Skocz do zawartości
IGNORED

ProJect vs Rega vs Thorens

neuralnode

Rekomendowane odpowiedzi

OK, koledzy, złożę te wszystkie sugestie w całość.

Być może powinienem był zadać pytanie w innej formie, np. "Gdybyś miał 2000 zł, jaki gramofon byś kupił?".

Tak czy owak, dzięki za rady i opinie.

--

Po pierwsze, mam nadzieję, że to o oszołomach to nie było do mnie. Bo z jednej strony pytasz, a z drugiej obrażasz jak ktoś daje odpowiedź nie taką jakiej oczekujesz.

Po drugie - masz szczęście, że to nie sklep - bo tam sprzedawca z pewnością namiawiałby Cię na sprzęt najdroższy, bo na nim najwięcej zarobi, albo ten który ma na magazynie, bo od razu upłynni towar, bez ryzyka, że oczekując na inny zmienisz zdanie. Nie kryję się z tym, że do gramofonów mam podejście konserwatywne i cuda technicsa nie robią na mnie wrażenia, ale jak ktoś ma i dobrze mu z tym, to będę ostatnią osobą, która powie, że "głupi i wiesniak" a już o "laniu sikiem prostym" nie wspomnę.

Po trzecie nie ma żadnej obiektywnej skali, żeby ocenić "lepszość" sprzętu, a już gramofonów za 2kpln to na pewno. Jednym zalezy na wyglądzie, innym trwałości i jakości elementów jeszcze innym na możliwości regulacji wszelkich możliwych ustawień, a inny będzie sobie z lenistwa cenić funkcję autostartu. I każdy może wybrać co lubii. Opisywać dzwięku też nie ma jak, bo gramofon zagra wkładką i pre, więc w odróżnieniu od konkretnych modeli cd-ków, tan sam model gramiaka z inną wkładką pokaże zupełnie coś innego.

Po czwarte ja i kilku kolegów zdecydowanie wypowiedzieliśmy się, co i dlaczego byśmy wybrali. W swoich postach wyraźnie zaznaczam, jakie kryteria w moim wypadku by decydowały i dlaczego bym wybrał właśnie taki sprzęt. Jeśli faktycznie chcesz kupić "najlepszy sprzęt", który ktoś ci arbitralnie wskaże - to idź do sklepu :)

Po piąte - w tej cenie (co też już kilkakrotnie padało) nie kupisz sprzętu grającego "super" jedynie "poprawnie" - będziesz musiał iść na kompromisy, dlatego zdecyduj co dla ciebie ważne a co mniej - wygląd, dodatkowe funkcje czy jeszcze coś innego i wybierz, ten co spełni najwięcej oczekiwać.

Po szóste - na prawdę idź i dotknij - można sobie deliberować nt. filozofii, ale wystarczy jeden lub dwa rzuty oka, żeby ocenić jakość wykonania i materiały użyte do gramiaka. Miałem i dodykałem np. duala, który udeżająco podobny jest do tych podstawowych thorensów (zakładam, że schodzą z tej samej fabryki) i na prawdę szkoda ładować kasę w tak wykonany produkt. Z wierzchu wszystko pięknie, czarna okleinka, a pod spodem płyta wiórowa, w której można wiercić palcem...

Może nie trzeba się spieszyć i zrobić jak podpowiedział łasic. Pooglądać na żywo, porozmawiać , posłuchać, potem zdecydować i wybrać.

Pytałeś o upgrady:

nowe gramofony w założonym budżecie niczego nie oferują.

Wyjątkiem jest Technics, gdzie np wymiana ramienia ma sens - bo nie warto wymieniać czegoś dla samej wymiany.

Stare/vintage/trupy Thorens TD318-321 (jakkolwiek by ich nie nazwać) - jak najbardziej. Najpopularniejszym upgradem jest wymiana ramienia. I ma to duży sens i podnosi wartość i jakość odtwarzania.

K

Ps. Thorensami 170podobnymi nie zawracaj sobie głowy.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

O tu Thorens - nie trup!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ramię "wypaśne", ale zamontowane po głupiemu. Subplatter bezmyślnie oklejony na boku jakąś taśmą ("rzepem"), co zmienia jego obwód i wpływa na zmianę obrotów talerza. Realizacja do dupy, ale za to gramofon legendarny! Jak zakupisz, to będzie cię nobilitował na tym forum, hehe, choć jest całkiem bez sensu.

Ukryta Zawartość

Thorens 150 do legendarnych raczej nigdy nie należał...Moim zdaniem masz wybór między PJ 5.1 a Techniksem...Oba gramofony grają ładnie. Prosta sprawa...jeśli możesz posłuchaj i sam zdecyduj.

Pozdro Wojtek.

Ps. Jak ktoś wcześniej napisał, do 2 kz masz dżwięk poprawny który cię zadowoli...Pamiętaj o jednym. Apetyt rośnie w miarę jedzenia -)

czy 150 czy jakikolwiek 160 to bez znaczenia (Wojtek - potrafisz wykazać jakąś istotną różnicę?)

ale to -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to cena za 2 takie

a pierdziu pierdziu o silnikach ma ją chyba nieco usprawiedliwiać

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mam td 160 wersja super z ramieniem sme 3 - ramię sam "dołożyłem".Gra pięknie... Powiem szczerze , że nie porównywałem bezpośrednio z 150. Jednak twierdzę ,że legendą z Thorensa może być 124 ...125...który także posiadam, jeszcze z oznaczeniem licencji szwajcarskiej...

Pozdro, Wojtek.

Jeszcze jedno...patrząc wizualnie ..jednak różnica jest.

technicznie nie ma żadnej a 125 to też tylko rozwiniecie 150-ki

dopiero 124 jest diametralnie różny, miałem wszystkie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam!

A ja proponuje z kolei takie coś:

Zacznij przeglądać ebay niemiecki,angielski.Używany 2-3 letni technics 1210 znajdziesz za 200Ł.Nie bój się nie wszyscy posiadacze 1210 są dj's!!!

Jedziemy dalej,jeśli amp nie ma wejścia phono proponuje preampa NAD z serii PP 2 lub 3.

Ja mam PP-3 zapłaciłem za nowego 80 Ł.Używany znajdziesz za 40Ł.Ten NAD został wyśmiany na tym

forum - wejdz sobie na np.angielskie,amerykanskie fora zebrał całkiem miłe opinie.

Dalej... wkładka,tutaj reguła jest prosta KUPUJEMY NOWĄ.Ja mam Grado Black za 50 Ł ,na tym forum

jest bardzo polecana Audio Technica AT-440 MLa za 120Ł.

Pozostają jeszcze akcesoria np.szczoteczka do czyszczenia igły [8Ł],może też być i płyn np.Nagaoki [12Ł].

Płyta do ustawiania wkładki od 10 do 20 Ł.Poziomniczka i waga do mierzenia nacisku to już groszowe sprawy.

Pózniej jakaś maszynka do mycia winyli...

Jak podejdzie Tobie winyl masz czas na upgrade swojego systemu za kilka lat do 4k,8k czy 15k pln aż do nieskoczoności...

pozdrawiam wszystkich miłośników analogu

MUSIC NON STOP

:D

No cóż, nie ma to jak walnąć ostry text od czasu do czasu. Niby ludzie się poobrażali, ale jednak dyskusja się ożywiła. ;)

Jednocześnie powtarzam, że słowa te nie były adresowane do nikogo konkretnie, więc mam nadzieję, że to już jest jasne.

Dzięki za rady - cały czas śledzę i notuję. Im więcej info dla takiego żółtodzioba jak ja, tym lepiej.

Przyznam się bez bicia, że na początek odpowiadałoby mi coś prostego w obsłudze, co po podpięciu będzie grać i nie marudzić. Jeśli złapię bakcyla, to i tak pewnie kiedyś zmienię sprzęt na wyższy o klasę. Tak więc 2000zł to dla mnie bezpieczny margines, za rok mogę w imprezę władować dwa razy tyle. Obecnie jednak nie widzę takiej potrzeby.

Niejako na potwierdzenie moich założeń, niektórzy z Was chwalą sobie gramofony dość tanie/leciwe, więc wniosek, że i takie zagrać mogą.

--

Witam!

A ja proponuje z kolei takie coś:

Zacznij przeglądać ebay niemiecki,angielski.Używany 2-3 letni technics 1210 znajdziesz za 200Ł.Nie bój się nie wszyscy posiadacze 1210 są dj's!!!

Jedziemy dalej,jeśli amp nie ma wejścia phono proponuje preampa NAD z serii PP 2 lub 3.

Ja mam PP-3 zapłaciłem za nowego 80 Ł.Używany znajdziesz za 40Ł.Ten NAD został wyśmiany na tym

forum - wejdz sobie na np.angielskie,amerykanskie fora zebrał całkiem miłe opinie.

Dalej... wkładka,tutaj reguła jest prosta KUPUJEMY NOWĄ.Ja mam Grado Black za 50 Ł ,na tym forum

jest bardzo polecana Audio Technica AT-440 MLa za 120Ł.

Pozostają jeszcze akcesoria np.szczoteczka do czyszczenia igły [8Ł],może też być i płyn np.Nagaoki [12Ł].

Płyta do ustawiania wkładki od 10 do 20 Ł.Poziomniczka i waga do mierzenia nacisku to już groszowe sprawy.

Pózniej jakaś maszynka do mycia winyli...

Jak podejdzie Tobie winyl masz czas na upgrade swojego systemu za kilka lat do 4k,8k czy 15k pln aż do nieskoczoności...

pozdrawiam wszystkich miłośników analogu

z całym szacunkiem, ale nie łącz Grado Black grającą głównie basem i małą ilością detali z NADem PP 2, dla mnie to zestawienie bardzo ciemno grające

może faktycznie 440Mla by rozjaśniła całość, ale w Grado + NAD bym

nie wchodził, musisz mieć na prawdę 'jasno' grającą resztę toru audio żeby to zestawienie się spodobało

audiokarma.org

Niejako na potwierdzenie moich założeń, niektórzy z Was chwalą sobie gramofony dość tanie/leciwe, więc wniosek, że i takie zagrać mogą.

--

Oczywiście, że używane mogą lepiej zagrać i bez wątpienia w przedziale do 2kpln znajdziesz wiele ciekawych propozycji lepszych niż podstawowa rega czy pro-jest. Jednak pamiętaj, że musisz mieć pewność nienagannego stanu technicznego sprzętu - inaczej można wtopić kasę i się niepotrzebnie zniechęcić.

z całym szacunkiem, ale nie łącz Grado Black grającą głównie basem i małą ilością detali z NADem PP 2, dla mnie to zestawienie bardzo ciemno grające

może faktycznie 440Mla by rozjaśniła całość, ale w Grado + NAD bym

nie wchodził, musisz mieć na prawdę 'jasno' grającą resztę toru audio żeby to zestawienie się spodobało

Witam!

To jak jest? Mamy się zmieścic w 2k czy nie ?.Jak pisałem Grado Black kosztuje tylko 50 funtów wspomniana 440Mla kosztuje już 135 funtów.Za 50Ł otrzymujemy wkładeczkę ze szlifem eliptycznym.

Niech podejdzie Koledze wogóle ISTOTA winylu ponieważ jestem pewiem ,że na początek przygody kolega nie bedzie słyszał "...zestawienia bardzo ciemno grające..." ,"...jasność..." czy też "...grającą głównie basem i małą ilością detali..."

Pamiętajmy,że szukamy toru dla początkującego winylowca - podejdzie analog będzie szybko upgrade...

ps.tak ogólnie to polecam umówić się z jakimś szanownym kolegą z forum,niech wytłumaczy,pokaże,oświeci na spokojnie.

pozdrawiam gorąco

MUSIC NON STOP

Na Allegro jest obecnie wystawionych kilka modeli Technicsa w cenie ok 1000zł każdy.

Są to:

SL 1900

SL 1710 MKII

SL 1610

SL 1600 MKII

Czym one się różnią?

Dlaczego kosztują praktycznie tyle samo, skoro to różne modele (zgaduję, że wcześniejsze i późniejsze)??

--

SL 1900

SL 1710 MKII

SL 1610

SL 1600 MKII

Czym one się różnią?

Google. Vinylengine.com. Nie lenić się.

Czytałem gdzieś, że im wyższy numer w Technicsach SL, tym gorzej. Ceny tych wyżej wymienionych imho zawyżone.

łasic,

Nie rzecz w tym, że się lenię (no może czasem), ale w tym, że pewnie z fachowych opisów niewiele bym wywnioskował. Poszukam niemniej.

Jeśli jednak możesz, wytłumacz mi pls, tak na chłopski rozum, dlaczego SL 1610 kosztuje często trochę więcej niż 1900. Czy Technics prowadził politykę zubożania sprzętu proporcjonalnie do jego oznaczenia? :)

No i pytanie kluczowe: czy warto kupić taki gramofon na początek?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.