Skocz do zawartości
IGNORED

Długość IC

pool80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wychwytuję różnice między IC miedź a srebrnym Nordostem. Srebrny Nordost dł. 1m rozjaśnia brzmienie czyniąc go bardziej czytelnym, lecz trochę osusza. Czy zmiana na taki sam kabel 0,5m zmniejszy wpływ tego kabla na dźwięk? Czy będzie jakakolwiek różnica?

https://www.audiostereo.pl/topic/75275-d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87-ic/

piszą, że zadowolenie wzrasta proporcjonalnie do długości

ale jak osusza to (i do d..y) kiepsko

chyba piszą, że zadowolenie wzrasta proporcjonalnie do ceny ;)

ale jak droższy osusza ... to hmm, co może się dziać jak będzie wpięty jeszcze droższy

ale też piszą, że czym IC krótszy tym lepiej

Chyba raczej zwiększy bo będzie mniejszy opór.

LOL ... wepnij sobie interkonekt niesymetryczny/niezbalansowany 15m i wykonany z tego samego przewodnika model 0,5m ... i nie głoś więcej bzdur że krótszy bardziej zmienia brzmienie niż dłuższy.

LOL ... wepnij sobie interkonekt niesymetryczny/niezbalansowany 15m i wykonany z tego samego przewodnika model 0,5m ... i nie głoś więcej bzdur że krótszy bardziej zmienia brzmienie niż dłuższy.

"krótszy bardziej zmienia brzmienie niż dłuższy" - to po polsku i na temat? - bo ni pojąć ni rozumieć nie potrafię co autor miał na myśli

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A poważnie? Powiedzmy że posiadam taki 1m kabel który naprawdę gra swoim charakterem. Powiedzmy że trochę mi to przeszkadza. Stosując odpowiednik 0,5m czy można dostrzec różnicę?

ps. Spotykałem się z opiniami typu: Kabel nie ma żadnego wpływu na dźwięk. A już na pewno nie IC. Moje zdanie jest takie że materiał z jakiego jest zrobiony IC ma wpływ na dźwięk (miedź / srebro)

Poważnie to Ic może wpływać na dźwięk. Im krótszy IC tym wpływ mniejszy. W takim razie pomyśl troszkę - co taki kabel robi z dźwiękiem?

Jak to co? zamienia go w tak o tej porze potrzebne ciepło-czyli jest dobrze ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)

Naprawdę nie wychodzę z podziwu dla tych, którzy słyszą różnicę między IC 0,5 a 1 m...

Toż to nawet mierniki wymiękają! ;)

Porównania odcinków np. 0,5 m i 50 m jeszcze "ograniam", ale dla tak "banalnych" dla sygnału (prądu) róznic w długości już nie...

Niektóre odtwarzacze czy pre-ampy (i zewnętrzne i zintegrowane) mają naprawdę baaardzo słabe wyjścia - stąd ich czułość na zakłócenia wynikające z oporu czy pojemności kabla, subiektywnie odbierane jako zmiana brzmienia. I to nawet w klockach "audiofilskich" - producenci oszczędzają na czym mogą.

Szczerze mówiąc to ja nie słyszałem różnicy między dwoma kablami tego samego rodzaju, różniącymi się jedynie długością: jeden miał 1 metr, a drugi 5 metrów. Dopiero w okolicach 10-kilkunastu metrów można się dopatrzeć czegośtam, dlatego wtedy lepiej stosowac połączenia zbalansowane, czyli XLR zamiast RCA.

<><

Naprawdę nie wychodzę z podziwu dla tych, którzy słyszą różnicę między IC 0,5 a 1 m...

Toż to nawet mierniki wymiękają! ;)

Porównania odcinków np. 0,5 m i 50 m jeszcze "ograniam", ale dla tak "banalnych" dla sygnału (prądu) róznic w długości już nie...

właśnie z powodu tych jakże "banalnych różnic" zbudowano XLR

Gość

(Konto usunięte)

właśnie z powodu tych jakże "banalnych różnic" zbudowano XLR

Tylko że mnie chodzi o rzekome różnice w brzmieniu IC TEGO SAMEGO RODZAJU,TYPU, TEJ SAMEJ FIRMY I TEGO SAMEGO MODELU, a różniące się tylko długością 0,5 m...

Różnice między niezbalansowanym połączeniem a XLR, to już osobna "bajka".

No to idąc tym tokiem rozumowania, jeżeli ten Nordost wprowadza jakieś zniekształcenia to wpinając taki sam kabel ale o połowę krótszy to będzie miał on mniejszy wpływ na dźwięk. Mniej osuszy brzmienie, więc....

Właśnie godzine temu i wogóle od czasu do czasu mam ochote uwalić kombinerkami mojego Monstera,miałbym wtedy dwa:) i teoretycznie byłby lepszy dzwiek bo krótsze prostsze połączenie.

Trzeba sobie zdawać sprawe że niektóre systemy gorzej zagrają bo jeżeli charakter jaki nadaje kabel jest porządany i ma to dobry wpływ na odsłuchiwany dzwiek to skrócenie i zmiana właściwosci w tym przypadku coś popsuje a nie polepszy

Czyli test i tylko test. szkoda bo myślałem ze ktoś już to przerabiał. Niestety tego kabla - taśmy bluheven nie da się skrócić. Zbytnio...

Czyli test i tylko test. szkoda bo myślałem ze ktoś już to przerabiał. Niestety tego kabla - taśmy bluheven nie da się skrócić. Zbytnio...

klej najlepiej trzyma gdy go nima

z kablami jest tak samo

a porządne przeważnie nie przekraczają 50cm - kombajny kupujcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.