardzo muzykalny. Dla mnie ma jedną cechę, którą mało który inny wzmak posiada - MIKRODYNAMIKA przy cichym słuchaniu.

Jak zaczynam słuchać, to żona się wkurza, bo nie może mnie zmusić do wyłączenia muzyki ;-)

Mam drugiego wzmaka Kena KA-405, też ma pobór ponad 400W (to trochę nowsza konstrukcja, no i nie jest dual mono jak KA-7300), generalnie stanowi rezerwę, ale jakby co... zapraszam na priv.

Czyli muwisz że do Heco ciepły muzykalny wzmak się nada?

Masz w planach sprzedaż swojego "rezerwowego"

na allegro jest jeszcze wypasiony kenwood dual mono ale to jest handlarz ktory sprzedajje, aja bym wolal od kogos zaufanego kkupic

pozdrawiam

Tak jak już pisałem w klubach: Rotel 9xx za 600 pln i bajka. może być jakiś nowszy Marantz, jak przedmówca zaproponował. To maja być jaśniejsze wzmaki bo heco właśnie są neutralne do bólu. Jak się osłuchałeś jaśniutkich chudych Siest dla audiofilów to teraz Ci brakuje góry. A nawet nie wiedziałem że słuchasz na piecu kd. To wiele tłumaczy. Więc nie słuchaj że tani wmak stereo poprawi jedynie samopoczucie. Byzydury. Jestem pewny że bardziej używka za 500-1k niż nowy za 1k. Tylko trzeba wiedzieć co.

ps. Rotele są ostrzejsze górą i to będzie rozwiązaniem Twoich problemów. Są też bardzo mocne dołem i wtedy usłyszysz dopiero STOPĘ. Po za tym mają b.duży zapas prądowy, można słuchać cicho i tak będzie dobra dynamika. Potwierdza to moja byle 40W konstrukcja.

ps2. Oczywiście nie wszystko jest takie różowe. Na naszym krajowym Alledrogo zazwyczaj są rupiecie po przejściu huraganu, lub ceny z kosmosu. Ale od czasu do czasu można coś trafić. Teraz chyba jest licytacja 971, wypieszczona, ale na bank nie za 500pln. No i 971 gra jeszcze jaśniej ponoć od pozostałych 9xx.

ps3. Przydało by Ci się pre out. Żeby razem spiąć te wzmaki.

ps4 i ostatni ;-) Oglądam filmy z dźwiękiem dts hd master audio oczywiście mixowane do stereo przez źródło i żadne kino nie jest potrzebne. tylko 2.0 nie ma nawet suba a dźwięk poraża.

Dziękuje za uwagę.

Dzięki za wpis

Zalożyłem wątek tutaj żeby w klubach nie śmiecić już, bo tam trza się chwalic:D

Właśnie szukam wzmaka, który pójdzie na preout pod fronty

Wczoraj pojechałem do kolegi po wzmaka , bo chwalił się, że kupił kiedyś na allegro potężną maszynę sony.

I rzeczywiście moc to ma piekielną, ale niestety to jest ampli KD więc nie wiem jaka będzie różnica pomiędzy ampli av a wzmakiem stereo w aspekcie stereo

Po kilku godzinnym odsłuchu na Heco i Tonsilach na zmianę, doszedłem do następujących wniosków

Ze Heco zagrają tak mniej więcej jak wzmacniacz chce.

Sa niemalże całkowicie uległe, w minimalnym stopniu wnoszą coś od siebie-takie jest moje odczucie

Z racji tego że sony jest bardzo jasny i ostry, to heco zagrało właśnie jasno i ostro

Szczerze to nie podobało mi się to, ale to nie istotne, bo najważniejszego sie dowiedziałem, ze heco zagrają z każdym wzmacniaczem zupełnie inaczej

Żeby nie byc gołosłownym, daje przykład siest

gdzie po zmianie wzmacniaczy charakter brzmienia w proporcji kolumny /wzmacniacz wygląda następująco

80-90% Siesty/20-10% zostawiają wezmacniaczowi(przy tym samym żródle)

natomiast w Heco 60-65%/ 40-35%

Zatem już wiem, że wzmacniaczem mogę zmienić diametralnie brzmienie metasów, nie tracąc ich mocnych stron

Teraz tylko kwestia dobrego doboru

pozdr

Ale jednak się pozbywasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem się pozbyć, bo poluje na 500

Jednak chyba chyba dobrze ,że nie było chętnych, bo za duzo na nich bym stracił, a maja tydzień dopiero

Monitory wziąłem z taką myslą, że jak spodoba się mi brzmienie Heco to je sprzedam i kupię podłogówki

Podłogówki po to, że mam w perspektywie większy metraż w przyszłości, a poza tym to lubię jak stopa konkretnie przywali, bynajmniej nie mam tu na myśli podbijania dresiarsko basu, tylko uzyskania stopy jak najwierniejszej tej co ma perkusja słuchana na żywo.

Dlatego preferuję podłogówki do małych nawet pomieszczeń, gdyż takiego uderzenia nie da rady uzyskać z monitorów, przynajmniej mnie się nie udało.

W Heco 301 i tak bas jest piorunujący jak na monitory(pardziej wole go niż z paradigma, ale to moje zdanie) ale w porównaniu do siest jest słabszy na tym samym poziomie wychylenia potensjometru treble(godz 14)

I właśnie dlatego myśłałem o 500, żeby bez zjeżdzania pokrętłem bas mieć dobre basisko.

Zauważyłem, że każde, absolutnie każde głośniki grają gorzej, gdy basu daje się proporcjonalnie więcej, bo wtedy zachwiana jest ich równowaga tonalna.

Metasy 500 to to samo co 300 tylko z dołożonym basowcem, który gra tylko to pasmo, zatem bez regulacji "bass" niskich tonów będzie znacznie więcej

Och jak zwykle sie rozpisałem

ale już kończę

zapytam tylko, czy jest taka opcja, że gdy zamienię moje ampli av(z którego jestem i tak bardzo zadowolony) na wzmaka stereo, to czy ta stopa może się jeszcze trochę uwydatnic?

Zaznaczam, że Yamaha 630rds basu nie skąpi-ale może jej filozofia grania tego rejestru jest inna niż wzmaka stereo, może bardziej kinowa?

nie wiem, ale Wy to wiecie

Liczę na Was:D

pozdrowionka

Rotele grają utwardzonym, średnim basem i wyższą średnicą, są znakomite do odmulenia przyciemnionych kolumn. Ale tak jak już ktoś wspominał wyżej, bardziej analityczny będzie np. taki 971, starsze serie, 8xx są ponoć cieplejsze. Z tym że to charakterystyczny dźwięk, wyższa średnica jest rozjaśniona i wypchnięta do przodu, bardzo przybliża to pierwszy plan, no ale niektórym (np. mnie) bardzo podoba się taka bezpośrednia, namacalna prezentacja ;)

I love the sound of crashing guitars

1/No jak bym miał perkusje jak w realu, to sąsiedzi by mnie żywcem spalili na podwórku. ;-)

2/Rotele serii 8xx to może już za leciwe i optycznie już lekko trąca. ale 9xx ok.

3/Jeżeli nie masz w planach 45 głośników naokoło głowy to proponuje pozbyć się ampli i zastąpić proponowana konstrukcją. Ewentualnie ra-1060, 1062. (Ale to już 1,5k)

4/Co do potencjometrów to moja integra ich niema. No po za volume i balans. I nie brak mi ich. Natomiast dobrze mieć przełącznik o te 2db, bo płyty są przeróżne nagrywane. Tak jak np ra-1062

5/Co do 501 to należy już mocniej zwrócić uwagę na akustykę pomieszczenia.Problemy z przebasowieniem. Odradzam 700 do kilkunastu metrów. moje 18m to minimalne minimum na 500.

Mike dzięki za charakterystykę rotela

a koledze niżej już tradycyjne za wszystko

Czytam gdzie tylko moge o nich i wszedzie słyszy się, że grają rockowo z wykopem

Ok pasuje mi to ale boje się tej suchości jakie dają jasne wzmaki

Bo o ile przy Europe bedzie dobrze to przy Roxette, czy Gary Moore może być za sterylnie.

Nie da rady tych wzmaków odsłuchać niestety wiec muszę dobrze wypytać

Tutaj kolega wyżej mówił o synergi Heco z Kenwoodem, ale nie mogę się z nim dogadać, kontakt nagle przerwany

na allegro jest coś takiego

Ukryta Zawartość

coś od handlarza Rotel RA-820BX2

Ukryta Zawartość

jest

Ukryta Zawartość

do licytacji(na forum też ktoś sprzedaje) ile można dać zeby nie przepłacić?

Ukryta Zawartość

Czy mam się czaic na jakiś?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ghostlovescore

Rotele serii 9xx nie grają sterylnie, sterylnie to grają Krelle, a Rotele, generalnie im wyższy model tym prezentuje większą kulturę i więcej ciepła, szczególnie najwyższe 99x uchodzą za mocno dogrzane. Co do muzyki jakiej słuchasz... zobacz w "o mnie" ;)

Fajnie poznać osobę lubująca sie w Rox, to mój ukochany zespół od lat:D

Z Twojej listy jest jeszcze wiele zbierzności, czyli min Nightwish, Sandra. Itd

Ale wszystkimi rękami i nogami podpisuje się pod tym zdaniem!!!

"lata 80-te. Uważam że wtedy najlepiej nagrywano płyty, powstała najlepsza muzyka, najlepsze filmy, samochody"

a wracając do tematu

warto brać któryś z w/w Roteli?

>Ghostlovescore

Z tych które wymieniłeś staruszków bym raczej nie brał, RA-971 wydaje się odpowiedni, ewentualnie można zapolować na wyższe 980 lub jakieś konstrukcje dzielone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym momencie to tyle z allegro. Czym wyższy nr tym lepiej. Pamiętaj o jaśniejszym brzmieniu 971.

Moim zdaniem spokojnie 931 wystarczy. Oczywiście 99x i konstrukcje dual mono to duży wydatek. Zależy jak się szarpniesz. Ja od końca 2008 roku jadę na 935 i jakoś nie mam parcia na zmiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to jest chyba najlepszy strzał:

Ukryta Zawartość

dalej to ebay..

Ukryta Zawartość

Sory, nie ma edycji postu.

Recka 931 czyli startowej serii 9xx:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.