Skocz do zawartości
IGNORED

TUNER RADIOWY DO STEREO - JAKI SYGNAŁ ?

kardas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję kupić tuner radiowy do zestawu stereo. Mam jednak pewien problem. Jaka będzie najlepsza antena do podłączenia do tunera radiowego. W tej chwili dysponuję sygnałem z anteny szerokopasmowej zamontowanej na dachu oraz sygnałem z anteny satelitarnej. Czy z tych dwóch źródeł można podłączyć sygnał do radia?

Czytałem także o antenach pokojowych ale ogólnie opinie są takie że jakość sygnału nie jest najlepsza. Niektórzy podłączają także metr przewodu do tunera który robi za antenę ale to chyba też nie najlepsze rozwiązanie.

Co z satelitą? W tej chwili na Cyfrze mam co koło 15 stacji radiowych. Czy te stacje mogłyby być odbierane w jakiś sposób przez tuner radiowy?

Czytałem także o antenach zewnętrznych UKF ale to wiąże się z dodatkową instalacją i dodatkowym kabelkiem ze ściany w pokoju. Jak jest różnica między anteną szerokopasmową a anteną radiową UKF?

Zamierzam dostarczyć dobrej jakości sygnał do tunera radiowego ale nie wiem w którą stronę pójść, co będzie odpowiednie? Nie ukrywam że najchętniej bazowałbym na sygnale który już jest u mnie w pokoju czyli szerokopasmówka lub satelita ale jeśli to nie odpowiedni sygnał to oczywiście będę kombinował z instalacją kolejnej anteny na dachu.

Dzięki za podpowiedzi.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

antena szerokopasmowa do tv

anteny satelitarnej wiadomo

do tunera radiowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Kup antenę UKF zewnętrzną, dobrą zwrotnicę sumującą sygnały RTV i SAT, gniazdo końcowe RTV/SAT. Wówczas będziesz miał w mieszkaniu tylko jeden przewód, a przy dobrzych elementach i wykonaniu, sygnał bez strat. Możesz to zrobić sam. Rysunki z przykładami takich instalacji znajdziesz np. na stronach Dipola lub Mezona.

Dzięki, to się nazywa porada !

W sumie do telewizora mam doprowadzone trzy przewody (2xsat i 1xszerokopasmówka). Kupię zatem antenę UKF i sumator. Połączę sygnał z anteny szerokopasmowej i z anteny UKF. Wszystko razem puszczę już doprowadzonym przewodem do TV i tunera radiowego.

Dziękuję !

Może jeszcze zapytam. Jaką zatem kupić dobrą antenę UKF? Widziałem różne konstrukcje. Dookólna będzie najlepsza?

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dzięki, to się nazywa porada !

W sumie do telewizora mam doprowadzone trzy przewody (2xsat i 1xszerokopasmówka). Kupię zatem antenę UKF i sumator. Połączę sygnał z anteny szerokopasmowej i z anteny UKF. Wszystko razem puszczę już doprowadzonym przewodem do TV i tunera radiowego.

Dziękuję !

Może jeszcze zapytam. Jaką zatem kupić dobrą antenę UKF? Widziałem różne konstrukcje. Dookólna będzie najlepsza?

Myślę,że tak. Mam założoną najprostszą taką antenę (kosztowała ok. 20,00 zł) i spełnia swoją rolę bardzo dobrze.

Witam

Planuję kupić tuner radiowy do zestawu stereo. Mam jednak pewien problem. Jaka będzie najlepsza antena do podłączenia do tunera radiowego. W tej chwili dysponuję sygnałem z anteny szerokopasmowej zamontowanej na dachu oraz sygnałem z anteny satelitarnej. Czy z tych dwóch źródeł można podłączyć sygnał do radia?

Czytałem także o antenach pokojowych ale ogólnie opinie są takie że jakość sygnału nie jest najlepsza. Niektórzy podłączają także metr przewodu do tunera który robi za antenę ale to chyba też nie najlepsze rozwiązanie.

Co z satelitą? W tej chwili na Cyfrze mam co koło 15 stacji radiowych. Czy te stacje mogłyby być odbierane w jakiś sposób przez tuner radiowy?

Czytałem także o antenach zewnętrznych UKF ale to wiąże się z dodatkową instalacją i dodatkowym kabelkiem ze ściany w pokoju. Jak jest różnica między anteną szerokopasmową a anteną radiową UKF?

Zamierzam dostarczyć dobrej jakości sygnał do tunera radiowego ale nie wiem w którą stronę pójść, co będzie odpowiednie? Nie ukrywam że najchętniej bazowałbym na sygnale który już jest u mnie w pokoju czyli szerokopasmówka lub satelita ale jeśli to nie odpowiedni sygnał to oczywiście będę kombinował z instalacją kolejnej anteny na dachu.

Dzięki za podpowiedzi.

Kup dużą antenę UKF najlepiej czteroelementową oraz odpowiedni symetryzator.Zainstaluj ją na dachu budynku w polaryzacji pionowej.Porządny kabel taki do anteny satelitarnej.Poprowadż tak , żeby był jak najkrótszy.Zaopatrz go w porządną miedzianą wtyczkę i gotowe.

Jakos nikt nie wspomniał o kierunku na który ma być antena UKF. Pytajacy sam musi sie zorientować gdzie (na jakim kierunku) jest/sa nadajnik/nadajniki, z których chce odbierać UKF, w jakiej polaryzacji nadaja. To może prowadzić do więcej niz jednej anteny UKFowskiej i robi się cała konstrukcja na dachu. Zastanawia mnie, że tak niewiele stacji radiowych masz z satelity. Znajomy, który mieszka na wsi odbiera z satelity Canal+ bodajże. W sumie (może wraz z innymi dostępnymi juz za darmo stacjami) ma ich jak twierdzi ok. 500 szt. Może trochę przesadza, ale chyba nie bardzo.

Pisałem raczej o polskich stacjach na Canal+ Te zagraniczne mnie nie interesują a tych rzeczywiscie jest w cyfrze kilkaset. Rozumiem że nie ma możliwości aby te stacje z cyfry przenieść do tunera?

Zależy mi przede wszystkim na tym abym nie musiał ciągnąć dodatkowego kabelka z dachu do tunera radiowego. Pokój mam świeżo co wyremontowany i nie ma mowy o kuciach, wierceniach w ścianach czy ciągnięciu nowej instalacji antenowej. Dlatego właśnie pytałem o możliwość wykorzystania tego co mam (2xkabel sat i 1xkabel od szerokopasmówki). Tak jak pisałem spróbuję sumatorem natomiast będę musiał się jeszcze zorientować jaka antena (anteny) będą dla mnie odpowiednie z uwagi na kierunki i polaryzację.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Pisałem raczej o polskich stacjach na Canal+ Te zagraniczne mnie nie interesują a tych rzeczywiscie jest w cyfrze kilkaset. Rozumiem że nie ma możliwości aby te stacje z cyfry przenieść do tunera?

Zależy mi przede wszystkim na tym abym nie musiał ciągnąć dodatkowego kabelka z dachu do tunera radiowego. Pokój mam świeżo co wyremontowany i nie ma mowy o kuciach, wierceniach w ścianach czy ciągnięciu nowej instalacji antenowej. Dlatego właśnie pytałem o możliwość wykorzystania tego co mam (2xkabel sat i 1xkabel od szerokopasmówki). Tak jak pisałem spróbuję sumatorem natomiast będę musiał się jeszcze zorientować jaka antena (anteny) będą dla mnie odpowiednie z uwagi na kierunki i polaryzację.

Witam! Sprawdż w internecie dostępność stacji FM w swojej okolicy. Uzyskasz pomocne dane: nazwę, częstotliwość, z jakiego kieruku jest nadawana, moc i jakość sygnału, polaryzacja. W moim przypadku okazło się, że dostępnych jest ponad 30 stacji FM nadających z 4 kierunków, ale tylko 2 w polaryzacji pionowej. Wybór było czywisty - antena dookólna. Odbiór z niej oceniam na b.dobry nawet ze słabszych nadajników. Zakłócenia występują bardzo żadko mimo, że w pobliżu biegnie linia energetyczna WN i są trzy nadajniki TK. Zastanów się także czy nie da się wyeliminować jednego kabla SAT. Nie ma możliwości przeniesienia częstotliwości radiowych z C+ bezpośrednio do tunera FM. Natomisat samą fonię możesz przesłać kablen sygnałowym do wzmacniacza lub amplitunera stero lub wielokanałowego. W tymprzypadku tunet SAT musi mieć wolne wyście audio (analogowe lub cyfrowe), a wzmacniacz lub amplituner musi mieć wolne analogowe lub cyfrowe wejście audio np. oznaczone AUX czy SAT.

No tak tylko jak będę chciał posłuchać radia w tunerze to będzie trzeba włączyć dekoder cyfry i na cyfrze zmianiać kanały radiowe. Czy dobrze to zrozumiałem?

Najlepsza będzie w tym przypadku chyba jednak antena UKF. Wszystko będzie działac niezależnie, i radio i cyfra. Zorientuje się jak to jest w mojej okolcy z nadajnikami i kupię odpowienią antenę UKF.

Dzięki !

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No tak tylko jak będę chciał posłuchać radia w tunerze to będzie trzeba włączyć dekoder cyfry i na cyfrze zmianiać kanały radiowe. Czy dobrze to zrozumiałem?

Najlepsza będzie w tym przypadku chyba jednak antena UKF. Wszystko będzie działac niezależnie, i radio i cyfra. Zorientuje się jak to jest w mojej okolcy z nadajnikami i kupię odpowienią antenę UKF.

Dzięki !

Witam! W każdym tunerze SAT można ustawić sobie odrębną listę ulubionych kanałów radiowych. I to jest najlepsze rozwiązanie. Jeśli nie masz takiej listy to na pilocie powinien być przełącznik kanałów TV/radio i nim można wybrać albo oglądasz telewizję albo słuchasz radia. Nie napisałeś dlaczego masz dwa kable SAT. I jeszcze jedno. Teraz mam za oknem zamieć. Sygnał z satelity jest przez nią zkłócany (szatkowanie).Natomiast FM działa jak należy.

Mam dekoder Cyfry i żadnego przełącznika TV/radio czy to na pilocie czy w dekoderze nie ma. Nie mogę w tym dekoderze ustawić żadnej listy odrębnych kanałów. Kanały są zaprogrmowane z góry i nic nie da się z tym zrobic. Mam dwa kable z konwertera do dekodera bo to dekoder z dyskiem twardym, tzw. PVR. Jeden kabel odpowiada za odtwarzanie a z drugiego w tym samym czasie można nagrywać.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Mam dekoder Cyfry i żadnego przełącznika TV/radio czy to na pilocie czy w dekoderze nie ma. Nie mogę w tym dekoderze ustawić żadnej listy odrębnych kanałów. Kanały są zaprogrmowane z góry i nic nie da się z tym zrobic. Mam dwa kable z konwertera do dekodera bo to dekoder z dyskiem twardym, tzw. PVR. Jeden kabel odpowiada za odtwarzanie a z drugiego w tym samym czasie można nagrywać.

Jak nie można to nie można. W "białym" dekoderze N-ki miałem taką możliwość i mam teraz w prostym Fergusonie. Wobec tego pozostaje Ci tylko FM. Powodzenia.

Dzięki, już popytałem wśród monterów rtv i w mojej okolicy polecają antenę dookólną UKF za jakieś 30-40zł. Także wydatek niewielki a jakość podobno pierwsza klasa. Zabieram się zatem za montaż :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.