Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pomieszczenia

lux666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

lada dzień powinien do mnie zawitać NAD C352, do Świąt powinien wrócić też rDAC z serwisu, a także standy, które niedawno zamówiłem (chwilowo do MA BR1, bardzo możliwe, że będą BX2 z racji br z przodu co ułątwi ustawienie i zniweluje kłopoty z basem) także jako że zakup lepszych kolumn odkładam na przyszły rok mam zamiar pomyśleć o zmianie mebli i przygotowaniu pokoju do możliwości sensownego rozstawienia sprzętu. Pokój ma wymiary 2.75 x 3.75cm. Wzmacniacz oraz Arcam będą stać na szafce. Wstępnie przygotowałem zarys tego, co jest mi w pokoju niezbędne i to rozstawienie chyba ma sens. TV może być powieszony na ścianie, ale służy mi również za monitor (PC stałby pod biurkiem) także odpada opcja rozstawiania sprzętu pod oknem, gdyż 32" to nie laptop :)

Myślałem żeby za standami powiesić 2 kotary, chociażby ze względu na sam wygląd tego rozwiązania (trochę klimat okładki Unreal Tournament 3 :] ) natomiast naprzeciwko może coś namalować na ścianie i uzupełnić kilkoma panelami akustycznymi (tymi z gąbki z racji funduszy), ew gąbkowe basstrapy jeśli okazałyby się użyteczne. Proszę o porady.

pokoj.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/75145-akustyka-pomieszczenia/

Tak jakbym widział swój pokój(mniej więcej),akustyczny dramat,walczyłem z tym trochę.Na początek polecam:

-ustroje za kolumnami,od połowy ściany do podłogi-silnie rozpraszające

-na ścianie za miejscem odsłuchowym czyli nad kanapą-najlepiej półka z książkami ewentualnie ustroje,także rozpraszające.

-jeżeli to nie kłóci się z poczuciem Twojej estetyki to sufit powinien mieć fakturę nieregularną.

-w rogach,na łączeniach sufitu ze ścianami też wypadało by coś zainstalować-pochłaniająco-rozpraszającego.

ponadto standy:dociążone i ustawione na co najmniej 3-4mm granicie,kolumny najlepiej "usadowić" na podstawkach za pomocą blu-tack'a,co do ustawienia to najlepiej wysunąć je do przodu na tyle na ile jest to możliwe,u mnie stoją lekko dogięte do wewnątrz.Pomysł z BR dmuchanym do przodu też nie jest zły.

Tyle powinno wystarczyć-będzie można słuchać.

l'enfant sauvage

Ogólnie mebli jeszcze nie kupiłem, ale i tak na takim metrażu to chyba będzie najoptymalniejsze rozwiązanie jeśli mam to wszystko wcisnąć, teraz mam sporo gorzej. Dziękuję za porady, myślę, że swoim tokiem rozumowanie jestem jednak na dobrej drodze.

Wykonałbym następujące kroki, jeśli to możliwe:

1) Przeniósłbym kolumny na krótsza ścianę. Tak ustawiony sprzęt, praktycznie zawsze daje lepszą odpowiedz pomieszczenia, niż gdy sprzęt jest umiejscowiony przy ścianie dłuższej.

2) Umieściłbym głowę słuchacza w 38 lub 62% długości pokoju (teoretycznie najrówniejsza odpowiedź pomieszczenia).

3) W wolnych narożach pomieszczenia umieściłbym szerokopasmowe absorbery/pułapki basowe - prawdziwe pułapki basowe. Od razu odradzam gąbkowe atrapy, które po prostu nie działają.

4) Za głośnikami oraz na tylnej ścianie za sluchaczem umieściłbym również grube szerokopasmowe pułapki basowe o grubości 15cm celem zlikwidowania dziur w odpowiedzi wynikającej bezpośrednio z odległości głośnika od ściany. Panele na przedniej/tylnej ścianie pomagają też modem związanym z długoscia pokoju.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Gdybym tylko miał wlot do pokoju na innej ścianie to na pewno jakaś sofka by się tam znalazła a głośniki na krótszej ścianie. W aktualnym ustawieniu problem rodzi się w momencie, gdy np chciałbym obejrzeć film w 2 czy 3 osoby, a łóżko miałbym z boku to trochę kłopotkiwe, TV także nie może zasłonić okna, a jako, że jest to zestaw odrobinę multimedialny to nie jestem w stanie tego tak ułożyć na takim metrażu, albo po prostu moja wyobraźnia nie jest na tyle rozwinięta, żeby to sensownie poprzestawiać. Nie jest to moje mieszkanie, także nie chcę szaleć z sumą przeznaczoną na to całe przedsięwzięcie. Z czasem pojawi się większy metraż i wtedy się zabawię :)

Dziękuję za chęci i mam nadzieję skorzystać z tych rad w przyszłości.

Porada?

3. Kotary (jak w kinie;) albo inne ustroje za zespoły głośnikowe (podobnie lewy róg zasłonką od okna).

Byłem ostatnio i w IKEI i w LEROYA-MERLIN i nie ma tam porządnych grubych kotar. Gdzie można zdobyć solidny kawał grubego materiału?? Nawet hurtownia materiałów w pobliżu mnie ma same lekkie zasłonki/firanki...

Byłem ostatnio i w IKEI i w LEROYA-MERLIN i nie ma tam porządnych grubych kotar. Gdzie można zdobyć solidny kawał grubego materiału?? Nawet hurtownia materiałów w pobliżu mnie ma same lekkie zasłonki/firanki...

To znany problem z tymi handlowym hiper-niczym. Bardziej szukaj w mniejszych sklepach z dywanami (też przez internet) - często w ofercie są dostępne lekkie dywany które można użyć w formie kotary.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Doszedł mi w końcu Nadzik C352, no po mini wieży jest spory przeskok. W przyszłym roku zajmę się pokojem, ale chciałem jeszcze zapytać się o kolumny. Czy zmiana z BR1 na BX2 zmieni sporo? O łatwiejszym ustawieniu to akurat wiem, chodzi mi o to, czy może ktoś miał porównanie. Co do droższych opcji to na razie się wstrzymuję, kupię mieszkanie to zadbam o podłogówki więc na razie się "przemęczę".

podepne sie do tematu :)

uklad jak na rysunku, akustyka jest bardzo slaba - duzy poglos. Aktulanie nie ma jeszcze foteli ani zaslon. Bedzie tez sub i byc moze center. Gdzie tlumic, gdzie rozpraszac? Myslalem o rozpraszaczu 180cm x 80cm na tylnej scianie i jakis panelach tlumiacych (welna mineralna gr 11cm) na sciany i na sufit. Na podlodze dosc maly ale gruby dywan i tu nic wiecej zrobic nie bede mogl ale za to praktycznie caly sufit moge wykorzystac. Prosze o uwagi i sugestie

planxs.jpg

Co będzie w rogach pomieszczenia za sofą?

Proponuję po środku na tylnej ścianie dyfuzor np. 180 x 120 i głębokości 25cm, po bokach pólelipsy w celu rozproszenia i pochłaniania niskich częstotliwości, na suficie Skyline lub drewniane dyfuzory 3D, w wolnych miejscach na ścianach pochłaniacze szerokopasmowe w celu wyrównania czasu pogłosu.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

w narozikach z tylu sa juz regaly szer.68cm, gleb.50cm i wys ok 2m.

jak wyznaczyc pierwsze odbicia fali akustycznej? w przyblizeniu jaki kat rozchodzenia fali z glosnika nalezy przyjac? 30-45?

w narozikach z tylu sa juz regaly szer.68cm, gleb.50cm i wys ok 2m.

jak wyznaczyc pierwsze odbicia fali akustycznej? w przyblizeniu jaki kat rozchodzenia fali z glosnika nalezy przyjac? 30-45?

Do wyznaczenia pierwszych odbić wystarczy Ci lusterko i pomoc drugiej osoby. Lusterko na ścianę, ty siedzisz sobie na fotelu, a pomocnik tak przesuwa lusterko, żebyś zobaczył głośnik (wysokotonowy). Miejsce położenia lusterka jest +/- miejscem pierwszego odbicia. Laser wskaźnikowy może tu trochę pomóc (celujesz z wysokości głowy w lusterko - odbita wiązka powinna trafić w głośnik).

Co do pochłaniania i rozpraszania basu na pół i ćwierć-walcach gąbkowych w rogach mam swoje (negatywne) zdanie

Po rysunku domyslam sie, ze w pomieszczeniu jest duzo twardych powierzchni, poglos jest pewnie bardzo dlugi, dlatego proponowalbym tylko absorbery szerokopasmowe/pułapki basowe. Zwlaszcza, jesli ogladasz filmy w tym pomieszczeniu.

Szkoda, ze w naroznikach sa ustawione meble. To najlepsze miejsce do ustawienia pulapek basowych. Pozostaja jednak jeszcze naroza sciana-sufit oraz sciana-podloga w przypadku tylnej sciany.

Mowiac o "półelipsach" L3VY mowi zapewne o dyfuzorach poly. Pamietaj jednak, ze dyfuzory poly same z siebie nie pochlaniaja zbyt wiele basu, chyba ze sa wypelnione welna mineralna.

Przygotowalem dla Ciebie prosty rysunek przedstawiajacy jak znalezc miejsca pierwszych odbic:

1odbicia.jpg

Rysunek wykonalem na touchpadzie, dlatego prosze wybaczyc mi nikle walory artystyczne:)

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Mowiac o "półelipsach" L3VY mowi zapewne o dyfuzorach poly. Pamietaj jednak, ze dyfuzory poly same z siebie nie pochlaniaja zbyt wiele basu, chyba ze sa wypelnione welna mineralna.

Napisałem "po bokach pólelipsy w celu rozproszenia i pochłaniania niskich częstotliwości". Chodziło o takie które ma w swojej ofercie m.in. 4sound czy WB Acoustics, a nie o gąbkowe wynalazki które ni jak się mają do pochłaniania niskich częstotliwości.

w miejscu odlsuchu bas jest dosc dobry - za sofa jest gorzej a przy kuchni to juz tragedia

meble sa w naronikach i juz nic na to nie poradze - za to nad meblami jest miejsce tylko nie wiem czy pulapki basowe w tych miejscach cokolwiek pomoga

Najwiekszy problem to wysokie i czasami srednie - przy glosniejszym sluchaniu robi sie jazgot :/ Przy spokojnej muzyce (chillout, jazz itp) jest w miare poprawnie ale przy gitarowym graniu to lipa straszna

"za to nad meblami jest miejsce tylko nie wiem czy pulapki basowe w tych miejscach cokolwiek pomoga"

Pomogą.

Ogólnie to wszystko zależy ile chcesz na to przeznaczyć, jak dużej poprawy akustyki oczekujesz i jak estetycznie mają wyglądać owe ustroje.

Opcja Błażeja to kilkaset złotych (robisz samemu lub kupujesz gotowe), moja to kilka tysięcy. Jakość poprawy akustyki stosowna do wydanej kwoty.

L3VY, nie twierdze, ze mowisz o panelach z gabki. Fakt, ze nazywasz je "półelipsami", sugeruje jednak, ze nie znasz nazwy tych paneli, czyli "dyfuzor poly".

Nie wiem skad wziales informacje o kosztach i skutecznosci adaptacji, ktora zasugerowalem. Jesli nie znasz naszej oferty, pozwol ze ja bede podawal szczegoly.

Autorze, musialbys nam powiedziec, jak oceniasz czas poglosu? Czy dzwiek sie zlewa, nie jestes w stanie uslyszec szczegolow obecnych w utworach? Jesli tak, stawialbym na absorpcje (grube, geste absorbery) zamiast duzej ilosci dyfuzorow.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Nazywaj je jak chcesz.

Skoro ta nazwa nic nikomu nie mówi to ja wolę je nazywać pólelipsami, bo taki mają przekrój. 4sound nazywa te ustroje półwalcami, WB nazywa je "USTRÓJ DŹWIĘKOCHŁONNO-ROZPRASZAJĄCY

- 'Walec 1/2'", a to nie są pólwalce, bo ich średnica nie jest równa podwojonemu promieniowi.

raczej nastawiam sie na DIY bo tak sie fatalnie potoczylo ze obecnie moim glownym zrodlem dochodu jest renta zus :/

nie wiem jak ocenic czas poglosu. wysokie tony zlewaja sie przy glosniejszym sluchaniu, staja sie bardzo natarczywe.

czy rozpraszacz na tylnej scianie + pochlaniacze na bocznych scianach i suficie to dobre rozwiazanie jako powiedzmy pierwszy etap adaptacji?

L3VY, proponuje zebysmy trzymali sie tradycyjnej nazwy, ktora jest obecna w literaturze. Jest ona znana osobom, ktore interesuja sie zagadnieniem akustyki.

Czuły: klaśnij w miejscu odsłuchu, to da Ci chocby minimalnie informacje o tym, jak dlugi jest czas poglosu.

Optymalnie powinien on wynosić około 0.5 sekundy.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Ostatnimi czasy przeprowadziłem się do nowego mieszkania, gdzie jak się później okazało mam spore problemy z rozmieszczeniem sprzętu. Poprzednio grałem mniejszym, prostokątnym pokoju i wszystko grało przyzwoicie. Teraz niestety mam do obsadzenia praktycznie kwadratowy pokój 4.9x4.8m (2.5m wys.) Mało umeblowany:

* po śrdoku dywan 2x3m

* po przeciwległej stronie kanapa, ława i z boku fotele

* pomiędzy kolumnami szafka, tv

* jakieś firanki, rolety itp (pełen minimalizm)

Przykład proporcji pomieszczenia z książki, ale opisywany jako nie najkorzystniejszy. Poradźcie Panowie w co warto zainwestować i jakimi metodami kierować się w doborze wszelkich ustrojów akustycznych. Dodam, że sprzęt musi stać na dłuższej ścianie (aż o 10cm:) ale za to mam zupełną dowolność jeśli chodzi o bazę i odsunięcie od ścian.. Dużo już się nabiegałem z nimi, ale bez rezultatów. Może ktoś spróbuje przybliżyć mi jak można znaleźć najkorzystniejsze ustawienie dla nich oraz zastosowanie ustroi akustycznych (w granicach rozsądku, które sprawią, że zestaw znowu "zagra"

Pozdrawiam

Elvis512

P.S.

Sprzet bez zmian od dłuższego czasu:

* kolumn Audio physic tempo 2

* Cd Denon 1450AR mod by NEEL

* Wzmak Krell 300iL

Próbowałeś ustawienia diagonalnego?

nie próbowałem, natomiast kolumny muszą stać na jednej ścianie. Mam dowolność jedynie w tym zakresie. Myślę równiez nad jakimiś ustrojami akustycznymi, ale zupełnie nie mam w tej materii doświadczenia. Poza tym czytałem tez nad jakimiś metodami pomiarowymi (odp. impulsowa, itp) ale ciężko mi odnieść się do tego.

Jakies sugestie?

Pozdr.

Elvis

zastosowanie ustroi akustycznych (w granicach rozsądku, które sprawią, że zestaw znowu "zagra"

Wyraź tą wartość w PLNach to będę mógł coś poradzić.

Jeśli bierzesz pod uwagę stosunek cena/jakość to zaczął bym od wyrównania odpowiedzi pomieszczenia. Wykonać pomiar, określić częstotliwości które się wzbudzają. Zaprojektować i wykonać strojone pułapki basowe. Następnie wyrównać średnie tony za pomocą pochłaniaczy i dyfuzorów które dodatkowo polepszą kreowanie sceny.

Myślałem bardziej nad czymś powszechnym - typu bass-trapy i pochłaniacze. Strojone i zaprojektowane konkretnie pułapki basowe będą bardzo kosztowne co w tym momencie u mnie nie przejdzie. W jaki sposób wykonać pomiar (obliczyć) częstotliwości które się wzbudzają ? Czy to w jakiś sposób nakieruje jak ustawić kolumny i całą resztę ustrojów akustycznych?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.