Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood KD-3070 i Kenwood KD-2000

torh55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,czy mozecie cos powiedziec na temat tych dwoch TT Kenwood KD-2000(ND-47 pick-up) i Kenwood KD-3070(N92E pick-up),uzywalbym jednego z nich w drugim systemie z SANSUI AU-7500.I tu mam pytanie odnosnie wbudowanego pre.Sa tam 3 opcje ustawien "pikup load" 100,50 i 30kohm,jak tego uzywac?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21062-095020400 1290197375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74157-kenwood-kd-3070-i-kenwood-kd-2000/

Przyznam ze nie szukajac w instrukcjach... - obciazenie na 100.000 50.000 i 30.000 omow? cos poknociles daj na 50.000 dla wkladek MM ktore standardowo maja + - 47.000 omow, chyba ze jest samo 100 i 30 omow wtedy tam tylko podpinaj mc. Poszukaj instrukcji na vinylengine badz w bazie dla sansuia obie strony sa fajne pozdr P

>>>torh55,

Sam nie miałem do czynienia z tymi gramofonami. Jak grają to sam wiesz najlepiej. Co do obciążeń, to niczego nie "poknociłeś", a zarzuty o "poknocenie" wynikają ze zbyt małej wiedzy osoby która je Ci postawiła. Otórz występują w przyrodzie takie pre gramofonowe gdzie można wybierać obciążenia pomiędzy 100, 50 i 30 kohm. Wszystkie te obciążenia przewidzialne są dla wkładek MM, w pre pewnie pod tę grupę wkładek masz także ustawiony gain czyli wzmocnienie. Równie dobrze można będzie podłączyć wysokopoziomowe wkładki MC (HOMC). Oto co napisano w manualu do mojego pre:

"...You can experiment with different resistive input loading to best determine your preferred setting. Typically, a lower resistive setting provides increased focus and tighter bass, a higher setting provides more openness...".

I moja osobista obserwacja do tego: w przypadku wkładek MM eksperymenty ze zmianą obciążeń ze 100 na 50 (odpowiednik typowej wartości 47) kilohmów i jeszcze niżej, nie przynoszą zbyt zauważalnych efektów sonicznych. Wkładki MM ładnie reagują natomiast na zmiany pojemności. I tym ustawieniem można rzeczywiście wyregulować komplet wkładka-pre aby grał w taki sposób jak chcemy.

Konkluzja: przełączaj sobie w te 3 pozycje (100, 50 i 30 kohm), wkładki nie uszkodzisz i słuchaj efektów. Dla bezpieczeństwa nie przesuwaj tego suwaczka na włączonym wzmaku, bo może coś chrzęścić, przed przestawianiem jego pozycji wyłącz wzmaka, przełącz i ponownie załącz.

Pozdro,

Yul

no no mamy tu prawdziwego zlotouchego z systemem mm dla zlotouchych jesli nie slyszy duzych roznic miedzy 30kom a 100kom bo nie radze niczyjej watrobie zostawic np 1kom omow w ustawieniach dla mm po przesiadce z mc czy sluchac pekania szklanek jak to czasem bywa w sporej liczbie mcho na 47komow, nasz ekspert za to mimo malej wiedzy praktycznej o mc slicznie umie wynajdywac instrukcje wiec juz go nie draznijmy patykiem ladnie dygnijmy i dajmy buziaka ;P

torh55 tymczasem faktycznie nic nie uszkodzisz, ale na ustawienia omowe ktore wymienilem w przypadku nieuwaznych przesiadkek mm/mc w przyszlosci uwazaj juz nie wspominajac o zagapieniu sie ze wzmocnieniem (gain)

"...1kom omow..."

Czy można się dowiedzieć, co to za wartość? Milion ohmów??? :-)

"...nasz ekspert za to slicznie umie wynajdywac instrukcje..."

Kolego, ja tę instrukcję to mam pod ręką - papierową, wyjętą z pudełka razem z przedwzmacniaczem. W czytaniu stron www. i referowaniu nam w pocie czoła co tam z wypiekami na uszach wyczytałeś, to ty jesteś najlepszy. Chylę czoła, dygam nózką.

----------------------------------------------------------------------------------

Torh55, uważaj, żebyś po poradach naszego niedouczonego specjalisty od niczego czegoś nie sfajczył!

Pozdro,

Yul

"...1kom omow..."

Czy można się dowiedzieć, co to za wartość? Milion ohmów??? :-)

"...nasz ekspert za to slicznie umie wynajdywac instrukcje..."

Kolego, ja tę instrukcję to mam pod ręką - papierową, wyjętą z pudełka razem z przedwzmacniaczem. W czytaniu stron www. i referowaniu nam w pocie czoła co tam z wypiekami na uszach wyczytałeś, to ty jesteś najlepszy. Chylę czoła, dygam nózką.

----------------------------------------------------------------------------------

Torh55, uważaj, żebyś po poradach naszego niedouczonego specjalisty od niczego czegoś nie sfajczył!

Pozdro,

Yul

pod 100.000 omow ma wg zlotouchego yula podpinac wkladki mc ho - poczytaj jeszcze troche i pogrzeb w pudeleczku lepiej lapcia bez odbioru :P

Panowie nie warto psuc sobie krwi,a co do wkladek MC jak na razie nie mam w planach uzywania takowych (fundusze nie pozwalaja).

E, no tak źle nie jest. O żadnym "psuciu krwi" nie ma mowy, ja lubię z kolegą Piterem__ dyskutować, choć to zapewne za duże słowo. Najbardziej lubię patrzeć jak się kolega Piotr__ przy mnie podciąga w gramofoniarstwie. W grunice rzeczy, to bardzo optymistyczne jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.