Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz vs Rotel vs Arcam

neuralnode

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze, koledzy i koleżanki, a co powiecie na takie oto sprawozdanie z odsłuchu Marantz SA8003 vs Arcam CD37:

(pierwszy post z linku)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cd marantza 7003 i 8003 sa bardzo dobre ale wzmacniacze to porazka.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

jak chcesz prasy poczytać to poklikaj tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

jak chcesz prasy poczytać to poklikaj tu

http://www.arcam.pl/index.php?x=015

Witam! Polecasz do czytania same teksty "sponsorowane". W rocznikach "Audio", "Audio Video" i "HiFI i Muzyka" (że wymienię te najbardziej dostępne)znalazłem kilkanaście "czystych" testów porównawczych sprzętu tej firmy. Dopiero poczytanie testów może dać jakie takie wyobrażenie o konkretnym "klocku".

Może niekoniecznie Arcam A18, ale przynajmniej jest to rasowa brytyjska firma, która posiada jakąś inżynieryjną kulturę i historia pokazała, że stosunkowo rzadko zawodzi audiofilów. Rotel też potrafi zrobić coś dobrego, ale i okaleczyć ucho. Natomiast na Marantza nie będę jechał, ponieważ wiele osób posiada taki sprzęt i mogę na ulicy dostać w ryj :) Dla mnie to już typowa japońska firma, która czasem przy wielkiej rocznicy chciałaby pokazać, że oprócz reklam w pismach istnieje. Czasem jej to wychodzi, gorzej jeżeli akurat nie wyjdzie... wygląd natomiast może się podobać... Dla mnie Maranc w świecie audio ma takie znaczenie jak brodawka na palcu Angeliny Jolie w filmie... Może istnieje, aczkolwiek nie ma dla mnie znaczenia ;)

Hmm, widzę, że większość głosuje na Rotela, część na Arcama, najmniej na Marantza. Z drugiej strony większość chwali CD Marantza i ostro jedzie po wzmacniaczu.

Będę musiał zatem umówić się na odsłuch tych sprzętów, a i z chęcią wypróbuję skład SA7003 + RA-06.

Chciałbym jednocześnie zaznaczyć, że opinie o danej marce mają dla mnie marginalne znaczenie. Ważne jest brzmienie. Rzecz jasna, i tak moja historia musi skończyć się na odsłuchu, ale warto również znać zdanie doświadczonych kolegów audiomaniaków.

Tak czy owak, pozwólcie, że dorzucę kolejny kawał mięcha do dyskusji: SACD.

No więc jak to z tym jest? Duża li to różnica względem CD?

Przyznam się bowiem bez bicia, że w stronę SA7003 skierowała mnie właśnie możliwość czytania tego formatu.

Piotr_1! Napisz jaki konkretnie wytwór Rotela okaleczył Twoje ucho? I w jakim był zestawieniu?

Oj nie chce mi się, miałem w domu trzy rotele, wzmacniacze. Nadal jeden mam w zapasie, jakąś końcówkę dual mono, całkiem fajny, ale go nie używam. Doceniam jego szybkość i rytmikę, sprzęt ma swoją filozofię, ale jak dla mnie jest to filozofia błędna. Przynosi złą sławę tranzystorom (chodzi o górę pasma). Sprzęt którego jestem w stanie posłuchać dwie godziny, a potem tydzień nie słucham muzyki bo jestem jak pokłuty. Historie z Van den hulami i rotetem też przechodziłem. Ze zmiękczającymi kablami też, brzmienie miałem już naturalne, ale głowa nadal bolała... Życia nie oszukasz.

Niemniej muszę przyznać że przy bardzo małym budżecie, rzędu 800..1000zł starszy Rotel może być super opcją. Jednak jeżeli ma się do wydania powyżej 2000zł to już nie...

Ja bym Marantza odpuścił i to pisze jako osoba od zawsze mająca Marantza. Miałem ich kilkanaście i sądzę ,że im nowsze tym gorsze. Jakiś czas temu kupilem PM 6003, na szczęście się popsuł i odzyskałem kasę. Kupiłem jakis stary PM 6010 i póki co on jakoś ciągnie ale to tymczasowe.

Z moimi acoustic energy evo three najlepiej grał nienowy już Arcam 7

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

arcama a18 bym zestawił z tymi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak do 20m2

do 15m2 mam podstawkowe z tej serii, mam 200 i z solo mini gra to świetnie!

tu linki do prasy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Spróbowałbym Rotela z Tannoy Revolution 4:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie używane Vienna Acoutics lub coś z ciekawych monitorów np. Usher S-520, który "lubi się" z Rotelem.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.