Skocz do zawartości
IGNORED

Czy slyszycie róznice miedzy FLACs (24bit/96kHz) a FLAC (24bit/44,1kHz)

adamodoj

Rekomendowane odpowiedzi

Yayacek: [wazelina start] Któryś raz gdy czytam coś co piszesz to chylę czoła.... [/wazelina stop]

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Ja co prawda gram tymczasowo na Perfectach 150, ale przesyłając sygnał z kompa do wzmacniacza (X-Fi Xtreme Audio -> Denon AVR 1802) droga cyfrową (Toslink) pomiędzy 48 a 96kHz słyszę różnicę jak stąd na księżyc, po prostu jak by grały dwa zupełnie różne od siebie zestawy, stereofonia nabiera niesamowitej głębi oraz szczegółowości przy 96kHz. Oczywiście formatami wejściowymi są przeważnie FLAC, OGG i WAV, bardzo bardzo sporadycznie MP3. Wiele zależy również od muzyki. Przykładowo przy popie czy podobnej miazdze nie słychać większej różnicy, ale słuchając koncertów Erica Claptona wokal i gitara solowa nabierają nowego brzmienia :)

Dodam że używając DAC'a z karty dźwiękowej również słychać różnicę, ale nie taką jak przy użyciu tego zintegrowanego w Denonie.

Pozdrawiam!

>Archanioł

Jesteś zwykłym trollem , wielonickowym. Wiem już się sam gubisz.

Nie masz nic do powiedzenia w sposób merytoryczny.Dlatego kombinujesz i wspierasz swoje X postaci.

>Yayacek

Żebyś nie wiem co zrobił to i tak nie przeskoczysz tematu że DASH może pracować w 24 bit.

Nie znasz tego urządzenia i nigdy go nawet nie dotykałeś. Zwykły fan okładek pisemek reklamowo/pisujących.

D.A.S.H. w Nashville jest obok analoga drugim standardem. Gra , co słychać na płytach.

Tu możesz tupać , krzyczeć nie zmienisz faktów.

------------------------------------

Osobiście najbardziej lubię pracować na TFK M15 2 track 1/4" za to że potrafi wbić w dobrą taśmę bardzo dużo dźwięku.

Tu możesz tupać , krzyczeć nie zmienisz faktów.

Litości:)) Niechcący zobaczyłem co tutaj piszesz, i po prostu nie mogę uwierzyć że brniesz w to dalej:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja co prawda gram tymczasowo na Perfectach 150, ale przesyłając sygnał z kompa do wzmacniacza (X-Fi Xtreme Audio -> Denon AVR 1802) droga cyfrową (Toslink) pomiędzy 48 a 96kHz słyszę różnicę jak stąd na księżyc, po prostu jak by grały dwa zupełnie różne od siebie zestawy, stereofonia nabiera niesamowitej głębi oraz szczegółowości przy 96kHz. Oczywiście formatami wejściowymi są przeważnie FLAC, OGG i WAV, bardzo bardzo sporadycznie MP3. Wiele zależy również od muzyki. Przykładowo przy popie czy podobnej miazdze nie słychać większej różnicy, ale słuchając koncertów Erica Claptona wokal i gitara solowa nabierają nowego brzmienia :)

Dodam że używając DAC'a z karty dźwiękowej również słychać różnicę, ale nie taką jak przy użyciu tego zintegrowanego w Denonie.

Pozdrawiam!

Na niskiej jakości budżetowych odtwarzaczach CD/SACD też bezsprzecznie słychać różnicę. Potem jest już zdecydowanie gorzej żeby nie powiedzieć że zupełnie odwrotnie;-)

>gagacek

Też gość o wielu nickach. Jak miło. Pan też z południowej Polski.Bywalec pewnego ciekawego forum , tzw.niezależnego.

Nie ma to jak studio w domu, nic lepszego na świecie nie ma ? Prawda ?

.... karawana idzie dalej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

>gagacek

Też gość o wielu nickach. Jak miło. Pan też z południowej Polski.Bywalec pewnego ciekawego forum , tzw.niezależnego.

Nie ma to jak studio w domu, nic lepszego na świecie nie ma ? Prawda ?

.... karawana idzie dalej.

spitfire28 wyluzuj. gagacka znam osobiście od kilku lat.

Studer co go podobno nie ma:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po lewej stronie znajdziesz wyraźny czerwony napis: DISCONTINUED PRODUCT, a więc kiedyś był, ale dziś już się go nie produkuje, jak pisał Yayacek.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Po lewej stronie znajdziesz wyraźny czerwony napis: DISCONTINUED PRODUCT, a więc kiedyś był, ale dziś już się go nie produkuje, jak pisał Yayacek.

Fakt, nie zauważyłem.

>Edward

Przecież ja nigdzie nie twierdziłem, twierdzę że Studer nadal go robi , problemy z czytaniem ? Dash NIE JEST PRODUKOWANY ! Ale osprzęt tak , opcje na zamówienie.

DASH nadal jest używany , nie zmieni tego jeden człowiek.

Owszem jest niekompatybilny i tyle.

Yayacek jest zakochany w kartach muzycznych i co ciekawe pewnie nie słyszy różnic pomiędzy nimi.

S-DAT też pewnie jest nieużywany i też jest do bani.

Ogólnie zrobiło się nudno , wracajmy do meritum wątku.

Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. A napisałem, że nie mam tak dobrze zrealizowanych plików 24/96, które jakością dźwięku przebiły by najlepsze realizacje CD jakimi dysponuję.

Oczywiście można by gdybać, co by było gdyby te najlepsze realizacje CD istniały w wersji 24/96 ... ale ponieważ ich nie ma, to takie gdybanie na zasadzie 'co by było gdyby ciocia miała wąsy'.

Doskonale Cię przeczytałem.

A jak ma się sprawa dotycząca pierwszej części mojego postu? Proszę odpowiedz.

Ja mam kilka tych samych w 16/44.1 i 24/96 i wniosek jest prosty i oczywisty. Kto tego nie słyszy to przykra sprawa. Przepaść.

Podejrzewam że u Ciebie plik 24/96 jest odtwarzany z napędu, który jest za słaby, aby mógł powalczyć z puccinim. Puccini to rasowiec i najwyższa liga a czy plik 24/96 u Ciebie ma takie same szanse ? Pewnie nie? Jeżeli tak jest, to podchodzisz do sprawy bardzo nieprofesjonalne... A może się mylę?

pozdr

pozdr

Mylisz się.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Kapitalna płyta!!!) Nawet w 16/44.1. W gęstym jeszcze nie słuchałem, ale pewnie będzie gorzej:)

pozdr

Ukryta Zawartość

Mam gęste pliki. Znakomita płyta. Na HD Tracks jest jeszcze 'Jasmine' oraz 'The Koln Concert'. Ostatnią mam w komplecie, czyli w wersji 44,1/16, 96/24 oraz 180g LP.

Dajcie chłopaki jakieś sensowne linki HD

Ja polecam wątek Kari Bremnes w MUZYKA- nie ma tam co prawda HD, ale winyl boski, jak sama Kari!

Mam gęste pliki. Znakomita płyta. Na HD Tracks jest jeszcze 'Jasmine' oraz 'The Koln Concert'. Ostatnią mam w komplecie, czyli w wersji 44,1/16, 96/24 oraz 180g LP.

Jasmine i The Koln Concert także mam w gęstym i na cd. Jak ktoś szuka, to znajdzie:) Analogu niestety nie posiadam i posiadać nie będę w najbliższym czasie. Za wygodny jestem:)

pozdr

Chcąc nie chcąc czuję się w obowiązku zamieścić gwoli ścisłości moją korespondencję ze znajomym z firmy Studer.

Prawdopodobnie uda mi się dziś lub jutro wypełnić lukę w wiedzy kolegi Yayacka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.