Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobry zestaw?

slarud

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem tu nowym więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zasięgnąć opini co do trafności doboru sprzętu stereo. Okazyjnie nabyłem kolumny MONITOR AUDIO BR2 cieszące się dobrą opinią. Chciałbym nabyć amplituner YAMAHA model RX-397 lub 497. Pytanie brzmi czy jest to dobry wybór i który byłby bardziej odpowiedni do nagłośnienia pomieszczenia 13m2. Mam również wątpliwość do do zgodności impedancji. Kolumny mają 6 ohm a amplituner 4 lub 8. Czy to stanowi problem?

https://www.audiostereo.pl/topic/75106-czy-to-dobry-zestaw/
Gość

(Konto usunięte)

1. Jak na początek, to zestaw okej :)

2. Proponuję dopłacić i jednak wybrać wyższy model, czyli Yamaha RX-497

3. Amplituner (jak i większość amplitunerów i wzmacniaczy) nie ma "4 lub 8", tylko "miniumum 4 lub 8 Omów" (zależnie od ilości podłączonych kolumn głośnikowych), tak więc żadnego problemu nie będziesz miał.

W tym konkretnym przypadku ustawiasz przełącznik, który akurat te amplitunery posiadają, na 4 Omy.

4. Użyj wyszukiwarki - jest trochę nt. RX-397 i RX-497 :)

Ememka: A czym się różni 497 od 397?

Slarud: RX-497 masz za 650 zł używaną na allegro. Cena kup teraz więc już dziś możesz mieć. Choć i 397 wystarczy ale nie ma aktualnie żadnego. Mam tylko nadzieję że polujesz na używane a nie nowe sztuki?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Gość

(Konto usunięte)

Ememka: A czym się różni 497 od 397?

Slarud: RX-497 masz za 650 zł używaną na allegro. Cena kup teraz więc już dziś możesz mieć. Choć i 397 wystarczy ale nie ma aktualnie żadnego. Mam tylko nadzieję że polujesz na używane a nie nowe sztuki?

1. Mocą, a więc większa łatwość w wysterowaniu kolumn.

2. RX-397 ma strasznie "matowe" brzmienie - gdy sam kupowałem tego amplitunera, to porównywałem oba i wybór padł na RX-497 - słyszalna róznica w brzmieniu.

3. Możliwość wykorzystania "drugiej strefy" (ale to już mnie istotne).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam wszystkich. Jestem tu nowym więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zasięgnąć opini co do trafności doboru sprzętu stereo. Okazyjnie nabyłem kolumny MONITOR AUDIO BR2 cieszące się dobrą opinią. Chciałbym nabyć amplituner YAMAHA model RX-397 lub 497. Pytanie brzmi czy jest to dobry wybór i który byłby bardziej odpowiedni do nagłośnienia pomieszczenia 13m2. Mam również wątpliwość do do zgodności impedancji. Kolumny mają 6 ohm a amplituner 4 lub 8. Czy to stanowi problem?

Witam! Mam Monitor Audio BR2 z amplituterem Denon DRA-500AE (+ DCD-510AE). Wszystko okablowane (sygnałowe i głośnikowe) DNM Reson. I "na moje ucho" gra to bardzo przyjemnie. Ale podkreślam "na moje ucho"!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.