Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pomieszczenia

lux666

Rekomendowane odpowiedzi

Wyraź tą wartość w PLNach to będę mógł coś poradzić.

Jeśli bierzesz pod uwagę stosunek cena/jakość to zaczął bym od wyrównania odpowiedzi pomieszczenia. Wykonać pomiar, określić częstotliwości które się wzbudzają. Zaprojektować i wykonać strojone pułapki basowe. Następnie wyrównać średnie tony za pomocą pochłaniaczy i dyfuzorów które dodatkowo polepszą kreowanie sceny.

Mnie ciekawi dlaczego L3VY nie ma etykietki 'Branża' jeszcze...

Powrót po dłuższej przerwie...

Bo nie prowadzę działalności i nie zarabiam na akustyce - jeszcze. Po za tym moje posty to moje prywatne stanowisko. Potem to rozdzielę i będę pisał również z konta firmowego, które będzie miało etykietkę "Branża".

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Bo nie prowadzę działalności i nie zarabiam na akustyce - jeszcze. Po za tym moje posty to moje prywatne stanowisko. Potem to rozdzielę i będę pisał również z konta firmowego, które będzie miało etykietkę "Branża".

A to w takim razie powodzenia w rozruchu firmy. Szczerze.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok, moge sobie policzyć długość fali, częstotliwość rezonansową, ale co z tym dalej zrobić ? (dla ok 5m f(rez) ~= 34hz i dalej 68, 102.. itd) Proszę o wskazówkę co z tym dalej zrobić

Na pałę to można sobie policzyć... ;-) Mikrofon komputer i mierz... Szybciutko powinieneś znaleźć te niskie częstotliwości które nie są tłumione zbyt dobrze i mają bardzo długi pogłos. Dopiero z pomiarem możesz robić coś dalej. Szukanie długości fal na podstawie wymiarów pokoju uważam za niezbyt dobre posunięcie. Już wolałbym z generatorem sinusoidy wyłapywać na ucho co jest nie tak niż samymi wymiarami. Druga sprawa że mikrofonem przy okazji wyjdzie ci które częstotliwości są znoszone. A tu tylko mowa o basie.... "Z mikrofonu" wyjdzie prawie wszystko co jest nie tak. A z wynikami będziesz mógł zrobić dowolnie DIY lub kupisz dokładnie to co jest ci potrzebne plus dodatkowe porównanie przed i po. Raczej mam pewność że mikrofon to najlepiej wydane pierwsze pieniądze na dopasowanie pomieszczenia. Szczególnie że będziesz dokładnie wiedział z czym masz problemy.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Nie zrobisz pomiaru, więc nie potwierdzisz które czestotliwości się wzbudzają mocniej, a które słabiej. Nie kupisz strojonych pułapek, bo nie chcesz tyle wydawać.

Rozwiązanie 1:

Jeśli wzbudza Ci się częstotliwość ~35Hz to najlepiej postawić jedną kolumnę dokładnie po środku pomieszczenia. Wtedy ten rezonans nie będzie pobudzany. Jeśli wzbudza się częstotliwość ~70Hz wtedy możesz postawić kolumny w 1/3 odległości od ścian (są takie 4 miejsca w pomieszczeniu) i nie będzie się wzbudzać ten rezonans.

Rozwiązanie 2:

Poszukać generatora tonów. Sprawdzić na słuch co się mocniej wzbudza i przy ścianie w odległości 1/4 długości fali powodującej rezonans ustawić pochłaniacze.

Rozwiązanie 3:

Zmienić kobietę i spróbować ustawienia diagonalnego + dokupienie/zrobienie kilku pochłaniaczy szerokopasmowych.

Rozwiązanie 4:

Dobrać jak najlepsze proporcje pomieszczenia i wybudować ściankę, aby pomieszczenie przestało być niemal kwadratowe.

Nie zrobisz pomiaru, więc nie potwierdzisz które czestotliwości się wzbudzają mocniej, a które słabiej. Nie kupisz strojonych pułapek, bo nie chcesz tyle wydawać.

Rozwiązanie 1:

Jeśli wzbudza Ci się częstotliwość ~35Hz to najlepiej postawić jedną kolumnę dokładnie po środku pomieszczenia. Wtedy ten rezonans nie będzie pobudzany. Jeśli wzbudza się częstotliwość ~70Hz wtedy możesz postawić kolumny w 1/3 odległości od ścian (są takie 4 miejsca w pomieszczeniu) i nie będzie się wzbudzać ten rezonans.

Rozwiązanie 2:

Poszukać generatora tonów. Sprawdzić na słuch co się mocniej wzbudza i przy ścianie w odległości 1/4 długości fali powodującej rezonans ustawić pochłaniacze.

Rozwiązanie 3:

Zmienić kobietę i spróbować ustawienia diagonalnego + dokupienie/zrobienie kilku pochłaniaczy szerokopasmowych.

Rozwiązanie 4:

Dobrać jak najlepsze proporcje pomieszczenia i wybudować ściankę, aby pomieszczenie przestało być niemal kwadratowe.

Ad 1.

Być może postawienie kolumny na środku pokoju załatwiłoby wzbudzanie częstotliwości o których mówimy, ale jest to zastosowanie nie praktyczne. Ustawienie w 1/3 szerokości i długości może już bardziej, ale co z pochłanianiem średniego basu i pozostałymi częstotliwościami?

Ad 2.

To już brzmi sensowniej. Znalezienie generatora nie będzie problemem, a co za tym idzie może się uda znaleźć te częstotliwości, które brużdzą (Ale gdzie na start ustawić kolumny - bo chyba nie jest to bez znaczenia ?) . Ustawić w 1/4 dlugości fali na ścianie bocznej czy za kolumną? A może tu i tu?

Ad 3.

Kobiety nie mam zamiaru zmienić, a i ustawienie diagonalne też nie bardzo mi pasuje ze względu, że jest to również pokój użytkowy i nie służy jedynie do słuchania muzyki.

Ad 4.

Nic dodać nic ująć.

P.S.

Jeśli chodzi o pomiary mikrofonem to może i zrobiłbym je, ale posiadam jedynie jakiś stary pewnie nie za specjalny (Czy nie ma to aż takiego znaczenia?) Pewnie jakiś odpowiedni program by się zdał i instrukcja jak postępować?

"Nie kupisz strojonych pułapek, bo nie chcesz tyle wydawać." - wydanie kilku tysiaków na taki zabieg w tym momencie niestety mnie przerasta i pewnie można to zrozumieć. A sposobów walki z akustyką myślę, że znacie sporo - bo przecież nie trzeba zaczynać od tych z "górnej półki" ?

Pozdrawiam serdecznie

elvis

Kup nowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 210PLN. Soft? "Program do pomiaru czasu pogłosu" znajdziesz na pewno coś.

Jak pisałem wcześniej bez pomiarów nawet prostych nie ma sensu kombinować.

Ukryta Zawartość

Jako program polecam RoomEQ w wersji 5 beta. Ma wszystko co potrzebne i co najlepsze - jest darmowy.

Edit: Paskudne wymiary pomieszczenia.

Szybka rada, wypróbuj następujące ustawienia i daj znac czy pomoglo:

Lewa kolumna:

50cm od przedniej ściany, 1.45m od lewej ściany

Praw kolumna:

50cm od przedniej ściany, 1.45 od prawej ściany

Miejsce słuchacza:

lewo/prawo: środek pomieszczenia

1.70m od przedniej ściany.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Jako program polecam RoomEQ w wersji 5 beta. Ma wszystko co potrzebne i co najlepsze - jest darmowy.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

A może jest ktoś z Was z Łodzi (lub okolic) kto posiada sprzęt do pomiarów?

Gwarantuje ciepłe i zimne napoje, coś na ząb i ew. dowóz:)

Pozdrawiam

elvis

Elvis512: Gdybyś był elektrykiem poprosiłbym ciebie o podłączenie kilku punktów w zamian za ciepłe i zimne napoje coś na ząb i dowóz... ;-) 210 złotych na mikrofon to tyle co nic....

Elvis512: Gdybyś był elektrykiem poprosiłbym ciebie o podłączenie kilku punktów w zamian za ciepłe i zimne napoje coś na ząb i dowóz... ;-) 210 złotych na mikrofon to tyle co nic....

Chodziło mi o ludzką bezinteresowną pomoc. A napomniałem o zakąskach, napojach i dowozie po to, aby jak najmniej narażać na cokolwiek potencjalnego pomocnego forumowicza. Może po prostu ktoś ma mikrofon, mikser i trochę ochoty, aby pomóc - żeby napić się mleka nie trzeba od razu kupować krowy ?! :)

Pozdrawiam

elvis

Ja wiem mój drogi. Z tym że jeśli ktoś pakuje się w profesjonalne pomiary to po to żeby na nich zarobić.... Innymi słowy nie musisz kupować krowy żeby napić się mleka. Ale w sklepie nikt za darmo raczej dać ci go nie będzie chciał ;-) No chyba że liczysz po prostu na wyjątek a ten może się jak to bywa z wyjątkami zdarzyć.

Ja o zasilaniu notorycznie zapominam gdy myślę o mikrofonie. I to mikrofonie pomiarowym.... No taki urok jak widziało się w życiu tylko i wyłącznie na minijacka ;-)

Ja wiem mój drogi. Z tym że jeśli ktoś pakuje się w profesjonalne pomiary to po to żeby na nich zarobić.... Innymi słowy nie musisz kupować krowy żeby napić się mleka. Ale w sklepie nikt za darmo raczej dać ci go nie będzie chciał ;-) No chyba że liczysz po prostu na wyjątek a ten może się jak to bywa z wyjątkami zdarzyć.

Dobre rady zawsze w cenie.. Całe szczęście, że w moim otoczeniu nie ma aż tak "poczciwych i bezinteresownych" ludzi..

P.S.

Poeksperymentowałem z materacem z łóżka i dywanem z innego pokoju. Rozstawiłem na kilka sposobów te "ustroje" i kolumny i zagrało znowu fajnie. Wniosek z tego, że zrobię sobie coś na kształt tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na bocznych ścianach i ew. jeszcze pomyślę co za kolumnami powiesić.

Ukryta Zawartość

Dobre rady zawsze w cenie..

Dokładnie tak. To idea forum ;-)

Całe szczęście, że w moim otoczeniu nie ma aż tak "poczciwych i bezinteresownych" ludzi..

Założę się że ani jednego zawodowca który posiada sprzęt do pomiarów ;-)

U mnie także jest masa poczciwych i bezinteresownych. Jednak nikogo nie proszę aby mi oddał litr mleka za darmo ;-)

Nie zrozum mnie źle... Ale szukanie zawodowca który zrobi ci pomiary za frajer to.... nawet nie wiem jak to nazwać ;-)

Nie zrozum mnie źle... Ale szukanie zawodowca który zrobi ci pomiary za frajer to.... nawet nie wiem jak to nazwać ;-)

nie napisałem, że szukam zawodowca a jedynie człowieka, który mógł mieć z tym styczność. Wydaje mi się, że nie jest to aż tak skomplikowana sprawa mając takie urządzenie pomiarowe. Kończyłem niedawno politechnikę i miałem do czynienia z różnymi aparaturami, robotami, oprogramowaniami, więc pewnie jeśli ktoś by mi omówił czego szukamy w jaki sposób tym mikrofonem to myślę, że sam bym sobie poradził.. Znając kilka pojęć metrologii i statystyki obliczyłbym optymalne położenie kolumn (przynajmniej teoretycznie). Ale..

Nie zrozum mnie źle bravo, ale jeśli np ktoś z rodziny lub znajomych poprosi Cię o pomoc - nie wiem na przykład podwiezienie cioci lub koleżanki (jeśli masz) na imieniny do sąsiedniej miejscowości - to bierzesz od kilometra?

Pozdro

elvis

No właśnie źle się rozumiemy :-) Wytłumaczę. Dwie osoby które starały się tobie pomóc w tym wątku związane są z branżą. Jedna nic nie traci na tym że ktoś zrobi ci pomiar wręcz przeciwnie może na tym zarobić. Druga przeciwnie byłaby zainteresowana ewentualnym wykonaniem pomiarów u ciebie i skasowaniem za to odpowiedniej kwoty ;-) Tylko o to mi chodzi....

Jednak ludzie którzy mierzą i kalkulują dla sportu to rzadkość tutaj. I jestem raczej przekonany że takowej nie znajdziesz :-( Za to gdybyś napisał "zlecę pomiary".... Szanse na szybkie zgłoszenie wzrastają momentalnie.... Rozumiesz mnie?

PS. W sumie to nie wiem dlaczego zawodowców brałem w obronę....

PPS. Przyznaję też że "Ale szukanie zawodowca który zrobi ci pomiary za frajer to.... nawet nie wiem jak to nazwać" wypadło bardzo niefortunnie. Pomimo emotikona na końcu....

To zadam pytanie do tych, którzy mają wiedzę o akustyce i chęć bezinteresownej pomocy. Czy ustrojstwo na wzór

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mogłoby mieć sens na bocznych ścianach (w miejscu pierwszego odbicia) ? no i za kolumnami coś podobnego mniejszego, a może wręcz przeciwnie trzeba coś innego zastosować?

elvis

Ukryta Zawartość

Jako amator zapytałbym przede wszystkim jakie częstotliwości tłumi i o ile. Druga sprawa to narysowałbyś ten swój pokój i powiedziałbyś z czym konkretnie masz problem i jak się objawia.

Jako amator zapytałbym przede wszystkim jakie częstotliwości tłumi i o ile. Druga sprawa to narysowałbyś ten swój pokój i powiedziałbyś z czym konkretnie masz problem i jak się objawia.

Otóż słuchając muzyki, zauważam, że nie dociera do mnie w żaden sposób średni bas, a z kolei kilka częstotliwości jest wzbudzana (dość niskie wartości jak na moje ucho). Ponadto dźwięk stał się jałowy, bez polotu (gdzieniegdzie czuć blachę). Zmiana położenia kolumn mało co zmienia w tej chwili, więc wydaje mi się, że jedynym ratunkiem jest zastosowanie ustroi akustycznych o których próbuje się cokolwiek dowiedzieć. Nie wiem czy jest jakaś skuteczna metoda przy doborze bass trap, pochłaniaczy itp.

Zasłaniając większą część ściany (gołej do tej pory - na drugiej firanki i inne szpargały) materacem od łóżka (1.6x2m) i kombinując z ustawieniem dużo się poprawiło. Bas sporo się poprawił no i troszkę zniknęła blacha. Wiem, że można zastąpić ów materac jakimiś panelami, bass trapami, pochłaniaczami i gdzieniegdzie dostroić wszystko jakimiś innymi materiałami.

A to mniej więcej wygląd pokoju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz kompletnie gołe ściany?

Masz... Zamiast pułapek na basy to przede wszystkim weź umebluj ten pokój :-)

Masz kompletnie gołe ściany?

Masz... Zamiast pułapek na basy to przede wszystkim weź umebluj ten pokój :-)

Trochę kwiatów i nic więcej. Raczej nie chcę tam mebli. Nie lubię zagraconych pomieszczeń. To co musi być i tyle. Garderoba, spanie wszystko ma swoje miejsce:)

No to mój drogi obstaw połowę ścian ustrojami. Będzie to samo co z meblami z tym że funkcji użytkowej zero... Kurcze kombinuje tu jakbyś mógł sobie jednak pomierzyć choćby laptopem... A może jednak spróbuj dowolnego mikrofonu na mini jacka i podanego przez Aku programu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.