Skocz do zawartości
IGNORED

Dzwięk HD do 2500zł

sobekas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uprzejmie.

Posiadam kwotę 2500zł i poszukuję zestawu gotowego na Technologie HD (Blueray)

Mieszkam w większej kawalerce (46 m2 ale to poniemiecka konstrukcja i pokój jest przedzielony ścianą działową) tak iż mi zostaje na sprzęt prostokąt o wymiarach 2,8m na 3,5 m. Dlatego idealny był by system 2.1, ale z tego co widzę to jest to bardzo drogi sprzęt.

Naszukałem się o Bose początkowo byłem zdecydowany na zestaw CineMate II. Ale on nie wspiera Audio HD.

Poszukuję rozwiązania jak najmniejszego gabaretowo z zachowaniem wysokich właściwości audio. Zestaw nie musi zawierać odtwarzacza Blueray,

na to mam typa ale w przyszłości (OPPO). Potrzebuję informacji o głośnikach które w danym przedziale cenowym sprawdzą się najlepiej.

Rozpatrywałem zestawy KEF-a 5.1 i Amplituner Yamacha V467. Ale to znacznie droższy zestaw wiec dlatego tutaj trafiłem. Poczytałem sporo postów

i widzę że jest sporo firm które nie są tak rozpoznawalne a oferują świetną jakość. Posty użytkownika "PRZEMSKI" szczególnie użyteczne okazują się pod tym względem. Jeśli będzie taka potrzeba mogę nie znacznie zwiększyć kwotę na sprzęt i zdecydować się na zestaw z amplitunerem, ale nie wchodzą w grę kolumny podłogowe, są za duże a ja mam nie wiele miejsca z resztą i tak planuje głośniki tylne w przypadku systemu 5.1 umieścić pod sufitem a nie na wysokości mniej więcej głowy bo sufitem mogę kable rozprowadzić w sposób nie widoczny (żona ;-)).

Bardzo proszę o konkretne wskazówki i sugestie podparte doświadczeniem i faktem technicznym danych urządzeń i głośników, nie proszę o opinie w stylu..

a po co to,,,, czy tamto... chciałbym usłyszeć opinie ludzi znających się na tej technice i uwzględniających preferencje indywidualnych upodobań.

Pozdrawiam wszystkich

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/74673-dzwi%C4%99k-hd-do-2500z%C5%82/

To ja.

Widzę że nie ma za bardzo odzewu na mój problem a w zasadzie potrzebę....Dziwne bo naczytałem się tu postów a postów

z których wynika że każdy ma dużo do powiedzenia w zakresie sprzętu i akustyki.

Ale może też ci co się orientują nie maja czasu tu zaglądać; to oczywiste z tego nic nie ma ..

Chyba jednak się zdecyduję na Piano Craft-a E-940 i będę miał wszytko załatwione za 3tys można go już mieć.

Denona Dx 1000 słuchałem w Media i grał elegancko i miał nawet ciekawy surraund...jak by głośników było więcej.

Tej Yamaszki nie mieli więc się udam jeszcze na odsłuch do media i zobaczę jak to sobie radzi z Audio HD na Avatar ( albowiem wzmacniacz E-640 jest ten sam co w Piano Craftach z DVD, więc się zastanawiam czy on na pewno poda dzwięk HD czy też zostanie zwykłe DD i DTS), bo

z tym filmem jestem dość obsłuchany na PS3 i Yamacha V465 z Głosnikami Yamahy...Slicznie to brzmi..to tez mam odnośnik.

Co do audio to też mam porównanie ze słuchawkami Creative E -630 bodajrze...jak ta Yamacha E-640 zagra podobnie do tych słuchawek na zwykłej nokii 5130 to biorę bez namysłu..

Pozdr

• Redaktorzy

uważam, że ciekawą konkurencją dla YPC są Aktimate Maxi. Odtwarzacz BR spokojnie można podpiąć po analogu (szczególnie oppo), a w przyszłości zainwestować w jakiegoś niedużego DACa i w niego wpinać PS3-ki i inne wynalazki. Zyskuje się obsługę plików po Wi-Fi, radia internetowe etc.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ciekawe ale chyba nie dla mnie.

A jak to wygląda z tym dźwiękiem HD?.

Np Odtwarzacze Blueray mają wyjścia analogowe i na te wyjście dają zdekodowany sygnał HD czy taki odtwarzacz można podłączyć do jakiegoś Dac-a który ma tez wzmacniacz a do wzmacniacza jakieś ciekawe kolumny 2.0 i dźwięk będzie HD?..

Czytam tutaj i tak myślę sobie czy całe to HD to ja dobrze rozumie?!

Zastanawiam się czy wzmacniacze stereo przekazują dźwięk HD w stereo czy też go ucinają?!

Gdyby go przekazywały to by można było coś innego pomyśleć...

Jak to jest?...No i co wtedy z dodatkowymi kanałami które nie są podłączone analogowo?...czy można je jakoś usłyszeć w stereo?

• Redaktorzy

To może najpierw napisz co rozumiesz przez dźwięk HD bo niezależnie jak go nazwiesz to poza pasmem 20- 20 000 Hz i tak nie usłyszysz (a i to w sporym uproszczeniu) ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Przez dźwięk HD rozumie efekt jaki on daje, trudno to wyrazić literami, ale dam przykład.

Na Avatarze w scenie gdy bohater poraz pierwszy opuszcza laboratorium , biegnie po ogrodzie i fascynuję się możliwością poruszania nogami.

W pewnym momencie biegnąc niemal wpada na przechodzącego Łazika który mówi do niego "Uważaj"...po angilesku.

No i ten głos jak i wiele innych dżwięków w tym filmie brzmi inaczej niż gdy się to przepuści przez kino domowe DVD beż wsparcia dla kodeków HD.

Mówię o sprzęcie PS3 i Amplitunerze Yamaha HD 5.1 NA tym sprzęcie porównywałem ze swoim zestawem DVD,,to inny dzwięk jest poprostu..

O to mi chodzi...

>>>> hello...

ZA D U Ż E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mniejszy zestaw.....

Ale dziekuję popatrzyłem za tym sobie

• Redaktorzy

Jak będziesz miał możliwość to pobaw się Oppo zmodyfikowanym przez ModWrighta - nawet na wyjściu stereo nie powinno być źle ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

jak wygląd sytuacja ze skonstruowaniem zestawu składającego się z;

1. Amplituner HD do niego po PRE-OUT wzmacniacz stereo

2. Dobre kolumny przednie ale nie duże( na meblach ) i do tego jedna kolumna centralna tylna jako efektowa?...

Tez coś takiego widziałem (przeczytałem w zasadzie) w jakiej ceni aby to było na przyzwoitym poziomie?...

i na nie dużych gabaretach?...

Wtedy by i muzyczka ładnie grała i kino by fajnie chulało?...

Prędzej czy później każdy dochodzi do tego rozwiązania. Jest o nim cały wątek hybryda kd/stereo. Z doświadczenia powiem że jeżeli ma to być integra to musisz ją koniecznie przesłuchać na pre out amplitunera z którym ma grać. Moja sobie nie radzi na pre out (nad 315 do HK 230) Rozwiązań jest kilka radzę poczytać ten wątek. Zależy jakie urządzenia chcesz kupić.

Jeżeli chodzi o jedną kolumnę centralną na tył to stanowczo odradzam. Masz ps3 wyobraź sobie teraz, że grasz w auta i coś za tobą jedzie a ty nie słyszysz czy jedzie z prawej czy lewej strony bo nie masz z tyłu stereo. Dodatkowo z tyłu nie odróżnisz lewo/prawo a jak efekt przeniesie się na przód to już będzie rozróżnialny bo z przodu masz stereo. To może wprowadzać zamieszanie. Jest natomiast dopuszczalne rozdzielenie sygnału na centralny między kolumny frontowe i rezultat jest całkiem dobry z tego co tu piszą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niesamowite!!!!!!!!

Co my lidzie potrafimy wymyślić, naprawdę jetem pod wrażeniem.

Ale ja niestety nie znam się na tym wcale..coś bym dał rade pokombinować i pomysleć, ale tak głęboko raczej nie wejdę.

Najgorsze jest to ze mój typ jaki sobie obrałem Piano Craft E940,który miał mi załatwić całą sprawę, jest normalnie okrojony, niby to audiofilska maszyna a nie czyta MP3 z nikąd indziej jak tylko z IPoda (masakra.

Nawet sobie filmu z pen drive nie obejrzę.

Mógł bym kupić Piano Craft-a z DVD ......!!!!!! ale ja chce dzwięk HD anie DD i DTS.

Mam małe mieszkanie i nie wcisnę zastawu 5.1 bo sie bedę o to potykał.

BOSE kosztuje fortune 12tys zł....Szaleństwo.

Jest jeszcze DENON Dx1000 chyba, ale też nie za wypasiony z wejściami jest nic cyfrowego w niego nie wepniesz. Nawet dekodera satelitarnego nadającego Dolby Dygital nie usłyszysz bo mozna go wpiąć analogowo do Denona.

Już marketing krzyczy że kino 3D!!!!!

...ludzie kiedy 3D jak z HD jest problem żeby to miec dobre i nie zawalające przestrzeni...

Jestem zdegustowany ale i wdzięczny że czytając to forum zrozumiałem jak zawiły i nie prosty jest to temat.

Masówki po dostatkiem, moja to jest JVC G60 5.1 ..w muzyce beznadziejne, w ogóle nie chce mi się tego słuchać, Wofer mi chce żeby wybić nie naturalnym basem.

Jednak rozwiązanie inne niż HD nie wchodzi w gre, szkoda się pchać w wygasającą technologię...

3tyz zł i nie można mieć fajnego małego kina świetnie grającego muzykę bez pozbycia się wszystkiego innego ...funkcjonalności korzystania z Pendrive itp..

Mimo wszytsko nadal poczekam i posłucham co można z moim problemem zrobić.

Jeszcze się chce uratować..mianowicie.

Gdyby tak kupić sobie fajne stereo np Yamaha MSC-1330 i do niego podpiąć Player Blueray, który

dekoduje dźwięk HD na analogowe wyjście 5.1.

Czytałem gdzieś na forum że są takie urządzenia które potrafią kilka kanałów wyprowadzić np na 2 kanały.

Wtedy można by podłączyć to z taką wieżą stereo...czy zdekodowany dźwięk HD został by wtedy przesłany do

wzmacniacza a on by go przesłał na głośniki....?!?!

....Była by to dla mnie interesująca forma...uzyskania dźwięku HD

Pytanie do specjalisty

Quadral Quintas 5000 + Yamaha RX-V567 (ok 2500zl tak jak chciales)

ps mozesz tez zaszalec z ampli Harman Kardon AVR 255 ale taki zestaw to juz ponad 3tys

wymiary:

fronty 850x200x210

centralny 138x435x210

przestrzenne 260x180x210

Ok. Sprawa załatwiona.

Chyba zdecyduję się na rozwiązanie podane przez użytkownika "jaroczaro".

Będę więc musiał kupić 2 wzmacniacze stereo,głośniki stereo + centralny z nimi spasowanym.

Odtwarzacz planuje kupić OPPO ale są tez odtwarzacze blueray z wyjściem analogowym 5.1 Panasonica.

Tylko nie wiem jakie kolumny dobrać. Muszą być małe (monitory chyba się na nie mówi) z dobrym basem.

Wzmacniacze powinny być takie same więc zyska się sterowanie pilotem dwoma na raz(jeśli nie to trudno).

Będę miał HD i o to mi chodzi a i stereo będzie miodzio.

No i te SUMATORY..nigdzie ich nie widzę?..skąd to ustrojstwo wziąć?

Pytanie..jakie wzmacniacze i głośniki?....(kwota 2500ZŁ)CZY TO REALNE?

Więc tak by to wyglądało technicznie.

Ale są dwie nie widome.

1.Czy istnieje takie wzmacniacz stereo (4 głośnikowy)który ma możliwość słuchania z dwóch wejść naraz?

2. Czy taki wzmacniacz ma możliwość przekierowania sygnału z danego źródła na konkretną końcówkę mocy.

3. Skąd wziąć taki SUMATOR?...

pozdrawiam

Żeby nie być rozczarowanym najlepiej przesłuchać. Ja dostałem właśnie taki przełącznik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) muszę jeszcze dokupić kilka drobiazgów żeby go dobrze podłączyć. Jednak przy tym rozwiązaniu w kinie będzie gorszy dźwięk niż w stereo (przynajmniej w przypadku mojego sprzętu). Wątpię żeby to spełniło twoje oczekiwania. Odsłuch jest najlepszy żeby się przekonać.

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Witam; no i temat rozwiązany.

Mam Wzmacniacz stereo NAD 316 z Dali Concept 6.

Do niego podpiąłem Tv, Dekoder N,DVD (poprzez stereo) i DVD poprzez analog 5.1 out(tutaj są wpięte Front prawy i lewy i Central)

śmiga aż miło. Teraz chce uruchomić kanały tylne surround wiec chyba trza będzie kupić dodatkowy wzmacniacz i kolumny. Mam nawet typa na CA Sonata Ar 30 bo ma radio FM i do tego Dali concept 1 ....

A może jest jakaś inna możliwość pokombinowania z tymi kanałami?....wie ktoś może jaka?...chętnie posłucham

Pozdrawiam Tomek

W PS3 jak nie podepnie się ampli z PS3 inaczej niż kablem HDMI to o formatach dźwięku HD można z miejsca zapomnieć(np. DTS HD). Po optyku czy chinchach jedynie podstawowe formaty dźwięku KD zostaną zdekodowane do Stereo(jeśli chcesz kupić zestaw stereo), lub jeśli zakupisz komplet do KD to polecą Ci standardowe formaty(DTS, DPL itd.). Natomiast jeśli zestaw ma służyć głównie do filmów to na Twoim miejscu zastanowił bym się nad(myślę że dla Ciebie będzie to wystarczające brzmienie i zestaw zajmuję niewiele miejsca, a Tobie także na tym zależy):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+ Playstation 3(tu dodatkowo zyskasz dysk na filmy/muzykę/zdjęcia), streaming, a także kopiowanie danych porzez Wi-Fi z komputera/serwera. Ja tam parę filmów w jakości BD na dysku mam, bardzo wygodne rozwiązanie.

Ps. Widzę że już kupiłeś także porada już nieaktualna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam; no i temat rozwiązany.

Mam Wzmacniacz stereo NAD 316 z Dali Concept 6.

Do niego podpiąłem Tv, Dekoder N,DVD (poprzez stereo) i DVD poprzez analog 5.1 out(tutaj są wpięte Front prawy i lewy i Central)

śmiga aż miło. Teraz chce uruchomić kanały tylne surround wiec chyba trza będzie kupić dodatkowy wzmacniacz i kolumny. Mam nawet typa na CA Sonata Ar 30 bo ma radio FM i do tego Dali concept 1 ....

A może jest jakaś inna możliwość pokombinowania z tymi kanałami?....wie ktoś może jaka?...chętnie posłucham

Pozdrawiam Tomek

Witam, wtrące się z pytankami :) Połączenie NAD 316 z Dali Concept 6 - jak w twoim odczuciu to gra? Przed zakupem odsłuchiwałeś z innymi wzmacniaczami? Jak Ci się słucha na tym zestawieniu ostrego rocka lub metalu? (o ile oczywiście ten typ muzyki też preferujesz?). No i na koniec jeśli to nie tajemnica to w jakim salonie (sieci sprzedarzy) polecono Ci takie zestawienie? Pytam bo bardzo często takie zestawienie proponują sprzedawcy ze sklepu Mega Hertz Katowice. Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

Nie mam dali concept tylko KEF IQ30 z tym NAD-em. Początkowo miało to być dali concept. Ale są kefy, graja świetnie zaskakujaco dobry bass, oczywiście mógł by być lepszy ale już teraz jest intersujący, jeśli chodzi o tony średnie i wysokie to po prostu poezja, każdy dzwonek jest przepiękny a talerze i trójkąty to po prostu miód dla ucha.

Zrezygnowałem z amplitunera kina domowego i dokupię raczej samego DAC-a i będę filmy odsłuchiwał w stereo.

Kolega ma Kino z bluray Yamacha ale dzwięk jest co nawjżej płaski bez dynamiki, moje stereo jakie posiadam bije jego zestaw na głowę ze dwa razy.

A jaj słucham stereo z odtwarzacza CD przenośnego połączonego z NADEM za sprawa wyjścia słuchawkowego.

Jak podłącze r-DAC Arcama to mnie chyba z fotela wyrwie. N-ki słucham z ich wyjścia stereo w dekoderze i jest po prostu słaba zero porównania do dźwięku jaki wychodzi ze sony po słuchawkowym wyjściu.

Choć wielo kanałowość kina domowego wydaje się interesująca, to niestety ale jakośc tego dźwięku jest znacznie niższa, mniej nasycona i mniej dynamiczna. W stereo jest inaczej, jest znacznie lepiej. Chciałem mieś system 5.1 ale trza za to kasy wyłożyć znacznie więcej, oczywiście można kupić zestaw i się cieszyć ale ja wole kupić coś co jest naprawde swietne. kolega ma PS3 połączone optykiem z Kinem Sony z przed 4 lat, ma w nim Tylko DD i DTS. Nie ma dekoderów HD ale twierdzi że koncerty na blueray to on słucha w najwyższej jakości.....Oczywiście jeśli tak uważa to niech tak zostanie. Dla mnie brzmi to beznadziejnie.

Dlatego mam fajne stereo i BluRay w nastyepującej konfiguracji.

BLUERAY Philips 7500

NAD 316

Kef IQ30

i niebawem DAC Arcama.

TV N połączę z Dac Arcam optykiem a Philipsa coaxialaem z Dacem i tak już pozostanie.

A te dodatkowe dwa kanały z tyłu to sobie daruje bo to co w nich leci żeby posłuchac naprawdę fajnie to cza sam amplituner kupic za 5 tys a głosniśniki zapewne za drugie tyle.

Więc dziekuję i pozdrawiam fanów systemu 5.1 za 2 tys zł bo za to nic sie nie dostanie. A w stereo tak....można mieć świetny dźwięk jakiego nie znajdziesz w kinie 5.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.