Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt na Usherach

Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

jaro4444,

ale mnie rozbawiłeś tym mentorskim tonem !Jakbyś coś wiedział o tym co piszesz , ha,ha.

I jeszcze ci się sedno sprawy pokręciło!

Miłość do Heco juz odeszła ?

...there is no spoon...

arturp,nawet nie wiesz jak jak bardzo sie mylisz....powiem Ci ze jak miałem kiedys podstawkowce z wooferem 18cm to standy stalowe,spawane,po dotknieciu rurki(grubosciennej!!) drgały!.I to przy srednim poziomie głosnosci....

elfan,

zgadzam sie z toba w 100%.

Jest delikatna róznica w tym o co mnie chodziło - ty myślisz o drganiach całości kolumny ( i tu przyznaję racje ) a ja pisałem o drganiu poszczególnych ścianek pod wpływem ciśnienia wytwarzanego przez tylna część membrany .Mają temu zapobiec wieńce wzmacniające . Moim zdaniem nalezy kolumne dociążać , izolować od podłoża i wytłumiać a nie usztywniać ścianki , które i tak maja po 25-30mm. Nie mówie tu oczywiście o 19mm płycie meblowej ale solidnym MDF.

...there is no spoon...

ArturP ----> co chcesz kolego udowodnić? To, że kiedy walisz gafę a ktoś Ci śmie się przeciwstawić to używasz wszelkich metod, łącznie z próbami ośmieszenia by go zdyskredytować?

Co do mechaniki ciał stałych, wytrzymałości materiałów i PKM (podstaw konstrukcji maszyn) to człowieku skończyłem porządne studia w tym kierunku i miałem specjalnie rozbudowany program zajęć więc koleś wiem co piszę. To, że dla Ciebie liczy się snobizm to od dawna widomo, jak tez widzać, że pałasz taką nienawiścią do MG, że nawet jego znajomych traktujesz jak wrogów. Więc proponuje Ci, zanim cokolwiek obraźliwego znów napiszesz zastanów się dwa razy.

jaro4444, 13 Mar 2006, 20:29

Skończmy na tym .

Proponuję proste rozwiązanie- od tej chwili uruchamiam opcje - ,,ignoruj " dla ciebie. I ciebie proszę o to samo w stosunku do mnie.

Zrozum , jestem wzruszony - jesteś moim pierwszym . Ale twoja twórczośc jest tak bezwartościowa i głupia ,że wolę nic nie wiedziec o tobie. Inaczej będę cierpiał czytając twoje marne wypociny. Nawet kpina z ciebie nie sprawia mi satysfakcji .

...there is no spoon...

ArturP ----> z całym szacunkiem dla Twojej osoby nie będziesz pierwszy ;) Qubric Cię uprzedził.

Przystaję na propozycję po męsku i tak będzie łatwiej dla innych. Kiedyś może jak ochłoniesz i spotkamy się na neutralnym gruncie bez uprzedzeń to może okaże się, że te niesnaski nie były wcale potrzebne...

Panowie jaro4444 i arturp, przepraszam za mój wpis na temat tej głupiej poprzeczki wzmacniającej, czuję się odpowiedzialny za tą awanturę która tak Was poróżniła i doprowadziła nawet do używania wulgaryzmów wobec

siebie. Dlaczego tak się dzieje tu, na tym forum właśnie?

arturp, 13 Mar 2006, 20:19

>elfan,

>zgadzam sie z toba w 100%.

>Jest delikatna róznica w tym o co mnie chodziło - ty myślisz o drganiach całości kolumny ( i tu

>przyznaję racje ) a ja pisałem o drganiu poszczególnych ścianek pod wpływem ciśnienia wytwarzanego

>przez tylna część membrany .Mają temu zapobiec wieńce wzmacniające . Moim zdaniem nalezy kolumne

>dociążać , izolować od podłoża i wytłumiać a nie usztywniać ścianki , które i tak maja po 25-30mm.

>Nie mówie tu oczywiście o 19mm płycie meblowej ale solidnym MDF.

czyli zgodnie z tym co napisał arturp w wielce szacownej firmie B&W pracują nieuki, a kratownicę "Matrix" usztywniającą obudowy stosują zupełnie bez sensu.

>>henrykpiątek

"...przepraszam za mój wpis na temat tej głupiej poprzeczki wzmacniającej..." bo ja wiem czy jest za co przepraszać? Forum POWINNO być po to żeby dyskutować, ale dyskutować umiejętnie. Tu się wymienia zdanie, jeden od drugiego czegoś się powinien nauczyć i wynieść z dyskusji jakieś wnioski. Każdy ma prawo się mylić, ale trzeba umieć się przyznać do błędu i nie upierać się przy swoim. Czasami wystarczy logicznie pomyśleć i już masz odpowiedź. Innym trzeba powtarzać i powtarzać a i tak jak nie będą chcieli tego przyjąć do świadomości to nic nie pomoże.

Forum jak widać jest ostro podzielone, podzielone w grupy i tak się czasem zastanawiam (np na tym przykładzie) czy gdyby np. (wielkie sorki że tak przypadkowo biorę, nie jest to moim celem) _igod_ to samo powiedział co Jaro4444 to czy ArturP zmieniłby zdanie... >> nie wiem i nie wiem czy chcę wiedzieć ;))

To co mnie osobiście RAZI (!!!!!) to brak kultury i umiejętności wymieniania poglądów. Chyba 1000x to powtarzałem... NIE CHCESZ NIE RÓB TAK JAK CI MÓWIĄ. Każe Ci ktoś? Jest jakiś przymus?

Ale co tam, nie pierwszy i nie ostatni przypadek. Jak to prawie zawsze bywa ....i 1 i 2 ma trochę racji. A i może 3-ci by się zaraz włączył ;))

McGyver, 13 Mar 2006, 22:14

>czyli zgodnie z tym co napisał arturp w wielce szacownej firmie B&W pracują nieuki, a kratownicę

>"Matrix" usztywniającą obudowy stosują zupełnie bez sensu.

Zauważyłeś ,że obudowa w matrixach to nie są sklejone ścianki z 25-30 MM MDF domowej konstrukcji- o jakich ja pisałem ?

To oczywiste ,że a nieukiem jestes ty.Facet robi zwrotnice a nie robi pomiarów tego co mu wychodzi bo nie umie . Dobre. Zrób komus głośniki ,,na ucho" . Specjalisto od ,,równej średnicy" .

A , i nie zapomnij naciągnąc kogos na zamówienie w Audiocomponents z dostawa kwartalną i poprzebijanymi membranami !

Nieuku i naciągaczu.

...there is no spoon...

henrykpiątek

o mnie | ignoruj

stat: 543 / 467 / 0

13 Mar 2006, 22:09

Panowie jaro4444 i arturp, przepraszam za mój wpis na temat tej głupiej poprzeczki wzmacniającej, czuję się odpowiedzialny za tą awanturę która tak Was poróżniła i doprowadziła nawet do używania wulgaryzmów wobec

siebie. Dlaczego tak się dzieje tu, na tym forum właśnie?

Popieprzyło sie w głowach od dobrobytu kolegom i tyle.Nie znaja się i już sie nie lubią.A może się znają i spiskują.

Takie nieaudifilskie ...

Grundig High Fidelity

mzawek, 14 Mar 2006, 08:47

Sory, padłes ofiarą dawnego mojego konfliktu z naciągaczem McGyverem. Przykro mi ,że takie historie dotykają porządnych forumowiczów ale ja nie toleruję oszustów. Biora pieniądze od ludzi , którzy nie zdaja sobie sprawy ,że są oszukiwani .

My Polacy jesteśmy zbyt łaskawi dla tych , którzy nas oszukują. To pobłażanie obraca sie przeciwko nam , bo oszuści widząc to posuwaja sie jeszcze dalej. A my tylko cicho, bezkonfliktowo , nie róbmy awantury itd .

NIE.

Jesli my siebie nie szanujemy, jesli pozwalamy na to aby obok nas działała szara strefa i naciągacze to jak inni mają nas szanować? Zawsze dla Niemca , Angola czy Francuza będziemy małymi cwaniaczkami .

...there is no spoon...

>>ArturP

Ja tam nie wiem czy McGyver jest oszustem czy nie, jeszcze nic nigdy od niego nie kupiłem, ale tak patrząc po forum, to ludzie są zadowoleni z zakupów u Niego

jeśli chcecie dyskutować o bracingach.... wzmocnienia dają i to bardzo dużo. Nawet powiem więcej pozytywnie wpływają na średnicę. Artur jakbyś miał kiedyś czas i ochotę, to możesz się o tym bardzo dobrze przekonać. Najlepiej kupić płytę wiórową np 10, zrobić coś a la kolumny o wysokości 900 (przy zachowanej objętości dla tego głośnika) i jeśli lubisz mierzyć, to zrobić tak w SW. Potem sklepać nową skrzynkę albo rozebrać starą, zrobić solidne wzmocnienia i obserwować efekty w SW. Zobaczysz olbrzymie różnice....

To czy płyta jest 10mm czy 30mm nie ma znaczenia. Efekt ten wystąpi w 1 i 2 przypadku, z tym że w 2gim w dużo mniejszym stopniu. O ile mniejszym tego Ci nie powiem bo nie jestem jasnowidzem. No i jeszcze jedno...te 30mm naprawdę warto usztywniać, bo płyta to nie belka która wygina się w 2 strony tylko układ 3D - wygina jak się chce. Tych ugięć niestety nie da się "zauważyć", ale DA SIĘ JE ZMIERZYĆ !!!! ---> tylko nie za pomocą SW. Trzebaby postawić miernik, najlepiej cyfrowy i patrzeć jakie są zmiany w [um] od stanu wyjściowego

arturp

Proponuje abyście wspólnie doprowadzili ten watek do końca.I rozwiazali problem jakie skrzynki do Usherów bedą najlepsze...:-).Nie mysle aby ktokolwiek z zainteresowanych był oszustem.

Niemcy,Angole,Żabojady zawsze beda nas uwazac za gorszych .Szara strefa jest wszedzie i gdyby nie ona część ludzi dawno pomarłaby z głodu .Nie dla wszystkich jest miejsce w naszym raju dobrobytu. Arturp ,myslę że znasz sie na budowie kolumn głosnikowych.Dokładnie przestudiowałem watek i inne.Ale reszta chłopaków także zrobiła co nieco.Mcgyver pomógł mi bezinteresownie w paru kwestiach.A Jaro444 też chyba coś tam wie .

Jezeli padam ofiarą oszustów ....

Grundig High Fidelity

saczek_XTRM, 14 Mar 2006, 09:21

Widzisz , takie odpowiedzi jak twoja cenię bo sa podparte jakims dowodem - nie tylko logiczna argumentacja ale tez mierzalny dowód . No niestety nie moge tego sprawdzić ale skoro ty mierzysz i to daje efekty to przynajmniej jest to powód do zastanowienia i rozpoczęcia testu w tym kierunku . Co do 10mm płyty to nie mam wątpliwości ale 30 mm to juz raczej trzeba posiadać cos więcej niż SW :) No ale jaka to skala , czy to nie jest pomijalne ?

Bo to jest zasadnicza sprawa - jesli to zjawisko występuje to czy jego skala jest na tyle duża ,że warto sie tym przejmować ?

pozdrawiam

...there is no spoon...

mzawek, 14 Mar 2006, 09:28

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jakie skrzynki dla tego ushera sa najlepsze- to zalezy od strojenia , filtrowania ,pomieszczenia, wytłumienia , preferencji słuchaczy itp - sam wiesz , co ci będe watę na uszy nawijał ... :)

Mogę powiedziec o tym co jest obecnie u mnie. Po jednym głośniku na skrzynkę. Skrzynia z 2 warstw płyt MDF w sumie boki/tył 32mm front 47mm, dwie warstwy maty bitumicznej , wytłumienie 5cm na wszystkich ściankach .Rura BR 6,8 średnica /18cm długość

Bas jest szybki, konturowy, nisko schodzi( 40Hz) i ma bardzo dobre barwy . Jest tez tzw wykop .Brakuje mi nieco potęgi basu typowego dla np 18 cm scan speaków. W sumie pełna kultura bez efekciarstwa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

>>ArturP

no z tą skalą. Rzeczywiście przy płytach rzędu 30mm to trochę śliska sprawa. Duzo zależy od tego czy oddzielimy tweeter od woofera (dodatkowe wzmocnienie) czy będziemy robić przegrodę skośną no i wreszcie jaki % objętości kolumny stanowi objętość "czynna" dla woofera. Innymi słowy kolumna może mieć wysokość 900mm ale jeśli wydzieliliśmy objętość woofera i zrobiliśmy przegrodę na wysokości 450mm (akurat środek strzałki ugięcia) to pasożytnicze drgania zmniejszyliśmy o prawie 50%. Nie ma przepisu na super obudowę, chcąc zrobić taką trzebaby z pół roku liczyć ale i robić pomiary, bo bez tych nic się nie ruszy. Dla monitorów np robienie wzmocnień jest IMHO bez sensu. Drgania które się pojawią są do pominięcia. Przy floorstandach lepiej dać ze 2 wzmocnienia - jedne to trochę jednak za mało.

Poza tym (nawiązując do tego co napisałem wyżej) wstawiając przegrodę w połowie wysokości gdy ta nie jest cała wykorzystana do obj czynnej woofera sprawy nie załatwia - w pozostałej objętości też powstaną drgania które będą propagować w inne miejsca i przenosić je na miejsce obj czynnej. Najlepiej byłoby zasypać taką przegrodę piachem i praktycznie po sprawie.

>>ArturP

teraz przeczytałem w następnym Twoim wpisie trochę więcej n/t kolumn Maga...

no 2 warstwy MDFu na ściankach to też inna sprawa....To coś a la udowa ścianek typu "sandwich". Jeszcze lepiej byłoby dać między MDF jakiś miękki materiał (nawet choćby i najtańszą wiórówkę, np te 10mm). To właśnie kolejny przykład minimalizowania drgań

saczek_XTRM, 14 Mar 2006, 09:56

No, tu się zgadzam . pełna przegroda w dolnej części obudowy do wypełnienia to wyraznie działa . W tym projekcie tak zrobiłem . chociaz zostawiam właścicielowi tych kolumn wybór - zasypie piaskiem albo włozy tam zwrotnicę . Tylko jak włozy zwrotke to nie wypada zasypac jej piaskiem , więc pozostanie komora . Czym ja bezpiecznie wypełnić ? Tego jeszcze nie robiłem. W zasadzie w kolumnach stojących robię zwrotnice zewnętrzne ale nie tym razem.

...there is no spoon...

>>ArturP

jest taki facet na Allegro co sprzedaje ołów i twierdzi że to idealny materiał do "zasypki". Tylko cena jest zawrotna a jakoś ewentualny brzękot ołowiu mnie by nie zachwycał...

Najlepiej byłoby chyba zasypać przegrodę piachem a potem dokleić płytę oddzielając piasek i miejsce na zwrotkę. Wystarczy jak zostanie niewielka część na elementy zwrotnicy, tak aby tylko się mieściła. Wiesz co mam na myśli? Nie wiem czy napisałem to wystarczająco jasno....

Saczek_XTRM

Do pomiarów drgań ścianek najłatwiej zastosować jest tensometr naklejany na powierzchchnię. Mierzy on liniowe odchylenia warstwy powierzchniowej.

To tak jakby ktoś twierdził, że nic nie wiem...

"no 2 warstwy MDFu na ściankach to też inna sprawa....To coś a la udowa ścianek typu "sandwich". Jeszcze lepiej byłoby dać między MDF jakiś miękki materiał (nawet choćby i najtańszą wiórówkę, np te 10mm). To właśnie kolejny przykład minimalizowania drgań"

Taki "sandwich" to nieciągłość srodowiska. Idealne byłoby gdybu warstwa wewnętrzna była bardzo ciężka i o bardzo dużej tłumienności wewnetrznej. Dlatego spotyka się ściany warstwowe zasypane piaskiem w środku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.