Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa nowego systemu audio

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich obecnie jestem na etapie budowy zespołu głośnikowego.

Jako młody majsterkowicz (daleki jestem od nazywania siebie konstruktorem) borykam się z kilkoma problemami.

Proszę o opinie które rozwieją moje wątpliwości.

1. Panowie obudowa na skrzynkę basową oryginalnie zakłada ścianki ze sklejki. Są to dwie sklejone ze sobą płyty po 20 mm. Gdzie największa ścianka będzie miała wymiary 70 cm x 100 cm. Obudowa nie jest w żaden sposób wytłumiona, nie posiada wewnętrznych wzmocnień i ma otwór stratny.

Czy zastosowanie dwóch sklejonych płyt MDF 20 mm zamiast sklejki będzie powodowało że obudowa zacznie drgać? Obudowa ma około 275 litrów.

2. Kolejnym problemem, czy też rozterką są same głośniki. Będą to 30 ohm'owe Tesle ARO 942 które będą grały w w/w obudowach. Będą one napędzane osobną końcówką mocy. Czy zastosowanie zwykłej końcówki mocy około 70 wat przy 8 Ohm jest wystarczające? Jeśli dobrze liczę to 8 * 70 = 560 a 560 / 30 = (daje) 18,66 Wata przy 30 Ohm. Same głośniki są 15 watowe.

3. Czy mogę liczyć na to że końcówka, która gra w miarę poprawnie pełnym pasmem zyska na jakości jeśli będzie miała przetwarzać pasmo tylko do 1KHz? Zdaje sobie sprawę że pominięcie elementów biernych w zwrotnicy i tylko jeden głośnik do wysterowanie jest już na plus. Ale czy w takim układzie końcówka będzie miała te wyszczególnione pasmo o półkę wyżej w stosunku gdy musi przetwarzać pełne pasmo?

4. Ostatnio doczytałem się opracowania dlaczego dipole są lepsze od klasycznych obudów głośnikowych. Chodziło o to że dipol promieniuje tylko w 1 płaszczyźnie (przód, tył). Zaś klasyczna obudowa promieniuje z każdej ścianki czyli w 6 kierunkach czy też w 3 płaszczyznach. Czy warto tłumić obudowę z zewnątrz?

Chodzi mi oklejenie obudowy matą a na to jakiś materiał pokroju zamszu.

5. Oryginalnie projekt skrzynki basowej nie przewidywał wytłumienia od środka. To czy po dodaniu wytłumienia można w sposób jasny określić co się stanie z basem? Czy zyska na konturze czy stanie się bardziej misiowaty?

Z góry dziękuje za rzetelne wypowiedzi.

Pozdrawiam Arczi

https://www.audiostereo.pl/topic/74698-budowa-nowego-systemu-audio/

1. Najlepiej zrobisz jak podłączysz głośnik w obudowie i sprawdzisz czy są drgania a jeśli nie możesz tak teraz zrobić to na zaś bym dał dwie poprzeczki.

2.Nie wiem aczkolwiek głośnik nie potrzebuje dużej mocy powinno być dobrze.

3.Moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia.

4.Nie mam pojęcia

5.W tak dużej obudowie jaką podałeś ''275L'' musi być wytłumienie bez niego bas będzie buczał a z wytłumieniem napewno będzie lepiej tylko wiadomo nie wolno przesadzić. Pozdro

To nie jest banalne.

1. Przy takiej dużej obudowie bez wzmocnień ścianki będą „grały”.

Osobiście cenię MDF. Są różne (względem gęstości) MDF`y.

Rozumiem, że ścianka wypadkowo będzie miała 40mm?

Może poprzez taką ascetyczna konstrukcję konstruktor założył, że obudowa ma „grać”. Jest taka szkoła.

Jak połączysz płyty aby nie „wibrowały”? Jakiś lepiszcze w środek i skręcenie?

2. Policz moc korzystając z napięć. Potrzeba jakieś 22V napięcia skutecznego na 30omach aby otrzymać 15W. W zależności od konfiguracji końcówki mocy zasilanie to ze +-(35-40)V.

3. Pominięcie zwrotnicy biernej to oczywiście duży plus. Aby uzyskać pełny efekt wzmacniacz powinien mieć dobry DF (współczynnik tłumienia). Wówczas ma dobrą kontrolę nad przetwornikiem.

A jak wyodrębnisz pasmo do sterowania końcówki w zakresie basów?

4. To jakaś wyższa szkoła jazdy ;).

W zakresie basów nie ma mowy o dipolu. Promieniowanie praktycznie „dookolne”, przynajmniej do jakichś 100Hz. Czy chcesz ciągnąć podział wyżej? Dopiero powyżej jakieś 150Hz można by mówić o „dipolu”. Na temat promieniowani otworu stratnego powyżej tych częstotliwości niech się wypowiedzą Koledzy.

Otwór stratny pozwala podnieść moc poprzez wypromieniowanie na zewnątrz energii tylnej strony membrany (przynajmniej w zakresie basów).

Oklejenie „miękkim” zespołów z zewnątrz? Na pewno pomaga ale w „rozmyciu” rozproszeń na krawędziach. Sam mam tak wykończony przód.

W ogóle zagadnienia tu poruszone to sądzę lata doświadczeń, niepewności i sporów. Jak to w akustyce.

5. Musisz to zbadać. Z reguły zawsze w choćby najmniejszy sposób okleja się środek.

Tłumi to nieco rezonanse obudowy. Ale patrz zapis o ascezie w pkt 1.

Grzegorz7

Generalnie jest to kopia skrzynki na bas z AKR 153

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie tak one wyglądają na zdjęciach. Z tego co się dowiedziałem to właśnie tam jest sklejka 2x 20mm. Ja chcę zastosować MDF bo jest tańszy :)). Tak wypadkowa będzie miała 40 mm grubości. Ciężko mi domyśleć się co konstruktor miał na myśli robiąc tą budę... Co do eliminacji drgań nie mam pomysłu, liczyłem że przy tej grubości nie mam się co martwić. Ale zastanawiam się nad jakimś usztywnieniem od środka i przeliczeniem wymiarów dla pozostawienia tej samej objętości. Same płyty chciałem po prostu skleić nie myślałem o niczym pomiędzy.

Co do liczenia to jestem słaby mówiąc szczerze :)

Co do wyodrębnienia na razie leży obok mnie behringer CX 3400 tak na dobry początek może potem DCX czy coś...

Hmm będę musiał uwzględnić możliwość odkręcania tylnej ściany żeby móc swobodnie doklejać wytłumienie.

Jak dobrze pójdzie to powinno grać nawet 30 Hz... Przy szybkości ARO942 puszczonej na dywanie liczę że to samo uzyskam w tej budzie z bardzo dobrym zejściem bo głośniki mają fs 20 Hz. Bo bardziej interesuje mnie gra samego głośnika niż rezonans obudowy czy bas reflexu. Stąd też zainteresowanie oryginalną obudową która ma ten otwór stratny.

Ogólnie mam zamiar aby ta skrzynia grała z szeroko pasmowym głośnikiem na desce i wstęgą. Wszystko to będzie cięte aktywnie. Założenia fajne co osiągnę w praktyce to się okaże.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to powiem Ci, że coś z tego wyjdzie.

Widzę determinacje.

To pozytywne.

Takie kanapkowe ścianki są trudne na łączeniach. Może faktycznie, po prostu sklej i koniecznie skręć z rzadka śrubami (od środka; nie na wylot).

Również użyłbym wzmocnień.

arczi,

Co Ty chcesz osiagnac budujac te kolumny? Do czego maja sluzyc? Czy poprostu budujesz obudowe do posiadanych glosnikow?

Ogolnie jak Grzegorz radzil im wieksza obudowa tym wiecej wewnetrznych usztywniaczy jest potrzebne. Bardzo dobrze spisuje sie nieregularna 3D kratownica. Najlepiej sklejanc obudowy z materialow o roznych Fr czyli sklejka plus pdf plus wiorowa plyta albo dwie z nich. Miedzy plytami wklejic material tlumiacy.

Role drgan obudowy mozna zmniejszyc uzywajac dwoch glosnikow niskotonowych zamontowanych na przeciwnych scianach. Dipole sa dobre na czestotliwosciach powyzej 100Hz ale wymagaja glosnikow o duzej czulosci i mocy.

Z drugiej strony Twe glosniki nie wygladaja na cudowne ale nie podales zadnych parametrow. Wnosze, ze maja duza czulosc. Inaczej szkoda pracy. Gdyby uzyc czterech na pudlo rownolegle laczonych to bas moglby byc dobry jesli maja fs=20Hz.

pozdrawiam,

ARO 942

impedancja 30 omów

15 Wat

39 cm średnicy

rezonans 24 Hz

pasmo: 24-4000

skuteczność 98 dB

Głośnik do "paczki" gitarowej. Słaby układ magnetyczny. Niewielka moc. Robiony pod kątem skuteczności a nie zniekształceń, dla celów raczej nie domowych. W zamyśle miały służyć pewnie do pracy w układzie równoległym dając przy wysokiej impedancji wypadkowej (15 om) dużą skuteczność. Obudowa polecana to raczej nie bassreflex a zamnięta, dla dwóch wspólnie około 100 litrów max. Niewygodna impedancja, dobra dla lampy.

Reasumując: do piecyka zasilanego lampą, dwa w obudowie zamknietej. Możesz wtedy spokojnie nagłośnić sporą salę, ale nie do domu. Przeciętna lampa z nimi da świetny efekt końcowy.

vik

Osobiście chce osiągnąć jak najwyższy poziom reprodukcji dźwięku w pewnych ramach finansowych. Obudowę chce zbudować wedle oryginalnego projektu z uwzględnieniem możliwych mankamentów (oczywiście z wcześniejszą ich eliminacją). Głośniki będą grały w salonie z kuchnią o powierzchni około 50 m2. Ma to służyć generalnie do słuchania klasyki. Rockiem też nie gardzę więc chce mieć też uderzenie.

Co do usztywnienia dzięki za cenne rady pewnie coś zastosuje z uwzględnieniem zabranej objętości przez wzmocnienia i przewymiaruję obudowę by nie stracić nic na litrażu.

Głośniki są bardzo dobre, jak dla mnie graja bardzo PRO już luzem, na ziemi :). Generalnie mówi się że ciężej o coś lepszego jeśli mówimy o głośniku na bas w konstrukcji dipolowej (nawet jakiś eminence za $$ został zamieniony na takową tesle).

Po konsultacji zrezygnowałem z dipola na bas i Tesla zagra w obudowie z otworem stratnym dla tych 30 Hz.

Przy dużym litrażu i otworze stratnym nie powinienem stracić na szybkości i rozdzielczości basu w stosunku do obudowy dipolowej(choć pewności nigdy nie ma).

Jako że głośnik gra bardzo ładnie wyższym basem mam zamiar ciąć go wyżej niż zakładane wstępnie przeze mnie 250Hz. Może pokuszę się o podział w okolicy 450 Hz. Uzupełnię to szeroko pasmowym głośnikiem w obudowie dipolowej ( czyli na desce :D). No i wstęga mocowana prawie że w powietrzu. Co powinno dać dość dobry efekt.

colcolcol

Głośniki nie są do paczki gitarowej i nigdy nie miały takiego przeznaczenia. Z tego co wiem to ceni się je właśnie za duży i mocny układ magnetyczny. O obudowie basreflex nikt nie wspominał bo oryginalnie jest obudowa z otworem stratnym i takową chcę zrobić.

Zestaw i tak będzie w pełni aktywny więc kwestia impedancji jest tutaj drugorzędna. Gorzej było gdy rozważałem klasyczną zwrotnice to faktycznie rodziło to duży problem...

Pozdrawiam Arczi

Otwor stratny to dobre rozwiazanie bo glosnik ma duza czulosc. Otwor stratny obnizy Ci impedancje o okolo 30% na czestotliwosci rezonansowej ale zmniejszy czulosc o okolo 1dB. Detale zaleza od detali otworu stratnegi i wielkosci obudowy. Im wyzsza czestotliwosc podzialu tym mniejsze obciazenie glosnika sredniotonowego co ma swe zalety. W zaleznosci od parametrow glosnika sredniotonowego czestotliwosc podzialu wybiera sie az do okolo 800Hz. Ostateczna czestotliwosc podzialu najlepiej ustawic experymentalnie.

Colcolcol ma racje mowiac, ze przy takich parametrach dobrze by pracowaly ze wzmacniaczem lampowym ale dla tranzystorowego stanowia latwe obciazenie i nie ma problemu, ze damping za maly. Jesli masz dobre glosniki to bym zrobil uklad aktywny albo aktywno-pasywny. W ostanim filtr pierwszego rzedu jest miedzy glosnikiem srednio a wysoko-tonowym. Ja wiekszosc sprzetu tak buduje. To taki kompromis ekonomiczny bo na dol uzywam w pelni aktywnych subow czyli w ukladzie motional feedback.

Lubie filtry aktywne 4 rzedu Bessela. Robie taki trick, ktory praktycznie dobrze dziala w ukladzie aktywno-pasywnym. Biore glosnik wysokotonowy o niskiej Fs (np morel et338) i czestotliwosc podzialu niskie-srednie dobieram 100Hz powyzej tej czestotliwosci. Gorna czestotliwosc podzialu powyzej 5kHz. Filtr pasywny pierwszego stopnia dziala wtedy doskonale. Oczywiscie glosniki niskotonowe sa 2 x 6.5" i pozwalaja na wyzsza czestotliwosc podzialu a znow filtru Bessela 4 rzedu praktycznie nie slychac ponizej 800Hz. Wolalbym uzywac na basy glosnikow 2 x 8" ale jeszcze nie znalazlem naprawde bardzo dobrych 12-16 ohmowych a znow zamowienie czterech w Audio Technology kosztuje za duzo. Ponizej 100-125Hz jest aktywny sub z servo.

Kity wzmacniaczy mocy sa dzis bardzo tanie dzieki Chinczykom a mozna i samemu plytke zrobic. Poniewaz buduje steraz surround to kupilem kilka plytek z czesciami (oprocz tranzystorow mocy i glownych kondow filtrujacych) wzmacniacza Mimesis v1.3. Na plytce sa dwa kanaly z ukladem protekcji glosnikow i prostownikiem. To kosztuje chyba $40. Trafo 250-300VA 2x27.5V da Ci przynajmniej 2 x 65W na 8 omach.

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.