Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Po to jest odpowiednia analogówka z filtrami, aby oczyścić sygnał ze śmieci. W dodatku robione jest to w trzech miejscach.

Tu już jest pewnego rodzaju reaktancja ze strony kości, chodzi o właściwe dopasowanie układu pod wyjście WMa. Ono jest niestety bardzo czułe oczym pisałem kilka razy.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Wracając do tematu zasilania: rozumiem, że ma być R45=470R/1W

Radiatory na LM'y będą w zestawach. Chłodzenie tranów we własnym zakresie.

Krótko mówiąc robię zamówienie pod trafo 24V. R48 i R49 dam w dwóch wersjach: 22R/2W i 33R/2W. Kosztują po jakieś 0.15PLN/szt.

Kurde, znowu się forum zajączkuje :/

Zmieniam w zamówieniu

R45: 470R/1W

R48/49: 22R/2W i 33R/2W

Radiatorki oczywiście będą. Jutro postaramy się porozsyłać kwoty do przelewu.

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Wracając do tematu zasilania: rozumiem, że ma być R45=470R/1W

Radiatory na LM'y będą w zestawach. Chłodzenie tranów we własnym zakresie.

Krótko mówiąc robię zamówienie pod trafo 24V. R48 i R49 dam w dwóch wersjach: 22R/2W i 33R/2W. Kosztują po jakieś 0.15PLN/szt.

Witam

Rezystory R48 i R49 przy trafie 24V to przynajmniej 68 R /3W , ja mam 82R /3W i tranzystory od prestabilizacji są ciepłe

Przy 22 R to po krótkiej chwili były gorące ,a na dłuższą metę to się przegrzewały

Ok.

Poprawki wprowadzę.

Możesz zamówić 68R/3W i dodatkowo 82R/3w

to nie duży dodatkowy koszt , a będzie w razie czego do zamiany

Dobrze było by w miejsce T5 i T6 wstawić coś w metalowej obudowie np BC140/BC160 lub BC211/BC313 ,ale chyba już takich nie produkują

Lepiej oddają ciepło i mają taki sam rozkład nóżek jak oryginalne

Ja mam wstawione te drugie i jest cacy

ze wzgledu na niski koszt rezystorow proponuje aby byly w zestawie wartosci oryginalne jak i nowe propozyjce ja planuje zastosowac trafo 22v

Edytowane przez baxteros

ze wzgledu na niski koszt rezystorow proponuje aby byly w zestawie wartosci oryginalne jak i nowe propozyjce ja planuje zastosowac trafo 22v

Witam

Przy trafie 22V , 22R będą za małe ,one są do trafa 20V

Do trafa 22V to co najmniej 33R/3W

@Robertus

System: DAC + Analog + SohaIII + K701.

Dźwięk: zupełna rewelacja (dokładność, gęstość, klarowność basu)

Jedyny problem: Jak bezpiecznie można zmniejszyć wzmocnienie analogówki ?

Nie wiem jak, to znaczy można ozcywiście zmnejszyć w sprzeżeniu opory. Nie zamierzam próbować i nie polecam, gdyż cały projekt może szlak trafić.

Przypominam, że większość rezystorów, w ogóle aplikacja scalaków opiera się na orginalnym CD. Dlatego jest to aplikacja optymalna w tej konfiguracji i nie ma najmniejszego sensu grzebać w takim układzie.

Zastosój jakis dzielnik na wyjściu, czy po prostu zmiejsz głośność poprzez potencjometr.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Nie wiem jak, to znaczy można ozcywiście zmnejszyć w sprzeżeniu opory. Nie zamierzam próbować i nie polecam, gdyż cały projekt może szlak trafić.

Przypominam, że większość rezystorów, w ogóle aplikacja scalaków opiera się na orginalnym CD. Dlatego jest to aplikacja optymalna w tej konfiguracji i nie ma najmniejszego sensu grzebać w takim układzie.

Zastosój jakis dzielnik na wyjściu, czy po prostu zmiejsz głośność poprzez potencjometr.

Dzięki za Info i ostrzeżenie.

W takim razie nie ruszam już analogówki.

Soha III ma dużą czułość, więc jestem praktycznie z potkiem blisko zera (co nie jest zdrowe).

No ale zawsze można dać dzielnik.

@Rogalaf: to może w ogóle olej SOHA i słuchaj bezpośrednio z DAC'a?

U mnie już prawie finał. Jeszce tylko napisy na tylną płytę, ale najpierw niech się wygrzeje :-)

Gra to naprawdę zacnie. Wielkie pokłony dla twórców projektu!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27855-0-14733800-1308140669_thumb.jpg

post-27855-0-34570100-1308140675_thumb.jpg

post-27855-0-84185900-1308140679_thumb.jpg

post-27855-0-27739200-1308140686_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś roześlemy rachunki i zacyznamy zbierać hajs. Tradycyjnie - do niedzieli.

>kekon

wygląda naprawdę dobrze.

Szczególnie ładna masz obudowę. Po prostu super.

Masz sterowanie wyborem źródła.

Ja w programowaniu nie kumam za bardzo. Ale jak już potrafiłeś to zrobić to może dobrym pomysłem jest sterowanie głośnością i wyborem typu filtra wewnątrz WMa. nie wiem jak 41 ale 42 ma takie możliwości.

Nu i jeszcze 1 rzecz. Wydaje mi się, że jak zamkniesz trafa w ekranujących puszkach to mocno poprawi. W urządzeniach tej klasy ta różnica powinna już być słyszalna.

NICK30 ja w programowaniu tez za bardzo nie kumam :-) , selektor wejśc to efekt 3-4 dni czytania teorii i 2 dni grzebania na żywym organizmie. Co do WM-a to przejście ze sterowania sprzętowego na programowe związane było z przeróbką płytki daca a tego nie miałem zamiaru robić. Zresztą płytka i tak zdała egzamin na 5+ bo to w sumie to już trzeci WM w niej siedzi.

Co do puszek na trafa to masz rację, ale nie dorwałem na chwilę obecną nic sensownego co by się tam zmieściło, bo buda ma jeden minus - jest poprostu niska i toroid wchodzi prawie na styk co widać na tym zdjęciu. Zresztą umiejscowienie traf testowałem zanim je przymocowałem, i w tym miejscu przynajmniej ja nie słyszę żadnych negatywnych wpływów na pracę daca. A trochę się bałem o tego malucha EI do zasilania sterownika że mi namiesza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak piszą amerykanie "due to the popular demand" zbieranie kasy do przelewów wydłużamy do środy - 22.06. W piątek jest termin, kiedy chce mieć wszystkie przelewy, ponieważ w weekend zamawiam części. (ze względu na natłok obowiązków służbowych jestem w stanie robić to jedynie w weekend, a nie chcę opóźniać o kolejny tydzień).

EDIT: jak wykorzystać regulację głośności w WM8742?

Edytowane przez ov_Darkness

UWAGA!

Przelewy:

Wojciech Lewenstam

97 1140 2004 0000 3702 3076 5057

tytuł: "groupbuy nick_z_forum" np. "groupbuy ov_Darkness"

Czekam na potwierdzenia do środy 22.06!

Wysyłka będzie prowadzona z adresu warszawskiego.

Osoby chętne do odbioru osobistego zapraszam na PM/mail.

Edytowane przez ov_Darkness

UWAGA!

Przelewy:

Wojciech Lewenstam

97 1140 2004 0000 3702 3076 5057

tytuł: "groupbuy nick_z_forum" np. "groupbuy ov_Darkness"

Czekam na potwierdzenia do środy 22.06!

Wysyłka będzie prowadzona z adresu warszawskiego.

Osoby chętne do odbioru osobistego zapraszam na PM/mail.

A rachunki już rozesłane bo nic do mnie nie dotarło?

Padł mi Outlook, który jest moją prawą ręką. Po kilku godzinnej walce zrezygnowałem i wysyłałem wszystko przez przeglądarkę.

Wszystkim zainteresowanym listy rozesłałem. W razie gdyby ktoś jej nie otrzymał, proszę o kontakt.

Jeśli ktoś czegoś nie dostał, dostał niewłaściwą listę, czegoś brakuje, to niech pisze jak najszybciej, najlepiej do @mate_ous.

Pytania dotyczące przelewów i wysyłki do mnie.

Najlepiej na maila, szybciej odpowiadam.

Chętnie przeleję pieniądze o ile dowiem się ile mam przelać

Załącznik dostałem w Excelu , którego nie używam - nawet nikt z moich znajomych go nie ma :)

• Pokaż nowe odpowiedzi