Skocz do zawartości
IGNORED

Po co wzmacniacz dużej mocy do domu?

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

30Hz przy 110dB.... Czym to zmierzyliście (to przy okazji wpisu do Grzegorza)? I skąd wziąłeś w nagraniu mniej niż 40Hz?

110db Mikrofonem pomiarowym. A czym innym takie rzeczy się mierzy? No może być jeszcze miernik natężenia dźwięku. O co chodzi z 30Hz przy 110dB?

System gra dobrze, albo nie....

mamel "takie samo wyobrażenie macie o 110dB jak kyle o 30Hz a pisałem - kto słyszał zmierzone!"

Ty "No już Ci napisałem, że słyszałem. Zmierzone."

Źle zrozumiałem, że zmierzyliście 110dB przy 30Hz.... Albo że słyszałeś 30Hz przy 110dB.... Słyszałeś po prostu 110dB... Teraz jasne przepraszam.

A co do samego 110dB ciekaw jestem którą częstotliwość zmierzyliście.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

30Hz przy 110dB.... Czym to zmierzyliście (to przy okazji wpisu do Grzegorza)? I skąd wziąłeś w nagraniu mniej niż 40Hz?

Jest sporo nagrań poniżej 40Hz. Kwestia czy przeniosą to kolumny.

Odnośnie głośności.

Znalazlem ciekawą tabelkę w necie, moim zdaniem nieco przesadzoną, albo w pomiary były w innych warunkach. Jednak może coś powie.

Normal piano practice 60 -70dB

Fortissimo Singer, 3' 70dB

Chamber music, small auditorium 75 - 85dB

Piano Fortissimo 84 - 103dB

Walkman on 5/10 94dB

Symphonic music peak 120 - 137dB

Amplifier rock, 4-6' 120dB

Rock music peak 150dB

Spróbuję znaleźć jakieś opracowanie naukowe w tym temacie.

mamel "takie samo wyobrażenie macie o 110dB jak kyle o 30Hz a pisałem - kto słyszał zmierzone!"

Ty "No już Ci napisałem, że słyszałem. Zmierzone."

Źle zrozumiałem, że zmierzyliście 110dB przy 30Hz.... Albo że słyszałeś 30Hz przy 110dB.... Słyszałeś po prostu 110dB... Teraz jasne przepraszam.

A co do samego 110dB ciekaw jestem którą częstotliwość zmierzyliście.

Nie mam pojęcia jaką konkretnie. Ale największa przewaga w dynamice byla w partiach bębnowych ponad 70Hz chyba do ok 200Hz?

Kyle: Ja takich nie mogłem znaleźć choć starałem się bardzo.... Po odcięciu wszystkiego powyżej 40Hz czasami słyszę jakieś "bulgotania" z tła i ciężko nawet powiedzieć co to takiego.... Gdy z normalnego odsłuchu przełączę się na odcięcie to nawet to bulgotanie nie jest słyszalne. I muszę wtedy praktycznie na max odkręcić wzmacniacz żeby jako tako było ten "szum" słychać...

I analizatorem widma to raczej się nie sugeruj... Po prostu tam nie ma dźwięków (chyba że jakieś "syntetyki").

Może pominę obliczenia - bo tu jestem bezsilny:(

Ale, z praktyki co nieco...

Jakieś "syntetyki", to dzisiaj praktycznie normalka. Oczywiście, że nie w każdej muzyce...

Kiedyś rozmawiałem z twórcą ścieżki dźwiękowej do "normalnej płyty" - "KAKADU" Ewy Bem. Słyszysz to piano - mówił, saxofon, gitarę elektryczną? To WSZYSTKO jest z automatu (b. wysokiej klasy). Czy te "maszyny" mają ograniczenia na dole pasma?

Rozumując po Waszemu - po jakie licho skonstruowano i konstruuje się monumentalne konstrukcje do użytku domowego, osiągające praktycznie próg słuchu, a nawet poniżej (nawet 15 Hz!!!), przy spadku 2,3 decybeli???

Przecież TEORETYCZNIE jest to bezsensu. Po jakie licho grono największych fachowców wciska nam takie wynalazki? Tych potworów 1 watem, 10 czy choćby 100 nie zdołasz rozhulać, choćby do zrobienia małego "hałasu". Ni huhu:)

Z tego, co wiem (i słyszałem co nieco), to jedne z NAJ, pozwalające słuchać muzyki przez duże "M". Nasze "normalne", powiecie, że pełnopasmowe kolumienki (trzecia góralska prawda:) - to śmiech...

Zazdroszczę miłośnikom 1,2 10 watów (wiadomo - finanse) z osiągania satysfakcjonującego poziomu głośności.. Ale przy niektórych konstrukcjach - po prostu tak się nie da!!!

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jest sporo nagrań poniżej 40Hz. Kwestia czy przeniosą to kolumny.

Ile może być tych nagrań? 0,1% czy mniej? ;-) Nie znalazłem żadnego... Nigdy.... I nigdy nie słyszałem jak w muzyce coś poniżej 40Hz gra.... Bo buczeć buczy... Tylko co to nie wiadomo....

Kolumny nie są problemem w moim wypadku ale ogólnie myślę że praktycznie każdy może ten brak 40Hz wyłapać odsłuchując przecież czymś innym niż kolumnami.... ;-)

Wracając do głośności i podanej przez ciebie tabelki Grzegorz w innym wątku prosił o znalezienie natężenia dla "odcieni dynamicznych" co uczyniłem więc wkleję także i tutaj:

100dB fff (forte fortissimo) możliwie najgłośniej

90dB ff (fortissimo) bardzo głośno

80dB f (forte) głośno

76dB mf (mezzo forte) dość głośno

66dB mp (mezzo piano) dość cicho

60dB p (piano) cicho

50dB pp (pianissimo) bardzo cicho

?40dB ppp (piano pianissimo) możliwie najciszej

Myślę że to dużo mówi...

I patrząc na tabelki pokazujące poziom natężenia dźwięku w różnych miejscach (dom, biuro, silnik odrzutowca itp) trzeba wziąć poprawkę na kilka rzeczy które nie zawsze się wymienia...

Po pierwsze w takim zestawieniu zazwyczaj mierzy się z jednego metra od źródła hałasu. A po drugie jest to zazwyczaj głośność maksymalna o ile dźwięki / szumy nie są jednostajne.

Myślę że to jest głównym czynnikiem przez który wszyscy kojarzą 110dB jako w miarę znośny i niezbędny poziom. "Bo w filharmonii przecież tyle jest i fortepian też potrafi łupnąć...."

PS. Co do samych pomiarów (już o tym wspomniałem) może znajdziesz taki mały alfabet przy poszukiwaniu materiałów naukowych ;-) I pewnie przy waszym 110dB znalazły się jakieś podbicia bo z samym zakresem myślę że trafiłeś idealnie.

zukzukzuk: Jeśli mówisz o syntezatorach to raczej wątpię żeby ktoś spreparował sampla saksofonu z pasmem od 50Hz..... Czy też zwiększał "zakres przenoszenia" dla wybranego instrumentu który w przyrodzie występuje...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

To ja się zapytam Was który z wzmacniaczy jest wydajniejszy, dobrze :)

Wzmacniacz X:

Moc 2x104 W (8 Ohm), 2x165 W (4 Ohm)

Pobór mocy 350 W

Pojemność kondensatorów 96 tys.

Stosunek sygnał/szum 84dB

Dynamika 104dB

Wzmacniacz Y:

Moc 2x110 W (8 Ohm), 2x155 W (4 Ohm)

Pobór mocy 400 W

Pojemność kondensatorów 44 tys.

Stosunek sygnał/szum 86dB

Dynamika 106dB

pzdr.

dodam dla ciekawostki swój :-)

Wzmacniacz Z:

Moc 2x90 W (8 Ohm), ok. 2x165 W (4 Ohm)

Pobór mocy 720 W

Pojemność głównych kondensatorów filtrujących ... 20 tys. uF

Stosunek sygnał/szum 110 dB (phono MC 70db MM 86db)

SLEW RATE +/- 180V/us RISE TIME: 0.6 u SEC

THD - 0.005%

Ciekawe jak zrozumieć tą pojemność ??? hehehe ale za to trafo ...

Pozdrawiam !

Czubsi: Za późno.... Teraz się tutaj o poziomie natężenia dyskutuje... I w sumie dobrze bo spokojniej się jakoś zrobiło... Jak było o wzmacniaczach i o tym co w środku się dzieje i ma znaczenie to prawie zawisłem ;-)

Ile może być tych nagrań? 0,1% czy mniej? ;-) Nie znalazłem żadnego... Nigdy.... I nigdy nie słyszałem jak w muzyce coś poniżej 40Hz gra.... Bo buczeć buczy... Tylko co to nie wiadomo....

Kolumny nie są problemem w moim wypadku ale ogólnie myślę że praktycznie każdy może ten brak 40Hz wyłapać odsłuchując przecież czymś innym niż kolumnami.... ;-)

Organy piszczałkowe, kontrabas, fortepian - wszystkie schodzą poniżej 30Hz. Duże organy grają niżej niż slyszalność ludzkiego słuchu < 16Hz. Buczeć - buczy - bo ma buczeć. Generalnie dźwięki poniżej 60Hz i w duł bardziej powinno być czuć ciałem niż słuchem. To żadna nowość. Poniżej 60Hz dodają dźwiękowi masy i energii, 70Hz -200Hz dają poczucie rytmu i dynamiki.

Ja sie pytałem o rozkład natężenia dżwięku w miejscach dla słuchających na sali koncertowej a nie o pomiary robione zaraz przy lub "wewnątrz" pudła instrumentu. Tak się orkiestry symfonicznej raczej nie słucha ;)

Jar1: To się pytaj dalej ja także chciałbym się dowiedzieć po kiego mi 110dB w domu lub więcej skoro nigdzie nie jestem na taki hałas nastawiony z własnej woli.... :-) Na razie tylko barmanekm opisał na sobie że chce mieć odpowiednią głośność nie do "analitycznego" słuchania tylko zależy mu na "ścianie dźwięku" która kopie i to na max 15 minut..... I ja to szanuję taki gust. Po co do analitycznego słuchania więcej niż 96dB to już niestety nikt nie pisze.... :-( Osobiście nawet tyle mi nie trzeba...

Jar1: To się pytaj dalej ja także chciałbym się dowiedzieć po kiego mi 110dB w domu lub więcej skoro nigdzie nie jestem na taki hałas nastawiony z własnej woli.... :-) Na razie tylko barmanekm opisał na sobie że chce mieć odpowiednią głośność nie do "analitycznego" słuchania tylko zależy mu na "ścianie dźwięku" która kopie i to na max 15 minut..... I ja to szanuję taki gust. Po co do analitycznego słuchania więcej niż 96dB to już niestety nikt nie pisze.... :-( Osobiście nawet tyle mi nie trzeba...

za dobry mocny , wydajny pradowo wzmacniacz a moze nawet monobloki z pre

chyba zaden audiofil by sie nie obrazil ,

nie rozumiem co koledze to przeszkadza ?

Michał: Nie rozumiem co według ciebie mi przeszkadza.... :-)

ja nie rozumiem czego mozna nie rozumiec

tytul tematu poruszanego jest

Po co wzmacniacz dużej mocy do domu?

....chyba , ze sie juz wyjasnilo i zmienil sie przedmiot gaworzenia ?

Dziękuję i wzajemnie. Ale na takowe ponoć przy mniej niż 100-110dB się nie zanosi...

Zależy mi na jak największej przyjemności. U mnie w mieszkaniu przy obecnych warunkach jak już pisałem ponad 105dB to jazgot a dłuższe niż peaki to powyżej 100db szybkie zmęczenie. Optimum bez zmęczenia to do 105db w pojedynczych peakach (w zależności od muzyki), ale generalnie najczęsciej słucham ciszej i spokojniej. Mogę zmierzyć w dużym przybliżeniu na ile w peaku a ile przeciętnie.

Jednak jak usłyszałem właśnie wspomniane 110dB w peakach (to bardzo ważne, peak a średnie o czym już pisaliśmy wszyscy) w pomieszczeniu 25m2 + kuchnia i korytarz to wiem, że w malych pomieszczeniach nigdy nie przeskoczy się pewnego poziomu, jeżeli ma się akurat na niego w danej chwili ochotę. Druga sprawa to, że w dużych pomieszczeniach > 30m2i więcej, na dużych zestawach takie coś może się już przydać sporo częściej. W zależności jak mamy rozstawiony sprzęt. Tam jesteśmy w stanie tolerować chyba dużo większe natężenia bez zmęczenia bo niema ani rezonansów, odpowiedź jest równiejsza i etc. Zresztą sam się o tym właśnie przekonałem w zeszły weekend. Inaczej bym nawet nie zabierał głosu w tym temacie. Nie znaczy to oczywiście, że u "przyszłego teścia" (u niego były te pomiary ponieważ ma odpowiedni sprzęt, - robi m.in. na małą skalę sprzęt studyjny, pre gramofonowe etc. więc musi mieć odpowiednie narzędzia i małe laboratorium) cały czas się słucha na full. Nie tylko jak przyjeżdzam tam ja z dziewczyną, no i jak chce się komuś pokazać jak może fajnie brzmieć ciężka muza.

Polecam książkę:

"Music, physics and engineering" - tam przytaczają jeszcze inne wartości. Dla małego pokoju większość słuchaczy jako górną granicę komfortu wskazywało 90dB w peaku. W dużych ponad 100dB.

Nie pisze co prawda jakie to są pokoje mały lub duży, ale liczyłbym mały >15m2 duży ponad > 25m2, bo książka jest chyba amerykańska.

Coraz bardziej podoba mi się to co piszesz :-) Zmierz proszę średnie poziomy w porównaniu do peaków. Jeśli miałbyś ochotę się pobawić to mógłbyś przy okazji sprawdzić sobie (nie na forum) które częstotliwości ci spadają a które podbijają się w paśmie (generator lub byle mp3 z częstotliwościami do 300Hz wystarczy spokojnie). Bo może się okazać.... że całą przyjemność mógłby ci zapewnić dobry subwoofer z wysoko lub maksymalnie wysoko ustawionym filtrem.... I tu nie żartuję....

Więcej niż 30m2 to raczej wyjątki metrażowo jak i oczywiście nie zawsze (już niezależnie czy małe czy duże pomieszczenie) możemy sobie pozwolić na dowolną adaptację oraz umeblowanie... Zazwyczaj żony lub matki i inni domownicy lub gdy mieszkamy sami względy estetyczne i praktyczne ograniczają nas w tym względzie. Choć oczywiście są idealiści którzy pod audio (choćby ze względów zawodowych) zrobią wszystko.

Nie mniej dzięki za informacje dotyczące książki. Z pewnością się za nią rozejrzę... (PS. Podaj proszę tylko autora lub jeszcze lepiej ISBN to będzie o niebo łatwiej znaleźć).

Bo cytując "większość słuchaczy jako górną granicę komfortu wskazywało 90dB w peaku" dla pomieszczenia 15m2-25m2 ? Jak dla mnie bomba! ;-) Przynajmniej idealnie wpisuje się to w moje odczucia... ;-)

PS. To to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zukzukzuk: Jeśli mówisz o syntezatorach to raczej wątpię żeby ktoś spreparował sampla saksofonu z pasmem od 50Hz..... Czy też zwiększał "zakres przenoszenia" dla wybranego instrumentu który w przyrodzie występuje...

A ja powrócę do sedna wątku, bo jak się wydaje, niektórzy teoretycy-obliczeniowcy, pewni swego "mało-WATA", jakby mimochodem pouciekali do swych norek...

Nie widziałem/słyszałem np. beczek B&W 801 Nautilus, grających na kilkuwatowym wzmacniaczu. A jak się im do odpowiednie wzmocnienie - potrafią dosłownie łeb urywać!!! Nie mogłem też nastarczyć mocy i energii dla nieodżałowanych IRS Epsilon, co to od jakby niechcenia trzęsły pokojem oraz powodowały typowy dla bardzo niskich częstotliwości - niepokój i dreszcze nawet u użytkowników aktywnych, porządnych subwoferów.

I to w malutkim pokoiku. Więc gdzie jest Wasza teoria?

Poprzednio twierdziłeś, że tylko jakieś "syntetyki" są w stanie generować dźwięk poniżej 40 Hz.

Moje doświadczenie miało Ci uzmysłowić, że dziś w muzyce owe "syntetyki" są na porządku dziennym i mogą "ryknąć" praktycznie dowolnie niskim basem jak sobie tylko dźwiękowiec zażyczy:) Oczywiście, że nie z saksofonu:)

A gadanie, że poniżej nic nie gra, czy też nic nie ma - można sobie wsadzić:) Podobnie jak teorię o kilku watowych wzmacniaczach, co to wystarczą do "wgniatania" w tapczan podczas odsłuchu. Pewno, że są takie kolumny, które potrafią z nimi wytworzyć spore (satysfakcjonujące)) ciśnienie dynamiczne, lecz jest ich stosunkowo niewiele...

Pozdrowienia!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

dodam dla ciekawostki swój :-) Moc 2x90 W (8 Ohm), ok. 2x165 W (4 Ohm) Pobór mocy 720 W

Stosunek sygnał/szum 110 dB (phono MC 70db MM 86db)

SLEW RATE +/- 180V/us RISE TIME: 0.6 u SEC

THD - 0.005%

720W dla 1065W ? - przebijam

wieża AIWA NSX - 999 Mk II moc 100W przy 4ohm pobór mocy 820W vocal fader/multiplex QEO/DSP GEQ i inne pierdoły

wystarczająca audiofilsko wydajność?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Zukzukzuk: Nie będę się kopał z koniem po raz kolejny... Sprawdź czy napisałem gdzieś że wystarczy mi wzmacniacz 2x1W czy 2x10W. Jak już będziesz miał odpowiedź to z chęcią odniosę się do tego co napisałeś.

„Tylko syntetyki potrafią wygenerować dźwięk poniżej 40Hz”

Bzdura.

Zapraszam do mnie ;).

Posłuchamy muzyki organowej (to nie w tym wątku o tym pisałem?). Posłuchamy kontrabasu, fortepianu, …

Możemy sobie również włączyć kilka płyt tzw. audiofilskich do „regulacji” systemu. Tam bywają niskie dźwięki z muzyki, z „natury” (spektakularna błyskawica z grzmotem, pociąg,…) i „syntetyki” oczywiście (od 15Hz).

Linki do takich płyt były podawane na Forum.

Wreszcie możemy sobie posłuchać z generatorów ;) Tu od ułamka Hz…

Wybyłeś Grzegorzu :-) Jasne że są... Forepian, organy, niemieckie kontrabasy.... O czymś zapomniałem? ;-)

W sumie racja... Oceniam wszystko (dużo mało) względem swojego repertuaru.... Klasyka. Niech będzie. Przecież masa ludzi ją uwielbia. PS. Jest tych instrumentów "prawdziwych" więcej?

Zukzukzuk: Nie będę się kopał z koniem po raz kolejny... Sprawdź czy napisałem gdzieś że wystarczy mi wzmacniacz 2x1W czy 2x10W. Jak już będziesz miał odpowiedź to z chęcią odniosę się do tego co napisałeś.

Do Ciebie kierowałem tylko te wpisy, co do których prawdziwości/bądź nie - wypowiadałeś się (kojarzysz syntetyki, albo nie ma NIC poniżej 40 Hz oprócz nich?).

A reszta była do mało-WATOWCÓW. Obojętne mi, czy nim jesteś, czy nie.

Dlatego, że to był przewodni temat wątku...

Mam jeszcze jeden dylemat. Ponieważ jestem laikiem (nie mierzę).

Czy nie powinniśmy rozróżnić powiedzmy 120 dB "hałasu", kakofonii, od MUZYKI (potęga, ale ze wszelkimi zaletami, powiedzmy "audiofilskiego przekazu"), osiągającej tą samą dynamikę? Choć wg teorii przecież to to samo:)

Bo wg mnie co innego jest usłyszeć bezładny wrzask, o mało uszkadzający bębenki, niż WIELKIE GRANIE!

Pozdrawiam!

A reszta była do mało-WATOWCÓW. Obojętne mi, czy nim jesteś, czy nie.

Ale skierowałeś to do mnie. Przykro mi. Mnie także nie obchodzi co piszesz....

Ale skierowałeś to do mnie. Przykro mi. Mnie także nie obchodzi co piszesz....

To, po jaki ciul odpowiadasz? Dziwne...

Sorry za offtop:)

Znalezione (na temat):

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

zwracam uwagę na źródło danych

czubsi #174

THD - 0.005%

S/N - 110dB

możesz wrzucić jakieś rzeczywiste pomiary - może ktoś zrobił (tak z ciekawości)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ddqip: Dzięki za link do pełnej tabelki.

PS. "20log(2^(liczba bitów przetwornika) nie jest zastrzeżonym wzorem, nie mówiąc o przyznawaniu Nobli I przestaw kalkulator to będzie więcej miejsc po przecinku. "

Dokładniejszy wzór to 20*log10(2^liczbabitow -1)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.