Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Dual CS 741 Q nie działa ramię

jdip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem tutaj nowy i jesli napisałem w złym dziale, czy nie przywitałem się na początku to przepraszam, nie wiem gdzie.

Mam problem który mnie mocno zirytował bo 5 dni po zakupie stał się problem w moim dualu. Wykorzystam opis innej osoby z innego forum tego samego problemu ale niestety nikt nie pomógł i nie ma nigdzie jakiś wskazówek.

"Dual CS-741Q. Pojawił się pewien problem/usterka.

Mianowicie po wciśnięciu przycisku START talerz zaczyna się kręcić,

podnosi się ramię po czym ramię opada z powrotem i gramofon wyłącza

się. Powinno być tak ,że ramię po podniesieniu powinno przesunąć się

nad płytę i, opaść na nią no i ...wiadomo. Drugi problem (spowodowany

prawdopodobnie tą samą usterką): podczas odtwarzania płyty naciskam

przycisk STOP, ramię podnosi się i po chwili znów opada na płytę w tym

samym miejscu. Dodam jeszcze, że po skończeniu odtwarzania płyty ramię

podnosi się i opada w tę i z powrotem zamiast wrócić na swoją

podstawkę i opaść. Na szczęście ręczne sterowanie działa bez zarzutu

więc płyty można odtwarzać ale chciałbym tę usterkę naprawić.

Przypuszczam, że jest to problem mechaniki odpowiedzialnej za ruch

ramienia. Chociaż może to być też problem z jakimś stykiem

elektrycznym, który uruchamia mechanikę - nie mam pojęcia bo nigdy nie

naprawiałem gramofonów. Proszę o pomoc/radę w tym temacie."

bede wdzięczny za pomoc

Nie bardzo wiem jak się za niego zabrać, i nie zrobię tego bez pomocy innych. Wolałbym go dać komuś do zrobienia ale nie mogę nikogo znaleźć... Liczę na was doświadczeni forumowicze.

Zapraszam do dyskusji.

Witaj

Nie wiem czy Ci pomogę, bo mam innego duala cs650rc, ale napęd pewnie będzie podobny. Miałem podobną usterkę, okazało się że pod talerzem, była odkształcona blaszka, która wciskała krańcówkę, kiedy płyta leżała na talerzu. Może u Ciebie jest podobnie. Zdejmij talerz i zobacz czy wszystko tam wygląda dobrze. Pozdrawiam

Tu jest serwisowka do tego Duala, z opisem regulacji i rysunkami mechanizmu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

powiem szczerze - schematy trochę mało mi mówią, może dlatego ze boje się tego rozebrać... ktoś z was mógłby mi zwrócić uwagę na co mam uważać i co to może być?:) myślę, że poradzę sobie ale chciałbym mieć na uwadze do czego zmierzam zanim chwycę narzędzia

Witam.

Twoja usterka którą opisujesz to częsty przpadek w CS 7XX i 6XX

Ramie jest napędzane sprzęgłem ciernym.

Brak tarcia objawia się podniesieniem ramienia i jego opadnięciu w tym samym miejscu.

Regulacje przeprowadza się wkrętem patrz na foto.

Regulacja powiedzie się jeśli materiał cierny jest Ok.

Jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic to moge pomóc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam podepnę sie pod temat. Mam podobne objawy w Dualu Q731. Czy to ta sama śruba? Piszesz, że jesteś z Wrocławia. Ja jestem z Dzierżoniowa. Pozdrawiam.

Jak się ściąga talerz w Dualu 731Q? I korzystając z okazji zapytam, przepraszam kolegę, że się wcinam. Mam problem z obrotami. Cały czas chodzi na szybszych. Przełącznik nie działa. Pozdrawiam.

Witam podepnę sie pod temat. Mam podobne objawy w Dualu Q731. Czy to ta sama śruba? Piszesz, że jesteś z Wrocławia. Ja jestem z Dzierżoniowa. Pozdrawiam.

Jak się ściąga talerz w Dualu 731Q? I korzystając z okazji zapytam, przepraszam kolegę, że się wcinam. Mam problem z obrotami. Cały czas chodzi na szybszych. Przełącznik nie działa. Pozdrawiam.

Witam aby zdjąć talerz należy:

> zdjąć mate

> w otwory talerza włożyć palce wskazujące a kciuki oprzeć na ośi i tak wykonaną dzwignią uniaść talerz do góry.

Jeśli chodzi o obroty to znaczy że kręci tylko 45/mim i brak jest 33 czy tak ?

Napęd auto w gramofonach Dual to mankament zwłaszcza jeśji mają 30 lat.

Śruba którą widac na foto znajduje się wewnątrz bezpośrednio pod ramieniem co powoduje utrudnienie w regulacji.

Tak ciąglę kreci na 45, jak przełączam na 33 nie reaguje. Orientujesz się w czym może być problem? Pozdrawiam.

Może faktycznie moglibyśmy sie spotkać i mógłbyś zerknąć swoim fachowym okiem.

WItam dałem sobie radę i naprawiłem. Pod talerzem jest takie kółko bakielitowe ze stykami, które pezełączją obroty.Było pęknięte. Na szczęście tak pękło, że można było skleić i działa. Jak najlepiej uziemić gramofon? Pozdrawiam.

Możesz mi powiedzieć, które śruby trzeba odkręcić żeby dostać się do wnętrza, mówię o Dualu 731. Na górze są trzy śruby krzyżakowe i jedna płaska. No i oczywiści są jakieś pod talerzem.

WItam dałem sobie radę i naprawiłem. Pod talerzem jest takie kółko bakielitowe ze stykami, które pezełączją obroty.Było pęknięte. Na szczęście tak pękło, że można było skleić i działa. Jak najlepiej uziemić gramofon? Pozdrawiam.

Możesz mi powiedzieć, które śruby trzeba odkręcić żeby dostać się do wnętrza, mówię o Dualu 731. Na górze są trzy śruby krzyżakowe i jedna płaska. No i oczywiści są jakieś pod talerzem.

To dobrze że dajesz sobie rade jeden krok do przodu.

Uziemienie >> gramofon powinien mieć dodatkowy kabelek z widełkami które przykręcamy do śruby z oznaczeniem GDN przedwzmacniacza jeśli masz lub wzmacniacza i to powinno wystarczyć.

Jeśli chodzi o dostanie się do wnętrza gramofonu to przyznam się że ostatni raz do takiego modelu zaglądałem jakieś dwa lata temu i nie pamiętam moge sprawdzić u kolegiale ale dopiero w poniedziałek.Jeśli chcesz porozmawiać ze mną to dzwoń na telefon z zakładki o mnie.

Te trzy śruby krzyżakowe musisz trochę wykręcić, tak żeby luźno "latały". Potem je trochę wyciągasz ku górze i przekrzywiasz na zewnątrz gramofonu. Wtedy możesz wyjąć całe "wnętrze" do góry. Oczywiście wcześniej ściągasz talerz.

Czekam na przedwzamcniacz, kupiłem na allegro. Zostało mi tylko uruchomienie ramienia żeby działało automatycznie i myślę, że będzie wszystko ok. A do czego służy to kółko z szybką i cyframi obok ramienia? Pozdrawiam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czekam na przedwzamcniacz, kupiłem na allegro. Zostało mi tylko uruchomienie ramienia żeby działało automatycznie i myślę, że będzie wszystko ok. A do czego służy to kółko z szybką i cyframi obok ramienia? Pozdrawiam.

Do ustawiania wartości siły przeciwdziałającej ściąganiu ramienia do środka płyty. Por. "anti-skating".

GM

Rozumiem, dziękuję. A czy ktoś może wie jakie dokładne wartości wagowe powinny być ustawione na ramieniu. Ma igłę DN160E, waga igły 1 gr. Nie wiem ile waży wkładka z igłą. Widziałem gdzies na forum link z danymi technicznymi tego gramofony. Ale jestem narazie początkujący w tej materii. Na ramieniu są trzy pokrętła. Wim, że służą do wyważenia. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.