Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór odtwarzacza cd do max5000zł.

jack-90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przymierzam się do wymiany swojego obecnego odtwarzacza(creek destiny).

Jak na razie najbardziej interesują mnie niżej wymienione:

-Linn majik cd,

-ayon cd1,

-tri cd4se,

-ew. któryś z odtwarzaczy krell`a.

Dosyć długo słuchałem cd4se w znanym mi systemie i wiem, że takie brzmienie by mi odpowiadało.

Może ktoś z forum miał okazję posłuchać/porównać wymienionych cd-ków?

Szczególnie interesuje mnie jak wypadają linn i ayon na tle tri.

Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie na ich temat oraz za inne propozycje.

Pozdrawiam!

Jeśli odtwarzacz Tri odpowiada Ci brzmieniowo, napewno warto posłuchać Ayona. Nieprodukowany już CD-1 napewno jest dobrym wyborem, chociaż radziłbym posłuchać w Twoim systemie najnowszy CD-07. Brałbym także pod uwagę znacznie mniej znane urządzenie, które jednak oferuje naprawdę bardzo dużo czyli Goldenote Koala Solid State lub Koala Tube.

Nie chcę się ustosunkowywać do Tri (ocenami bardzo wysoko ten odtwarzacz), po prostu musisz poszczególne urządzenie posłuchać i porównać, a decyzję podjąć po obsłuchaniu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A może lepiej kupić nowoczesnego DACa + coś tańszego starszego ale z napędem Philipsa jako transport? Ewentualnie Krell 280...za 5000 PLN powinno się go dostać bez problemów.

W tej kwocie zmieścisz Docet Lector 0,6T - analogowe brzmienie, którego nie otrzymasz np. z Krella.

To poziom Naima CDX, czyli musiałbyś mierzyć w okolicę 15 tysięcy w ofercie innych firm.

Dziękuję wszystkim za rady. Udało mi się kupić odtwarzacz Docet Lector 0,6T.

Jak tylko dojdzie to podzielę się wrażeniami odsłuchowymi.

Później napiszę też jak lector wypadnie w bezpośrednim starciu z TRI cd4se.

• 2 tygodnie później...

Jak wcześniej już wspomniałam, kupiłem odtwarzacz Lector 0.6T polecanego przez Wuelem`a.

Lector nie tylko zgładził posiadanego przeze mnie dotychczas Creek`a Destiny, ale zagrał lepiej niż Tri cd4se, który obecnie kosztuje ~9tys.zł. Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że Creek ma bardzo wysuniętą naprzód górę pasma, więc teoretycznie powinien pokazać więcej szczegółów, a jest dokładnie na odwrót.

Lector ma nieco wycofaną górę, ale nie można mu zarzucić, że cokolwiek ukrywa. Średnica jest równie czysta co wysokie, a przy tym bardzo analogowa. Ogólnie daje się odczuć ocieplenie i może lekkie spowolnienie.

Porównując Lectora do Tri wygrywa ten pierwszy, chociaż oba cd-ki grały na bardzo równym poziomie. I nawet charakteryzowały się tym samym stylem brzmienia. Lector miał jednak przewagę w w.w. wysokich (u tri góra była trochę bardziej krzykliwa i mniej szczegółowa) i średnich tonach. Tri za to miał nieco bardziej rozdzielczy bas i był jednak minimalnie dynamiczniejszy.

Faktem jest, że lector grał na lampach Siemens`a, a Tri na fabrycznym Electro-Harmoniksie, więc ta niewielka przewaga mogła wynikać z tego.

P.S.

Wiem że kiepski byłby ze mnie recenzent:) Ale może ktoś będzie w podobnej sytuacji i przyda mu się takie zestawienie.

Pozdrawiam!

Jack-90

Napisałeś że TRI jest dynamiczniejszy. Zastanawia mnie jak gra Lector (myśle o jego zakupie), bo ja jak miałem na odsłuchu cd TRI zwróciłem uwagę właśnie na brak dynamiki w dzwięku. Początkowo bardzo odpowiadał mi TRI ale po kilku dniach nie mogłem go słuchać bo prawie wszystkie płyty grały tak samo, spowolnionym dzwiękiem bez dynamiki. Muszę jednak przyznać, że w pewnych aspektach był rewelacyjny, np. wokale.

Tak jak pisałem różnica w dynamice jest minimalna.

A w systemie w którym je porównywałem nigdy nie zarzuciłbym któremukolwiek brak dynamiki.

Wydaję mi się jednak, że jeśli nie spodobało Ci się granie Tri to nie polubisz też Lectora, bo to ta sama szkołą brzmienia, z lekkimi tylko różnicami.

Ja też szukałem niedawno dobrego źródła i miałem u siebie początkowo na testach Unison CD (porażka nie warta swojej ceny)a następnie TRI. Ten ostatni spodobał mi się ale istotnie spowalniał dźwięk. Ponadto miałem dwa egzemplarze i obydwa miały problem z napędem. Ostatecznie zakupiłem Canor CD-2 VR i jest to wulkan energii i drive. Dodatkowo da worki więcej szczegółów niż TRI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.