Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter USB-I2S-SPDIF na TAS1020B tryb asynchroniczny 24bit/96kHz

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Aktualnie kończę montować partię 6 sztuk.

Czekam jeszcze na dostawę przełączników bo okazało się że mam tylko te do wersji bez izolacji galwanicznej.

A tych podwójnych już nie mam.

Informacje na temat wpłat wyślę najpóźniej we wtorek.

Pozdrawiam

JarekC

Już wpisałem się na listę. Proszę później o informacje kiedy pieniądze wpłacić.

a mam pytanie ponieważ wybrałem wersje z izolacją galwaniczną , to czym polecacie zasilić. Są może jakieś zasilacze ktore polecacie ?

Czy taki się nada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Czy może coś innego ale wolałbym żeby był dostępny już ten zasilacz polutowany .

Ja kupiłem zasilacz stabilizowany firmy ABASCO 5V/250mA działa i jest wszystko ok- nie widzę potrzeby zmiany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba w tym temacie ktoś pisał że nie jest wymagający co do zasilania. Również mam zwykły zasilacz na poczciwym lm i wszystko ładnie działa

dzięki za odpowiedź czyli zasilacz nie wiele może tu poprawić i zepsuć , no to jak nikt nic innego nie zaproponuje to zakupię również zasilacz stabilizowany 5V/250mA

piotrek_poz, jeszcze coś takiego dzisiaj w pracy się przewracało:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Konwertery są zmontowane, wysłałem PW do zainteresowanych osób.

Na liście jest osoba o nicku helroy ale nie mogę jej znaleźć w użytkownikach forum.

Proszę te osobę o kontakt na PW lub email.

Jutro wrzucę fotki zmontowanych płytek..

Pozdrawiam

JarekC

Witam,

Przesyłki są gotowe i wyślę je dzisiaj.

Wieczorem wpiszę numery przesyłek do arkusza.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-0-57092700-1393578840_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

już dostałem konwerter

a ma pytanie do jakiej obudowy hammonda wejdzie ta wersja konwertera ?

1. wymiar 81mm pozwala na bezpośrednie umieszczenie płytki w prowadnicach obudowy Hammond z serii 1457

2. możliwość obcięcia płytki do wymiaru 78mm (znaczniki na płytce)

wymiar 78mm pozwala na bezpośrednie umieszczenie płytki w prowadnicach obudowy Hammond z serii 1455

Założenia były zrobione na podstawie rysunków, ale nigdy nie miałem tych obudów u siebie aby sprawdzić w praktyce

Pozdrawiam

JarekC

Rzadko ostatnio zaglądam na forum ale śpieszę poinformować że żyję i też że po pół roku leżakowania konwertera od JackaC - uruchomiłem go i potwierdzam dobrą jakość. Używam go z Raspberry Pi (czyli popularną "malinką") - działa dobrze (gdyby ktoś chciał używać malinki w tym celu - polecam dystrybucję RaspyFi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Natomiast przy współpracy z malinką zauważyłem dokuczliwy problem - po resecie komputerka wprawiał on konwerter w dziwny stan co objawiało się świeceniem pierwszej i ostatniej diody konwertera oraz dziwnymi nieprzyjemnymi szumo-trzaskami z DAC-a. Być może to wina DACa który nie obsługiwał nic powyżej 44.1kHz/16 bit. Trwało to do czasu wysłania jakiegokolwiek dźwięku poprzez USB - wówczas malinka ustawiała konwerter w inny stan (zapalone dwie pierwsze diody) i wówczas wszystko już działało normalnie (do momentu kolejnego resetu malinki). Poradziłem sobie z tym w ten sposób że przeciąłem ścieżkę prowadzącą do wejścia Reset w układzie Wolfsona i zacząłem ją sterować z tej drugiej diody LED (oczywiście poprzez dodatkowy tranzystor) - gdy dioda się zapalała, wejście reset przechodzi ze stanu niskiego w wysoki - i teraz wszystko działa normalnie, bez nieprzyjemnych atrakcji przy starcie całości. Być może dałoby się zrobić łatwiej, ale innego sposobu nie znałem.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Rzadko ostatnio zaglądam na forum ale śpieszę poinformować że żyję i też że po pół roku leżakowania konwertera od JackaC - uruchomiłem go i potwierdzam dobrą jakość. Używam go z Raspberry Pi (czyli popularną "malinką") - działa dobrze (gdyby ktoś chciał używać malinki w tym celu - polecam dystrybucję RaspyFi z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Natomiast przy współpracy z malinką zauważyłem dokuczliwy problem - po resecie komputerka wprawiał on konwerter w dziwny stan co objawiało się świeceniem pierwszej i ostatniej diody konwertera oraz dziwnymi nieprzyjemnymi szumo-trzaskami z DAC-a. Być może to wina DACa który nie obsługiwał nic powyżej 44.1kHz/16 bit. Trwało to do czasu wysłania jakiegokolwiek dźwięku poprzez USB - wówczas malinka ustawiała konwerter w inny stan (zapalone dwie pierwsze diody) i wówczas wszystko już działało normalnie (do momentu kolejnego resetu malinki). Poradziłem sobie z tym w ten sposób że przeciąłem ścieżkę prowadzącą do wejścia Reset w układzie Wolfsona i zacząłem ją sterować z tej drugiej diody LED (oczywiście poprzez dodatkowy tranzystor) - gdy dioda się zapalała, wejście reset przechodzi ze stanu niskiego w wysoki - i teraz wszystko działa normalnie, bez nieprzyjemnych atrakcji przy starcie całości. Być może dałoby się zrobić łatwiej, ale innego sposobu nie znałem.

Masz rację, problem jest że DAC nie obsługuje 96kHz.

Konwerter po resecie (włączeniu zasilania) startuje w trybie 96kHz/24Bit.

Ostania czerwona dioda LED sygnalizuje 96kHz (pierwsza czerwona 44.1kHz, druga 48kHz, trzecia 88.2kHz)

Zielona sygnalizuje podłączenie i rozpoznanie szyny USB.

Dla takich sytuacji mam wersję firmware która obsługuje tylko 44.1kHz.

Mogę też zmienić aby startował w trybie 44.1kHz/16Bit.

Brawo za inwencję twórczą.

Pozdrawiam,

JarekC

Ukryta Zawartość

Mogę też zmienić aby startował w trybie 44.1kHz/16Bit

Myślę że to najlepsze rozwiązanie - pomoże innym będącym w sytuacji podobnej do mojej, bez konieczności zmian w elektronice.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb czy probowales odpalic konwerter z rasbmc?

Co do dystrybucji RaspyFi, wlasnie na stronie projektu przeczytalem, ze w 2012 przerodzil sie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tam jest najnowsza wersja dystrybucji. Trzeba bedzie wieczorem zainstalowac :)

Ukryta Zawartość

mlb czy probowales odpalic konwerter z rasbmc?

Co do dystrybucji RaspyFi, wlasnie na stronie projektu przeczytalem, ze w 2012 przerodzil sie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tam jest najnowsza wersja dystrybucji. Trzeba bedzie wieczorem zainstalowac :)

Nie, nie próbowałem. Z RaspyFi gram poprzez MPD, ale mam jeden problem - nie działa AirPlay gdy konwerter jest podłączony (bez niego działa dobrze). Jestem niemal pewien że to nie kwestia konwertera ale shairport który z jakiegoś powodu nie chce wysyłać dźwięku na USB. Może w dystrybucji volumio to rozwiązali? Warto spróbować jeśli ktoś korzysta z Apple.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem w systemach wyższej klasy pomimo separacji galwanicznej - warto zadbać o dobry kabelek USB. U mnie słychać pewną (choć niewielką) różnicę pomiędzy zwykłym kabelkiem USB takim jak "do myszy" - a kabelkiem ekranowanym, z umieszczonym tuż przed konwerterem filtrem ferrytowym. Bynajmniej - nie jest to jakiś pozłacany wymyślny kabek audiofilski z drewnianymi wtyczkami - ot jakiś tam wygrzebałem z pudła, pozostał mi chyba po uszkodzonym konwerterze USB-MIDI.

Jak pena podłączyłem przez audiofilski przedłużacz USB to zdjęcia były ładniejsze, czerń była bardziej czarna a biel bielsza od bieli. Polecam.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

BuBos18 - No to się cieszę. Jedynie zastanawiałem się czy z konwerterem JarkaC testowałeś, bo o tym tu mowa?

• 2 tygodnie później...

Witam

JarekC czy masz dostępne jeszcze konwertery, byłbym zainteresowany wersją C lub ewentualnie B 1 szt.

Pozdrawiam Dj_

Tak.

W poniedziałek wracam z urlopu, sprawdzę czy mam wszystkie elementy i dam znać na PW.

Pozdrawiam

JarekC

• 1 miesiąc później...

Witam

Czy ktoś orientuje się jaka jest częstotliwość zegara na wyjściu i2s? Konkretnie chodzi mi o częstotliwość dla fs 48kHz.

Witam

Czy ktoś orientuje się jaka jest częstotliwość zegara na wyjściu i2s? Konkretnie chodzi mi o częstotliwość dla fs 48kHz.

Dla wszystkich Fs MLCK = 256*Fs

Pzodrawiam

JarekC

• 3 tygodnie później...

witam

czy był by dostępny jeszcze taki konwerter? jeśli tak to jestem zainteresowany kupnem

Płytki i uP jeszcze mam, nie pamiętam czy mam jeszcze WM8804.

W poniedziałek sprawdzę czy czegoś nie brakuje i dam znać.

Najlepiej dopisz się do arkusza:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam wreszcie zamiar odpalić swój konwerter usb. Posiadam również DAC na AD1865 w którym siedzi przejściówka z DF1704 (By Jarek C). Pytanie czy próbował ktoś podłączać TAS bezpośrednio z DF?

Chciałbym ominąć 2xWM8804.

Pzdr

Witam,

Nie powinno być problemu. Z konwertera możesz pobrać sygnały I2S + master Clock i to podać na DF1704.

DF1704 pomimo zasilania z 5V bez problemu zaakceptuje poziomy logiczne 3.3V.

Nie wiem którą wersję konwertera masz, czy pierwszą która miała złącze I2S czy nowsza już bez tego złącza.

Ważne aby połączenie I2S było możliwie najkrótsze.

Pozdrawiam

JarekC

Czy można zakupić ten konwerter?

Tak można.

Aktualnie są dwie wersje:

USB->SPDIF

lub zminiaturyzowana

USB-I2S.

W obydwu przypadkach mogą być wersje z izolacją galwaniczną.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-0-10018500-1400790577_thumb.jpg

post-3707-0-88857100-1400790598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.