Skocz do zawartości
IGNORED

moj pierwszy duzy serwer muzyczny za smieszne pieniadze

Gość Gshock

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gshock

(Konto usunięte)

wlasciwie drugi - pierwszym byl squeezebox duet. jakies dwa czy trzy lata temu. juz nie pamietam. pamietam tylko, ze urzadzenie to zachwycilo mnie latwoscia obslugi, bezprzewodowoscia oraz brzmieniem, ktorego nie mialy cd-plejery 4-5 razy drozsze. no, i pozwolilo mi calkowicie zerwac z tradycyjna radiofonia. nastepnego dnia po zainstalowania SB pozbylem sie tunera i nawet przez chwile nie zalowalem. duet kosztowal w dniu premiery cos ok. 1200 zl. do tej pory cena wydaje mi sie okazyjna.

w tzw. miedzyczasie pojawilo sie mnostwo audiofilskich serwerow, ktore innowacyjnoscia, funkcjonalnoscia, mozliwosciami oraz walorami sonicznymi nawet do piet nie dorastaly taniemu sprzetowi logitecha. wyrozniala je tylko cena - byla z reguly 5 razy wyzsza niz popularnej mydelniczki. poniewaz mydelniczka glownie sprawdzala sie u mnie jako radio internetowe, zawsze byla dodatkiem do glownego systemu.

az sobie pomyslalem - a gdyby zrodlem w podstawowym systemie stal sie serwer? a co by to bylo i ile by kosztowalo? nie ukrywam, ze jestem sknera, a jednoczesnie esteta. od razu skreslilem sooloosa, ktory jest drogi i za bardzo mi przypomina znienawidzone produkty steve'a j. wykreslilem serwery naima, ktorych brzydota goruje nad skandaliczna cena. powaznie myslalem o serwerach olive, ale znowu - kasa. moze sa warte swojej ceny, ale nie wierze, zeby soft, a w przypadku serwerow muzycznych ma znakomite znaczenie, byl lepszy od tego, ktory juz zostal opublikowany przez wielkie informatyczne korporacje.

dlugo kombinowalem, ale w koncu znalazlem znakomite, a przy tym smiesznie tanie rozwiazanie. podkreslam od razu, ze ciagle nad nim pracuje w szczegolach, ale poczatek jest bardziej niz obiecujacy.

moj pierwszy serwer muzyczny z prawdziwego zdarzenia, czyli w pelni cyfrowe zrodlo dzwieku zbudowalem z elementow, ktore mozna kupic w... elektronicznym markecie. ja kupilem je w saturnie.

obecne zrodlo sklada sie ze starego laptopa, polksiego skladaka sprzed 5 lat, ktoremu ostatnio dodalem troche pamieci. windows xp, chyba 90 GB na twardzielu. do niego dokupilem zewnetrzna karte dzwiekowa creative soundblaster x-fi hd usb (24/96) za 400 zlotych z groszami oraz tzw. odtwarzacz multimedialny WD Elements Play z dyskiem 1 TB za niecale 550 zlotych. do obslugi tak skonfigurowanego zrodla sluzy mi Windows Media Player, program, ktory na glowe bije znienawidzone przez mnie produkty Steve'a.

na okablowanie nowego systemu wydalem w saturnie 200 zl. tu jest olbrzymia rezerwa - wierze swiecie, ze dobre kable poprawia dzwiek w tym serwerze o jakies 70-80 procent. a przeciezjuz teraz nie mam powodu do wiekszych narzekan. slucham wlasnie suit bacha w wykonaniu starkera z plikow wav z WD Elements Play i nie mam nic przeciwko, zeby spedzic przy nich jeszcze jakis czas.

podsumowujac - laptop, karta dzwiekowa i dysk 1 TB (zwykly mozna miec juz za jakies 300 zl): tyle kosztowal mnie pierwszy samodzielnie skonfigurowany serwer muzyczny. najgorsza rzecz w tym wszystkim to oprogramowanie: iTunesa nie trawie, soft do Squeezeboxa mnie wkurzal, WMP tez ma swoje odloty. czekam na dobry, uniwersalny program do zarzadzania serwerami muzycznymi!

wniosek: na cyfrowy upgrade systemu wydalem 1100 zlotych. twierdze, ze w kategoriach audiofilskich jest wart ok. 10 tys. zlotych. to nie pomylka - 10 tys. zl.!

Włączyłeś laptopa, podłączyłeś mu kartę muzyczną i zewnętrzny dysk. Brawo. Tylko gdzie tu jakikolwiek powiew nowości, który uzasadniałby donoszenie nam o tym osiągnięciu?

Ale pojechales! Sam squeezebox ma porownywalny dzwiek z dobra karta muzyczna, a Ty juz jego porownujesz do playera 5-6k zl. Nastepnie dokupujesz do PC karte muzyczna i twierdzisz, ze gra jak system za 10k.

Tak sie sklada, ze odtwarzam pliki z PC, wireless to squeezebox Touch, z mala roznica, jako przetwornika uzywam dosyc drogiego daca. Karty dzwiekowe czy squeezebox sam w sobie graja jak player za hmmm 1.5k...to tyle i prosze nie pisac bajek bo o tej porze dzieci juz spia!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

ja bym zlampizowal tego laptopa, wtedy gralby jak CD za 25tys zl.... i wciagalby nosem wszystkie CD w promieniu 500km... :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

wniosek: na cyfrowy upgrade systemu wydalem 1100 zlotych. twierdze, ze w kategoriach audiofilskich jest wart ok. 10 tys. zlotych. to nie pomylka - 10 tys. zl.!

malo sluchales jeszcze ale nie przejmuj sie kiedys Ci przejdzie

a teraz fakty: masz serwer wydales za niego 1100 zl a jesli chodzi o dzwiek to za 300 zl mozesz miec lepiej grajace zrodlo do serwera (np denon dvd2800 - cena ok.300zl) wiec nie wiem z kad wytrzasles to 10tys zl

jesli chcesz eby to zagralo na poziomie zrodla za 10tys to musisz jeszcze conajmniej 2x tyle wydac na daca (oczywiscie uzywanego), przyjmujac ze wszystko w porzadku jest z tym systemem i nie znieksztalca na wyjsciu

chwilowy brak działalności w audio.

Jakby ten system zlozyc w chinach to by kosztowal ze 100zl i gralby jak 10000.

Foxbat-mniemam, ze masz jakies uklady za wielkim murem? Moze jakis biznesik by rozkrecic;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A ja podłączyłem dzisiaj słuchawki do laptopa... masa plików w zasięgu ręki.

Gra do d...y, ale taniej się już nie da.

G -> gdzie ta rewolucja?

Music Server.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

a jest jakas lampka w torze? musi byc mala swiecaca lampka w torze....

Sa diody od HDD i power , tez swieca-moze byc?

Gość Gshock

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 14 Grudnia 2010 - reklama bloga
Ukryte przez Yamnick, 14 Grudnia 2010 - reklama bloga

owszem, jestem w szoku. ale nie dlatego, ze se cyfrowe zrodlo zrobilem za marnego tysiaka. jestem w szoku, ze nikt nie zapytal, jak wyglada reszta systemu: jakie kolumny, jaki wzmacniacz... byloby o czym jeszcze pogadac, a tak...

wow! to mnie naprawde zaskoczylo

pzdr

http://www.audiolifestyle.blogspot.com

jestem w szoku, ze nikt nie zapytal, jak wyglada reszta systemu: jakie kolumny, jaki wzmacniacz...

Gdyby miało to jakiekolwiek znaczenie, ktoś by zapewne zapytał ;)

Póki co nie zrobiłeś niczego na tyle istotnego, by było o czym rozmawiać. Gdybyś te trzy urządzenia - laptopa, kartę, dysk - połączył np. bez użycia kabli, byłoby już ciekawej. Ale i w tym przypadku nie byłbyś pierwszym, który wpadł na taki pomysł.

owszem, jestem w szoku. ale nie dlatego, ze se cyfrowe zrodlo zrobilem za marnego tysiaka. jestem w szoku, ze nikt nie zapytal, jak wyglada reszta systemu: jakie kolumny, jaki wzmacniacz... byloby o czym jeszcze pogadac, a tak...

wow! to mnie naprawde zaskoczylo

pzdr

Ukryta Zawartość

czesc jest w szoku bo branza odpowiednio poprzestawiala im w glowach i mysla tak jak marketingowcy audio nakazuja, a marketingowcy audio wciaz nakazuja ze serwery sa be i tani sprzet nie gra gra sprzet warty fortune ale Ci zdrowi tez sa w szoku, bo stawiasz serwer na bylejakim laptopie bierzesz karte muzyczna i piszesz ze to gra jak sprzet za 10tys, ale to nie moze tak grac na takim creativie

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

W takim samym szoku są ci ,którzy uważali lub nadal uważają a priori ,że Chiński wzmacniacz lampowy Yaqin B 100 z racji ceny i pochodzenia musi grać ,brzmieć gorzej niż uznany wzmacniacz np.: Accuphase 250 lub NAD Master czy NAIM - panowie słuchać ,słuchać i jeszcze raz słuchać i mieć odwagę do własnego zdania - pozdrawiam niedowiarków i niedosłyszących , Piotrek

Piotr

Gość Gshock

(Konto usunięte)

historia oppo uczy, zeby jednak miec otwarte uszy, a nie portfel. wiec pozwolcie, ze bede sie upieral, iz soundblaster creative'a za cztery stowy jest o wiele atrakcyjnieszym rozwiazaniem niz AR DAC 7.

Soundblaster X-fi jest swietny do efektow do gier komputerowych! Juz chociaz mogles sie bardziej rozeznac w temacie i karte Asusa podlaczyc.

Uwazasz, ze nikt tutaj nie sluchal muzyki z kompa? I nie wie na co stac karty muzyczne?

.

A może tak:

Ukryta Zawartość

post-2737-012718100 1292366972_thumb.jpg

post-2737-092549900 1292366989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyswietlacz wiekszy niz w squeezeboxie SUPER, no i te lampy...to ktora jest od napedu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.