Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM94

Volker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Proszę o pomocą odnośnie Marantza PM94. Kupiłem go ponad rok temu, jest trochę podrasowany. Wymiana kondensatorów na lepszej firmy, gniazd z tyłu i jeszcze paru rzeczy. Gra bardzo dobrze. Ale od miesiąca mniej więcej zaczynam obserwować dziwne zjawisko. Po włączeniu go i odczekaniu ok 5 sek. a nawet więcej, nie załączają się końcówki mocy. Powtórne włączenie też nic nie daje, a jak się go tak potrzyma włączonego, bez włączenia końcówek mocy (charakterystyczne pstryknięcie), można wyczuć że lewa końcówka lekko się nagrzewa,a prawa jest kompletnie zimna. Po puszczeniu sygnału z CD wzmacniacz nie gra, nawet ta bardzo lekko nagrzana końcówka. Po wyłączeniu wzmacniacza i pozostawieniu go na jakiś czas, końcówki mocy włączają się i wzmacniacz gra. Zdarza się że jak po godzinie grania wyłączę go i włączę powtórnie, jak jest gorący, końcówki mocy czasami się nie załączają. tak naprawdę nie ma reguły kiedy się załączą a kiedy nie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co się dzieje, czy może jakiś przekaźnik, czy inna rzecz. Byłem u fachowca, ale on chyba nie poznał na usterce, mówił że zimny lut, że kabel się zwierał czy coś podobnego. Po przywiezieniu go z z naprawy grał parę dni i znów to samo. Po dniu znów się załączył, a po przestoju jakieś 3 dni, znów końcówki się nie włączają.

https://www.audiostereo.pl/topic/74889-marantz-pm94/

Fajny wzmacniacz. Mam serwisówkę jak byś chciał. Z tego co opisujesz to problem może leżeć gdzieś w układzie "Quarter A" sterującym biasem ciężko strzelić wzmacniacz jest dość złożony. Ja najpierw sprawdził bym prąd spoczynkowy następnie napięcie na transoptorach Q628, Q728 i obejrzał przebieg oscyloskopem w punktach kontrolnych TP1 - TP2. Zainteresował bym się też elektrolitami CN23 i w około układu zabezpieczeń QNC1.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

https://www.audiostereo.pl/topic/74889-marantz-pm94/#findComment-2067704

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.