Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka cena i gdzie się można zapisać na nową wersję?

Nowa wersja USB-I2S jest już dostępna

Wysyłka możliwa raczej po nowym roku, ze względu na okreś świateczny i czas jaki muszę poświęcić na montaż płytek.

Mam tylko 10 szt.PCB bo zamawiałem je jako serię prototypową, przy czym 5 szt jest już zarezerwowane dla forumowiczów z diyaudio.com

gdzie jest prowadzony równoległy wątek.

W sprawie ew. zakupu proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam

JarekC

Jarku, a co z drugą płytką ( DACa na ES9023)?

Po świętach będę zamawiał serię prototypową.

Na dniach postaram się pokazać jak wygląda projekt.

JarekC

A kiedy można się spodziewać nowej wersji USB-SPDIF???

Pozdrawiam

Przemek

Nie chce podawać konkretnych terminów, bo może się zdarzyć tak jak ostatnio że dopadła mnie choroba i pobyt w szpitalu i plany się rozsypią.

Sporo czasu zabrała mi też obsługa grupowego zamówienia na PCB do adapterów DF1704-SM5813.

Planuje przez okres świąteczny dokończyć projekt USB-S/PDIF i wspomniany wcześniej DAC ES9023

Pozdrawiam

JarekC

Skoro projekt juz gotowy no coz :( mialem kilka bardzo dobrych tunningow do tego konwertera) ale jak widac autor konwertera ma swoja wizje, wiec nie bede sie wcinal. Te moje tunningi bardzo podnosza jakosc dzwieku. Wiec jesli ktos chcialby skorzystac to zapraszam na priv chetnie sie podziele za free. I tu nie chodzi o robienie konkurencji autorowi tylko ze podejscie do tego konwertera od strony analogowej rewolucjonizuje dzwiek z tego konwertera. Wiec jesli ktos chce to zapraszam do moich tunningow i pozniejsze podzielenie sie na forum wspolnymi doswiadczeniami.Tak jak to sie np odbywa na forum diyaudio.com gdzie uzytkownicy wspolnie dochodza do pewnych rozwiazan, dla korzysci wszystkich.

Pytanie do autora JarkaC czy istnieje mozliwosci wyprowadzenia gdzies z TAS-a sygnalu ktory bedzie sygnalizowal kiedy jest nadawanie a kiedy odbior wystepuje na USB?

Chodzi mi o zastosowanie lepszej separacji takiej jak tu np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (strona 8)

Moim zdaniemto powinno to dodatkowo BARDZO podniesc jakosc dzwieku, tylko nie wiem czy do TAS-a da sie to jakosc zapiac?

Pozdrawiam StasioP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie do autora JarkaC czy istnieje mozliwosci wyprowadzenia gdzies z TAS-a sygnalu ktory bedzie sygnalizowal kiedy jest nadawanie a kiedy odbior wystepuje na USB?

Rozumiem że chcesz zastąpić ADUM3160 innym separatorem.

Jest to bardzo trudne do wykonania ze względu na to że linie D+ i D- szyny USB są liniami dwukierunkowymi, a zarówno od strony HOSTa jak i DEVICEa najczęściej nie ma

dostępnych bezpośrednich sygnałów o aktualnym kierunku transmisji. Trzeba więc na bieżąco analizować stan transmisji aby móc określić kierunek transferu.

Cytat z karty katalogowej ADUM3160"

"USB lines must automatically switch between actively driving D+/D−, receiving data, and allowing external resistors to set the idle state of the bus.

The ADuM4160 provides mechanisms for detecting the direction of data flow and control over the state of the output buffers.

Data direction is determined on a packet-by-packet basis."

W TAS1020B nie ma dostępu do takiej informacji i raczej w żadnym z dostępnych uP zawierających kontroler USB nie będzie dostępu do tego typu sygnału.

Są to najczęściej bloki IP projektowane przez wyspecjalizowane firmy (np MENTOR) i użytkownik ma do nich dostęp tylko w ograniczonym zakresie poprzez zestaw rejestrów.

Od strony HOSTa będzie równie trudno. O grzebaniu na płytach głównych raczej można zapomnieć. Bardzo popularny na kartach rozszerzeń kontroler NEC upD720102 nie ma wyprowadzonych sygnałów kierunku transmisji.

O zastosowaniu tego typu izolatorów lepiej pomyśleć od strony szyny I2S.

mialem kilka bardzo dobrych tunningow do tego konwertera) ale jak widac autor konwertera ma swoja wizje, wiec nie bede sie wcinal. Te moje tunningi bardzo podnosza jakosc dzwieku. Wiec jesli ktos chcialby skorzystac to zapraszam na priv chetnie sie podziele za free.

Przygotowuję nową wersje USB-SPDIF więc chętnie o nich usłyszę i podyskutuję.

Wiec jesli ktos chce to zapraszam do moich tunningow i pozniejsze podzielenie sie na forum wspolnymi doswiadczeniami.Tak jak to sie np odbywa na forum diyaudio.com gdzie uzytkownicy wspolnie dochodza do pewnych rozwiazan, dla korzysci wszystkich.

Więc proszę o informację tutaj na forum a nie na priv.

Pozdrawiam

JarekC

OKI

Więc proszę o informację tutaj na forum a nie na priv.

Oki :)

Niech bedzie na forum. Ale juz kilka rzeczy pisalem na forum jesli chodzi o tunningi i one sa dalej aktualne. Warto to przemyslec.

Po Swietach napisze wiecej co i jak

rowniez pozdrawiam ;)

I Wesolych Swiat wszystkim

Niech bedzie na forum. Ale juz kilka rzeczy pisalem na forum jesli chodzi o tunningi i one sa dalej aktualne. Warto to przemyslec.

Po Swietach napisze wiecej co i jak

Ok.

Trzymam Cię za słowo i oczekuję konkretnych informacji.

Pozdrawiam świątecznie

JarekC

O zastosowaniu tego typu izolatorów lepiej pomyśleć od strony szyny I2S.

Wiem ze mozna od strony I2S ale upieram sie jednak aby to zastosowac na USB, nie dasz rady jakos wyciagnac z TAS-a tego sygnalu?

Wiem ze mozna od strony I2S ale upieram sie jednak aby to zastosowac na USB, nie dasz rady jakos wyciagnac z TAS-a tego sygnalu?

Nie ma takiej możliwości, cały proces transmisji USB w TAS1020B odbywa się w tle i dopiero po odebraniu pełnej poprawnej ramki masz do niej dostęp.

Nie ma dostępu na poziomie bitów, poza tym uP nie wyrobiłby się z analizą. Clk na szynie USB to 12MHz (HighSpeed) a procesor pracuje z F=24MHZ przy czym cykl rozkazowy to 12 taktow zegara więc mamy 24MHz/12= 2MHz.

O trudności izolacji szyny USB świadczy fakt jak późno od powstania USB pojawiły się pierwsze izolatory.

Tak naprawdę powstały głównie dla aparatury medycznej, gdzie interfejs RS232 został zasąpiony przez USB a warunkiem dopuszczenia do użytkowania jest izolacja galwaniczna.

Pozdrawiam świąteczne

JarekC

A gdyby zastosowac NET2890 i nim wykrywac ten sygnal? Duzo trzeba byloby zachodu z tym?

Ale to chyba jest bez sensu? Ja sie nie znam na tym jak te protokoly tam lataja ;) Ale tak pytam bo ten punkt jest bardzo newralgiczny jesli chodzi o dzwiek. ;)

Po pierwsze NET2890 skierowany głownie do systemów embedded z lokalną szyną danych, aby go podłączyć do PC musiałbyś mieć dodatkowy mostek PCI-Local Bus

oraz drivery do mostka i układu. Innymi słowy mówiąc musiałbyś zbudować sobie kartę PCI.

Po drugie to układ wychodzący z użytku (status: OT RECOMMENDED FOR NEW DESIGNS).

Zastąpiły go inne układy firmy PLX( która przejęła firmę NetChip pierwotnie produkującą ten układ).

Nowe kontrolery z PCI to NET2282 z PCIe to USB2380

Niestety aby przeglądnąć karty katalogowe i sprawdzić czy mają wyprowadzone sygnału OE trzeba się zarejestrować.

Ale nie liczyłbym raczej na to że będą takie sygnały.

Popularne na katach chipsety NEC i VIA nie mają tego typu sygnałów.

JarekC

Pierwsza sprawa, to tak jak juz wczesniej pisalem, bardzo wazne jest zastosowanie jak najlepszego zegara do obslugi USB, chodzi mi tu o ten generator 6MHz. Ja to zrobilem w ten sposob ze zastosowalem generator kwarcowy 12MHz firmy CTX dostepny w Digikey

Ukryta Zawartość

jitter z tego co pamietam ma on na poziomie 1ps, podzielilem ta czestotliwosc przez 2 z wykorzystaniem przerzutnikow typu D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Trzeba tam oczywiscie dobrac poziomy napiec bo zegar CTX-a chodzi na 5V. Do zasilania generatora wykorzystalem dodatkowe napiecie z zewnetrznego stabilizatora oraz odklocilem to na zasilaniach filtrem Murata typu L-C-L. Sygnal z przerzutnikow trafia na wejscie TAS-a poprzez koralik ferrytowy o indukcyjnosci okolo 1uH.Kondensatory przy generatorze oraz przerzutnikach ( na zasilaniach) powinne byc dobrej jakosci najlepiej polipropylen albo MKS.

Wszystkie zasilania ktore ida do poszczegolnych obwodow po stronie (przed stabilizatorem powinny rowniez miec odklocanie w postaci koralikow ferrytowych lub lepiej ja tak zrobilem poprzez L-C-L Muraty.

Te dwa generatory 22.xx oraz 24.xx powinne byc dodatkowo i oddzielnie odklocone na zasilaniach Murata L-C-L oraz dodalem tam na zasilaniu kondensatory polipropylenowy

wejscie USB idzie poprzez dodatkowy filtr differentialny w postaci rdzenia okraglego malego z materialu na bardzo duze czestotliwosci i nawiniete tam sa dwa uzwojenia kazde po okolo 4uH dodatkowo dodalem tam kondensator tlumiacy 15pF dobrej jakosci najlepiej styroflex

na wszystkie generatory zostala zalozona plastelina oraz rdzenie ferrytowe o duzej przenikalnosci magnetycznej

No i plytka musi byc z jeszcze jedna warstwa ktora bedzie warstwa masy, za malo tam jest masy, oraz mase cyfrowa z analogowa nalezy polaczyc przez koralik, masy trzeba przeprojektowac, tam musi byc jak najwiecej masy!!!

Jak cos mi sie jeszcze przypomni to napisze :)

Pozdrawiam

StasioP

No i w sytuacji takiej jesli nie mozna zrobic dobrej (tzn szybkiej galwanizacji) po stronie USB, to chyba faktycznie lepiej zrobic ja po stronie i2S, tak uwazam ale nie jest to sprawdzone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

tak dla ożywienia przód tył w stali nierdzewnej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foto1xz.th.jpg

Wiem,...przełącznik służy do przełączania, ale czego?...przy niektórych jest, a przy niektórych nie ma?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Wreszcie udało mi się znaleźć chwile wolnego czasu i dokończyłem projekt nowej płytki konwertera USB-S/PDIF.

Zmiany jakie nastąpiły:

- obsługa trybów 24 bit (ramka 32/24) i 16bit (ramka 32/16)

- możliwość montażu izolacji galwanicznej na płytce

- skrócenie ścieżki od zegarów Master do TAS1020B

- eliminacja multiplexera w ścieżce sygnału zegara Master

- sygnalizacja częstotliwości próbkowania przy pomocy 4 LEDów (każda Fs ma własnego LEDa)

- szeregowe rezystory terminujące na liniach szyny I2S

- możliwość montażu generatorów 22.5792/24.5760MHz na PCB lub podłączenia poprzez dodatkowe złącze

- 4 punkty montażowe

- LEDy i przełącznik zasilania na ściance przedniej, pozostałe złącza na ściance tylnej

- rezygnacja ze złącza I2S (dostępny jest konwerter USB-I2S w nowym wykonaniu)

Konwerter ma możliwość wyprowadzenie S/PDIF przez COAX lub TOSLINK, pozostała również opcja AES/EBU.

Seria prototypowa (5szt) poszła do produkcji.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż za wspaniała wiadomość :-) Od razu jakby ze 2 stopnie gorączki mniej.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Czyli wcześniejsza konstrukcja, już jest gorsza?....

Projektując nową wersję staram się ją ulepszyć.

To chyba naturalny kierunek.

Pozdrawiam

JarekC

Zmiany jakie nastąpiły:

- obsługa trybów 24 bit (ramka 32/24) i 16bit (ramka 32/16)

Najbardziej czekałem na tą zmianę. Z jakąś starą wersją foobara udało mi się uruchamiać 16bit jak zmieniałem ustawienie w foo w czasie odtwarzania. Wystartować z tą ilością bitów nie udało się nigdy, a w nowym foobarze nawet w czasie grania nie można zmienić bo raportuje błąd.

Witam,

Dostałem potwierdzenie terminów wykonania płytek.

USB-I2S powinny być wysłane do mnie 28 lutego a USB-S/PDIF 1 marca

Pozdrawiam

JarekC

Korzystając z obecności Autora na forum mam pytanie. Konwerter posiadany przeze mnie ma pewną przypadłość. Działa poprawnie, instaluje się bez problemu, ale gdy nie jest używany żaden program do odtwarzania plików audio pojawia się szum. Konwerter jest podłączony do DAC z forum na WM8742 przez wyjście SPDIF, zasilanie z USB. Jest jakaś możliwość rozwiązania problemu?

Nikt do tej pory nie zgłaszał tego typu przypadłości.

Czy gdy odłączysz konwerter to szum znika, czy szum znika po aktywacji linii MUTE?

Czy na forum dostępny jest schemat DACa którego używasz?

JarekC

DAC to ten od kolegi Robertusa, było zamówienie zbiorowe. Żeby sprawdzić odłączenie konwertera musiałbym rozmontować całość, mam to w jednej obudowie wszystko. Jest dobrze nawet jak nie jest odtwarzany żaden utwór, wystarczy, że jest uruchomiony program odtwarzacza. Jak go wyłączę zaczyna szumieć. Ponowne uruchomienie programu i szum znika.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.