Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

W jakim sensie ? chodzi o tematy dotyczące topologii budowy, zastosowanych rozwiązań, czy raczej o wyrażanie opinii oceniających własne / innych konstrukcje ?

Czy jeszcze coś innego ?

Przepraszam wypowiedzialem sie malo precyzyjnie chodzi mi o to ze konstruktorzy niewypowiadaja sie na temat dzwieku reszta oczywiscie dozwolona :)

Pozdrawiam StasioP

Wypowiadaja sie tylko na temat wskazowek rozmieszczania kolumn kabli i zestawienia co z czym ma wspólgrac, stroja system.

chyba żartujesz, jaki system? co stroją?

może każdy przytarga swój system bo ma zestrojony, tak to sobie wyobrażasz?

albo się robi coś tzw. neutralnego co potrafi pokazać, że gra wszędzie, albo robimy sobie domowe "sprzeta" pod własne upodobania a takie proponowałbym pozostawić jednak w domciu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

chyba żartujesz, jaki system? co stroją?

może każdy przytarga swój system bo ma zestrojony, tak to sobie wyobrażasz?

albo się robi coś tzw. neutralnego co potrafi pokazać, że gra wszędzie, albo robimy sobie domowe "sprzeta" pod własne upodobania a takie proponowałbym pozostawić jednak w domciu

+

0

Nie, nie zartuje ja wlaczam plyte Stereophile test 2 i sprawdzam lewy kanal prawy kanal, pozniej przeciwfaza i w fazie, szum rozowy (czy jest srodek) nastepnie bas decadowy 20-200Hz jakie sa mody kolumn i pokoju, pozniej srodek i na koncu wysokie, pozniej perkusja i odsuwamy albo przesuwamy kolumny, w tescie rozowym doginam kolumny do srodka. To standartowa czynnosc ktora kazdy audiofil moim zdaniem wykonac powinien. Pozniej jest zabawa z kablami i reszta jak zmiana polaryzacji wtyczek itp... Kazda zmiana sprzetu znowu przechodzimy przez strojenie.

Pozdrawiam StasioP

Kazda zmiana sprzetu znowu przechodzimy przez strojenie.

miłe złego początki

LOL

dobrze, że to szanowne Gremium zdecyduje o warunkach bo gdy każdy budowniczy zacznie wcielać własne wizje ...

miłe złego początki

LOL

dobrze, że to szanowne Gremium zdecyduje o warunkach bo gdy każdy budowniczy zacznie wcielać własne wizje ...

To nie sa moje wizje... tylko to sa procedury standartowe wykonywane w kazdym szanujacym sie salonie audio, dziwilo mnie w tamtym roku ze nikt tego w pokoju diy nie robil ;)

Pozdrawiam StasioP

za ustawienie i prezentacje sprzetu odpowiada konstruktor to chyba najuczciwsza wersja tyle ze wszystko w granicach rozsądku, mamy okreslony czas i musimy przestrzegac czasu ktory ustalimy dla kazdego z konstruktorów

sadze ze trzeba bedzie powiesci na scianie karton z info ze sprzetami, konstruktorami i czasami prezentacji -inaczej sie pogubimy i zaczna sie przepychanki

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

A Knaga jest też DIY?

Przy cenie 96000 p;n za wzmak mozna spoko pokusić się samemu o wynajęcie pokoju i tam bajdurzyć do woli..........o wszystkim.

Czyżbyś pracował u niego w dziale reklamy?........bo podróże do miasta Łodzi niezwykle kształcą.........Ciebie widze też)).

Tylko nie pisz,ze nic sie nie stało-bo sie jak dla mnie stało-nalezy szanować tych konstruktorów którzy się zapisali na odsłuchy........PANIE SĘDZIO!!

Dążysz do tego aby było wciąż po kujawsku.................a ja wolę aby było po warszawsku-to tyle i az tyle.

Na temat poparcia sie nie wypowiadaj-bo nawet 50 osób Ciebie i ta cała Radę nie poparło.

Pomysł Twój o organizacji przesłuchań w pokoju DIY jest zły i do zaakceptowania przynajmniej dla mnie-tak na chłodno Ci powiem.

Mój wpis o 10 minut 58

Paltona wpis w kujawskich o 13 minut 5

Lepiej napisz z kim sie jeszcze spotkałeś bo ja i tak wiem.

Także prosimy bez niespodzianek-bo konstruktorom zalezy na prezentacji-choć pewnie bardziej odwiedzającym pokój diy.

Wniosek prosty-wyczułem co kolega planuje,więc jak ma wyglądać te odsłuchy w piatek-bym chciał już wiedzieć,by nie

doszło do przepychanek tylko na gorące słowne argumenty.

Na jakich jedynych i docelowych kablach i kolumnach weryfikujemy urządzenia?....tak nalażałoby zacząć.

Takowe kable DIY posiadam-tzn rca konekt i głośnikowe są niezwykle rzetelne i prawdziwe na poziomie transparenta

reference-porównywałem bo mam na czym także wstydu nie będzie jakby nie było co sensownego podpiąć.

Napisałem to bo widzę,ze z kablami dość krucho sie zanosi,a bez nich ani rusz-więc jakie są propozycje na teraz?

Ważne sprawy dla pokoju DIY powinno się ustalać przy otwartej kurtynie,nie knując nic na boku...

czy koledzy podzialaja moje zdanie?

Jakie kolumny w systemie maja grać przy jego weryfikacji w piątek?

Wszyscy sie wyszumieli tak przypuszczam-teraz nadszedł czas zadumy,a po Wszystkich Świetych

poprosimy o konkretne zdroworozsądkowe propozycje.

• Użytkownicy+

Szukajcie a znajdziecie... :)

Proponuję powrót do meritum. Rozumiem, że panele mam szykować.

Szykuj, nie wiem tylko jak z transportem.

Mój wpis o 10 minut 58

Paltona wpis w kujawskich o 13 minut 5

Lepiej napisz z kim sie jeszcze spotkałeś bo ja i tak wiem.

Także prosimy bez niespodzianek-bo konstruktorom zalezy na prezentacji-choć pewnie bardziej odwiedzającym pokój diy.

Wniosek prosty-wyczułem co kolega planuje,więc jak ma wyglądać te odsłuchy w piatek-bym chciał już wiedzieć,by nie

doszło do przepychanek tylko na gorące słowne argumenty.

No to masz rzeczywiście super wyczucie... Piotrek, a nie wspomniałem o M.Knadze przez telefon???

Na jakich jedynych i docelowych kablach i kolumnach weryfikujemy urządzenia?....tak nalażałoby zacząć.

Takowe kable DIY posiadam-tzn rca konekt i głośnikowe są niezwykle rzetelne i prawdziwe na poziomie transparenta

reference-porównywałem bo mam na czym także wstydu nie będzie jakby nie było co sensownego podpiąć.

Napisałem to bo widzę,ze z kablami dość krucho sie zanosi,a bez nich ani rusz-więc jakie są propozycje na teraz?

Kable bierz jakie zechcesz, na pewno będą dobre.

Ważne sprawy dla pokoju DIY powinno się ustalać przy otwartej kurtynie,nie knując nic na boku...

czy koledzy podzialaja moje zdanie?

Zdecydowanie tak! Więc co proponujesz?

Jakie kolumny w systemie maja grać przy jego weryfikacji w piątek?

Zadałeś pytanie w jakimś celu, więc chętnie poznam Twoją propozycję, zanim podam swoją.

Wszyscy sie wyszumieli tak przypuszczam-teraz nadszedł czas zadumy,a po Wszystkich Świetych

poprosimy o konkretne zdroworozsądkowe propozycje.

Wszyscy to siedzieli cicho, 3-4 osoby "szumiały". Dobrze, jeśli to już minęło.

za ustawienie i prezentacje sprzetu odpowiada konstruktor

rozumiem, że mam przywieźć wszystko co mi gra w konfiguracji a w domu zostawić tylko akustykę

fajnie się zapowiada, a co na to inni radni?

ten człowiek rozumie o czym pisze a reszta?

• Użytkownicy+

za ustawienie i prezentacje sprzetu odpowiada konstruktor to chyba najuczciwsza wersja tyle ze wszystko w granicach rozsądku, mamy okreslony czas i musimy przestrzegac czasu ktory ustalimy dla kazdego z konstruktorów

sadze ze trzeba bedzie powiesci na scianie karton z info ze sprzetami, konstruktorami i czasami prezentacji -inaczej sie pogubimy i zaczna sie przepychanki

Będzie tablica i kreda na różne zapiski.

wydumki o sposobie porównywania sprzetów to Twoja domena

na razie wychodzi, że jedna na sześć osób wie za co się bierze

oczywiście, bezapelacyjnie dlatego bedą porownania na bezimiennym kablu DIY :)

kolejny super hit i nowa gwiazda sceny DIY

przy braku informacji, walisz w ciemno na oślep, nadal nie pojmując zasad dotyczących porównywania sprzętu

zamiast jak userzy typu (sorry, powstrzymam się) pisać by tylko szybko odpisać, cofnij się o stronkę, poczytaj i pomyśl, może Cię olśni

mamel nie interesuja mnie te tajemnicze informacje ale widze ze zostałes rzecznikiem prasowym głównego wodza

gratulacje

a mnie nie interesuje ględzenie z Tobą o niczym podobne do Twoich tekstów w Analogu o serwisie w mieście Łodzi

weź się członku znamienitej rady do roboty, zajmij metodologią porównań i wspomóż kamratów dla (obcego Ci całokowicie) dobra DIY wiedzą, doświadczeniem i właściwą Ci charyzmom osobistom

dobro DIY :)

wykorzystywanie prywatnych osobistych informacji do przeprowadzania ataków personalnych na forum

wszystko dla dobra DIY :)

mamel to przeciez jest dziecinada w najgorszym internetowym wydaniu

od pary tygodni w ten czy inny sposób wypisywane sa kolejne bajki dyskredytujące całe spotkanie , nikt nic nie musi , przyjada ci ktorzy naprawde chca spotkania

palton organizuje spotkanie i ja jestem w stanie uszanowac jego i jego prace ktora juz wniosł w spotkanie

EOT

przyjada ci ktorzy naprawde chca spotkania

Rzecz jasna odpowiednio przygotowani:

Kije, pały, dzidy...gdzieś w tym wszystkim jeden osamotniony DiY-O klocek.

Palton głowa Cie nie boli...Przecież to jest jakiś koszmar.

mamel nie interesuja mnie te tajemnicze informacje ale widze ze zostałes rzecznikiem prasowym głównego wodza

gratulacje

Nie obrabiaj mnie d u p y-bo mi uszy czerwienieją a z wodzem to sobie daruj to bardzo niesmaczne stwierdzenie.

Do zauwazenia jest że było spotkanie w ŁODZI-tam sobie wszystko ustaliliście......więc kowboje do dzieła!!

Pokazcie na co Was stać......wystarczy czczej paplaniny.

Rzecz jasna odpowiednio przygotowani:

Kije, pały, dzidy...gdzieś w tym wszystkim jeden osamotniony DiY-O klocek.

Palton głowa Cie nie boli...Przecież to jest jakiś koszmar.

koszmar

palton organizuje spotkanie i ja jestem w stanie uszanowac jego i jego prace ktora juz wniosł w spotkanie

Ta praca to zwykłe samodzielnie podejmowane decyzje i ustalenia akceptowane przez site....no i flamastry i gąbki.

Powtarza wielokrotnie,abym powiedział jak to widze,lecz ja uwazam tak...PALTON WODZU PROWADŻ!!

Nie obrabiaj mnie d u p y-bo mi uszy czerwienieją a z wodzem to sobie daruj to bardzo niesmaczne stwierdzenie.

Do zauwazenia jest że było spotkanie w ŁODZI-tam sobie wszystko ustaliliście......więc kowboje do dzieła!!

Pokazcie na co Was stać......wystarczy czczej paplaniny.

niestety nie dojechałem ale jechałem i prawie mi sie udało dojechac climax moze zaswiadczyć -starałem sie , obrabianie jest wtedy kiedy sie to robi " za plecami "

Piotrek jestes liderem w swojej grupie wiec o co obraza , jesli słowo wódz jest nieodpowiednie - Ok przepraszam

idea organizacji tego spotkania to współpraca a nie rywalizacja i nie wierze aby palton nie chciał współpracować

niestety nie dojechałem ale jechałem i prawie mi sie udało dojechac climax moze zaswiadczyć -starałem sie , obrabianie jest wtedy kiedy sie to robi " za plecami "

Piotrek jestes liderem w swojej grupie wiec o co obraza , jesli słowo wódz jest nieodpowiednie - Ok przepraszam

idea organizacji tego spotkania to współpraca a nie rywalizacja i nie wierze aby palton nie chciał współpracować

Wiesz ilu chłopaków z forum mnie zna i u mnie było...na pewno ponad 100 przez ostatnie cztery lata i nie chodzi

mi o żadne liderowanie,lecz zalezało mi na zrobieniu dobrego dżwieku w pokoju Diy-bo ostatnimi laty grało słabo.

Nie ma zadnej mojej grupy-bo sam mówisz o współpracy a Palton wszystko po swojemu robi...dwa razy było po

kujawsku i było żle.Ale ja nie ide po trupach swoją wartość znam i wcale sie nigdzie nie pchałem nawet do Rady

zostałem zapisany bo Palton tak chciał za namową mnie zapisał.Jest nieustepliwy w tym co robi i pisze o jakiś

bzdetnych tablicach,gąbkach,kredkach.

Chłopie ja na tą chwilę bez słuchania wiem czyje klamoty powinny grać,a wiesz dlaczego-nie wiesz.

Nie macie koncepcji i nie wiecie jak to zorganizować.......bo kredki i tablice najważniejsze są-to bzdury.

Poczytaj na chłodno moich wpisów masz IQ wysokie...powinienes wreszcie zrozumieć że nalezałoby wesprzeć

odpowiednio madrze konstruktorów Diy przede wszystkim.

To nie jest dobre miejsce na benefisy i wielkie powroty bądż inne promocje np.Twoich znajomych ze sprzetem.

Tez mam takich znajomych,a wystawa ma pokazać,ze klocki diy też moga niezle zagrać...przecież kazdy odwiedzający

wystawę na to czeka...słucha weryfikuje ocenia......także nalezałoby docenić konstruktorów DIY-taka jest istota

wedle mojego rozumowania tego pokoju...sama jego nazwa na to wskazuje i do tego Rade obliguje.

....także nalezałoby docenić konstruktorów DIY-taka jest istota

wedle mojego rozumowania tego pokoju...sama jego nazwa na to wskazuje i do tego Rade obliguje.

A może właśnie nie. Może chodzi o to, by DIY wypadło kiepsko. Przecież nie może wypaść tak dobrze jak komercja.:)

A może właśnie nie. Może chodzi o to, by DIY wypadło kiepsko. Przecież nie może wypaść tak dobrze jak komercja.:)

sprzęt wypadnie dobrze , martwiłbym się o inne aspekty tego spotkania.

niestety nie dojechałem ale jechałem i prawie mi sie udało dojechac climax moze zaswiadczyć

Zaświadczam. nawet jest jeszcze dziura w murze jaką kolega cir wybił swoim bentleyem.

z

To standartowa czynnosc ktora kazdy audiofil moim zdaniem wykonac powinien. Pozniej jest zabawa z kablami i reszta jak zmiana polaryzacji wtyczek itp... Kazda zmiana sprzetu znowu przechodzimy przez strojenie.

Głośny aplauz, z jakim spotkała się Twoja propozycja, jest dość jednoznaczny.

Swoją drogą cieszę się że są na tym forum osoby które wiedzą o czym mówią i w ramach szeroko pojętego DIY nie zajmują się wyłącznie wycieraniem kurzu ze sprzętu:)

pozdrawiam serdecznie

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Aha, w kwestii muzyki - proponuję uwzględnić sampler Mangera. Nic nowego, ale będzie i efektownie i dość ładnie. Właśnie go przesłuchuję - bardzo sprytnie maskuje niedoskonałości sprzętu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Wczoraj mieliśmy zapowiadane spotkanie testowe w Inowrocławiu, były moje klamoty, przyjechał też Jarokar z kolumnami, aż z Mazur. Kolumny okazały się ideowo dość podobne konstrukcyjne, o podobnym charakterze i rozmiarze przetworników. Kolumny Jarokara były dla nas pozytywnym zaskoczeniem. Strojenie obu kolumn trochę inne, po innych biegunach tonalności, Jarokara faworyzujące trochę górę i mocniej akcentujące wysoką średnice, natomiast moje z obszerniejszym całym zakresem basu, ale łagodne na górze. Różnice pomiędzy nimi mieściły się w zakresie charakterów brzmień, jakie dają różne wzmacniacze, np. lampowy Phast vs tranzystor w klasie A, czy typowy wzmacniacz w klasie AB. Te różnice pomiędzy kolumnami dają nam dobre pole manewru i dobrą możliwość wstrzelenia się w pomieszczenie czy charakterny system. Jako wzmacniaczy używaliśmy mojego Alepha oraz Phasta, jako źródła komputera z jplay, asynchronicznym odbiornikiem USB, Rdacem na sterydach, a do słuchania płyt bardzo fajnych odtwarzaczy CD - starszego Audio Neta oraz Linna Jarokara. Interkonekty Tara Labs - takie lepszejsze, za 5k, głośnikówki paltona też były dobre, ale za krótkie. Kolumny Jarokara mają typowo, poprawnie i łagodnie strojony bass refleks, więc może w niedużym pomieszczeniu będą lepsze. Moje liniowo schodzą prawie do 20Hz, kosztem nieznacznego podbicia w zakresie 50-100Hz (około +2dB), co jednak w małym pomieszczeniu może się okazać zgubne.

Efektywność obu zestawów kolumn na poziomie około 87dB, moje mają impedancję na minimalnym poziomie 5ohm z dość łagodnym przebiegiem impedancji w całym zakresie. Jarokara nie wiem jaką mają impedancję, prawdopodobnie trochę wyższą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.