Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil coś dłubie

KotD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów.

Czytam ten wątek i narzekacie że nie ma w salonach tłumaczycie to sobie marżą, marża na tonsilu jest identyczna jak np. na kodzie, cantonie, wharfedalu i większości kolumn głośnikowych, 100% marży jak tu przeczytałem jeszcze nie widziałem na żadnym produkcie audio przynajmniej z klasy niższej i średniej bo takim handluje. Jak jest na kolumnach za kilkadziesiąt czy za kilkaset tysięcy nie wiem ale nawet jak by było 100% to ma prawo być bo to właściciel salonu musi wyłożyć np. 50 tyś aby wystawić kolumny za 100 tyś i nie ma gwarancji że je sprzeda a jak sprzeda to i tak da minimum ze 20% rabatu. A takie kolumny pewnie schodzą raz na rok i to w bogatych miastach jak Warszawa, Poznań czy Wrocław. W Tonsilu problem jest gdzie indziej, sam handlowałem tonsilem i to z powodzeniem. Niestety co chwile zmiana warunków handlowych, logistycznych itd. o dostępności produktów nie wspomnę, na fiesty czekałem po 3 miesiące, Maesto jakieś śladowe ilości i jeszcze kolory nie do kompletu 5.0. Jeden wielki cyrk. Jedynym wyjściem dla tej firmy jest uporządkowanie dystrybucji i planów produkcji może wtedy coś się zmieni. To że firma pada i przechodzi średnio raz na dwa lata w inne ręce też nie ułatwia sprawy.

Raz zadzwoniłem do sklepu kup głośnik i mówię że chce zakupić Altus 300 parę do dalszej odsprzedaży dostałem lepszą cenę w detalu jak w dystrybucji. Nikt nie będzie łosiem i wyłoży koło 20 tyś na zatowarowanie tą marką tylko po to żeby ktoś zobaczył i odsłuchał a kupi u nich bezpośrednio taniej niż ten salon.

Pieniądze nie grają !

Każdy producent coś dłubie, to dlaczego tylko Tonsil wzbudza negatywne emocje?

Na tym forum jest tradycją, że „swoi” mogą wsiadać na nieznanych użytkowników chamskimi wpisami. Uczestnicy spoza kółka wzajemnej adoracji dostają bany i blokady pisania za odszczekiwanie im. Moderatorzy forum rekrutują się z grupy koleżeńskiej. Autorzy wątków mogą blokować autorów wpisów będących nie po ich myśli.

I TAKIE forum pozuje na niezależne i opiniotwórcze???

To jakieś kpiny z inteligencji. Takich zwyczajów niema nawet na forach firmowych, bo ich moderatorzy nie muszą udawać niezależności.

Nie chce mi się więcej tutaj zaglądać, ale odpowiem na te kilka sensownych wpisów z wątku.

--------------------------------------------------------

Tonsil nie ma już „takiego znamienitego” laboratorium jak kiedyś. Losy komory bezechowej wyjaśniono na www.forumtonsil.com . Tereny Tonsilu zostały sprzedane, całe laboratorium poszło na gruz i na złom.

Ludzie, którzy byli inicjatorami ocalenia produkcji pod nazwą Tonsil, obecnie posługują się prawdopodobnie systemem pomiarowym firmy B&K o nazwie Pulse, korzystają z laboratorium i komory bezechowej uniwersytetu w Poznaniu.

We Wrześni została produkcja i kilku inżynierów, którzy próbują coś robić przy ograniczeniach finansowych. To jest i tak większa skala działalności niż w innych polskich firmach z tej branży.

Nowy Tonsil nie ma pieniędzy na utrzymanie ciągłości produkcji, jak kazda mała firma. Wystawił akcje na giełdę, żeby zebrać fundusze. Jeśli to się powiedzie - być może - w niedalekiej przyszłości będzie go stać na zmianę metod sprzedaży i organizacji produkcji.

Kwestie dumpingowania przez sklep internetowy (obniżki cen, darmowa wysyłka, dłuższa gwarancja) również poruszano na www.forumtonsil.com . Może do tego skłaniać niedostatek pieniędzy na produkcję. Każda włożona złotówka musi być szybko odzyskana i jak najwięcej zarabiać, żeby produkcja się jak najkrócej blokowała. Dlatego preferują odbiorców hurtowych i własny sklep.

Nie wiem jak się mają ceny hurtowe do tych w sklepie www.kupglosnik.pl , ale niedawno na Allegro były oferty tych samych produktów w cenach niższych niż w sklepie internetowym. Więc zostawili sobie jakiś margines do obniżek.

Cena wystawiona w sklepie internetowym za zestaw PULSE to 2920 zł. Rynku tą ceną nie zdobędą

– ale i tak na początku roku prawie nie ma sprzedaży, więc dowolnie wysokie ceny nowości tego nie pogorszą. Może wzięli pod uwagę żądania cenowe dystrybutorów i w sklepie od tego momentu ma być zdecydowanie drożej?

A jak kogoś nie stać, to może sobie kupić zestawy głośnikowe tańszej marki z marketu i opowiadać znajomym jaka jest audiofilska i jakie Tonsil robi byleco.

.

Jeżeli tonsil nie ma funduszy niech ograniczy ofertę i kolory, maja jakieś wyniki sprzedazy mogą się tym podeprzeć. Co do ceny 2920 zł to nie można okteślić czy jest wysoka czy niska bez odsłuchu. Może gra lepiej od np xaviana gran golonna ( gdzie marża sklepu jest identyczna ) a cena ponad 1000 zł wyższa. Tylko jakość wyrobu której nikt z nas nie zna może zwetyfikować cene. Do puki Tonsil będzie stosował praktyki antymarketingowe nie mają szans na zaistnienie bo sprzedaż tylko przez ich sklep nie ma racji dłuższego bytu.

Uważam że firma ta skończy jak diora, ktoś kiedyś kupi prawo do marki i produky będą chińskie np z fabryki kody pod brandem Tonsil. Mogło by to zdać egzamin przy dobrej strategi, wiadomo że niektóre kody czy tagi z serii harmony dzwiękiem i wykonaniem są wybitne do stosunku cena/jakość.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Rozumiem że Tonsil to święta krowa i albo pisze się dobrze albo wcale. Jak nie pisze się dobrze to albo zostaje się posądzonym o członkostwo w TWA albo posyła się komuś groźby włącznie z inwektywami.

Jeżeli tonsil nie ma funduszy niech ograniczy ofertę i kolory, maja jakieś wyniki sprzedazy mogą się tym podeprzeć. Co do ceny 2920 zł to nie można okteślić czy jest wysoka czy niska bez odsłuchu. Może gra lepiej od np xaviana gran golonna ( gdzie marża sklepu jest identyczna ) a cena ponad 1000 zł wyższa. Tylko jakość wyrobu której nikt z nas nie zna może zwetyfikować cene. Do puki Tonsil będzie stosował praktyki antymarketingowe nie mają szans na zaistnienie bo sprzedaż tylko przez ich sklep nie ma racji dłuższego bytu.

Uważam że firma ta skończy jak diora, ktoś kiedyś kupi prawo do marki i produky będą chińskie np z fabryki kody pod brandem Tonsil. Mogło by to zdać egzamin przy dobrej strategi, wiadomo że niektóre kody czy tagi z serii harmony dzwiękiem i wykonaniem są wybitne do stosunku cena/jakość.

Żyjemy w kraju, gdzie gospodarka opiera się na wolnym rynku.

Każdy producent ma prawo produkować produkty i ich nie sprzedawać w normalny sposób.

Mało tego, każdy producent ma prawo produkować i nie sprzedawać wcale.

Więcej, każdy producent ma prawo nie produkować.

Każdy producent ma prawo obwiniać o swoje niepowodzenia resztę świata.

Każdy producent ma prawo być albo nie być.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

biedactwo...

Nie wiem czy biedactwo bo w sumie żałuję że groźba nie została spełniona. Tobie radziłbym wrócić ze swoim marketingiem na fora gdzie są mniej świadomi użytkownicy. Tam zdecydowanie więcej zarobisz.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie wiem czy biedactwo bo w sumie żałuję że groźba nie została spełniona. Tobie radziłbym wrócić ze swoim marketingiem na fora gdzie są mniej świadomi użytkownicy. Tam zdecydowanie więcej zarobisz.

To forum powinno być chyba dobre:

http://www.clubbing.pl/v3/group_category.php3?id=2&st=1

Rozumiem że Tonsil to święta krowa i albo pisze się dobrze albo wcale. Jak nie pisze się dobrze to albo zostaje się posądzonym o członkostwo w TWA albo posyła się komuś groźby włącznie z inwektywami.

discomaniaczek, nawet jak w temacie nic nie wie to i tak o Tonsilu zawsze pisze źle - najczęściej same bzdury i do tego zaraz się obraża gdy ktoś próbuje wyprowadzić go z błędu.

rasowy krakus-ignorant

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To forum powinno być chyba dobre:

http://www.clubbing.pl/v3/group_category.php3?id=2&st=1

Tak to będzie znakomite:D

discomaniaczek, nawet jak w temacie nic nie wie to i tak o Tonsilu zawsze pisze źle - najczęściej same bzdury i do tego zaraz się obraża gdy ktoś próbuje wyprowadzić go z błędu.

rasowy krakus-ignorant

Pozwoliłem sobie prześledzić Twoje wpisy na wielu forach internetowych i w każdym jest to samo: kult Tonsilu. Zwyczajnie nie dociera do Ciebie że jeśli ktoś neguje jakość wyrobów tej firmy to robi to na podstawie własnego doświadczenia odsłuchowego. Gdybyś Ty takie miał zachowywałbyś się inaczej chyba że praca na chwałę brandu to Twoja misja za którą dostajesz kasę. Na nikogo się nie obrażam. Dziwi mnie tylko ilość przedstawicieli handlowych Tonsilu w tym wątku. Agresywny marketing nie jest dobrą metodą. Przynajmniej w tym żałosnym wydaniu.

To nadal czekamy na propozycje kolumn znacznie bardziej konkurencyjnych od Fiest w zbliżonej cenie - do tej pory nie wymieniłeś nawet jednej pary.

Lepiej zajmij się zdobywaniem większego "własnego doświadczenia odsłuchowego" (rozumiem, że tu na budżetówkę nie ma miejsca, więc po co udzielać się na temat, o którym nie ma się bladego pojęcia).

Dziwi mnie tylko ilość przedstawicieli handlowych Tonsilu w tym wątku.

Najwyraźniej cię osaczają. W którą stronę głowę obrócisz tam widzisz przedstawiciela Tonsilu.

Nie wiem co bierzesz ale na pewno za dużo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

arwas dostałeś zaproszenie do Krakowa bo tak bardzo chciałeś zrealizować swoje groźby zatem nie nawal bo pomyślą że jesteś tchórzem;-) Kiedy możemy się Ciebie spodziewać? Możesz wziąć ze sobą Siesty/Fiesty i co tam jeszcze tylko chcesz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I jeszcze coś: myślę że to jest znakomity target dla producenta z Wrześni i tam lepiej kierować swoje wpisy. Poniżej cytaty z forum gdzie nikt się nie przeciwstawia i wszyscy zgadzają się ze sobą.

Re: Fiesta Exclusive.

Postprzez masz87 » 11 Maj 2010, 20:48

Kolega arwas ma trochę racji. Tonsila powinno być więcej. Jakość ich produktów jest rewelacyjna, więc mogą swobodnie zaopatrywać najlepsze marki w komponenty głośnikowe.

Nie jestem menedżerem firmy i tak jak mówi Łukasz, niech Tonsil zajmuje się sprawą marketingu i produktu. Oby Tonsil w siłę rósł !!

P.s. Siesty przepiękne !!

Marcin "Magellan" Szczepański

Tonsil New Mildton 80

Technics SU-X302

Tonsil Altus 75

Technics SU-700 MK3

Re: Teraz ja muszę się pochwalić!

Postprzez klebcio89 » 28 Gru 2010, 22:39

Drodzy koledzy Tonsil to polskie CUDO:) wybaczcie za moje porównanie, ale sprzęt Tonsila jest jak chodzenie w butach Wojas- sprzęt grający mamy [ciach] i podobnie jest z butami:) moze być to trochę śmieszne ale zobaczcie że taka jest prawda:) lepiej jest zainwestować w to co nasze polskie niż w jakiś chiński SHIT... Ja osobiście słucham muzyki(od klasyki przez cos klubowego i pop aż po cieżkie brzmienia) i oglądam filmy na altusach110 i space86 WIĘCEJ MI DO SZCZĘŚCIA NIE POTRZEBA:) no chyba, że nowe zestawy Tonsila altus300 albo 200, fiesta lub maestro:) obecnie to moje małe marzenia:) widzę również że nei tylko u mnie w rodzinie polski sprzęt dominuje:)

pozdrawiam wszystkich zafascynowanych brzmieniem polskiej marki:)

Groźby to ty stosowałeś.

ja ciebie zapraszałem do sądu, ale bez skutecznie jak widać.

Odstaw zioło bo ci sie pamięc pogarsza.

No proszę i znowu inwektywy. Czekamy na groźby bo jak widać inaczej się nie da. A i zanim zaczniesz mnie gdziekolwiek zapraszać poczytaj słownik ortograficzny.

To nadal czekamy na propozycje kolumn znacznie bardziej konkurencyjnych od Fiest w zbliżonej cenie - do tej pory nie wymieniłeś nawet jednej pary.

Lepiej zajmij się zdobywaniem większego "własnego doświadczenia odsłuchowego" (rozumiem, że tu na budżetówkę nie ma miejsca, więc po co udzielać się na temat, o którym nie ma się bladego pojęcia).

Ale za to słuchaja kabli ściennych. Dla takich jak discomaniac też mozna zrobić produkt nawet w Tonsilu. Zapakować Siesty do ładnej obudowy wystawić cene dwa razy wyższą i przestaną marudzić. Nic sie w Polsce tak dobrze nie sprawdza jak wysoka cena.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ale za to słuchaja kabli ściennych. Dla takich jak discomaniac też mozna zrobić produkt nawet w Tonsilu. Zapakować Siesty do ładnej obudowy wystawić cene dwa razy wyższą i przestaną marudzić. Nic sie w Polsce tak dobrze nie sprawdza jak wysoka cena.

Pudło. Nie o cenę chodzi a choćby o marny tweeter w Siestach.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 2 Stycznia 2011 - trolling
Ukryte przez Yamnick, 2 Stycznia 2011 - trolling

Nie chce mi się więcej tutaj zaglądać, ...

--------------------------------------------------------

No to jak. Chce się czy nie chce się?

Jakieś natręctwo, przymus?

Pudło. Nie o cenę chodzi a choćby o marny tweeter w Siestach.

Disco, konkurencja w zbliżonej cenie i tu wypada znacznie słabiej.

Nie porównuj Siest do takich kolumn jak np. Minas Anor, które są kilkukrotnie droższe.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przy wysokiej cenie wszystko zaczyna grać doskonale. Wysoka cena imponuje prostym umysłom.

Oczywiście dalej przy swoim i znów inwektywy.

Midwoofer w Siestach jest jak na tą cenę niezłej jakości ale tweeter nie do zaakceptowania. Takie rzeczy słychać od razu wystarczy podłączyć dobrą elektronikę a cena Siest może być nawet 1.000.000.000 PLN. Jakość górnych rejestrów je dyskwalifikuje.

Disco, konkurencja w zbliżonej cenie i tu wypada znacznie słabiej.

Nie porównuj Siest do takich kolumn jak np. Minas Anor, które są kilkukrotnie droższe.

Gdzie porównywałem Siesty do Minasów? Swego czasu Minasy można było kupić wprost od producenta za ułamek kwoty sklepowej. Ponoć nadal tak można.

Nie wypowiem sie na temat tego głosnika bo go nie słyszałem. Za to wielokrotnie słyszałem inny nieco starszy od niego głosnik GDWK10/80/19 wiec miałem okazje porównać z opiniami róznych domorosłych guru audiofilizmu i tuningu jakie brednie na temat jego brzmienia wypisywali. Zresztą wypisywali podobne bzdury o brzmieniu innych kopułek które miałem okazje uzywać.

Dlatego pozwolę sobie wątpić w cokolwiek piszesz na temat brzmienia GDWK10/80/26, bo jest mało przesłanek żeby mozna twoje zdanie uznać za miarodajne.

Ewentualnie moge sie zgodzic że obok podwyższenia ceny powinni jeszcze zmienić gume na korektorze głośnika żebyś uznał go za fostexa co najmniej i już zacznie doskonale grać.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dwa razy zadałem pytanie czy Siesty w 2004 r były już w sprzedaży,dla upewnienia się by opisać ciekawą sytuację związaną z Tonsilem i gośćmi w garniturkach pod krawatami, gdzie niejako byłem świadkiem dyskusji.

Ale mam to w dupie czytając ten wątek.

Umówić się na neutralnym terenie, siekiery w garść i temat Tonsila będzie zamknięty!

Swego czasu Minasy można było kupić wprost od producenta za ułamek kwoty sklepowej. Ponoć nadal tak można.

To ja jestem chętny, chyba mogę powołać się na Ciebie - producent tych kolumn będzie szczęśliwy, podobnie jak "farciarze", którzy je zakupili w sugerowanej cenie detalicznej...

Skończy się piękna przyjaźń, chociaż może to taki rodzaj marketingu - teraz to już nikt nie będzie chciał przepłacać. Ten ułamek to jaka kwota? Za 2 tysie to ja wezmę kilka par.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wypowiem sie na temat tego głosnika bo go nie słyszałem. Za to wielokrotnie słyszałem inny nieco starszy od niego głosnik GDWK10/80/19 wiec miałem okazje porównać z opiniami róznych domorosłych guru audiofilizmu i tuningu jakie brednie na temat jego brzmienia wypisywali. Zresztą wypisywali podobne bzdury o brzmieniu innych kopułek które miałem okazje uzywać.

Dlatego pozwolę sobie wątpić w cokolwiek piszesz na temat brzmienia GDWK10/80/26, bo jest mało przesłanek żeby mozna twoje zdanie uznać za miarodajne.

Ewentualnie moge sie zgodzic że obok podwyższenia ceny powinni jeszcze zmienić gume na korektorze głośnika żebyś uznał go za fostexa co najmniej i już zacznie doskonale grać.

Jak widać chamstwo i ignorancja także w innych wątkach. Brawo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.