Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej w wątku jest wspomniane o tym, że układ przestaje niemiłosiernie się grzać pod obciążeniem. Czyli przydałoby się, żebyś złożył całość i dopiero sprawdzał zasilacz. Przed tym wstępnie pomierz tylko zasilanie na operacyjnych czy nie dostaną za wysokiego napięcia. Przyłóż sondy do punktów pomiarowych przed włączeniem zasilania układu i wtedy zdążysz coś odczytać.

R48 i R49 w BOMie mają mieć 22R 1W, może tego jeszcze spróbuj choć najpierw skłaniałbym się ku pierwszej opcji.

a zmniejszenie tych rezystorow nie zwiekszy pradu/grzania sie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz rację, zwiększy. Tym bardziej złożyłbym całość i dopiero wtedy sprawdzał jak się układ zachowuje. Zwróć uwagę, że Robertus pisze o napięciu powyżej 22V, a baxteros ma 19V.

Wiadomo jakie było napięcie z trafa w MBL'u?

Zwróć uwagę, że Robertus pisze o napięciu powyżej 22V, a baxteros ma 19V.

(...)napięcia zasilania przekraczającego 22V na głównych kondach C60,C59

czyli jest to napięcie po wyprostowaniu, a baxteros ma 19v zmiennego.

Panowie sprawa się komplikuje, trafo jest indel niby 2x19, ale po podłączeniu pokazuje 22,8V w jednym obwodzie, jak pomierzę po zewnętrznych (czyli już po mnostkowaniu w trakcie montażu do płytki to pokazuje 45V).

Mam problem z układem ponieważ nie mam 15V na stabilizatorach.

Wszystkie wartości prawych i lewych mierzone do środkowego pina patrząc od strony napisów (mam nadzieje że robie to poprawnie)

wartości na U6 to (prawa noga 10V, lewa 10V), na U5 (prawa 10V lewa -1,2V)

T4 lewa -22,7V prawa +0,5V

T3 lewa +22,6V prawa -0,5V

T6 lewa +23,06V prawa -0,3V

T5 lewa -23,1V prawa +0,3V

T6 i T5 grzeją się, tak że nie da rady dotknąć reszka jest tak że można trzymać czyli ok. 40-50stopni.

Załączam fotkę. Błagam o łopatologiczne odpowiedzi gdzie co pomierzyć ew. poprawić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baxteros

Wartość napięć powinna być mierzona względem tzw. masy układu. Na Twojej fotce to np ta szeroka scieżka pomiędzy C69 i C70, lub np dodatnia końcówka C60.Napięcia stabilizowane na wyjściu U5 i U6 należy mierzyć pomiędzy ową MASĄ a środkowymi nóżkami LM117 i LM317 ( lub wygodniej na radiatorach stabilizatorów). To tam powinno występować napięcie +15V i -15V. Na wejściu tych stabilizatorów ( nóżka prawa patrząc od strony napisów) powinno być co najmniej +18V i -18V. Stabilizator wstępny zbudowany na tranzystorach T3 - T6 to stabilizator równoległy. Jeżeli taki stabilizator nie jest obciążony, to prąd który normalnie płynąłby do obciążenia wpływa do tranzystorów T5 i T6, (dlatego tak się grzeją bez obciążenia).

Wartość napięć powinna być mierzona względem tzw. masy układu. Na Twojej fotce to np ta szeroka scieżka pomiędzy C69 i C70, lub np dodatnia końcówka C60.Napięcia stabilizowane na wyjściu U5 i U6 należy mierzyć pomiędzy ową MASĄ a środkowymi nóżkami LM117 i LM317 ( lub wygodniej na radiatorach stabilizatorów). To tam powinno występować napięcie +15V i -15V. Na wejściu tych stabilizatorów ( nóżka prawa patrząc od strony napisów) powinno być co najmniej +18V i -18V. Stabilizator wstępny zbudowany na tranzystorach T3 - T6 to stabilizator równoległy. Jeżeli taki stabilizator nie jest obciążony, to prąd który normalnie płynąłby do obciążenia wpływa do tranzystorów T5 i T6, (dlatego tak się grzeją bez obciążenia).

Dzięki za metodologie więc teraz względem głównej masy mam:

U6 wejscie -13,9V wyjscie -23,5V

U5 wejście +23,5V wyjście +13,7V

Dzięki za metodologie więc teraz względem głównej masy mam:

U6 wejscie -13,9V wyjscie -23,5V

U5 wejście +23,5V wyjście +13,7V

przy U6 pomyliłeś wejście z wyjściem.

pinout lm337 (ADJ, IN, OUT) jest inny niz lm317 (ADJ, OUT, IN)

Spadek jest duży więc bedą się grzać.

Ja z małym zapytaniem i propozycją:

Mam nadzieję, że w ciągu tygodnia - półtora będzie po wszystkim.

Wysyłka oczywiście wtorek -w poniedziałek święto narodowe...

Części już powoli wychodzą (jutro wyjdzie partia)

Paczki są gotowe do wysyłki, która zaczynam jutro.

• Ponad trzy miesiące od rozpoczęcia zakupów
  • Ponad 1,5 miesiąca od zapowiedzi wysyłki

paczki są już gotowe do nadania wystarczy odstać swoje na poczcie.

Jedna osoba otrzymała przesyłkę:

Czy po "odstaniu swojego" na poczcie wysłałeś 1 (słownie jedną) paczkę ?

O co tu chodzi ?

Gdyby kontakt był lepszy to zapewne ktoś by pomógł ale po jakiejkolwiek informacji następuje cisza powodująca dezorientację.

Nie wnikam co zajmuje Ci czas, napisałeś posta z komórki na wsi to mógłbyś poświęcić 5 minut raz na tydzień by napisać co się dzieje.

Jeżeli dalej poszukujesz osoby do rozesłania części to mogę się tego podjąć, mogę poświęcić dzień wolnego na rozesłanie paczek.

Nie jestem z wawy więc dojdzie jeszcze wysyłka wszystkiego kurierem do mnie.

Skontaktuj się ze mną przez PW. (proszę o kontakt ov_Darkness`a ,a nie innych - to nie głuchy telefon, jak jest poważnym człowiekiem to się odezwie).

W piątek 7 października wyjeżdżam - wszystko włącznie z wysyłką muszę załatwić do czwartku więc trzeba się spieszyć.

Jak nie dostanę odpowiedzi do niedzieli 2 października, uważam moją propozycję za nieaktualną.

A tak naprawdę to wszystko przez homodelfinus`a:

Żeby później nie było akcji typu: "Ja z knajpy wracałem w damskim płaszczu a żołnierz do jednostki w futrze z norek naginał" :):)

bo nie odstukał w niemalowane :)

Robertus przepraszam ,że w wątku ale nie wiem czy na PW wiadomość zostanie odczytana, a musimy jakoś doprowadzić do szczęśliwego zakończenia tego zamówienia :)

Pozdrawiam

O co tu chodzi ?

Zrozumialeś mnie źle. Ja odebralej 1 (slownie jedna) paczke przeznaczona dla mnie.

Z tego co wiek kilka osob z wawy odebralo swoje paczki.

Piszac o staniu na poczcie, pisalem o tym ze ov_darkness ma wszystko naszykowane i pozostalo mu tylko nadawanie paczek.

O co tu chodzi ?

Zrozumialeś mnie źle. Ja odebralej 1 (slownie jedna) paczke przeznaczona dla mnie.

Z tego co wiek kilka osob z wawy odebralo swoje paczki.

Piszac o staniu na poczcie, pisalem o tym ze ov_darkness ma wszystko naszykowane i pozostalo mu tylko nadawanie paczek.

KOMUNIKAT

PŁYTKI

Witam, zakończyłem zbiórkę kasy za płytki, z sukcesem. Wpłacili wszyscy co deklarowali, razem 26C i 19A. Pieniądze przelałem dziś do pkrecz-a.

WYSYŁKA ELEMENTÓW ZE STAREGO ZALEGAJĄCEGO ZAMÓWIENIA

Skontaktowałem się z ov_darkness, jestem z Warszawy, zamierzam pomóc mu w wysyłce. Na chwilę obecną poinformował mnie że wszystko jest popakowane.

Dam znać jak tylko dowiem się więcej szczegółów i postaram się na bieżąco informować.

Pozdrawiam,

Buzer

>m0ty1

Odpisał ci na twoją propozycję ov_Darkness?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Mam przygotowaną listę elementów do drugiego zamówienia. Powysyłałem je każdemu kto zapisał się na płytki i elementy. Wszelkie szczegóły są w pliku.

Jeżeli jest jeszcze jakaś osoba, która zapisała się na płytki i chciałaby domówić elementy to czekam na informację do 10-10-2011. Później robię zamówienia.

mate_ous widzę że mnie ubiegłeś w tym wysyłaniu. Ale OK :-)

Jeśli chodzi o spis elementów do analogówki, to jak do tej pory otrzymują je wyłącznie ci, którzy zapisali się na zamówienie.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

mate_ous widzę że mnie ubiegłeś w tym wysyłaniu. Ale OK :-)

Ja porozsyłałem tylko spis elementów, które będę zamawiać, czyli wartość i cenę za sztukę. Każdy będzie i tak potrzebować od Ciebie szczegółowej listy, aby było wiadomo co gdzie polutować:)

Jeśli chodzi o spis elementów do analogówki, to jak do tej pory otrzymują je wyłącznie ci, którzy zapisali się na zamówienie.

Osoby piszące do mnie o elementy, a których nie ma na liście zamawiających płytki, odsyłam do Ciebie po zgody.

>m0ty1

Odpisał ci na twoją propozycję ov_Darkness?

Niestety ale żadnej informacji nie dostałem.

@baxteros

Nikogo postronnego nie chciałem urazić.

Jestem po prostu poirytowany ilością zapewnień ,że wysyłka się już rozpoczyna, co nie ma odzwierciedlenia w czynach.

Pozdrawiam,

Niestety ale żadnej informacji nie dostałem.

@baxteros

Nikogo postronnego nie chciałem urazić.

Jestem po prostu poirytowany ilością zapewnień ,że wysyłka się już rozpoczyna, co nie ma odzwierciedlenia w czynach.

Pozdrawiam,

Już dawno zapomniałem że brałem udział w tym zamówieniu.

Dzięki za przypomnienie :)))

Jestem dobrej myśli i liczę że od Mikołaja dostanę zamówione elementy. Jak Mikołaj nie zdąży to pod choinką na bank będzie paczuszka. W ostateczności zostaje termin wielkanocny 2012. Też dobry :)

Ja tam żadnej informacji nie dostałem, ani z listą do zamówienia, a już tym bardziej z wykazem elementów, więc jeśli jest możliwość to proszę o wysłanie powyższych list

pozdrawiam

Dziękuję koledze jak i koledze kabturek za podpowiedź teraz już wiem jak co i gdzie mierzyć ;-D

Sytuacja na LM 3XX jest poprawna.

Układ odpalony śmiga, zmieniłem transformator na INDELA który na pracującym układzie ma 21,1V zmiennego na zaciskach (na nim pisze niby 17V).

Rezystory 48 i 49 ustawiłem na 56R. Poniżej tej wartości po godzinie pracy układów T6,T5 nie dało się dotknąć

Mam teraz do kolegów kolejne pytanie. Czy mój układ prestabilizacji pracuje?

Na kondensatorze C60 mam +26,8V.

T6 lewa=0 sirodek -23,1, prawa -23,6

T5 lewa=0 sirodek 22,9, prawa +23,46

T4 lewa -23,1 pozostałe brak

T3 lewa +22,93 pozostałe brak.

Wszystko mierzone do gł. masy.

I jeszcze jedno bardzo proste pytanie, czy jak podłączam zasilanie zmienne to pomiędzy skrajnymi zaciskami powinienem mieć ~44V, czy ustawić tak aby nie było ?

PS.: Uważajcie jak będziecie podłączać te trafa co mają na jałowym 27V, dajcie 88R na początek.

Pozdrawiam

AM

Na wstepie przepraszam za podanie nieprawdziwych funkcji końcówek stabilizatora w poprzednim poście. Ale wracając do meritum sprawy. Na podstawie pomiarów podanych przez kolegę Baxteros wynika, że prąd pobierany przez cały układ to prawie dokładnie 60mA ( z dodatniej i ujemnej połówki zasilania). Zakładając że prąd stabilizatora to ok. 10mA, prąd płynący do LED 5 mA, prąd AD 797 to 2x8mA, prąd NE5534 to 2x4 mA - w sumie prawie 40 mA.Jeżeli nie zamontowałeś elementów regulacji offsetu to chyba prawie wszystko. Wynika z tego, że przez T5/T6 płynie prąd prawie 20 mA. To byłoby całkowicie OK, ale jest jeszcze jedno ALE. Napięcie na bazie T3/T4 nie może być równe 0V !a tak rozumiem stwierdzenie że napięcia brak. Napięcie na bazach T3 T4 ( na rezystorach R51 R52) musi mieć wartość około+- 0,55V.

Ja tam żadnej informacji nie dostałem, ani z listą do zamówienia, a już tym bardziej z wykazem elementów, więc jeśli jest możliwość to proszę o wysłanie powyższych list

pozdrawiam

Podobnie ja, byłem offline przez parę dni ale dzisiaj widzę, że lista wiadomości pusta. Proszę o wysyłkę także do mnie.

Spróbuję jeszcze raz wyjaśnić sprawę z spisem elementów. Wiadomość ode mnie z listą, zawiera tylko i wyłącznie cenę poszczególnego elementu oraz jego wartość i nazwę. Nie ma tam informacji gdzie należy część wlutować oraz nie ma też żadnego schematu.

Taką wiadomość ode mnie powinna otrzymać tylko osoba, która w liście podała przy którejś płytce "E", czyli zapisała się na elementy do danego modułu.

Po szczegółowy spis elementów, schemat lub cokolwiek technicznego potrzebujecie proszę pisać do autora projektu.

@Malongi: Wysłałem Ci ponownie maila.

Witam.

Schemat części DACa oraz spis wszystkich części jest na pierwszej stronie tego wątku.

Co do analogówki, jak widomo tu sprawa jest trochę inna. Zatem spis wszystkich części otrzymają wyłącznie biorący udział w zamówieniu. Będę rozsyłał. Jeśli kogoś przeoczę proszę pisać na PW.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Na wstepie przepraszam za podanie nieprawdziwych funkcji końcówek stabilizatora w poprzednim poście. Ale wracając do meritum sprawy. Na podstawie pomiarów podanych przez kolegę Baxteros wynika, że prąd pobierany przez cały układ to prawie dokładnie 60mA ( z dodatniej i ujemnej połówki zasilania). Zakładając że prąd stabilizatora to ok. 10mA, prąd płynący do LED 5 mA, prąd AD 797 to 2x8mA, prąd NE5534 to 2x4 mA - w sumie prawie 40 mA.Jeżeli nie zamontowałeś elementów regulacji offsetu to chyba prawie wszystko. Wynika z tego, że przez T5/T6 płynie prąd prawie 20 mA. To byłoby całkowicie OK, ale jest jeszcze jedno ALE. Napięcie na bazie T3/T4 nie może być równe 0V !a tak rozumiem stwierdzenie że napięcia brak. Napięcie na bazach T3 T4 ( na rezystorach R51 R52) musi mieć wartość około+- 0,55V.

Dziękuję, za odpowiedź sprawdziłem na rezystorach R51 i R52 mam +/- 0,559V. Więc jest ok.

Zmierzyłem przed chwilą temperaturę na najcieplejszym elemencie czyli T6 i mam dokładnie 69 stopni C (po nagrzaniu układu), ale przy braku obudowy.

I teraz dylemat czy zostawić tak czy zwiększyć rezystory na 66R.

W związku z tym mam jeszcze jedno pyt., jakie będą wartości (różnice w nich) na elementach Tx, w przypadku nie poprawnie pracującej prestabilicaji.

PS.: Układ już wygrzałem gra naprawdę dźwięcznie, pozdrowienia dla autora kawał dobrej roboty

Pozdrawiam

AM

Żartobliwie odpowiadając, to prestabilizacja pracuje poprawnie, gdy tranzystory T5 i T6 grzeją się.

Można prawdopodobnie zwiększyć wartość rezystorów R48 i R49 do wartości 68 ohm jak to zrobiło już kilka osób opisujących swoje boje ze stabilizatorem równoległym, ale zależy to głównie od transformatora i napiecia diod zenera D8 i D9. Warunkiem koniecznym jest praca tranzystorów T3 i T5 ( T4 T6) w obszarze aktywnym. Czyli tranzystor T3 musi przewodzić prąd ( a najłatwiej go wyliczyć mierząc spadek napięcia na rezystorze R54) na tyle duży, aby także tranzystor T5 przewodził prąd. Myślę że prąd tranzystora T5 nie powinien być mniejszy niż 10 mA. Bez specjalnych kombinacji nie da się go zmierzyć, ale jeżeli napięcie Baza-Emiter tranzystora T5 będzie wynosiło około 0,60 V to OK. Najprostszym jednak chyba wyznacznikiem "wyłączenia" prestabilizatora będzie spadek napięcia na rezystorze R54 (R55) poniżej np. 2,5 V.

Witam kolegów.

Dwa krótkie pytania:

1. Czy ktokolwiek otrzymał przesyłkę z częściami od ov_Darkness?

2. Czy koledzy, którzy zaoferowali swoją pomoc przy wysyłce części, doszli do porozumienia z ov_Darkness? Jeśli tak, to jak sprawa wysyłki części wygląda?

• Pokaż nowe odpowiedzi