Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie monitorów...

Majki78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie!

Sprzęt kupiony... Yamaha RX-497 + CDX-397 + M32i - wiem mogłem lepiej ale ja na prawdę jestem zadowolony tym bardziej że jestem laikiem amatorem w sprawach audio hifi.

Obecnie w/w kolumny mam ustawione w rogach na meblościance około 50cm nad głową jak siedzę przed kompem - wiem wybrałem najgorzej ale inaczej ciężko było. Postanowiłem spróbować to zmienić. Moje pytanie czy jak dam niżej na podstawki te monitory czyli na wysokości głowy to czy dużo będzie lepszy dźwięk? Nie chciał bym stracić basu który w tych rogach jest nawet dobry.

Oto mój pokój oraz jak bym to chciał zmienić. Proszę o komentarze i inne propozycję - meblościanka jest w częściach więc dowolnie można ją rozbroić ;)

Zaznaczę że siedzę i słucham częściej przy kompie niż na kanapie (nr 4). Z tym że na kanapie jest najlepszy dźwięk i bas też.

Pokój obecnie:

widok3d.jpg

widokzgory.jpg

Moja propozycja do oceny:

propozycjav.jpg

Legenda:

1 - lewa kolumna

2 - prawa kolumna

3 - ampl + cd

4 - miejsce najlepsze obecnie do odsłuchu

Ps. Zaznaczę że podstawki nie będą jakieś wyspecjalizowane i drogie bo i sprzęt nie z góry jest ;) Zamierzam kupić jakieś na allegro.

https://www.audiostereo.pl/topic/75254-ustawienie-monitor%C3%B3w/

Witam ponownie!

Sprzęt kupiony... Yamaha RX-497 + CDX-397 + M32i - wiem mogłem lepiej ale ja na prawdę jestem zadowolony tym bardziej że jestem laikiem amatorem w sprawach audio hifi.

Pokój obecnie:

widok3d.jpg

Legenda:

1 - lewa kolumna

2 - prawa kolumna

3 - ampl + cd

4 - miejsce najlepsze obecnie do odsłuchu

Ps. Zaznaczę że podstawki nie będą jakieś wyspecjalizowane i drogie bo i sprzęt nie z góry jest ;) Zamierzam kupić jakieś na allegro.

Patrzac na pierszy rysunek, rzut z lotu ptaka:

1. Szafa po prawiej pod oknem zostaje gdzie jest.

2. Biurko laduje po lewej strony okna.

3. Druga szafa zostaje na tej samej scianie, ale dosunieta do drugiej. Wypelnisz ja ksiazkami i innymi przedmiotami, bedzie robic za rozpraszacz

4. Obok niej, na tej samej scianie laduje stolik. Wymienic jesli za duzy, moze byc na kolkach, latwo wysunac lub usunac do odsluchow

5. Sofa, obrot 0 90 stopni i ustawiona na scianie ze drzwiami (na tym zabku oczywiscie)

6. Na scianie po lewej zainstaliujesz rozpraszacz lub duza polke na plytki

7. Glosniki na srodku pokoju, po obu stronach okna, zwrocone oczywiscie ku sofie. I to jest klucz. Z biurkiem i krzeslem musisz pokombinowac, by miec wystarczajaco miejsca do siedzenia. Krzeslo do odluchow mozna wsuwac po biurko. A jak tyl krzesla bedzie zaokrsglony, to tez bedzie robic jako rozpraszacz.

8. Kup ciezkie podstawki i doklepj kolumny blu-tackiem. Nawet jak ktos "nadepnie" to sie nie przewroca.

Duzo miejsca wokol glosnkikow, stereofonia i barwa bedzie powinna byc dobra. Sprawdz na psie w AMD Watersa ;)

nsnotes

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tak powinno być.

1,2 To kolumny

3. to biurko ze sprzętem

4. kanapa do odsłuchów nad nią możesz powiesić jakieś półki na płyciwa oraz pianki piramidki tz panele

5. dywan jako rozpraszacz

6. duża szafa

7. regał obok szafy

8 stolik

9.lampa stojąca.

Dlaczego tak a nie tak jak miałeś ponieważ gdzy kolumna była na szafce przy dziach miałeś ją ustawioną prawie na wprost tej wysuniętej ściany i dzwięk się na pewno odbijał i docierał z delikatnym opuźnieniem .Daj foto jak ustawisz i opis czy się polepszyło z dzwiękiem.

a i weż taborety od mamy z kuchni i ustaw na nich kolumny po lewej jak i prawej stronie biurka i sam ocen powinno byc lepiej bo głośniki będą się znajdować na wysokości uszu.

O kurde... widzę że bez rewolucji się nie obejdzie ;) Najgorsze w tym to iż efekt jest słyszalny dopiero po kilku godzinach latania z meblami :(

@nsnotes - z tym biurkiem w rogu pod oknem to nie bardzo bo tam jest tez kaloryfer, zawór do niego i jakieś rurki jeszcze biegną, dodatkowo to biurko ma nadstawkę zintegrowana z nim (nie dałem rady już dobrać elementu na rysunku) więc zasłaniałoby część okna

@Stivi89 - do wykonania i nawet wizualnie też nie jest źle, stoliczek na środku, lampka w roku itp. ;)

Dzięki za pomysły i pomoc. Jak już się zdecyduję poświecić pół dnia i coś zmienić to dam znać...!

Pzdr!

@nsnotes - z tym biurkiem w rogu pod oknem to nie bardzo bo tam jest tez kaloryfer, zawór do niego i jakieś rurki jeszcze biegną, dodatkowo to biurko ma nadstawkę zintegrowana z nim (nie dałem rady już dobrać elementu na rysunku) więc zasłaniałoby część okna

No to obroc moja konfiguracje o 90 stopni. Pueanta jest taka: wysun kolumny na srodek. W rogach to one sie "zabulgotaja" i to nie tylko te Missiony, ale i kolumny w cenie 10 razy wiekszej. Postawisz w rogach, za miesiac stwierdzisz, ze cos nie gra, ze trzeba wymienic elektonike albo glosnki, kase wydasz, a i tak nie bedzie gralo. W takim pokoju albo glosniki na srodek albo bardzo dobra adaptacja.

Kiedys mialem pokoj, jak Twoj i Tannoye M2.5. Przestrzen byla swietna, a barwa poprawna, mimo, ze glosniki budzetowe . Ale one staly na srodku pokoju. I tkwi tajemnica.

nsnote

No więc poświęciłem dziś czas (tyranie z meblami) oraz 399zł - zakup standów NorStone Stylus 2 60cm. Chciałem 80cm kupić bo 60cm to jakieś małe mi się wydają no ale niestety nie było na stanie w sklepie a chciałem już ;) Jakie są moje wrażenie po? Re-we-la-cja! :) Wszystkie tony od niskich przez średnie aż po wysokie baaaardzo zyskały ku mojej uciesze!

Zamieszczam zdjęcie jak teraz jest w mojej dziupli. Proszę nie komentować wyposażenia oraz wyglądu pokoju gdyż mi samemu się nie podoba i jest do zmiany może za 1-2 lata.

Fota cyknięta z miejsca odsłuchu czyli kanapy.... baaardzo dobre miejsce z rewelacyjnym dźwiękiem. Pewnie większość z Was inaczej ustawiła by te monitory ale inaczej już nie dam gdyż komponują się teraz idealnie mimo iż może bardziej wysunięte grały by lepiej (fronty mam 60cm od ściany tylnej - od bocznej 30cm) ale dla mnie laika i tak jest ogromny skok do przodu jeśli chodzi o dźwięk. :)

Dzięki za pomoc! Szczególnie Stivi89

Ps. Fota cyknięta telefonem gdyż nie mam aparatu - dałem czarno białe aby pokój nie kuł po oczach oraz jakość zdjęcia nie straszyła :)

20101216175508.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.