Skocz do zawartości
IGNORED

Dylematy całkowitego laika

dancop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przepraszam za temat - ale ja na prawdę nie moge podać żadnych konkretów (typu sprzętu itp), bo nie mam najmniejszego pojęcia co z czym i po co... :)

A teraz trochę jaśniej.

Chciałbym kupić sprzęt grający. I tyle wiem. Dawnymi czasy słuchałem muzyki na jakiejś wysłużonej, aczkolwiek elementowej wieży DIORY, a potem SONY, ale niestety przydały się obie niemiłym panom włamywaczom i od kilku lat, z braku finansów, a może z braku wiedzy, męczę się na wysokiej klasy (jak na 8 letni sprzęt) radioodtwarzaczu Panasonic :) mojej żony. Aż żałość d#%^ ściska....

Aktualnie sytuacja i mieszkaniowa i finansowa się na tyle poprawiła, że jestem w stanie wydać ok. 2500 zł na wzmacniacz, cd i kolumny. Na resztę (tuner, deck i gramofon, bo trochę winyli mi zostało z dawnych czasów i darzę je sentymentem) przyjdzie czas w następnych miesiącach. Ma to grać w pokoju małym, ale i tak największym w mieszkaniu - 16 m2, na planie prawie kwadratu. Słucham prawie wszystkiego. Od ukochanej Tori Amos, Kate Bush i Bjork poprzez Dire Straits, The Police, samego Stinga, Cohena, do muzyki elektronicznej oraz klasycznej a i metalu trochę się na półce z CD znajdzie.

Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie co do sprzętu. Wiem, zdaję sobie sprawę, że cokolwiek nie kupię skok jakościowy powali mnie od razu na podłogę. Ale chciałbym jakiejś rady co do budżetowego zestawu, który można będzie potem bez problemu ewentualnie rozbudowac o kolejne elementy.

A co do mojego lamerstwa - do czasu przejrzenia forum szczytem w miarę dostępnej jakości wydawał mi się Technics, a marki takie jak Denon czy Marantz uznawałem za niebotycznie drogie i dla wariatów. Po przejrzeniu forum oraz Allegro sądzę, że uda się znaleźć jakieś elementy w cenie 800-1000 zł, których nie będę musiał się wstydzić, a Was proszę o radę.

DW

PS: Nie będę posługiwał się nickem "Monisia", "Ania" itp żeby zdobyć informacje - mam nadzieję, że się ulitujecie nade mną i tak i coś poradzicie :) :)

https://www.audiostereo.pl/topic/7440-dylematy-ca%C5%82kowitego-laika/

Wstydzić to się nie ma czego, a już na pewno nie sprzętu jaki się ma. Fajnie, że coś cię ciągnie w tę stronę - może to początek miłej przygody. Ja zaczynałem podobnie. Nagle i przypadkiem dowiedziałem się o pewnym świecie, o którego istnieniu nic nie wiedziałem i coś mnie w tym pociągało. Zacząłem słyszeć nazwy firm produkujących sprzęt audiofilski, nazwy, których nigdy w życiu nie słyszałem i miałem mętlik. Na tamtym etapie nie byłem w stanie sam szukać, zresztą nie bardzo wiedziałem, czego szukam. Zacząłem wtedy manaikalnie czytać prasę audiofilską z ostatniego roku. Wciągało mnie to. Dzięki temu trochę się oswoiłem z nazwami, wyglądem i cudzymi opiniami na temat sprzętu. Zacząłem odwiedzać salony. I tak po jakimś czasie doszło do kilku pierwszych odsłuchów. W końcu miałem swoje konkretne typy i do dziś pamiętam odsłuch porównawczy trzech wybranych już wcześniej wzmacniaczy, z których jeden miałem kupić. I kupiłem.

Poza Allegro i ogłoszeniami na forum, od czasu do czasu (ale dość regularnie) można kupić sporo taniej sprzęt w samych salonach. Nowy ale ze starej serii lub ex-demo.

Zachęcam cię do lektury pism (i oglądania zdjęć) i do wizyt w salonach audio (w wielu z nich jest miła obsługa).

Bez słuchanisa sięnie obejdzie. Każdy klocek gra inaczej, asprzęt uniwersalny (kóry rónie dobrze odegra każdy rodzaj muzyki) to spore pieniążki. Może na początek określ czego ze swojej płytoteki słuchasz najczęściej, a z czym możesz pójść na więszy lub mniejszy kompromis.

Nieweim skąd jesteś, ale zacznij od tego czy są u ciebie jakieś komisy z używaneym sprzętem. NAjtaniej zakupisz sprzęt używany, dlatego lepiejz komisu lub od kogoś u kogo możesz posłuchać, a jeszcze lepiej jak da rękojmię (komis/sklep) wóczas w razie czego będziesz mógł zwrócić.

Przy kwocie którą masz może warto zalożyć, że na początek kolumny i wzmacniacz, a cd naprawdę tani - to pozwoli ci kupić lepsze 2 pierwsze elemety składowe systemu.

Co do klocków, przejrzyj wyszukiwarkę pod hasłami: NAD, Cambridge, Rotel (mam na myśli starsze modele do nabycia już tylko z drugiej ręki).

Kolumn na tym poziomie cenowym nigdy nie szukalem i nie słuchałem więc nie potrafięnic powiedzieć. Na forum, w tej grupie, najczęściej mówi się o : Eltax, Tannoy, Mission, Avance, Acoustic Energy, może ESA?

Zacznij od wyszukania info. o tych markach. Jest tego naprawdę sporo i przeczytanie tych wszystkich opinii trochęci zajmie. Przy okazji dowiesz sięna co zwracać uwagę przy odsłuchu poszczegulnych elementów, jak wypadały w różnym repertuarze itd. Pamiętaj także, że te wszystkie opinie są subiektywne, każdy ma inne uszy i inaczej odbiera to co słyszeli inni. To co dla jednych jest już nie akceptowalne, dla ciebie wciąż może być akceptowalnym kompromisem.

Powodzenia i wytrwałości w poszukiwaniach, warto się trochę pomęczyć.

pozdrawiam

Dancop witamy na nowej drodze życia :D Pamietaj że to jest droga nie tylko w jedną stronę ale w dodatku sie nigdy nie kończy :)

Dobre rady :

1.przede wszystkim słuchać, słuchać, słuchać - twój sprzęt ma sie podobać tobie, nie recenzentom w fachowych pisemkach.

2.nie ma pośpiechu - wytrzymasz z panasonikem jeszcze troche - posłuchaj jeszcze kilku :)

3. Może jestem stonniczy ale wszyscy tu trochę jesteśmy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dlatego zaproponuję to. Eh te 16m2...

Brzmienie tego maleństwa jest bardzo wyważone i stonowane - jak tą cenę :) I uniwersalne , w zasadzie sprawdza sie w kazdym gatunku, a słucham chyba wszystkich :D

Tak sie składa że zmagałem sie z podobnym pomieszczeniem przeszło połtora roku - w koncu doszedłem do wniosku że na taką powierzchnie nie oplaca sie nic lepszego - no i brak miejsca - jak upchnąć na takim metrazu pelowymiarowy wzmacniacz, odtwarzacz itd. Cena katalogowa to jakies 2500- jak widac na allegro mozna zaoszczedzić sporo...

Podkreślam że dla mnie przy wyborze decydujące były gabaryty pomieszczenia, a moje jest dość podobne.

Pozdrawiam i owocnych poszukiwań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2500zl to wbrew pozorom calkiem sporo szmalu.

Na przekor wielu osobom z tego forum powiem , ze juz nakladem ok. 1000zl (slownie - jednego tysiaca zlotych) mozna zbudowac kompletny system tzw. "klasy audiofilskiej", ktory pozwoli poczuc sie uczestnikiem spektaklu muzycznego, wciagnie w zabawe audio i zafascynuje znajomych.

Oczywiscie nie ma tu mowy o sprzecie nowym.

5-10-20 lat temu tez gralo .. i to jak gralo.

Jeżeli uda Ci się wyłowić jakiś fajny sprzęt z Allegro, nie widzę przeszkód. Zawsze możesz wkleić jakiś link i spytać forumowiczów, czy kiedykolwiek słyszeli o danym modelu. Za 2500 kupiłbym Eltaxy 1+ albo 3+ (w zależności od rozmiarów pomieszczenia), CD Harmana 750 (Sova radzi żeby sprawdzić, czy aby nie jest felerny) i jakiś używany wzmacniacz za te 500zł. W przyszłości będziesz mógł zmienić wzmacniacz na jakiegoś Rotela, Cambridge'a lub NADa, poeksperymentować z kabelkami itp. itd.

Druga możliwość (nie żartuję) to kupno miniwieży i jakichś sensownych kolumn. Spróbuj dowiedzieć się w firmie Horn Distribution, czy przypadkiem nie sprzedają oddzielnie jednostki centralnej od Denona UD-M31. Całkiem przyjemna maszynka, a gdy się do niej podepnie JBL-e, albo (tak się domyślam) B&W - niebo w gębie. O ile mi wiadomo, JBL wyprzedaje ostatnie modele z Serii LX, więc przy odrobinie szczęścia mógłbyś za 2500zł mieć UD-M31 i LX2004. A kiedy przybędzie kasy, będziesz mógł zastąpić Denona jakimś audiofilskim sprzętem. Stawiam na Rotela 02:-)

To tyle moich wskazówek. Jeżeli masz możliwość posłuchania którejś z tych rzeczy, zrób to. Jeżeli nie, trudno, zawsze możesz liczyć na forumowiczów hehe. Powodzenia!

GliNa ma rację. 2,5 kilozłotych to góra forsy. Ja wydałem mniej niż tysiąc i jest całkiem, całkiem. Ale z Allegro uważaj. Można ale jeśli masz możliwośc odsłuchu. Czyli - rzadko. Dla Ciebie pewnie najlepszym rozwiązaniem będzie chyba kupno z ogłoszenia. Zwykle można wtedy porządnie sprzęt odsłuchać i jeśli w domu nie okaże sie to dokładnie to, co trzeba, to na pewno nie będzie to zupełne pudło. Fajne rzeczy bywają też w komisach ale z mozliwościa ich porządnego sprawdzenia jest już różnie.

Nawet, jak ostatecznie kupisz używany, to warto odsłuchać nowy w sklepach, by mieć punkt odniesienia. Co odsłuchiwać? Poczytaj trochę (fajne recenze są na przykład w HiFi) i popatrz na ceny. To Ci pomoże w wyborze. Na Allegro zawsze warto zajrzeć - bo nawet jeśli nie nadaży się żadna okazja (dla Ciebie raczej na pewnio nie), to można się zorientować z grubsza w cenach. I oczywiście warto skorzystać z wyszukiwarki. Na forum i tych zwykłych. Niestety - najwięcej jest o tunerach, a tego na razie nie kupujesz. Zresztą dlaczego? To akurat najtańszy klocek.

Z praktycznego rozeznania wynika, iż w przypadku sprzętu używanego stosunkowo drogo wypadają kolumny, a zwłaszcza monitory (a pewnie tych będziesz potrzebował) i na nie chyba trzeba odłożyć najwięcej.

Ale się mądrzę... :-(

Witam,

Dziękuję wszystkim za słowa otuchy i wsparcia :)

A teraz po kolei...

Re: Hiszpan

Ja tak zawsze mam, że jak mnie coś napadnie to czytam, szukam, przeglądam sieć z obłędem w oczach całymi dniami a potem coś z tego w końcu wychodzi i jakieś marzenie się materializuje. Tak było z akwarium :) Tak było z samochodem, chociaż tu życie pokrzyżowało mi plany i na razie jeżdżę podolotem :)

Mam nadzieję, że i tak będzie ze sprzętem audio :) Generalnie słoń na ucho mi nie nadepnął, ale nie wiem jak będzie z rozróżnieniem niuansów po kilku latach xbassu w Panasonic'u :) O ile będę miał możliwości odsłuchania i porównania wybraych modeli....

Re: PMD

Jestemz Warszawy, więc chyba będzie mi łatwiej. Nie znam na razie komisów, ale poznam :) Oczywiście myślę o sprzęcie z drugiej ręki, żeby za rozsądną cenę mieć rozsądną jakość.

Dzięki za podanie przykładowych marek, zwłaszcza kolumn. Bo gdy chodzi o wzmacniacze czy cd to już trochę poczytałem i wiem na jakie zwracać uwagę, to kolumny to dalej dla mnie czarna magia.

Zsotaje mi więc szukać i słuchac :)

Re: mciej

Też myślałem o takim cacku (Yamaha PIANO CRAFT) ale mam sentyment do dużego :) A biorąc pod uwagę, że żona napomyka o możliwości przeprowadzki, o jakimś domu itp to zakup będzie przyszłościowy (właśnie dlatego mocne ograniczenia finansowe, wydam to, co się znajdzie dodatkowo) Piano Craft więc chyba odpada...

A włąsnie chcę z drugiej ręki - więc rzeczywiście większe możliwości widzę :) Allegro też nie wykluczam, a nawet stawiam na tę drogę nabycia, bo mam duże allgrowe doświadczenie i jak na razie wszystkie transakcje, także z elektroniką różnej maści wypadły pozytywnie. Co do odsłuchu to zawsze można się ze sprzedającym próbować dogadać. Do tej pory zawsze przed zalicytowaniem sprawdzałem (monitor, skaner, cd-rom, 2 palmtopy) więc dlaczego tu ma być inaczej?

Dzięki serdecznie i czekam na więcej :)

Daniel W.

a może starszy wzmacniacz NADa? rasowe brzmienie za małe pieniądze... zawsze podobała mi się ta szkoła brzmienia, więc nic dziwnego że ją właśnie bym polecił... NAD 312 kosztuje ca. 600pln, do tego np. w/w Eltaxy lub Tannoye Mercury (w takiej konfiguracji słuchałem osobiście), i kompakt wedle pozostałości w budżecie. HD750 ciężko czyta CDR, wiec jeśli planujesz częsty odczyt takich płyt to zastanowiłbym się nad innym modelem (choć dźwiękowo Harmaniec jest ciekawą propozycją)... na pierwszy sprzęt CD lepiej kupić nowy, zawsze jest gwarancja ect. a tu akurat jest najwięcej do popsucja (mechanika), więc narazie dla świętego spokoju wziąłbym nowy...wówczas laikowi ciężej źle trafić ;)

najpierw pobaw się w kolumny i wzmak, a potem odśwież wątek i pochwal się coś kupił i ile masz na CD... :))

skoro jesteś z Wawy (dopiero przeczytałem), to masz wielu forumowiczów, którzy bezinteresownie wybiorą się na łów... kup więc CD z drugiej ręki, ale idź z kimś kto miewał w kolekcji kilka cedeków..

zgłaszajcie się chłopaki, kolega w potrzebie :)

Skoro pokoj duzy ...

Ukryta Zawartość

1500

Ukryta Zawartość

~170

Ukryta Zawartość

700

Jestem calkiem pewien ze zagra swietnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Glina: w obecnym pokoju to po włączeniu tych kolumn to najpierw szyby by wyleciały z okna i balkonu a potem ja razem z kolumnami i całym sprzętem za tymi szybami - wyrzucony przez żonę :) Umiaru trochę :) Akurat pod oknem mam miejsce i na szafkę ze sprzętem i głośniki, ale zachowajmy zdrowy rozsądek :)

• Redaktorzy

Dwa dni temu pozwoliłem się wykorzystać jako tzw. "HiFi Doctor", i doradziłem swojej znajomej budźetowy sysstem z drugiej ręki. Ostatecznie złożył się ona ze wzmacniacza Arcam Alpha 5+, odtwarzacza Arcam Alpha &SE i kolumn podstawkowych Acoustic Energy AE100i. Do tego neidrogi kabel QED i proste posdstawki pod kolumny. Koszt całości wyniósł jakieś 3000-3500 PLN, ale kupowane było w komisie, z gwarancją 3 mies. Od osób prywatnych wychodzi taniej. Mogę polecić ten system do małych pomieszczeń, w 16 metrach moze byc ok, chociaż do pokoju tych rozmiarów wejdą i większe kolumny.

Hmm, tak sie zastanawiam i zastanawiam, a że mało wiem to z tego mało wychodzi :)

Więc zadam jeszcze pytanie. Co, jeśli w przyszłości chciałbym rozbudować i wykorzystać zakupiony sprzęt i kolumny do kina domowego?

Rozumiem, że wzmacniacze, o których na razie mówiliśmy do przestrzennego kina się nie nadają. A jednocześnie odsłuchiwanie stereo na wzmacniaczu np. 5.1 to też nie jest dobra droga? Czy jest sprzęt, który zabrzmi w miarę dobrze w audio i w kine domowym? Chyba nie za taką ograniczoną mocno kwotę....

Pozostaje mi kupić na razie wzmacniacz do stereo i kolumny, które można będzie ewentualnie łatwo rozbudować do pełnego zestawu surround - dobrze myślę? A zestaw DVD kupić później w przypływie większej gotówki?

Z drugiej strony wygodniej byłoby mieć jedną skrzynkę, a nie dwie.

No i tak właśnie wygląda życie laika, problem goni problem.

A - jeszcze jedno. Słuchałem dzisiaj PianoCrafta. Odniosłem wrażenie, że te kolumienki nie dają rady wydobyć całego dźwięku siedzącego w tej małej wieżyczce. Tam koniecznie trzeba dać coś większego. Bo na firmowych dźwięk sprawiał wrażenie baardzo płaskiego, ale to może moje zboczone ucho....

Daniel W.

Wy sie tu śmiejecie a ja mam nóż na gardle, bo właśnie dzwonili mi z serwisu Panasonica, że to co do tej pory u mnie grało, będzie grać dalej ale za skromną sumę 400 zł za naprawę magnetofonu, przycisków, czyszczenie i inne duperele. W związku z tym zabieram to cudo techniki z serwisu, będzie grało jak do tej pory, tzn. bez magnetofonu (to żonie na nim najbardziej zależy) a "zaoszczędzone" 400 zł dokładam do kupowanego sprzętu :) Dołoże jeszcze z 400 i kupie i magnetofon jakiś, a Panasonik w kuchni wyląduje...

Nic to, czytam forum dalej :)

Aha - podobało mi się dzisjaj jak grały jakieś kolumny Jamo, jakoś tak w moim zasięgu cenowycm, ale chyba nie macie o nich zbyt dobrej opinii...

Daniel W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.