Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wy w ogóle czytacie posty na tym forum, czy tylko ostatnie, które się pojawiły ?

Po pierwsze, analogówka jeszcze ostatecznie się nie pojawiła, jest dopiero testowany prototyp.

Po drugnie, jeszcze upłynie jakiś czas żeby odpowiedni wykonać projekt płytki. Projekt w formacie niezbednym, akceptowanym dopiero do produkcji przez zakład.

Po trzecie, zamawianie do tego projektu standardowych i łatwodostępnych części miało by co najmniej mały sens.

(To nie bedzie w SMD.)

Każdy sobie zdobędzie drobnice na własną rękę. Do końca tygodnia prototyp będzie.

A w razie problemu z dosępem scalaków AD797 w pobliskim sklepie, czy wygurowanych cenach tego scalaka niech sobie zamówią ci, którzy zechcą w forumowym szybkim zamówieniu z Farnella.

Spokojnie, bez żadnych obaw.

Link do zamówienia kilka postów wcześniej nawet podał kolega koluszkin

Listę z resztą części dostaniecie indywidualnie razem z zamówioną płytką.

W kółko nie będe się już powtarzał :-)

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

KOMUNIKAT :)))

Są płytki pod DAC'a. W najbliższym czasie nastąpi wysyłka :))) Jest "trochę" tego - proszę o cierpliwość.

Podaję link do dokumentacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

KOMUNIKAT ODNOŚNIE ORGANIZACJI DODATKOWEGO ZAMÓWIENIA :)))

Cena płytki 25 zł/szt.

Koszty wysyłki 6 zł.

Listę zamykam jutro tj. 18 LUTEGO 2011.

19 LUTEGO idzie dodatkowe zlecenie do zakładu.

Proszę zatem o potwierdzanie na adres e-mail podany w "o mnie" wg zasady

TEMAT WIADOMOśCI - "Potwierdzenie - nick forumowy"

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYłKI

W odpowiedzi podeślę dane do przelewu.

Proszę o sprawne wpłaty.

Aktualna lista:

====================================

1. Rogalaf (Poważny) 2 szt.

2. mate_ous 1szt.

3. pw67 3szt.

4. edkapi 1szt.

5. darekhifi 2szt.

6. robsmok 1szt.

7. ov_darkness 2szt.

=====================

PROSZĘ O KOPIOWANIE ZA KAŻDYM RAZEM INFORMACJI UMIESZCZONEJ NAD LISTAMI !!!!

Pytanie: czy jestem w stanie to polutować zwykłą kolbową lutownicą 30W, jakich części nie dostanę w "zwykłym elektronicznym" i na co uważać?

Czy jest szansa, na jakiś FAQ, jak to złożyć, żeby działało?

Ukryta Zawartość

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Jest mało prowdopodobne, byś zwykłą lutownicą polutował WM8804 i W8741/2. Chociaż jest taka możliwość.

To są scalaki w SMD, gdzie ich nóżki są węższe niż 1mm oraz odległości międzi nimi są tylko troche większe niż ludzki włos.

Poza tym istnieje ogromne prowdopodobieństwo przegrzania takich scalaków przez osoby nie umiejetnie lutujące lutownicą bez stabilizacji temperaturowej.

W zwykłym elektronicznym ne pewno nie dostaniesz układów scalonych, mogą też czasem być problemy ze stabilizatorami 3,3 V oraz całą drobnicą (elementami biernymi w SMD) To zalezy od sklepu.

A co d tego FAQ to nie wiem jaki sens pisać takie rzeczy. Tyle było projektow na forum i były sprawdzone, ze działały w praktyce. Komentarz dodatkowy jest tu zbyteczny.

Najpierw trzeba mieć trochę podstaw teoretycznych w głowie i sporo praktyki.

Każdy co ma kontakt z elektroniką i prawidłowo zmontuje układ oraz go zasili i odpowiednio podłaczy, uruchomi go należycie.

Edytowane przez Robertus

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Pieprzyć, najwyżej polutuję najtrudniejsze kostki usługowo.

Albo kupię lepszą lutownicę.

MxM'a złożyłem, to i z tym sobie poradzę.

Stabilizatory są na allegro.

To z czym mam problem, to dziwne oznaczenia w Excelu z lista części. co to jest:

RAD5/5

CAPIN4U7

CAP7.5

Rozumiem, że to ma być co? rozstaw wyprowadzeń? wysokość?

itp?

bo Google nie zna takich...

Jeśli chodzi o FAQ, to chodziło mi bardziej o coś takiego (nazwy z głowy, przypadkowe):

"na C1-15 można przyoszczędzić. c16,17 są kluczowe użyjcie Elna Cerafine, albo Panasonic FC, należy się wystrzegać blackGate i Silmic II bo cośtam."

"Jak chcesz dodać sobie wejście USB, to weź to "Link" i podłącz do nóżek 1,2,3,4 scalaka U56."

największy problem z tego co widzę, będzie z opampami AD825 i AD8021 oraz ze scalakiem DIR9001 i wejściem TOSLINK. Gdzie je dostać, ew. czym zastąpić?

Jakiej użyć obudowy? Jakich wejść/wyjść?

I co to jest ta "analogówka"? Przecież DAC ma wyjście analogowe?

Podstawy elektroniczne mam. Miałem elektronikę na ZPT'ach w podstawówce. Wiem co to kondensator, rezystor itp. Lutować umiem. Może z SMD jakimiś drobnymi mogę mieć problemy.

Kondensatory na płycie głównej sobie potrafię wymienić.

Co to znaczy "sporo praktyki"?

Że mam na co dzień naprawiać telewizory, czy komórki?

Przecież taką praktykę trzeba na czymś zdobyć.

Może w takim razie warto by napisać na początku: "Jeśli nie jesteś inż. elektronikiem z min 5 latami praktyki zawodowej, nie podchodź do tego układu?"

W każdym innym przypadku jakaś bazowa instrukcja by się przydała.

Litości...

Kolega, absolutnie nic nie przeczytał co jest w tym wątku. Nic, nawet nie jest świadomy jaki DAC teraz robimy.

Absolutnie nie zapoznał się z projektem.

To nie jest żaden WM-DAC robiony już kiedyś !

Nie mo tu zupełnie żadnych scalaków typu AD825 i AD8021, czy DIR9001.

Co do analogwki, to jest wszystko w wątku opisane, że bedzie osobna.

Każdy DAC ma wyścia analogowe, bo inaczej by nie działał, lecz w żadnym nie nadaje się bezpośrednio do wykorzystania bez odpowiedniego analogowego układu wyjściowego.

Kwestje zastosowanych kondensatorów pozostawiam składającym. Ważne by po stabilizatorach były normalne elektrolity (nie low-impedance). A na zasilaniu cyfry najlepiej Sanyo Oscon.

Poza tym rodzaj elektrolitów nie wpływa w dużym stopniu na brzmienie jak w innych DIY.

(co oznacza z resztą, że układ ma należycie zaprojektowane zasilanie)

Sporo praktyki oznacza właśnie umiejętność lutowania SMD, a nie chodzi o tytuł z uczelni :-)

Są płytki pod DAC'a. W najbliższym czasie nastąpi wysyłka :))) Jest "trochę" tego - proszę o cierpliwość.

Podaję link do dokumentacji:

Ukryta Zawartość

KOMUNIKAT ODNOŚNIE ORGANIZACJI DODATKOWEGO ZAMÓWIENIA :)))

Cena płytki 25 zł/szt.

Koszty wysyłki 6 zł.

Listę zamykam jutro tj. 18 LUTEGO 2011.

19 LUTEGO idzie dodatkowe zlecenie do zakładu.

Proszę zatem o potwierdzanie na adres e-mail podany w "o mnie" wg zasady

TEMAT WIADOMOśCI - "Potwierdzenie - nick forumowy"

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYłKI

W odpowiedzi podeślę dane do przelewu.

Proszę o sprawne wpłaty.

Aktualna lista:

2. mate_ous 1szt.

3. pw67 3szt.

4. edkapi 1szt.

5. darekhifi 2szt.

6. robsmok 1szt.

7. ov_darkness 2szt.

8. arteqqqgo2 1szt.

=====================

PROSZĘ O KOPIOWANIE ZA KAŻDYM RAZEM INFORMACJI UMIESZCZONEJ NAD LISTAMI !!!!

Ukryta Zawartość

Wątek czytałem ,pomyliłem paczki.

Ok, czyli problemu z kostkami nie ma, są na allegro.

Z drobnicą sobie poradzę.

Lutowałem już SMD, ale na pewno nie można powiedzieć,ze mam sporo praktyki.

Czyli żeby się dało podpiąć do tego DAC'a monitorki, musi być jeszcze stopień analogowy. OK.

Ostatnie pytanie: jak to podłączyć pod USB?

Musi być konwerter USB=>S/PDIF zapewne? Jakieś sugestie co do konkretnego rozwiązania? Chodzi mi o to, żeby DAC +USB+ (najlepiej)wzmak słuchawkowy były w jednej obudowie. Byłoby idealnie, gdyby udało się zachować obydwa wejścia cyfrowe (toslink i koncentryk), dodając USB jako trzecie. Jeśli nie, to trudno.

Reszty się domyślę, jak dostanę płytkę do ręki.

Wątek czytałem ,pomyliłem paczki.

Ok, czyli problemu z kostkami nie ma, są na allegro.

Z drobnicą sobie poradzę.

Lutowałem już SMD, ale na pewno nie można powiedzieć,ze mam sporo praktyki.

Czyli żeby się dało podpiąć do tego DAC'a monitorki, musi być jeszcze stopień analogowy. OK.

Ostatnie pytanie: jak to podłączyć pod USB?

Musi być konwerter USB=>S/PDIF zapewne? Jakieś sugestie co do konkretnego rozwiązania? Chodzi mi o to, żeby DAC +USB+ (najlepiej)wzmak słuchawkowy były w jednej obudowie. Byłoby idealnie, gdyby udało się zachować obydwa wejścia cyfrowe (toslink i koncentryk), dodając USB jako trzecie. Jeśli nie, to trudno.

Reszty się domyślę, jak dostanę płytkę do ręki.

warto poczytac tez inne watki w ktorych mozna znalesc interesujace cie rozwiazania i tym samym nabrac troche merytorycznej praktyki

Taka cewka jak zalecana, rdzeniowa pod WM8741/2 jest w Farnallu.

Kwarc jest wyłącznie w Farnellu.

Troche dziwie się, że nie wszyscy w moim w zamówieniu zamówili ten stabilny kwarc z Farnella.

Robiłem porównanie ze standardowym 12Mhz i tym SMD z Farnella. Róznica jest naprawdę spora, szczególnie w budowaniu przetrzeni i wybrzmiewaniach wysokich.

Taka cewka jak zalecana, rdzeniowa pod WM8741/2 jest w Farnallu.

Kwarc jest wyłącznie w Farnellu.

Troche dziwie się, że nie wszyscy w moim w zamówieniu zamówili ten stabilny kwarc z Farnella.

Robiłem porównanie ze standardowym 12Mhz i tym SMD z Farnella. Róznica jest naprawdę spora, szczególnie w budowaniu przetrzeni i wybrzmiewaniach wysokich.

.... czy nie wkraczamy już w strefę zastrzeżoną dla poezji ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Oco ci chodzi, o kwarc ?

Oto, że mam to na czym odsłuchać ?

Cewka oczywiśce nie musi być jak w projekcie.

Edytowane przez Robertus

Oco ci chodzi, o kwarc ?

Oto, że mam to na czym odsłuchać ?

Cewka oczywiśce nie musi być jak w projekcie.

Po postu wolę się trzymać danych technicznych niż wrażeń. Jeśli kwarc - to np. wolałbym raczej znać jego współczynnik stabilności krótkookresowej i dobroć. Sam odsłuch jest zależny od 1000 czynników , jak np. jakość prądu w sieci w danym momencie, dopasowanie IC do systemu x i y itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dane techniczne, jak stabilność są bardzo dobre, nie mniej typowy standardowy kwarc może mieć spore odchyłki.

Nie wnikałem aż tak, musiałbym przemierzyć przebiegi. Niewiadmomo ile leżakował. Bo innego wystłumaczenia nie ma.

Ale nie już będę do byle bzdur targał projketów roboty i "nadużywał" pożyczonych analizatorów.

Bo patrzą ma mnie dziwnie.

Dla mnie zdanie "jakość prądu w sieci w danym momencie" w tym przypadku to naprawdę nie ma sensu.

Bo na próby zasilam DACa, z przetwornicy dającej bardzo dobrą jakościowo sinusoide.

Dopasowanie układu jest raczej dobre, najbardziej obawiam się czy komukolwiek zagra tak ten DAC chociaż podobnie w domu.

Musiałbym mieć chociaż dostęp do innych wzmaków Accuphasa, czy akurat tak idealnie się zgrało z konkretnym modelem. Chodzi oto, że dźwięk jest bardzo rozdzielczy, nawet bardziej niż z orginalnego CD Accu.

Nie ważne z resztą. Dajmy temu spokoj. Liczy się, że na tym kwarcu z Farnella zagrało akurat lepiej.

Dane techniczne, jak stabilność są bardzo dobre, nie mniej typowy standardowy kwarc może mieć spore odchyłki.

Nie wnikałem aż tak, musiałbym przemierzyć przebiegi. Niewiadmomo ile leżakował. Bo innego wystłumaczenia nie ma.

Ale nie już będę do byle bzdur targał projketów roboty i "nadużywał" pożyczonych analizatorów.

Bo patrzą ma mnie dziwnie.

Dla mnie zdanie "jakość prądu w sieci w danym momencie" w tym przypadku to naprawdę nie ma sensu.

Bo na próby zasilam DACa, z przetwornicy dającej bardzo dobrą jakościowo sinusoide.

Dopasowanie układu jest raczej dobre, najbardziej obawiam się czy komukolwiek zagra tak ten DAC chociaż podobnie w domu.

Musiałbym mieć chociaż dostęp do innych wzmaków Accuphasa, czy akurat tak idealnie się zgrało z konkretnym modelem. Chodzi oto, że dźwięk jest bardzo rozdzielczy, nawet bardziej niż z orginalnego CD Accu.

Nie ważne z resztą. Dajmy temu spokoj. Liczy się, że na tym kwarcu z Farnella zagrało akurat lepiej.

ok

robię zamówienie na elementy w farnell-u

Grupą i hurcikiem zawsze cus taniej

Polecam również fajne bardzo porządne i stosunkowo tanie bananki

Ukryta Zawartość

wątek

Ukryta Zawartość

PS tu ja nie będę więcej pisał jesteście zainteresowani zbierzcie grupę co chcecie i napiszcie w podanym wątku

Zamówienie zamknę pewnie za około 1- 2 tyg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukuję osoby , która polutuje mi ten przetwornik

Oczywiście nie za darmo :)

W lutowaniu SMD nie mam doświadczenia i idzie mi to raczej słabo :(

Byłbym wdzięczny za pomoc w tej kwestii :)

Mogę oczywiście to zrobić. Zwłaszcza, że jesteś ostani na liście i dopiero pójdzie twoja tura z wysyłkami części. Także jesteś w lepszej sytuacji.

Nie będę musiał ich wysyłać tobie, po to byś ty znowu wysyłał wszystko innej osobie.

Prosze w tej sprawie na PW.

Poszukuję osoby , która polutuje mi ten przetwornik

Oczywiście nie za darmo :)

W lutowaniu SMD nie mam doświadczenia i idzie mi to raczej słabo :(

Byłbym wdzięczny za pomoc w tej kwestii :)

Jak nie znajdziesz nikogo z swojego miejsca zamieszkania (sądzę iż to najwygodniejsze) to mogę złożyć (polutować) dwie sztuki swoją i Twoją ;)

Aktualna lista:

2. mate_ous 1szt.

3. pw67 3szt.

4. edkapi 1szt.

5. darekhifi 2szt.

6. robsmok 1szt.

7. ov_darkness 2szt.

8. arteqqqgo2 1szt.

9. Robertus 2 szt.

=====================

RAZEM: 15 szt.

Osoby powyżej załapały się na dodatkowe zamówienie. Zlecenie na dodatkowe 15 szt. poszło do zakładu.

DO KOLEGI "PW67" - proszę o kontakt w celu potwierdzenia.

Wczytuję się i kolejna porcja pytań:

Jakie parametry mają mieć poniższe elementy i czy te, które wpisałem się nadają?

Q1

Ukryta Zawartość

DAL

Ukryta Zawartość

L1

Ukryta Zawartość

L2, L3

Ukryta Zawartość

L4

Ukryta Zawartość

U3,4,6

Ukryta Zawartość

Czy zamiana kondensatorów MKP np. na MKT lub inny typ coś zmienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzy pierwsze pozycje, nie nadają się, gdyż mają nieodpowiedni rozstaw w SMD.

Co do kwarca, to możesz zamówić w standardowej obudowie, skrócić jego nóżki i tak na stojąco, pod skosem na polach lutownizych po prostu go przylutować. Też tak robiłem na próbe, zanim nie miałem odpowiednich z farnella.

Piąta pozycja (dławik 47uH) może być, ale za barzdo się nie nadaje do montażu pod tą płytkę.

Trzeba odpowiednio rozłożyć jego nogi. ;-) Bardziej pasowałby jak te 22uH z czwartego linka.

Te dławiki 22uH nie są w SMD, tam by lepej pasowały, taka jest płytka, ale te bez problemu też na stojąco można polutować.

Co do kondów MKP, to w filtrze za kością przetwornika robi to różnice. No ale od biedy można dać MKT byle jakieś lepsze jak Wima czy Ero.

Nie ukrywam, że ten kwarc i ogólnie elementy z Farnell'a są kosmicznie drogie, dlatego kombinuję, ale moze za bardzo?

To inaczej: podpinam isę pod zamówienie z farnella

i biorę:

Q1:

Ukryta Zawartość

L1:

Ukryta Zawartość

L2/3:

Ukryta Zawartość

L4:

Ukryta Zawartość

teraz lepiej?

Staby mogą być CDT?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwarc wymiarami pasuje jak najbardziej. Jednak za tą cenę to trochę dużo moim zdaniem w porównaniu bardziej precyzyjnego, który zamawialiśmy do tego DACa.

A cewki, to co to za wynalzaki ? Nawet nie wiem na jaką to płytke by pasowało. Po prostu standardowe w SMD

Jak naprzykład:

Ukryta Zawartość

Cewka z ostatniej pozycji jak najbardziej OK.

Staby z tamtego linka są ok pod waruunkiem, że przedłużysz środkową nogę (masę) do przylutowania. Wyprowadzeniami pasują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Robertus

Czyli cewki maja być 0805 czy 1206?

Bo na opublikowanej przez Ciebie w tym temacie liście elementów są 1206. i te ktore podałem wyskoczyły mi, jak wpisałem w szukajkę indukcyjność i footprint.

No i ten, który wrzuciłeś ma 1000x mniejszą indukcyjność...

Aha: nigdzie nie ma 47uH cewki SMD. Nie tylko w footprincie 1206, ale też żadnym innym. Tzn. są te Muraty w Farnell, które są podobno niedobre. Da się tam dolutować przewlekaną?

Edytowane przez ov_Darkness

Może być w 0805, choć 1206 lepjej się lutuje ze względu na rozmiar.

Co do linku to faktycznie, wielkie sorry. Pomyliłem nH z uH :-) Ale mniej więcej takiego rodzaju.

A 47uH nie musi być w SMD, jedna jest przewlekana, a druga SMD do Torxa. Jak najbardziej można użyć tą przewlekaną.

Jeśli zamierzasz użyć odbiornik światłowodowy to polecam zakupić, bo w polsce raczej nie ma szans na niego.

Edytowane przez Robertus

Rozumiem, że rezystory też mogą być 0805, bo np. 210R tylko 0805 znalazłem.

Zaczyna się fajnie robić :)

Jak dodać obsługę USB do tego DAC'a? Musze osobną płytkę z np. PCM2706 i podpiąć zamiast S/PDIF?

Edytowane przez ov_Darkness

Dzięki za wyjaśnienia!

Niestety odpowiedzi rodzą następne pytania:

A na zasilaniu cyfry najlepiej Sanyo Oscon.

Które to konkretnie kondy?

Kupienie 17szt Os-con'ów (tyle jest 10uF w projekcie) po 2.5PLN/szt boli' date=' więc wolę nie działać po omacku.

Czy pozostałe pojemności mogą być takie, jak zalinkowane:

[b']2x22uF (C17, C19)[/b]

Ukryta Zawartość

2x47uF (C15,C30)

Ukryta Zawartość

1x1000uF (C46)

Ukryta Zawartość

1x 2200(2700)uF (C29)

Ukryta Zawartość

Czy C1 i C5 to 47nF LUB 100nF, a C29 to 2200 lub 2700uF? Co zmienia wybranie jednego bądź drugiego?

Ten odbiornik TOSLINK jaki miał dokładnie symbol, bo jest chyba z 6 różnych wersji?

7805 ma byc 12V czy 5V?

Czy istnieją zamienniki LF33? czy każdy Low Drop 3.3V się nadaje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ov_Darkness

• Pokaż nowe odpowiedzi