Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty WM_DAC Mk2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać każdy by chciał wlutować jak najlepsze elementy. Z zamówieniem czy to zbiorowym, czy tylko dla siebie nie ma problemu, ale czy mógłbyś Robertus chociaż zdradzić gdzie w USA może dostać te Wimy o pojemności 560pf? Przeszukałem oficjalnych dystrybutorów Wimy w USA i Chinach i nic...

Pytam, mimo iż wydaje mi się że nie są one już produkowane. No bo jak wyjaśnić, że na stronie Wimy w zakładce FKS2 i FKS3 nawet nie wspomniano o tej pojemności?!

Nie wiem dokładnie, ale na pewno na Florydzie. Kupił mi je kumpel na stałe mieszkający na Florydzie.

W niektórych sklepach mają szeroki wybór.

Z tego co weim, to FKS2 są ponoć nadal produkowane, a karty katalogowe można pobrać bez problemu.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Pisząc, że FKS2 są produkowane masz na myśli serię czy pojemność 560pf?

W takim razie będę dalej szukać:)

Edytowane przez mate_ous

Serię, nie wiem czy obecnie robią taką pojemność, ale raczej tak. Na pewno tak małych pojemności nie robią już dla FKS3.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Nie drążę tematu, bo szkoda zaśmiecać, ale pojemności 560pf nie zauważyłem w dokumentacji technicznej serii FKS2 i FKS3. Wiadomo, że istnieje więc trzeba szukać...

Edytowane przez mate_ous

Do DACa 2x 8-12V, prąd min. 2x 100mA.

Do analogówki min. 2x20V, a najlepiej 2x24V, prąd min. 2x300mA.

Czyli takie "cudo" załatwi sprawę zasilania analoga i DACa?!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robertus, użył byś takiego typu trafo do swojego przetwornika, czy może wolałbyś zamontować dwa toroidy zamiast tego r-core'a?

Ukryta Zawartość

Czyli takie "cudo" załatwi sprawę zasilania analoga i DACa?!

Ukryta Zawartość

Robertus, użył byś takiego typu trafo do swojego przetwornika, czy może wolałbyś zamontować dwa toroidy zamiast tego r-core'a?

R-core to bardzo dobry transformator ale uwazam ze do tego projektu (jak i do innych dac`ow) powinno sie uzyc osobnego uzwojenia (albo trafa) do cyfrówki osobnego do analogu czesci dac`a a zupełnie osobnego transformatora do czesci analogowej (tej ktora sie tworzy). cala sila drogich dac`ow jest wlasnie w zasilaczach, tam sam dac to jakies 40% a nastepne 60% to wlasnie rozbudowane zasilanie.

Ukryta Zawartość

R-core to naprawdę dobre trafo. I nadaje się jak najbardziej do tego całego projektu DACa.

Ciekaw jestem, czy trafo to ma dobrą izolacje pomiędzy uzwojeniami.

Nie mniej jak wspomniał andrejos1 do toru analogowego użyłbym osobnego trafa 2x24V, choć to niekonieczne.

Nie presadzaj, czy jeden nie wystarczy ? Jest optymalny pod względem napięć.

Masz aż tak transparenty system audio, że różnica w brzmienu bedzie jak na dłoni ?

Moim zdaniem nie warto wydawać dwa razy tyle kasy.

Raczej nie wydam 350zł na transformatory, ale im dłużej szukam ich po sklepach, tym bardziej jestem przekonany że dwa r-core'y da się kupić za 150zł - 200zł, a ta cena jest już całkiem przystępna.

Będę rozważny podczas zakupów, ale jeszcze trochę czasu minie do ostatecznego zamówienia.

A jak z wygląda sprawa z toroidami? U p. Lachowkiego 2x12v/0.83A + 2x24v/0.42A wychodzi nieco ponad 70zł. Pewnie w wersji audio byłoby trochę drożej ale cena jest nadal do przyjęcia. Są jakieś za, przeciw zastosowaniu tego typu zasilania?

Ja nabyłem zalewane za 22PLN, mam nadzieję, ze się nie zawiodę.

Ładne te R-core - wyglądają "poważnie", ale kłócą mi się z ideą miniaturowego toru

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

OK.

Kilka osób zwraca mi uwage, iż na wyjściu kości DACa mają napiecie stałe ponad 2V. Otóż informuje, że przy pojedynczym zasilaniu 5V każdy tego typu układ będzie miał napięcie na wyjściu !

W przypadku podłączenia DACa do dowolnej posiadanej przez was analogówki należy zastosować na jego wyjściu kondensatory ! One oddzielą składową stałą, przepuszczając sam sygnał.

Najlepiej sprawzdą się foliowe o większej pojemności (2,2-10uF), ale od biedy elektrolit połączony + do wyjścia też mozna zastosować.

Czy nie wiecie przypadkiem co się dzieje z forumowiczem rzuf ?

Kasę wpłacił, ale części leżą u mnie. Niestety co jakiś czas wysyłam maile, piszę na PW po dane adresowe i cisza.

Kasę wpłacił, ale części leżą u mnie. Niestety co jakiś czas wysyłam maile, piszę na PW po dane adresowe i cisza.

przy moim zamowieniu sie nie pojawił wogole

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś potrzebował wimy fks2 560pf

Tak, chodziło mi o to, że taki układ dla tego DAC'a trzeba dopracować.

"bawić się" sporo i odsłuchiwać go na lepszym systemie, by go dopracować.

Sam byłem pod wrażeniem robiąc różnorakie próby jak zmienia się brzmienie. Nelży zrobić układ, by nie zaprzepaścić potencjału do tego DACa.

Apropos układów na scalakach WM874x, to wykonana przeze mnie analogówka znacznie gorzej gra na poprzednim projekcje na tych WMach. (Już pomijam gorszą aplikacie kości DACa, bo nie oto chodzi. Ale mam bezpośrednie porównanie z dobrym fabrycznym preampem lampowym)

Co oznacza, że dopracowanie analogówki pod konkretną aplikacją ma kluczowe znaczenie.

Nawiązując, chodzi tylko oto, by nie zastoswać pierwszego lepszego projektu lampowego analogu, który się podobno śprawdził np. z internetu, a podejść do tematu uważnie.

Oczywiście trzeba dopasować ale też trzeba od jakichś projektów analogówki na lampach zacząć.

Więc może ktoś zaproponuje jakieś lampy ? Albo - na jakich wy robicie ?

Chętnie coś zrobie aby porównać dźwięk z analogówka forumową.

Ukryta Zawartość

25.02.2011 wysłałem ci zapytanie kiedy dotrze do mnie przesyłka. Odpowiedź dostałem że wysyłasz partiami po 10szt a ja jestem gdzieś za połową listy i mam spokojnie czekać. Dane do wysyłki już dwa razy wysyłałem na twoją prośbę, a od tego 25.02 żadnych więcej PW od ciebie nie otrzymałem. Więc czekałem spokojnie. Jeszcze raz wysyłam dane do przesyłki.

To PW jest ostanio do dupy.

rzuf nie o trzymałem od ciebie informacji z danymi. Nie tylko o ciebie, czasem się pojawią puste wiadomości.

Ważne, że się odezwałeś. Już zaraz ide na pocztę.

Apropos pytań o FKS2 z allegro, a zalecanych FKS3.

Mam te FKS2 i powiem jedno: wygladają identycznie. Na początku pomyślałem, że to te same kondy. Napisy i kolor (może tylko nieco inny odcień).

W brzmieniu nieco się różnią w wysokich tonach, kreowaniu głębokiej przestrzeni.

Chodzi mi, że tony wysokie przy FKS2 są bardziej wyraźnie, lecz słabiej osadzone w przestrzeni i mają mniej takich wybrzmień w porównaniu do FKS.

Reszty się (no moze poza jakby drobnymi zmianami) nie doszukałem. A zatem też bardzo dobre kondy.

Nie mniej różnice są, jednak trzeba dobrego dobranego toru, aby wyraźnie to usłyszeć.

Przynajnmiej u kompla na systemie Mcintosh'u takie różnice wychwiciłem, u mnie jednak są nie wielkie różnice ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi