Skocz do zawartości
IGNORED

szukam wzmacniacza, który zastąpi dotychczasowy system stereo

lucin713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam obecnie przedwzmacniacz koda KD-233 oraz końcówkę mocy KD-269. Całość podłączona do kolumn mission m35i w pokoju o powierzchni ok 23m2.

Muzyka jakiej słucham to elektronika, jazz, ambient, dnb.

Chciałbym sprzedać obecną konfigurację i za uzyskaną kwotę (plus ewentualne 200zł) przeznaczyć na jakiś wzmacniacz zintegrowany (czyli w sumie jakieś 500-600zł).

Czego szukam - wzmacniacz nie musi mieć takiej mocy jak obecna końcówka (2x120W 8ohm), ale chciałbym aby:

- bas z niego był dobrze kontrolowany - nie musi być super mocny - po prostu chciałbym aby nie "mulił";

- średnica - może być lekko wyeksponowana (ze względu na kolumny);

- wysokie - gładkie na pewno nie jazgotliwe - nienawidzę tych szeleszczących, zapiaszczonych lub metalicznie "cykających";

- dobrze gdyby było zdalne sterowanie (w obecnym zestawie je zamontowałem i nie chciałbym wracać do biegania z kanapy do wzmacniacza w celu zmiany głośności)

- nie wymagam gałek i przycisków loudness, treble i bass, bo ich zwyczajnie nie używam;

Bardzo proszę o Wasze propozycje (oczywiście wzmacniacze używane)

Miałem ten zestaw. Nie twierdzę że bardzo dobrze grał, ale za kwotę 500 - 600 zł nie kupisz raczej nic co będzie grało lepiej. Może napisz jaki masz cały zestaw i co jest tak naprawdę Twoim problemem w dźwięku - może się uda to wyeliminować bez konieczności wymiany wzmacniacza (na gorszy).

Może lepiej będzie spróbować zmienić dźwięk z odtwarzaczem CD ?

CD to jakiś zwykły marantz, ale nie on tu jest problemem.

Nie wiem jak to napisać - dotychczasowy system po prostu mi się znudził i szukam czegoś lepszego. Dodatkowo denerwuje mnie w przedwzmacniaczu, że gałka od poziomu dźwięku jest bardzo wrażliwa - leciutki obrót w prawo i jest od razu 10 razy głośniej(wydaje się, że w połowie skali, czyli na godz 12ej jest już podawana maksymalna moc).

p.s. jaki upgrade?

Przy tanich końcówkach mocy właśnie przedwzmacniacz jest głównie odpowiedzialny za degradację dźwięku (chodź ta końcówka Kody też trochę muli). Spróbuj podłączyć odtwarzacz CD (oczywiście jeżeli ma wyjście regulowane) bezpośrednio pod końcówkę (tylko zmniejsz napięcie na wyjściu odtwarzacza przed uruchomieniem - czyli ścisz). Przeważnie pomaga !!! Jeżeli mimo to dźwięk będzie nieciekawy, to jesteś raczej w trudnej sytuacji, bo wymienić trzeba by i wzmacniacz i kolumny. I nie myśl sobie niestety że kwota 500 zł za element poprawi sytuację - nie poprawi ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.