Skocz do zawartości
IGNORED

ProJect vs Rega vs Thorens

neuralnode

Rekomendowane odpowiedzi

Chętnych nie ma,ale czy można to nazwać okazją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tym bardziej,że ramię to chyba nie SME.

Ukryta Zawartość

Witaj neuralnode ! Niestety przekonałeś się,że wejście w analog jest trudne,już na starcie :)Tak naprawdę,ciężko jest doradzić w kwestii,która jest jak całe nasze hobby sztuką wyborów i kompromisów.

Jak chyba zdążyłeś zauważyć,nasze forum jest podzielone na dwa podstawowe obozy.W zasadzie każda z frakcji ma rację !

Biorąc pod uwagę twoje oczekiwania,każdy starał się przedstawić swoje racje,poparte swoimi doświadczeniami.Osobiście,twierdzę że :

Wybierając każdą z opcji i tak nie uzyskasz dźwięku lepszego niż z CD.Za 2 kzł, można juz nabyć źódło CD ,które zdeklasuje każdy gramofon w podanej przez ciebie kwocie i wyższej.

Skoro nie zamierzasz brnąć dalej w analog,a jeszcze nie zacząłeś, powinieneś się zastanowić,bo zaczniesz topić kasę ,albo w pewnym momencie zwątpisz i przestanie cię to wogóle cieszyć.

Wiesz,najbezpieczniej było by obniżyć budżet i potraktować gramofon jako gadżet.Ja tak traktuję gramofon w swoim systemie.Resztę przeznaczyć na LP.To jest naprawdę droga zabawa.Nie wierz w to,że kupując jakiegoś dziadka Thorensa,Duala padniesz na kolana :) To samo z nowym gramofonem.Np. nowe PJ bardziej bliskie są brzmieniowo CD.Owszem,zapakujesz wkładkę za 1kzł ,pre za .... o tym było.

Moje typy: Technics SL BD 22 ,dobrze poszukaj,pojedź z kimś ,wkładka T4P (dostępna igła)super maszyna(nie wiem jak z paskami)do 300 zł max.

jak nie lubisz plastyku,Thorens TD 280 MK III ,ładnie wygląda(dużo części zamiennych)ciut drogi(500 zł ?)

masz kasę na zbyciu DENON DP F 300 THE BEST GADŻET !!! full automat,szukaj w necie,ostanio podrożały !?NÓWKA

Może ktoś dołoży inne typy ?

Pozdrawiam

Witam!

kilka już lat temu byłem w podobnej sytuacji, co autor wątku. Z tym, że mój budżet był o wiele mniejszy. I to chyba było szczęściem w całej sytuacji, bo nie mogłem nawet marzyć o nowym gramofonie. Musiałem kupić "trupa" z allegro. I kupiłem! Thorens TD 145. I powiem Ci, że nigdy nie żałowałem. Oczywiście gramofon wymagał kilku zabiegów konserwatorskich, ale grał bardzo, bardzo poprawnie. Zapłaciłem wtedy za niego 350 zł. Przez jakieś dwa lata upgreadowałem go korzystając z tweaków na analogdept.com i grał coraz lepiej. W końcu jakiś rok temu sprzedałem go (za 650 zł) na allegro i w zasadzie żałuję, bo włożyłem w niego wiele serca, a i wiele dziewcząt rozłożyłem przy nim na łopatki. Oczywiście ktoś może powiedzieć, że miałem szczęście, ale powiedzmy sobie szczerze, jeżeli na allegro trafi się taki thorens licytuje go zazwyczaj kilkanaście osób - to też o czymś świadczy. Proponuję Ci rozejrzeć się za zadbanym wizualnie egzemplarzem - stan wizualny w jakiś (może ograniczony) sposób konotuje techniczną sprawność urządzenia. Wydasz 500-600 zł i nawet w razie niepowodzenia odsprzedasz potem na allegro praktycznie bez straty.

Kupując "nówkę" za 2000 zł przy odsprzedaży stracisz 60-70%, bo podstawowe modele to chińszczyzna najgorszego sortu.

A! I jeszcze jedno... Jeżeli lubisz majsterkować i masz zdolności manualne to ryzyko kupna "używki" zaczyna się opłacać. Jeżeli masz "dwie lewe ręce" odpuść sobie, bo samo wyregulowanie zawieszenia, kąta vta i ustawienie wkładki wg szablonu może dla początkującego być sporym wyzwaniem.

I jeszcze, jeszcze jedno. Weź pod uwagę nie-DJ'skie wersje Technicsa sl-1200. To genialna maszyna. Prosta w obsłudze, niezawodna, i nie tracąca na wartości przy odsprzedaży.

Powodzenia!

Patrzcie no, to teraz właściciele tanich Projectów dowiedzieli się że ich sprzęty nie grają :) Może nie każdego stać na to by wydać 4-5 kzł na gramofon, może ma inne, potrzebniejsze do życia wydatki a wy od razu: nie ma sensu, poniżej 4 koła nie ma grających sprzętów.

Jak ma inne, potrzebniejsze wydatki, to niech je w pierwszym rzędzie zaspokoi. W tej sytuacji gramofon może poczekać, takie jest moje zdanie. Natomiast jeśli ma wydać kilkaset złotych na przypadkowy gramofon z allegro, tylko dlatego, że tu na forum istnieje silne lobby vintage'owe i to nieszczęśliwe rozwiązanie w postaci używanego, niesprawdzonego gramofonu uporczywie sufluje ludziom którzy po raz pierwszy w życiu będą gramofon mieli u siebie w domu, to ja sądzę, że wyrzuca pieniądze w błoto.

Dario 77, a jakie jest Twoje zdanie w kwestii tego minimalnego budżetu? Bo patrząc na opis Twojego sprzętu w "O mnie", to nie wydaje mi się abyś był zwolennikiem twierdzenia, że 2000 zł na cały nowy tor analogowy z powodzeniem wystarczy, skoro wydałeś ponad 1000 zł na samą wkładkę.

Pozdro,

Yul

Yul, ale też kiedyś zaczynałem od używanego CECa z wkładką za ok. 200 zł i też to grało. Dlatego potrafię zrozumieć tych, którzy zaczynają z mniejszym budżetem a może oczekiwań aż tak dużych nie mają. Kupi, posłucha, zobaczy czy mu się spodoba, a jak zauroczy go dźwięk gramofonu to może przesiąść się półkę wyżej.

Kupno 'przesławnego' thorensa za 300 zł nie jest możliwe. Pisałem, że szuka się takowych na ebay.de i kosztują one od 150-350 EU.

Thorens za 300zł to może być seria 17X albo 28X które się omija. O tym też nie raz pisałem.

Nowy (gramofon) ze składu za około 1500zł zagra. Jakość będzie jednak mocno odbiegać od tego jaki może wydać z siebie 'przesławny' Thorens (145/146/166/318-321).

Właściciele tanich np Project'ów sami zdecydowali się na wydanie swoich pieniędzy na taki produkt. Z takich a nie innych powodów. Każdy ma prawo wyboru i podejmowania decyzji w kwestii wydania swoich zarobionych pieniędzy.

Sztuka polega na tym by je wydać z głową, a nie wydać byle wydać ... no chyba, że ktoś ma owych pieniędzy jak 'rusek wojska' - wtedy to nie robi i on też zupełnie co innego kupuje.

Vinylec podał linka do jednego z najlepszych Thorensów. Cena średnio okazyjna. Można trafić dużo lepiej. Zależy jak mocno 'się spieszy' kupującemu ... ;-).

Jeden z panów pracujących u pewnego polskiego dystrybutora stwierdził, że dobrze, że takich już nie produkują ... bo sprzedaż by im padła na pysk.

To tyle w temacie z mojej strony.

Nie zamierzam dawać się wciągnąć w gierki i przepychanki.

Neuralnode sam musi zdecydować.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dobrzy ludzie,

Miałem już dać se siana z czytaniem Waszych rad, bo choć w dobre intencje nie wątpię, użyteczność jest deczko wątła. Przypominam, że pytanie brzmiało "Co do 2000 zł?". Nie brzmiało ono "Co do 4000 zł?", ani tym bardziej "Jaki gramofon, cena nie gra roli".

Proponuję, aby oba obozy, o których baltfan wspomniał, wydały swoje ostateczne werdykty/opinie, co kupić by analogowy żółtodziób taki jak ja miał radochę. ;)

Nadmienię, że nie boję się zdobywać wiedzy, więc jeśli trzeba będzie ustrojstwo odpowiednio skorygować, to poczytam i się pobawię. Niemniej, wolałbym, aby ta zabawa nie była z rodzaju, hmm, uporczywie nieustających...

--

Chcesz do 2klz? kup Technicsa 1600mk2 i zapominasz o problemach !

Ustawienie tego genialnego gramofonu jest dziecinna igraszka a wyglad ,dzwiek i niezniszczalnosc stawiaja go przed cala ferajne PJ, Regi czy marketowych podrobek Technicsa 1200:)

Mysl czlowieku...

robix

Ile ludzi tyle opinii, a biedak chce jednoznacznie - czarne jest czarne, a białe - białe. A jak historia uczy i tak są ludzie, których nic nie przekona, że tak jest ;)

Moja opinia jest taka - jeżeli wolisz nowy - kup nowy. Z możliwych opcji wybierałbym w kolejności Rega (np. P2 wyjściowo tani, ale istnieje tysiąc sposobów na systematyczny upgrade tego gramiaka, jeżeli tylko analog się spodoba), ProJect (marka bez tradycji, ale dzięki temu z relatywnie korzystnym układem cena/jakość), Thorens (tu już więcej przeciw - podstawowe thorensy to tylko brand, produkowany przez kogoś innego, co de-facto oznacza, że w dużej mierze płacisz za logo na metce)... Technics i Denon w ogóle do mnie nie przemawiają - nie rozumiem zachwytów nad tym pierwszym, który mi przypomina dj-skie skrobadło, z pięknie świecącym strobo i regulacją 'pitch'... po co to? A gramofon z wyjściem USB czy wbudowanym pre (czyli denon) w mojej opinii generalnie profanacja konserwatywnych ideii winylu.

Nudno powiadasz?

Ukryta Zawartość

Ganzz >>> Snujesz swoje przemyslenia tylko patrzac na zdjecia czy miales kiedykolwiek mozliwosc pobawienia sie tym ,,DJ kim,, ustrojstwem? jesli nie to kiedys sprobuj zeby miec wlasne zdanie.

robix

Ukryta Zawartość

Nudno powiadasz?

Ukryta Zawartość

Ganzz >>> Snujesz swoje przemyslenia tylko patrzac na zdjecia czy miales kiedykolwiek mozliwosc pobawienia sie tym ,,DJ kim,, ustrojstwem? jesli nie to kiedys sprobuj zeby miec wlasne zdanie.

robix

Mówię o 1210 czy 1200, które jeszcze można kupić jako nowe (choć chyba i tak przekraczają budżet kolegi). I tego 1210 słuchałem, z dl103 grał o tyle o ile - bez rewelacji, choć nie powiem, że była 'kupa'.

Zresztą nie ma się co oszukiwać, jak większość tu twierdzi za 2kpln nie kupi się porządnego nowego zestawu - czyli gram+wkładka+pre, wszystkie propozycje zagrają pewnie na podobnym, średnim poziomie, z tym, że niektóre są solidniejsze, względnie 'rozwojowe', inne mają fajne logo a jeszcze inne zajebistą lampkę strobo :)

Ukryta Zawartość

Coś na zachętę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś na zachętę

Chyba ten sam autor a lepsza zachęta, bo prosze popatrzeć jak sobie Panowie przyjemnie winko popijają :) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówię o 1210 czy 1200, które jeszcze można kupić jako nowe (choć chyba i tak przekraczają budżet kolegi). I tego 1210 słuchałem, z dl103 grał o tyle o ile - bez rewelacji, choć nie powiem, że była 'kupa'.

Zresztą nie ma się co oszukiwać, jak większość tu twierdzi za 2kpln nie kupi się porządnego nowego zestawu - czyli gram+wkładka+pre, wszystkie propozycje zagrają pewnie na podobnym, średnim poziomie, z tym, że niektóre są solidniejsze, względnie 'rozwojowe', inne mają fajne logo a jeszcze inne zajebistą lampkę strobo :)

O to to! Lampka strobo! Ale proszę Cię, nie zapominaj o peryskopiku! I o tym, że ramię może być złote. Cygany klękają od razu.

Ja też słuchałem legendarnego NADGRAMOFONU Technics 12-coś tam. Według mnie to poprostu humbug za trzy dwieście.

A co myślicie o czymś takim:

Ukryta Zawartość

w budżecie się pewnie zmieści a ciekawie wygląda

Ukryta Zawartość

W G-601a jest peryskopik i też gra-oczywiście wkładka nie peryskop.

Ukryta Zawartość

No,no z kolegi audiofil jak się patrzy.

To była okazja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten systemdeck to w zasadzie poprawiona rega - ramię rb300, łożysko i napęd zdaje się też z regi, od p3 będzie się różnić dodanym chasis i plintą. Warunki techniczne, żeby dobrze grało zatem lepsze niż p3, ale to używka a i z anglii daleka droga, wiele bolesnych przesiadek może się zdarzyć w pudełku :)

Ukryta Zawartość

Panowie i Panie,

Rega P3-24 nowa kosztuje wg ceneo 2000zł.

Warto?

Dodam, że chcę gramofon - czy nowy czy używka - który można potem upgrade'ować w miarę bezboleśnie. Czyli perspektywiczny, ujmijmy to tak. Wtedy nawet jeśli konfiguracja wyjściowa nie jest wysokich lotów, z czasem można z tego zrobić coś sensownego.

Taaaa... Takie to Forum , Kolego neuralnode :)) Pytasz o coś w miarę konkretnie a zawsze się znajdą tacy , którzy twierdzą , że gramofon za 2000 zł to kupa. Powiem Ci tak : Pierwsze "coś" pod nazwą Mister Hit dostałem od Rodziców , gdy rzeczony - był nowością absolutną. Pół wieku temu... A potem poszło : Bernardy , Daniele , Thorensy(pierwszy zabrany Tacie). Do dziś na strychu domu w Polsce leżą cztery gramofony - Denon , Technics , JVC i rzeczony Thorens. Symboli nie wspomnę , bom już stareńki :)). Wieki temu wyjechałem z kraju ; nie miałem warunków finansowych i domowych , aby słuchać muzyki z winyli. Dnia pewnego rzekłem DOŚĆ ! - dość kompakcików ! I się zaczęło...Próbowanie , porównywanie , kombinowanie... O tyle było zacnie , że sklep za winklem i mili w nim ludzie. Wiesz , na czym stanęło ? Otóż - Audio Technica AT LP 120 , preamp Cambridge Audio 640 i wkładka AT 440. Nowe , z gwarancją i gra - po latach "kompaktowych" - genialnie ! Kobita się piekli , że "chyba wystarczy tych kilku tysięcy CD - trzeba ci jeszcze asfaltu ???!!!" Na razie daję radę...Reasumując : skoro dopiero zaczynasz tak piękne opętanie , jakim są PŁYTY - daj sobie spokój z używkami. Chyba Kolega yul napisał,że to choróbsko się rozwija - faktem jest ! Zostaw sobie margines finansowy na - właśnie - piękne płyty , szczotki , płyny , ciecze , wkładki , myjki i ...kolejne półki w chałupie ! Jeszcze jedno. Ktoś tu na Forum wyśmiał zgrywanie winyli na komputer i inne ajpody :)) Otóż : w ten sposób straciłem i-PODa. Kobita się wczuła w temat ! Pozdrawiam i samej pięknej muzyki życzę najuprzejmiej !

Nie byłbym taki pewien

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może w Q21.pl się walnęli, zamiast 3 dali 2, ale to już ich problem. Gdyby zamówić przez internet, to raczej nie mogliby się wycofać i kazać klientowi płacić 3 tysie.

--

Ukryta Zawartość

turkusowym kolorkiem jest cena

(link dzięki uprzejmości Lev3y)

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.