Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka następna konstrukcja po EL34PP, może SE ?

piotr_37

Rekomendowane odpowiedzi

To prawda, przerobiłem ten układ w wzdłuż i w szerze. Zamieniałem lampy na 6p3s-e i za każdym razem wracałem do SE na 2A3. Jeśli PSE to koniecznie Fixed Bias regulowany na każdą lampę. Przynajmniej czyściwo odpada kwestia dobierania kwadr. Być może to kwestia traf wyjściowych ale ten układ nigdy nie zagrał tak jak DHT.

Piotr jestem w tej chwili w podobnej sytuacji do Ciebie. Z 2A3 mało mocy GM70/813 za wysokie napięcie 845/211 dochodzi problem z driverem.

W ogóle z dużymi triodami jest problem z ilością ciepła jakie się wydziela, ilość traf, dławików powoduje że wzmacniacze osiągają kolosalne rozmiary. Nie mówiąc o kosztach.

Aktualnie robię układ na taniej 300B z 5kR trafem wyjściowym. Mam nadzieje otrzymać większą moc i jednocześnie lepszą kontrolę na basie.

Resztę kasy przeznaczam na głośniki co by z tych 7W-8W dało się nagłośnić otoczenie ;-)

"Resztę kasy przeznaczam na głośniki co by z tych 7W-8W dało się nagłośnić otoczenie ;-)"

Też rozwiązanie :)

Właśnie ta kontrola basu, w teraźniejszym wzmacniaczu jest ona na b.dobrym poziomie,a po wymianie elektrolitów w katodach EL34 oraz 0,33uF w stopniu sterującym, dźwięk jest taki jak oczekuję.Jednak mimo wszystko nie do każdej muzy.Często słucham również elektroniki typu Tangerine Dream, A.Vollenweider itp. a w tym gatunku co do dźwięku mam pewne zastrzeżenia i czuję iż właśnie set w tym miejscu by się sprawdził.

Aktualnie robię układ na taniej 300B z 5kR trafem wyjściowym. Mam nadzieje otrzymać większą moc i jednocześnie lepszą kontrolę na basie.

Spróbuj układ z driverem pentodowym. To może być strzał w "10" jeżeli chodzi o niedostatek basu. Może 717A, stosowana przez Yamamoto, może C3m, El84, 12HG7 i pewnie sporo innych.

Spróbuj układ z driverem pentodowym. To może być strzał w "10" jeżeli chodzi o niedostatek basu. Może 717A, stosowana przez Yamamoto, może C3m, El84, 12HG7 i pewnie sporo innych.

Witek jestem fanem pentod zapiętych w triodę e180f, d3a, c3g wszystkie lampy brzmiały bardzo dobrze jako drivery. Teraz gram na 5842 obciążona źródłem prądowym + 2A3. Ta lampa ma potencjał ale żeby go wykorzystać trzeba pokombinować z prądem lubi być "wypałowana". BTW moja nowa koncepcja to wyrzucić driver do preampa a w monoblokach pozostawić tylko lampę mocy. Oczywiście nie jest to rozwiązanie uniwersalne ale w przypadku home DIY ryra mnie to ;-). W takim układzie nie mamy ograniczeń w optymalizacji zasilania. ;-)

Piotr powiem tak , nie moc jest najważniejsza ale dopasowanie do głośników. W warunkach domowych korzystamy z 1-2W mocy to że wzmak ma potencjał na 20 niczego nie zmienia jeśli głośniki są trudne do wysterowania. Brak dynamiki, kiepska stereofonia kulawy bas to w większości przypadków problem spasowania wzmacniacz - głośnik.

BTW w awatarze mam c3g tyle że bez koszulki metalowej. Bardzo ładna lampa polecam rozebranie jej z obudowy ;-)

Piotr zerknij do wątku 845 Madly porobił kilka symulacji z lampą 845 ;-)

Wykonałem 6S33S SE monobloki . Kolega manel dobrze pisze. W SE ustawiasz minus oczywiście jedna lampa jeden potencjometr. Można dać źródło prądowe , opis na forum triody. Mam świetną stereofonie . Porównywałem z wzmacniaczami tranzystorowymi. Ale SE na 6S33S mały nie będzie i prąd żarzenia.

Inne lampy, oczywiście EL34SE.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Jest jeszcze bardzo specyficzna lampa -> 6528 trioda mocy, niestety dostępność jest mocno ograniczona.

http://cgi.ebay.com/Pair-Tung-Sol-6528-Power-Tubes-90-and-NOS-Rare-/320607679382?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item4aa5b4f396

http://www.nj7p.org/Tube4.php?tube=6528

Miała podobne zastosowanie jak 6C33C lecz jest zdecydowanie mniej kapryśna.

Zamiast diabełków 6s33s można użyć ich "połówek"- 6s41s.

Można wydusić z nich porównywalną z diabełkami moc.

Są bardzo tanie i potrzebują mniej prądu do żarzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamiast D3a można dać np. EF180.

Ukryta Zawartość

Zamiast diabełków 6s33s można użyć ich "połówek"- 6s41s.

Można wydusić z nich porównywalną z diabełkami moc.

Są bardzo tanie i potrzebują mniej prądu do żarzenia.

Ukryta Zawartość

Zamiast D3a można dać np. EF180.

Piotrek może 807 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cypher właśnie wczoraj patrzyłem na tą aplikację na którą wpadłem poszukując pre. phono i w sumie obydwa schematy wpadły mi w oko (pre i wzm.mocy).Jutro jeszcze się pobawię i wymienię stopień wstępny który obecnie mam na 6SN7 SRPP na 6SJ7 podłączoną w triodę w teraźniejszym wzmacniaczu i zobaczę co dalej.

Najgorsze jest to iż podejmując decyzję o wyborze lampy i kupując pod to transformator wyjściowy jak i zasilający nie mamy w przypadku zmiany decyzji za dużego wyboru a wiadomo iż są to niemałe koszty.Tak iż nie będzie to decyzja pochopna. Przyszły rok stoi pod znakiem nowego wzmacniacza SE no ale którego ? zobaczymy.

Jak będziesz coś uskuteczniał pisz ,czy to tu czy też na PW.

Cypher właśnie wczoraj patrzyłem na tą aplikację na którą wpadłem poszukując pre. phono i w sumie obydwa schematy wpadły mi w oko (pre i wzm.mocy).Jutro jeszcze się pobawię i wymienię stopień wstępny który obecnie mam na 6SN7 SRPP na 6SJ7 podłączoną w triodę w teraźniejszym wzmacniaczu i zobaczę co dalej.

Najgorsze jest to iż podejmując decyzję o wyborze lampy i kupując pod to transformator wyjściowy jak i zasilający nie mamy w przypadku zmiany decyzji za dużego wyboru a wiadomo iż są to niemałe koszty.Tak iż nie będzie to decyzja pochopna. Przyszły rok stoi pod znakiem nowego wzmacniacza SE no ale którego ? zobaczymy.

Jak będziesz coś uskuteczniał pisz ,czy to tu czy też na PW.

Piotr z tym kosztem części to tak w połowie prawda. Bo jeśli masz do zamówienia trafo/trafa zaislające to chwile wystarczy posiedzieć i pokminic jakie odczepy powinny być i zrobisz trafo w miarę uniwersalne o koszcie tylko trochę większym niż dedykowane. Co do głośnikowych tu jest różnie można kupić wieloimpedancyjne albo kupować pod konkretny projekt.

No w sumie tak można zasilający kupić tak jak piszesz z kilkoma odczepami, ale z tymi głośnikowymi .... jakie masz na myśli wieloimepdancyjne ? raz taki widziałem na e-bay, ale jak ma się to do parametrów takiego trafa ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.